Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 20.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 337 ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 337 ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1991 Г. (ДВ, БР. 34 ОТ 1991 Г.)

В сила от 20.12.2019 г.

Обн. ДВ. бр.100 от 20 Декември 2019г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 47, ал. 8 се създава изречение трето: "За имотите, предоставени за създаване и отглеждане на трайни насаждения, се описват проведените дейности в съответствие с предмета на договора, като се правят и геореферирани снимки от всяка ъглова точка на тези имоти."

§ 2. В чл. 56а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато заявлението по ал. 1 е подадено от юридическо лице или едноличен търговец, в него се посочва единен идентификационен код на юридическото лице или едноличния търговец съгласно Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, като се прилага и протокол от заседание на съответния оправомощен орган на юридическото лице, съдържащ решение за закупуване на държавните имоти - предмет на продажбата."

2. В ал. 4:

а) в т. 2 пред думата "изготвена" се добавя "възложена от директора на областната дирекция "Земеделие" и";

б) създава се нова т. 4:

"4. документ, удостоверяващ, че заявителят е уведомен писмено за определената продажна цена на имота;"

в) досегашните т. 4 и 5 стават съответно т. 5 и 6.

§ 3. В чл. 56ж се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "земи по чл. 27, ал. 8 ЗСПЗЗ" се заменят с "имоти по чл. 56е, ал. 1".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Началната тръжна цена на имотите е пазарната оценка, изготвена от независим оценител, вписан в Регистъра на независимите оценители, и възложена от директора на областната дирекция "Земеделие". Данъчната оценка се определя като за земи в строителни граници и това обстоятелство се посочва изрично в удостоверението за данъчна оценка. Началната тръжна цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, увеличена с 10 на сто."

3. Алинея 3 се отменя.

§ 4. Член 56з се изменя така:

"Чл. 56з. (1) Процедура за провеждане на търг се открива със заповед на министъра на земеделието, храните и горите или на упълномощено от него длъжностно лице.

(2) При наличие на основания за провеждане на търг за продажба на имоти по реда на чл. 27, ал. 8, изречение второ от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те се обявяват на първи търг с отделна заповед.

(3) Упълномощеното длъжностно лице по ал. 1 издава заповед за откриване на процедура за провеждане на търг след изрично писмено съгласие на министъра на земеделието, храните и горите за включване на имотите, предложени от директора на областната дирекция "Земеделие", в предмета на търга. Съгласието е валидно до промяна на обстоятелствата, но не повече от една година от датата на издаването му.

(4) Министърът на земеделието, храните и горите дава съгласието по ал. 3 след писмено предложение на постоянно действаща комисия, която разглежда подадените предложения. Министърът на земеделието, храните и горите със заповед назначава комисията и определя поименния състав на членовете ѝ, които са длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите, задачите на комисията и други условия.

(5) Комисията по ал. 4 приема правила за работата си, които се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите.

(6) Комисията по ал. 4 разглежда подадените предложения, към които задължително се прилагат:

1. мотивирано становище от директора на областна дирекция "Земеделие", в което изрично са посочени имотите, предложени за търг по чл. 27, ал. 8, изречение второ от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, и имотите, за които могат да участват всички заинтересовани лица;

2. акт за държавна собственост;

3. скица на имота от картата на възстановената собственост (КВС) или кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) и регистър на собствениците на съседните имоти, посочени в скицата;

4. актуална данъчна оценка, определена по реда на чл. 56ж, ал. 2;

5. оценка на имота, определена по реда на чл. 56ж, ал. 2;

6. скица и/или извадка от приет парцеларен план или от план на новообразувани имоти по чл. 45, ал. 3 и заповед за одобряване по чл. 45, ал. 6;

7. извадка от регулационен план и заповед за одобряването му;

8. документ, че имотът не попада в границите на защитена територия, обявена по реда на Закона за защитените територии;

9. констативен протокол за оглед на място на имота, отразяващ актуалното му състояние, съставен от комисия, назначена от директора на областната дирекция, която включва в състава си служители на областната дирекция "Земеделие" и на съответната общинска служба по земеделие, а за имоти в границите на урбанизираните територии в състава на комисията задължително се включва и представител на съответната община;

10. цветна комбинирана извадка от цифровата ортофото карта и КВС/КККР на съответното землище за територията, в която попадат имотите;

11. удостоверение за липса на реституционни претенции, издадено от общинската служба по земеделие, със срок на валидност не по-дълъг от 6 месеца от датата на издаването му;

12. други документи, необходими за изразяване на съгласие на министъра на земеделието, храните и горите.

(7) Комисията съставя протокол, с който предлага на министъра на земеделието, храните и горите да изрази съгласие за включване на имотите в предмета на търга или за отказ.

(8) В заповедите по ал. 1 и 2 се посочват: имотите - предмет на търга; срокът за подаване на заявленията; началната тръжна цена; депозитът за участие в търга в размер 10 на сто от началната тръжна цена; указание, че върху депозита не се начислява лихва и не подлежи на връщане при отказ за сключване на договор; разходите по чл. 56ш, ал. 1; банковата сметка за плащането и условията за възстановяване на депозита, както и мястото, където се обявява протоколът за резултатите от търга.

(9) Заповедите по ал. 1 и 2 се поставят на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождението на имота в 3-дневен срок от издаването им и се публикуват на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие", на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и поне в един местен вестник най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие."

§ 5. Член 56к се изменя така:

"Чл. 56к. (1) Заявителите или писмено упълномощените от тях с нотариална заверка на подписа лица подават в областна дирекция "Земеделие" заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите. За всеки имот се подава отделно заявление.

(2) В заявлението по ал. 1 се посочват:

1. единен идентификационен код съгласно Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, когато заявлението се подава от юридическо лице или от едноличен търговец;

2. местонахождението, номерът и площта на имота;

3. предлаганата цена за имота в лева.

(3) При подаване на заявлението заявителят или упълномощеното лице представят документ за самоличност и прилагат:

1. нотариално заверено пълномощно, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. платежен документ за внесен депозит в оригинал, когато плащането не е извършено по електронен път;

3. протокол от заседание на съответния оправомощен орган, съдържащ решение за закупуване на държавните имоти - предмет на продажбата, когато заявителят е юридическо лице;

4. декларация за обстоятелствата по ал. 11.

(4) Търгът, на който могат да участват всички заинтересовани лица, може да се проведе само при условие че най-малко двама кандидати са подали заявление за участие и са допуснати до участие в търга.

(5) Когато на търга по ал. 4 са обявени повече от един имот, при явяване на един кандидат за даден имот той се обявява за спечелил търга при предложената от него тръжна цена с тайно наддаване.

(6) Право на участие в първия търг, открит със заповед по чл. 56з, ал. 2, имат само собственици на имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота - обект на търга, които не представляват обслужващи пътища, независимо от тяхната собственост. Имоти, които нямат обща граница с предлагания на търга имот, не се считат за съседни.

(7) За участие в търга по ал. 6 правоимащите лица подават заявление по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, в което се посочват данните по ал. 2 и се прилагат документите по ал. 3, както и копие на документ за собственост на имота, съседен на имота - обект на търга.

(8) На търга по ал. 6 могат да бъдат обявени само имоти, за които след служебна проверка от областна дирекция "Земеделие" е установено, че имат най-малко два съседни имота, които са собственост на различни физически, юридически лица или общини. Търгът може да се проведе само когато за всеки обявен имот са подадени повече от едно заявление за участие от лица, собственици на отделни имоти, съседни на имота - обект на търга, допуснати за участие в търга.

(9) Не се допускат за участие в търга по ал. 6 кандидатите, придобили собственост върху имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота - обект на търга, образувани в резултат на делба или обединяване след откриване на тръжната процедура.

(10) Имотите, останали след провеждане на търга по ал. 6, се включват в следващи търгове, на които право на участие имат всички заинтересовани лица.

(11) Свързани лица по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия не могат да бъдат самостоятелни кандидати или участници в тръжната процедура за един и същ имот.

(12) Тръжната комисия може служебно да събира доказателства за обстоятелствата по ал. 11 чрез справка в съответния публичен регистър, а когато такъв не се поддържа, информацията се изисква и получава по служебен път от компетентната администрация."

§ 6. В чл. 56л се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Получените в областната дирекция "Земеделие" пликове със заявления за участие в търга, без да се разпечатват, се записват с входящ номер, дата и час, отразени върху плика и заведени във входящ регистър, за което на приносителя се издава документ."

2. В ал. 3 думата "левове" се заменя с "лева".

3. В ал. 4 думите "по чл. 56з, ал. 6" се заменят с "по чл. 56з, ал. 8".

4. В ал. 6 думите "7-дневен" се заменят с "14-дневен".

§ 7. В чл. 56м се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Председателят на тръжната комисия в 3-дневен срок от произнасянето по възраженията представя протоколите по ал. 1 и 2 заедно със заявленията, приложенията към тях, както и възраженията, за одобряване от министъра на земеделието, храните и горите, който може да одобри протоколите, да ги върне за отстраняване на констатирани нередовности или да откаже одобряването им."

2. В ал. 4 след думите "Министерството на земеделието, храните и горите" се добавя "и на областната дирекция "Земеделие".

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) При отказ да одобри протоколите министърът на земеделието, храните и горите или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за частично или пълно прекратяване на процедурата. При упълномощаване длъжностното лице издава заповедта в 7-дневен срок от постъпване на протоколите, придружени с мотивирано писмо на министъра на земеделието, храните и горите за неодобряването им. Заповедта се публикува по реда на ал. 4."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява участниците в търга по реда на Административнопроцесуалния кодекс за заповедите по ал. 4 и/или 5 в 3-дневен срок от издаването им."

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Участниците в търга могат да подадат жалба пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 6."

§ 8. В чл. 56п се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо след думите "Министерството на земеделието, храните и горите" се добавя "и на областната дирекция "Земеделие".

2. В ал. 2 думите "ГПК" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

3. В ал. 3 след думата "жалба" се добавя "пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс".

4. В ал. 4 думите "ГПК" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

§ 9. В чл. 56р се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 3 след думата "жалба" се добавя "по реда на чл. 56м, ал. 7 и чл. 56п, ал. 3".

2. В ал. 4 думите "ГПК" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

§ 10. В чл. 105 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 7 се създават изречение второ и трето: "Оценката се възлага от директора на областната дирекция "Земеделие" по местонахождение на земите от държавния поземлен фонд. Началната тръжна цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота, увеличена с 10 на сто."

2. В ал. 8 изречение второ се изменя така: "Оценката се възлага по реда на ал. 7."

§ 11. Член 106 се изменя така:

"Чл. 106. (1) Тръжна процедура за продажба на земите по § 12а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи се открива със заповед на министъра на земеделието, храните и горите или на упълномощено от него длъжностно лице по предложение на директора на областната дирекция "Земеделие" след предварително изразено писмено съгласие на министъра на земеделието, храните и горите за включването на имотите в предмета на търга. Съгласието е валидно до промяна на обстоятелствата, но не повече от една година от датата на издаването му.

(2) При наличие на основания за провеждане на търг за продажба на имоти по реда на чл. 27, ал. 9 във връзка с ал. 8, изречение второ от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те се обявяват на първи търг с отделна заповед.

(3) Министърът на земеделието, храните и горите се подпомага от постоянно действаща комисия за даване на съгласието по ал. 1, която разглежда подадените предложения, към които са приложени следните документи:

1. мотивирано становище от директора на областна дирекция "Земеделие", в което изрично са посочени имотите, предложени за търг по чл. 27, ал. 9 във връзка с ал. 8, изречение второ от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, и имотите, за които могат да участват всички заинтересовани лица;

2. акт за държавна собственост;

3. скица на имота от КВС или КККР и регистър на собствениците на съседните имоти, посочени в скицата;

4. актуална данъчна оценка;

5. оценка на имота, определена по реда на чл. 105, ал. 7 или 8;

6. скица и/или извадка от приет парцеларен план или от план на новообразувани имоти по чл. 45, ал. 3;

7. удостоверение за липса на реституционни претенции, издадено от общинската служба по земеделие, със срок на валидност не по-дълъг от 6 месеца от датата на издаването му;

8. удостоверение, че имотът не е предаден на общината по реда на чл. 19, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи;

9. документ, че имотът не попада в границите на защитена територия, обявена по реда на Закона за защитените територии;

10. протокол за първоначално установяване на действителния начин на трайно ползване на имота по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, и констативен протокол за състоянието и ползването на имота, изготвен по методика, утвърдена от министъра на земеделието, храните и горите;

11. цветна комбинирана извадка от цифровата ортофото карта и КВС/КККР на съответното землище за територията, в която попадат имотите;

12. други документи, необходими за изразяване на съгласие на министъра на земеделието, храните и горите.

(4) В заповедта за назначаване на комисията по ал. 3 министърът определя поименния състав на членовете ѝ, които са длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите, задачите на комисията и други условия.

(5) Комисията по ал. 3 приема правила за работата си, които се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите.

(6) За работата си комисията по ал. 3 съставя протокол, с който предлага на министъра на земеделието, храните и горите да изрази съгласие за включване на имотите в предмета на търга или за отказ.

(7) В заповедите по ал. 1 и 2 се посочват: имотите - обект на търга; срокът за подаване на заявленията; началната тръжна цена; депозитът за участие в търга в размер 10 на сто от началната тръжна цена; указание, че върху депозита не се начислява лихва и не подлежи на връщане при отказ за сключване на договор; разходите по чл. 56ш, ал. 1, т. 1; банковата сметка за плащането и условията за възстановяване на депозита, както и мястото, където се обявява протоколът за резултатите от търга.

(8) Заповедите по ал. 1 и 2 се поставят на видно място в областната дирекция "Земеделие", в общинската служба по земеделие, в общината и в кметството на населеното място по местонахождението на имота в 3-дневен срок от издаването им и се публикуват на интернет страницата на областната дирекция "Земеделие", на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и поне в един местен вестник най-късно 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

(9) Търгът по чл. 105, ал. 3 се провежда от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие", в състав от трима до петима членове, един от които е правоспособен юрист, и двама резервни членове. Решенията на комисията се вземат с мнозинство от броя на членовете ѝ.

(10) Заявителите или писмено упълномощени от тях с нотариална заверка на подписа лица подават в областна дирекция "Земеделие" отделно заявление за всеки имот по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, в което се посочват единен идентификационен код съгласно Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, когато заявлението се подава от юридическо лице или от едноличен търговец, местонахождението, номерът и площта на поземления имот и предлаганата цена за имота в лева. При подаване на заявлението заявителят или упълномощеното лице представят документ за самоличност и прилагат:

1. нотариално заверено пълномощно, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. платежен документ за внесен депозит в оригинал, когато плащането не е извършено по електронен път;

3. решение на съответния оправомощен орган за закупуване на държавните имоти - предмет на продажбата, когато заявлението се подава от юридическо лице или от едноличен търговец;

4. декларация за обстоятелствата по ал. 18.

(11) Търгът, на който могат да участват всички заинтересовани лица, може да се проведе само когато най-малко двама кандидати са подали заявление за участие и са допуснати до участие в търга.

(12) Когато на търга по ал. 11 са обявени повече от един имот, при явяване на един кандидат за даден имот той се обявява за спечелил търга при предложената от него тръжна цена с тайно наддаване.

(13) Право на участие в първия търг, открит със заповед по ал. 2, имат само собственици на имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота - обект на търга, които не представляват обслужващи пътища, независимо от тяхната собственост. Имоти, които нямат обща граница с предлагания на търга имот, не се считат за съседни.

(14) За участие в търга по ал. 13 правоимащите лица подават заявление по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, към което се прилагат документите по ал. 10 и копие на документ за собственост на имота, съседен на имота - обект на търга.

(15) На търга по ал. 13 могат да бъдат обявени само имоти, за които след служебна проверка от областна дирекция "Земеделие" е установено, че имат най-малко два съседни имота, които са собственост на различни физически, юридически лица или общини. Търгът може да се проведе само когато за всеки обявен имот са подадени повече от едно заявления за участие от лица, собственици на отделни имоти, съседни на имота - обект на търга, допуснати за участие в търга.

(16) Не се допускат за участие в търга по ал. 13 кандидатите, придобили собственост върху имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота - обект на търга, образувани в резултат на делба или обединяване след откриването на тръжната процедура.

(17) Имотите, останали след провеждане на търга по ал. 13, се включват в следващи търгове, на които право на участие имат всички заинтересовани лица.

(18) Свързани лица по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия не могат да бъдат самостоятелни кандидати или участници в тръжната процедура за един и същ имот.

(19) Тръжната комисия може служебно да събира доказателства за обстоятелствата по ал. 18 чрез справка в съответния публичен регистър, а когато такъв не се поддържа, информацията се изисква и получава по служебен път от компетентната администрация."

§ 12. В чл. 107 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Получените в областната дирекция "Земеделие" пликове със заявления за участие в търга, без да се разпечатват, се записват с входящ номер, дата и час, отразени върху плика и заведени във входящ регистър, за което на приносителя се издава документ."

2. В ал. 3 думата "левове" се заменя с "лева".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Не се допускат за участие в търга кандидатите, чиито заявления са подадени след срока по чл. 106, ал. 7, не съдържат документите по чл. 106, ал. 10 и 14 или не отговарят на изискванията по чл. 106."

4. В ал. 6 думите "7-дневен" се заменят с "14-дневен".

5. Алинея 10 се изменя така:

"(10) Председателят на тръжната комисия в 3-дневен срок от произнасянето по възраженията представя протоколите по ал. 8 и 9 заедно със заявленията, приложенията към тях, както и възраженията, за одобряване от министъра на земеделието, храните и горите, който може да одобри протоколите, да ги върне за отстраняване на констатирани нередовности или да откаже одобряването им."

6. В ал. 11, изречение второ след думите "Министерството на земеделието, храните и горите" се добавя "и на областната дирекция "Земеделие".

7. Създава се нова ал. 12:

"(12) При отказ да одобри протоколите министърът на земеделието, храните и горите или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за частично или пълно прекратяване на процедурата. При упълномощаване длъжностното лице издава заповедта в 7-дневен срок от постъпване на протоколите, придружени с мотивирано писмо на министъра на земеделието, храните и горите за неодобряването им. Заповедта се публикува по реда на ал. 11."

8. Досегашната ал. 12 става ал. 13 и се изменя така:

"(13) Директорът на областната дирекция "Земеделие" уведомява участниците в търга по реда на Административнопроцесуалния кодекс за заповедите по ал. 11 и 12 в 3-дневен срок. Участниците в търга могат да подадат жалба пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от уведомлението."

§ 13. В чл. 109, ал. 3, т. 3 думите "чл. 107, ал. 12" се заменят с "чл. 107, ал. 13".

§ 14. В чл. 116 след думата "разпорежда" думите "чрез търг" се заличават, а накрая се добавя " чрез търг, на който могат да участват всички заинтересовани лица".

§ 15. В чл. 117 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Министърът на земеделието, храните и горите се подпомага от постоянно действащите комисии по чл. 56з, ал. 4, съответно - по чл. 106, ал. 3, за даване на съгласието по ал. 1, които разглеждат предложенията по ал. 1, комплектувани с изискващите се документи, към които се прилага и констативен протокол по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, от извършена теренна проверка относно застрояването в имотите, изготвен от комисия, назначена от директора на областната дирекция "Земеделие"."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Решенията на комисиите по ал. 2 се отразяват в протоколите по чл. 56з, ал. 7, съответно - по чл. 106, ал. 6."

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

4. В ал. 6:

а) в изречение първо думите "10 на сто" се заменят с "20 на сто";

б) в изречение второ думите "т. 1" и запетаята пред тях се заличават.

§ 16. В чл. 118 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "само в частта на разпоредбите относно търговете, в които право на участие имат всички заинтересовани лица".

2. В ал. 2 накрая се добавя "само в частта на разпоредбите относно търговете, в които право на участие имат всички заинтересовани лица".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 17. Предложенията за имоти, по които е дадено съгласие по чл. 56з, ал. 3 и чл. 106, ал. 1, но имотите не са обявявани на търг или за тях на проведен търг не са определени купувачи, се внасят повторно в Министерството на земеделието, храните и горите, когато към датата на влизането в сила на това постановление е изминала повече от една година от даването на съгласието.

§ 18. Производствата по чл. 27, ал. 8 и 9 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за които до влизането в сила на това постановление има издадени заповеди за откриване на търгове, се довършват по досегашния ред.

§ 19. Преписките по чл. 27, ал. 6 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, придружени с документите по чл. 56а, които са постъпили в Министерството на земеделието, храните и горите преди влизането в сила на това постановление, се разглеждат по досегашния ред.

§ 20. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките