Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 17.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 2019 Г. ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В МЕХАНИЗМА ЛИЧНА ПОМОЩ (ДВ, БР. 53 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 2019 Г. ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В МЕХАНИЗМА ЛИЧНА ПОМОЩ (ДВ, БР. 53 ОТ 2019 Г.)

В сила от 17.12.2019 г.
Издадена от министъра на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2019г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1, т. 3 думите "изпълнение на трудовите правоотношения" се заменят със "сключване и изпълнение на трудовия договор между доставчика на лична помощ и асистента".

§ 2. В чл. 2 се прави следното допълнение:

1. В ал. 7 след думите "липсващи документи," се добавя "и/или липсва съгласие по чл. 13, ал. 2 и/или ал. 3 от Закона за личната помощ,".

2. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Ползвателят на личната помощ може писмено да заяви до кмета на съответната община, че не желае да:

1. ползва лична помощ;

2. ползва пълен брой часове, определени в направлението по чл. 25, ал. 2 от Закона за хората с увреждания, в този случай ползвателят може да посочи предоставяне и ползване на по-малък брой часове за лична помощ."

3. В ал. 12 думите "съответната дирекция "Социално подпомагане"," се заменят с "Агенцията за социално подпомагане,".

4. В ал. 13 след думите "от Закона за счетоводството," се добавя "с изключение на документите, за които е предвиден по-дълъг срок за съхранение".

§ 3. Създава се чл. 2а:

"Чл. 2а. (1) В заявлението по чл. 2, ал. 2 ползвателят може да посочи асистент-заместник, който да изпълнява функциите на асистента, предоставящ личната помощ по сключения трудов договор, в случаите на негово отсъствие.

(2) В случаите, когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване и месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане се изчислява, като от получената сума по чл. 2, ал. 6 първо се приспада размерът на добавката за чужда помощ по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване."

§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "асистент/и" се добавя "и асистент-заместник/ци".

2. В ал. 5:

а) точка 6 се изменя така:

"6. брой часове за лична помощ, определени в направлението по чл. 25, ал. 2 от Закона за хората с увреждания, или брой часове за лична помощ, заявени от ползвателя, който не може да бъде по-голям от определените в направлението;"

б) точка 8 се изменя така:

"8. план-график за работа на асистента за определените в споразумението месечен брой часове, в който се определят разпределението на работното време в работни дни и дейностите, които се извършват в съответствие с предпочитанията на ползвателя на лична помощ, както и други условия, свързани с предоставянето на механизма лична помощ;".

3. В ал. 7 изречение второ се заличава.

4. Алинеи 8, 9, 10, 11, 12, 13 и 14 се отменят.

§ 5. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) В 7-дневен срок от сключването на споразумението по чл. 3, ал. 3 доставчикът на лична помощ сключва трудов договор с асистента по образец (приложение № 3).

(2) Изпълнението на задълженията по трудовия договор на асистента започва от 1-во число на месеца, следващ месеца на сключване на договора, а на асистент-заместника от датата, определена в договора за начало на неговото изпълнение.

(3) С трудовия договор се определят страните, мястото на работа, времетраенето му, характерът на работата, датата на сключването му и началото на неговото изпълнение, основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер и периодичността на тяхното изплащане, продължителността на работния ден, размерът на основния платен годишен отпуск, еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор, както и други права и задължения, доколкото не противоречат на разпоредбите на Кодекса на труда.

(4) Трудовите договори се сключват на основание:

1. член 114 от Кодекса на труда, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е до 84 часа месечно;

2. член 68, ал. 1, т. 1 или 2 във връзка с чл. 138 от Кодекса на труда, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 85 часа до 151 часа месечно;

3. член 68, ал. 1, т. 1 или 2 от Кодекса на труда за пълна продължителност на работното време, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 152 часа до 168 часа месечно;

4. член 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда за заместване на определения в споразумението по чл. 3, ал. 3 асистент.

(5) За трудовите договори по ал. 4, т. 2 продължителността на работния ден се определя, както следва:

1. 4-часов работен ден, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 85 часа до 94 часа месечно;

2. 5-часов работен ден, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 95 часа до 115 часа месечно;

3. 6-часов работен ден, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 116 часа до 136 часа месечно;

4. 7-часов работен ден, когато броят на определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 часове за предоставяне на лична помощ е от 137 часа до 151 часа месечно.

(6) Основното месечно трудовото възнаграждение в трудовия договор се определя, като определените в споразумението по чл. 3, ал. 3 брой часове за предоставяне на лична помощ се умножат с часовата ставка за положен труд по механизма лична помощ, определена по чл. 31 от Закона за личната помощ.

(7) Ползвателят на личната помощ участва в договарянето, в управлението и контрола на вида и времетраенето на положения труд от асистента и предлага прекратяване на трудовия договор чрез писмено заявление до доставчика на лична помощ при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда.

(8) Изменението или прекратяването на споразумението по чл. 3, ал. 3 е основание съответният трудов договор да бъде изменен или прекратен."

§ 6. Създава се чл. 3б:

"Чл. 3б. (1) Когато ползвателите на лична помощ са лица по чл. 13, ал. 2 и 3 от Закона за личната помощ, кметът на съответната община изпраща информация за сключване, изменение или прекратяване на трудовите договори на Агенцията за социално подпомагане, съответно на Националния осигурителен институт, по ред, уреден в споразумението по чл. 2, ал. 11.

(2) При промяна на обстоятелствата, която води до промяна в предоставянето и ползването на лична помощ, кметът на съответната община уведомява Агенцията за социално подпомагане и Националния осигурителен институт в 3-дневен срок от узнаването за промяната по ред, определен в споразумението по чл. 2, ал. 11.

(3) В случаите на отсъствие на асистента, който предоставя личната помощ по сключения трудов договор, доставчикът на лична помощ предлага и назначава на ползвателя асистент-заместник или включване в подходяща социална услуга за периода на отсъствието."

§ 7. В чл. 9 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "до първо число на месеца" се добавя "на прекратяването на договора, съответно на месеца,".

2. В ал. 3 след думите "следващ месеца на прекратяването на договора," се добавя "съответно от първо число на месеца на прекратяване на договора, ако през това време не е била предоставена лична помощ,".

§ 8. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Когато представеният отчет на асистента съответства на план-графика и са отработени всички работни дни в съответния календарен месец, но действително отработените часове са по-малко или повече от определените в споразумението, се смята, че са предоставени определените в споразумението месечен брой часове."

2. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.

3. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) При неспазване на сроковете по ал. 3 и 4 кметът на общината може да заяви изплащане на средствата за действително отработеното време от асистентите за съответния месец с подаване на писмено искане, придружено със съответния финансов отчет по ползватели, към искането за плащане за следващия отчетен месец.

(7) При повторно неспазване на срока по ал. 3 и 4 средствата за изплащане на възнагражденията на асистентите за реално отработеното време за съответния месец остават за сметка на бюджета на общината и не могат да бъдат включвани в искане за плащане."

§ 9. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 цифрата "2" се заменя с "3" и числото "15-о" се заменя с "18-о".

2. В ал. 2 цифрата "3" се заменя с "4".

§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "три месеца" се заменят с "шест месеца".

2. Алинея 12 се изменя така:

"(12) Не се смята за нарушение отсъствието на асистента от дома на ползвателя, когато е свързано с обучение, работа, рехабилитация и/или други дейности от социалния живот на ползвателя. В тези случаи се извършва последващо посещение в 7-дневен срок в дома или на друго място, което ползвателят посещава, придружен от асистента."

§ 11. В приложение № 1 към чл. 2, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нов раздел I:

"I. Ще ползвам броя на определените часове в направлението по чл. 25, ал. 2 от Закона за хората с увреждания:

0Да/ 0Не

(в случаите на отговор "не" се посочва конкретен брой часове за лична помощ, който не може да бъде по-голям от определения брой часове в направлението)

Ще ползвам брой часове за лична помощ месечно ............................................."

2. Раздели I, II, III, IV и V стават съответно II, III, IV, V и VI.

3. В раздел II след думите "електронен адрес ........................" се добавя следният текст:

"1Избирам за асистент-заместник следното лице:

........................................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия на лицето, което ще предоставя лична помощ)

ЕГН/ЛН/ЛНЧ/служебен номер: .................................................................................................,

постоянен адрес: .........................................................................................................................,

(населено място, ПК, улица №, ж.к., бл., ет., ап.)

настоящ адрес: .............................................................................................................................,

(попълва се, когато не съвпада с постоянния - населено място, ПК, улица №, ж.к., бл., ет., ап.)

телефон: .......................................................................................................................................,

електронен адрес: .........................................................................................................................


"

4. В раздел IIІ изречението "(Конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, предоставена по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, за заплащане на положения труд по механизма лична помощ се определя, като часовата ставка по чл. 31 от Закона за личната помощ се умножи по определените в направлението брой часове.)" се изменя така: "(Конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, предоставена по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, за заплащане на положения труд по механизма лична помощ се определя, като часовата ставка по чл. 31 от Закона за личната помощ се умножи по заявените в раздел I брой часове месечно)."

5. В раздел V се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "по раздел II" се заменят с "по раздел III".

2. Създава се т. 7:

"7. Съгласен съм администраторът на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 и в съответствие с политиката си за поверителност да обработва, търси, получава и/или предоставя личните ми данни от/на други институции и организации с цел ползване на механизма лична помощ."

§ 12. В приложение № 2 към чл. 3, ал. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 2 след думата "редът" се добавя ", мястото".

2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Споразумението се сключва за срок от .......................... съгласно издаденото направление за предоставяне на лична помощ от дирекция "Социално подпомагане".

(2) Броят на часовете месечно за предоставяне и ползване на личната помощ по настоящото споразумение е ..........................."

3. В чл. 3 т. 2 се изменя така:

"2. организира и ръководи дейността по предоставянето на личната помощ, като следи за спазване на план-графика за работа на асистента, в който се определят разпределението на работното време в работни дни и дейностите, които се извършват в съответствие с предпочитанията на ползвателя на лична помощ, както и други условия, свързани с предоставянето на механизма лична помощ; план-графикът се изготвя съвместно от асистента и ползвателя;".

4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 4:

"4. уведоми при всеки случай, когато се налага промяна на мястото на работа извън населеното място в съответствие с потребностите на ползвателя на лична помощ;".

2. Досегашните т. 4, 5 и 6 стават съответно т. 5, 6 и 7.

5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 4:

"4. уведоми страните по настоящото споразумение при всеки случай, когато се налага промяна на мястото на работа на асистента извън населеното място;".

2. Досегашните т. 4 и 5 стават съответно т. 5 и 6.

§ 13. Приложение № 3 към чл. 3, ал. 8 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 3а, ал. 1

ТРУДОВ ДОГОВОР

№ ................../..................... г.

Днес, .............. 20..... г., в гр. (с) ..............................................................................................

на основание чл. 67, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 70 от Кодекса на труда, чл. 3а от Наредба № РД-07-7 от 2019 г. за включване в механизма лична помощ и въз основа на сключено тристранно споразумение № .......................................................................................................

между:

1. ....................................................................................................................................................,

гр. ..........................................................................., ул. ...............................................................,

ЕИК по БУЛСТАТ ......................................................................................................................,

със седалище и адрес на управление ........................................................................................,

представляван от .........................................................................................................................,

ЕГН: ..............................................................................................................................................,

наричан РАБОТОДАТЕЛ, от една страна,

и

2. ....................................................................................................................................................,

(трите имена по документ за самоличност)

ЕГН/ЛН/ЛНЧ/Служебен номер: ................................................................................................,

постоянен адрес: .........................................................................................................................,

(населено място, ПК, улица №, ж.к., бл., ет., ап.)

настоящ адрес: .............................................................................................................................,

(попълва се, когато не съвпада с постоянния - населено място, ПК, улица №, ж.к., бл., ет., ап.)

телефон, мобилен телефон: ........................................................................................................,

електронен адрес: ........................................................................................................................,

със завършено образование ........................................................................................................,

специалност .................................................................................................................................,

вид на документа за самоличност: .............................................................................................,

издадена .......................................................................................................................................,

дата на издаването: .................................................................................................................. г.,

квалификация ..............................................................................................................................,

правоспособност .........................................................................................................................,

общ трудов/служебен стаж ................................. г. ........................ м. ................................. д.,

в т.ч. по специалността ...............................................................................................................,

наричан РАБОТНИК, се сключи този трудов договор.

1. РАБОТОДАТЕЛЯТ възлага, а РАБОТНИКЪТ приема да изпълнява длъжността "Личен асистент" с код по НКПД: 53221002, по длъжностна характеристика, с която РАБОТНИКЪТ предварително се е запознал и му е връчен екземпляр от нея.

2. Мястото на работа е  ...........................и/или друго място, което следва от характера на работата, свързано с предоставянето на механизма лична помощ.

3. Работното време за деня е пълно - .................. часа

или

непълно съгласно чл. 138 от Кодекса на труда - ............ часа.

Разпределението на работното време е съобразно индивидуалния план-график за работа.

4. Договорът се сключва:

на основание чл. 68, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда за определен срок .................................

........................................................................................................................................................

(посочва се срокът)

или

на основание чл. 68, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда за извършване на определена работа

........................................................................................................................................................

(посочва се точно работата)

или

.................................................................................................................................................................

на основание чл. 114 от Кодекса на труда за работа през определени дни от месеца

или

................................................................................................................................................................

на основание чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда за заместване на работник или служител, който отсъства от работа.

5. Настоящият договор e със срок на изпитване .......................................... месеца, като клаузата за изпитване е в полза на двете страни.

6. Основното месечно трудово възнаграждение е в размер на .......................................... лв.

                                                                                         (с цифри и думи)

7. Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е в размер на ..............................................................................................................................................

8. Трудовото възнаграждение се изплаща в следните срокове: ..............................................

9. РАБОТНИКЪТ има право на основен платен годишен отпуск в размер на:

................................................................... работни дни.

10. Други права и задължения ...............

11. РАБОТНИКЪТ ще постъпи на работа на: ............................................................................

(определя се дата съгласно чл. 3а, ал. 2 от Наредба № РД-07-7 от 2019 г.)

12. Срокът на предизвестие при прекратяване на трудовия договор е еднакъв и за двете страни и е в размер на 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.

13. Други условия: .........................................................................................................................

14. За неуредените с настоящия договор въпроси се прилагат разпоредбите на Кодекса на труда.

Работник: ......................................................

Работодател: ..................................................

(подпис)

(длъжност, подпис, печат)

 

Изготвил/съгласувал договора: ....................................................................................................

Екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, е връчен на работника на

................................................................................................................................................................

 

Връчил: ......................................................

Получил: ..................................................

(име, подпис)

(име, длъжност, подпис)


"

§ 14. В приложение № 4 към чл. 6, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "Спрямо мен не са налагани мерки за защита по Закона за домашното насилие" се заменят със "Не са ми налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие спрямо ползвател на лична помощ".

2. Думите "декларация, че не са ми налагани мерки за защита по Закона за домашното насилие по отношение на ползвател на лична помощ;" се заменят с "декларация, че не са ми налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие спрямо ползвател на лична помощ;".

3. След изречението "Известно ми е, че за неверни данни, посочени в настоящото заявление, нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс." на нов ред се добавя изречението "Съгласен съм администраторът на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 и в съответствие с политиката си за поверителност да обработва, търси, получава и/или предоставя личните ми данни от/на други институции и организации с цел предоставяне на механизма лична помощ.".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Споразуменията по чл. 2, ал. 11 и по чл. 3, ал. 3 се изменят в едномесечен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

§ 16. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките