Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 20.XII

НАРЕДБА № Н-18 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА СЛУЖЕБНИТЕ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА СТРУКТУРА НА НАТО И/ИЛИ НА ИЗПРАЩАЩА ДЪРЖАВА И НА ЛИЧНИТЕ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦИВИЛНИЯ КОМПОНЕНТ ОТ СЪЮЗНИЧ

 

НАРЕДБА № Н-18 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2019 Г. ЗА РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА СЛУЖЕБНИТЕ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА СТРУКТУРА НА НАТО И/ИЛИ НА ИЗПРАЩАЩА ДЪРЖАВА И НА ЛИЧНИТЕ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦИВИЛНИЯ КОМПОНЕНТ ОТ СЪЮЗНИЧЕСКИ ИЛИ ЧУЖДИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ, КОИТО СА ЧАСТ ОТ СТРУКТУРА НА НАТО, РАЗПОЛОЖЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И НА ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ГИ ЗАВИСИМИ ЛИЦА

В сила от 20.12.2019 г.
Издадена от министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.100 от 20 Декември 2019г., изм. ДВ. бр.81 от 28 Септември 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за регистрация на:

1. служебните моторни превозни средства (МПС) на структура на НАТО, разположена на територията на Република България, и служебните моторни превозни средства на изпращаща държава;

2. личните МПС на военнослужещите и на членовете на цивилния компонент от съюзнически или чужди въоръжени сили, които са част от структура на НАТО, разположена на територията на Република България, както и личните МПС на придружаващите ги зависими лица.

Чл. 2. (1) По искане на съответната структура на НАТО или на изпращаща държава МПС по чл. 1, т. 1 могат да се регистрират по реда на глава втора или по реда на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (ДВ, бр. 31 от 2000 г.).

(2) Дължимите такси за служебните моторни превозни средства на структура на НАТО за извършване на заявена административна услуга по реда на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства са за сметка на Министерството на отбраната (МО).

(3) Дължимите такси по ал. 2 се заплащат в момента на извършването на административната услуга в съответните структурните звена "Пътна полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) или областните дирекции на МВР (ОДМВР).

Глава втора.
РЕГИСТРАЦИЯ НА СЛУЖЕБНО МПС НА СТРУКТУРА НА НАТО И/ИЛИ НА ИЗПРАЩАЩА ДЪРЖАВА

Раздел I.
Първоначална регистрация

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Командването за логистична поддръжка (КЛП) организира регистрацията и отчета на служебните МПС на структура на НАТО и на изпращаща държава.

Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) За всяко служебно МПС на структура на НАТО или на изпращаща държава, заявено за регистрация от началника/командира на съответната осигуряваща структура (военно формирование) от МО, Българската армия (БА) или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО), КЛП издава свидетелство за регистрация.

Чл. 5. (1) На всяко служебно МПС, на структура на НАТО или на изпращаща държава, на което е издадено свидетелство за регистрация, се предоставя регистрационен номер.

(2) На верижните бронирани машини, верижните специални и колесните бронирани машини, на които няма установено от производителя място за поставяне на табели с регистрационен номер, регистрационните им номера се изписват с боя върху техния корпус, а на останалите служебни МПС се поставят табели с регистрационен номер.

(3) Буквите и цифрите от табелите с регистрационен номер са черни на бял фон с изключение на българския идентифициращ код.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Табелите с регистрационен номер, част втора на свидетелството за регистрация и заверено копие на част първа на свидетелството за регистрация се предоставят от КЛП за ползване на структурата (военното формирование) от МО, БА или СППМО, която осигурява структурата на НАТО, срещу съответните счетоводни документи.

(5) Структурата (военното формирование) от МО, БА или СППМО предоставя табелите с регистрационен номер, част втора на свидетелството за регистрация и заверено копие на част първа на свидетелството за регистрация срещу отчетен документ (Стандартна форма на НАТО за заявяване, получаване и връщане, или фактуриране, форма ПД 302 от Счетоводен документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната съгласно приложение № 1):

1. на структурата на НАТО за служебните МПС на структура на НАТО;

2. на съответния служител от изпращаща държава в структурата на НАТО за служебните МПС на изпращащата държава.

(6) Табелите с регистрационен номер и свидетелството за регистрация се връщат в осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО от структурата на НАТО или от изпращащата държава след прекратяване използването на служебното МПС на територията на Република България срещу отчетен документ по ал. 5.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Табелите с регистрационен номер и свидетелството за регистрация се връщат в КЛП от осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО срещу съответните счетоводни документи.

Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) При повреждане или изгубване на табела с регистрационен номер се извършва промяна на регистрацията и се предоставя табела с нов регистрационен номер от КЛП въз основа на предложение от началника/командира на съответната осигуряваща структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО.

Чл. 7. (1) Служебни МПС на структури на НАТО или на изпращаща държава, които ще изпълняват служебни задължения на територията на Република България, се регистрират при заявка от тях.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Командирът/началникът на съответната осигуряваща структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО при необходимост от регистрация на служебно МПС по ал. 1 или при настъпила промяна в данните за регистрацията им изпраща писмо, с което заявява регистрацията/промяна на регистрацията на МПС на представляваната от него структура на НАТО в КЛП.

(3) Към писмото по ал. 2 се прилагат:

1. протокол с всички данни, необходими за попълване на свидетелството за регистрация и информационния фонд с база данни за МПС, съгласно приложение № 2;

2. документите, доказващи произхода и собствеността на МПС (договор, данъчна фактура, копие на свидетелството за регистрация, издадено от изпращащата държава, или друг документ);

3. копие от валидна застраховка "Гражданска отговорност" за служебни МПС на изпращащата държава.

Чл. 8. (1) Моторните превозни средства се регистрират по идентификационен номер (VIN), тип, марка, модел и други данни, посочени в удостоверението за съответствие (за одобряване на типа) или от производителя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) При регистрация по ал. 1 КЛП извършва необходимите документални проверки за:

1. идентификация на МПС;

2. достоверност на представените документи;

3. произход на МПС.

Чл. 9. Регистрираните по реда на тази глава служебни МПС трябва да са комплектувани със:

1. аптечка;

2. пожарогасител - за автобусите и моторните превозни средства, превозващи гориво-смазочни материали - по два броя;

3. светлоотразителен триъгълник и светлоотразителна жилетка;

4. резервно колело (джанта с гума) за МПС с изключение на верижните бронирани и верижните специални машини.

Чл. 10. (1) На регистрираните служебни МПС се монтират табели с регистрационен номер - на бял фон изписани с черен цвят букви и цифри с размери, посочени в приложение № 3.

(2) Регистрационният номер се състои от:

1. графично изображение на българския идентифициращ код "BG", изписан с бели букви, и националното знаме на Република България на син фон;

2. буквен код с главни букви "ВА";

3. пореден номер - шестцифрена комбинация на цифрите от 0 до 9.

(3) Синята лента и символът "BG" не се изписват с боя върху корпусите на верижните бронирани, верижните специални и колесните бронирани машини.

Чл. 11. (1) Табелите с регистрационен номер се монтират/изписват на местата, определени от производителя.

(2) При закрепването/изписването не трябва да се нарушават формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

(3) Табелите с регистрационен номер се закрепват по начин, непозволяващ неправомерното им демонтиране.

(4) На мотоциклетите, тракторите, електрокарите, мотокарите и ремаркетата табела с регистрационен номер се поставя само отзад.

(5) При загубване или неправомерно отнемане на табела с регистрационен номер тя се обявява за издирване, а служебното МПС се регистрира с нов регистрационен номер по реда на тази глава.

Чл. 12. (1) При регистрацията на служебно МПС по чл. 7, ал. 1 се извършва периодичен преглед за проверка на техническата изправност от комисии, назначени от съответните командири/началници на осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО, на оборудван диагностичен пункт, на който се извършват периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства от Въоръжените сили на Република България.

(2) След установяване на техническата изправност на служебното МПС комисията изготвя Протокол за периодичен преглед за техническа изправност на МПС и Карта за допълнителен преглед на автобус (лек/товарен автомобил) за превоз на пътници съгласно приложение № 4.

(3) Техническите прегледи по ал. 1 се извършват един път в годината от комисии, назначени от съответните командири/началници. Автобус (лек/товарен автомобил) за превоз на пътници преминава технически преглед на всяко шестмесечие.

(4) Документите по ал. 1 се прилагат към формуляра на машината и служат за удостоверяване за преминат от служебното МПС технически преглед.

(5) Прегледът за проверка на техническата изправност обхваща комплектността и изправността на оборудването, частите, агрегатите, уредбите, механизмите, елементите и характеристиките на служебното МПС, които имат връзка с безопасността на движението, опазването на околната среда и изправността на шумозаглушителните им устройства в съответствие с Методиката за извършване на периодичен преглед за проверка на техническата изправност на МПС, приложима за Въоръжените сили на Република България.

(6) Служебни МПС, превозващи опасни товари, подлежат на преглед за установяване годността на специалното им оборудване да превозват опасни товари всяка година.

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) При получаване на табели с регистрационен номер от КЛП комисията по чл. 12 демонтира табелите с регистрационни номера от изпращащата държава и монтира табелите с регистрационни номера по чл. 10 на определените места на служебното МПС.

(2) Демонтираните табели с регистрационни номера от изпращащата държава по ал. 1 се съхраняват в осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО до прекратяване на регистрацията на служебното МПС по реда на тази глава.

Чл. 14. Служебни МПС на изпращаща държава се застраховат със задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за сметка на изпращаща държава, ако друго не е предвидено в международен договор.

Чл. 15. (1) Свидетелството за регистрация по чл. 4 е по образец съгласно приложение № 5, състои се от две части и съдържа данни за служебното МПС, регистрационния номер и структурата на НАТО или изпращащата държава, чиято собственост или в чието управление е.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на служебното МПС. Тя съдържа и данни за типа на специалното оборудване и други данни и се съхранява в КЛП.

(3) Част втора на свидетелството за регистрация съдържа данни от част първа, необходими при контрол на пътя, и се носи винаги от водача на служебното МПС за идентифицирането му при движение по пътищата.

Раздел II.
Промени в регистрацията

Чл. 16. (1) Промяната на регистрацията се състои в подмяна на свидетелството за регистрация, промяна на регистрационния номер или и на двете заедно.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Промяна в регистрацията се извършва от КЛП при настъпване на изменения в данните за служебното МПС или при изгубване, кражба или унищожаване на свидетелството за регистрация и/или табелите с регистрационни номера.

Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) За промяна на регистрацията при настъпване на изменения в данните за служебното МПС командирът/началникът на осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО предоставя писмено заявление до КЛП със следните документи:

1. писмо с искане за промяна на регистрацията;

2. копие на документа за промяна на неговия собственик и протокол по чл. 7, ал. 3, т. 1;

3. част втора на свидетелството за регистрация и завереното копие на част първа на свидетелството за регистрация на служебното МПС.

(2) При изгубване, кражба или унищожаване на свидетелството за регистрация или табелите с регистрационни номера командирът/началникът на осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО уведомява органите на служба "Военна полиция" за предприемане на необходимите действия.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) След подаване на писмено заявление от осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО до КЛП и представяне на документ от служба "Военна полиция", че табелите с регистрационни номера и/или свидетелството за регистрация на служебното МПС са обявени за невалидни, се издава ново свидетелство за регистрация и/или се предоставят нови табели с регистрационни номера.

Раздел III.
Прекратяване на регистрацията

Чл. 18. Регистрацията на служебно МПС на структура на НАТО или на изпращаща държава се прекратява по искане на структура на НАТО или на изпращаща държава.

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) За прекратяване на регистрацията командирът/началникът на осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО изпраща в КЛП следните документи:

1. писмо от командира/началника на осигуряващата структура (военното формирование) от МО, БА или СППМО;

2. копие на отчетния документ за бракуване на МПС или предаването му извън структурата на НАТО или изпращащата държава;

3. част втора на свидетелството за регистрация и завереното копие на част първа на свидетелството за регистрация на служебното МПС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Табелите с регистрационните номера се връщат в КЛП срещу съответните счетоводни документи.

(3) При прекратяване на регистрацията номерата за регистрация, изписани с боя върху корпуса на служебното МПС, се заличават.

Раздел IV.
Отчет на служебни моторни превозни средства на структура на НАТО и на изпращаща държава

Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Регистрираните служебни МПС на структура на НАТО и на изпращаща държава се завеждат на отчет в електронната база данни за Въоръжените сили на Република България от КЛП.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) За заведените на отчет МПС по ал. 1 КЛП води следната информация:

1. тип, марка и/или модел;

2. регистрационен номер;

3. номер на шаси (корпус);

4. номер на двигател;

5. година на производство;

6. наименование, номер и дата на документа за придобиване на МПС;

7. структура на НАТО или изпращаща държава, чиято собственост е МПС;

8. брой на местата за сядане плюс мястото на водача;

9. собствена маса на моторното превозно средство;

10. допустима обща маса без и със ремарке;

11. заводски или фабричен номер.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Командването за логистична поддръжка ежемесечно представя в дирекция "Логистика" - МО, в електронен вид пълна информация за регистрираните служебни МПС на структури на НАТО или на изпращаща държава.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Командването за логистична поддръжка на 6 месеца представя в служба "Военна полиция" в електронен вид информация за регистрираните служебни МПС на структури на НАТО или на изпращаща държава.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Всички документи, които съдържат данни за регистрация, промени в нея или прекратяване регистрацията на регистрираните по тази глава МПС, се съхраняват за срок от 10 години в КЛП.

Глава трета.
РЕГИСТРАЦИЯ НА ЛИЧНИТЕ МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, СОБСТВЕНОСТ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦИВИЛНИЯ КОМПОНЕНТ ОТ СЪЮЗНИЧЕСКИ ИЛИ ЧУЖДИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ, КОИТО СА ЧАСТ ОТ СТРУКТУРА НА НАТО, РАЗПОЛОЖЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И НА ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ГИ ЗАВИСИМИ ЛИЦА

Чл. 22. (1) Регистрацията на личните МПС, собственост на военнослужещи и членове на цивилния компонент от съюзнически или чужди въоръжени сили, които са част от структура на НАТО, разположена на територията на Република България, както и на техни зависими лица, се извършва по реда на глава втора от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

(2) Моторните превозни средства по ал. 1 се представят за регистриране от структурните звена "Пътна полиция" при СДВР или ОДМВР по адреса на пребиваване на собственика в Република България.

(3) Регистрацията на МПС по ал. 1 се извършва при представяне на национален документ за задгранично пътуване и карта на служител в структура на НАТО или на зависимо лице по чл. 14, ал. 6 от Закона за българските лични документи.

(4) Всяка промяна в данните за регистрираното лично МПС или за собственика се заявява за регистрация пред съответните звена по ал. 2 в срок до един месец от настъпването ѝ.

(5) За дейностите по регистрацията и промяната на регистрацията на личното МПС се заплащат такси, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Чл. 23. (1) Моторните превозни средства по чл. 22 се регистрират по идентификационен номер (VIN), тип, марка, модел и други данни, посочени в сертификата за съответствие (за одобряване на типа на ПС), издаден от производителя, или удостоверение за индивидуално одобряване, ако отговарят на изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и Българския държавен стандарт.

(2) Преглед за техническа изправност на превозните средства и тяхното комплектуване се извършва по реда на глава четвърта от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

(3) При регистрация съответните звена по чл. 22, ал. 2 извършват необходимите проверки за:

1. идентификация на превозното средство;

2. достоверността на представените документи и данните на собственика;

3. произхода на превозното средство;

4. техническата изправност на превозното средство и неговото комплектуване.

Чл. 24. (1) Всяко регистрирано МПС по чл. 22, ал. 1 се обозначава със стандартни табели с регистрационен номер в съответствие с БДС 15980, БДС ISO 7591 и Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г. относно признаването във вътрешния трафик на Общността на отличителния знак на държавата членка, в която са регистрирани моторни превозни средства и техните ремаркета (ОВ, L 299 от 1998 г.).

(2) Табелите с регистрационен номер се предоставят на собствениците за ползване срещу заплащане на стойността им и такса, която се събира в системата на МВР по Закона за държавните такси.

(3) Табелите с регистрационен номер се закрепват отпред и отзад (или само отзад) перпендикулярно на средното надлъжно сечение на превозното средство, а когато това е невъзможно - в лявата част, така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. При закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

(4) При загубване или открадване на табела(и) с регистрационен номер тя (те) се обявява(т) за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер по установения ред.

(5) При повреждане на табелите се допуска изработването на нови табели със същия регистрационен номер.

(6) Върнатите или подменените поради повреда табели с регистрационен номер при необходимост се изработват и използват повторно за регистрация в срок до 30 дни след освобождаването им.

(7) По реда на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства се извършват и отчетът, спирането от движение и пускането в движение, временното отнемане, прекратяването и възстановяването на регистрацията на личните моторни превозни средства.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Служебни моторни превозни средства на структури на НАТО и/или изпращаща държава" са: сухопътни самоходни огневи средства; верижни и колесни влекачи; автомобили с общо и специално назначение; всички колесни и верижни базови машини, на които е монтирана бойна и спомагателна техника на видовете войски; мотоциклети, трактори; самоходните машини, които са собственост или са в управление на структури на НАТО и/или изпращаща държава.

2. "Лично моторно превозно средство на военнослужещи и членове на цивилния компонент, които са част от структура на НАТО, и на техните зависими лица" са моторните превозни средства, които са собственост на военнослужещи и членове на цивилния компонент, които са част от структура на НАТО, и на техните зависими лица.

3. "Изпращаща държава" е държава, чиито военнослужещи или членове на цивилния компонент на въоръжените сили са част от структура на НАТО, разположена на територията на Република България

§ 2. По реда на тази наредба се регистрират и служебните и личните ремаркета и полуремаркета.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. До създаването на технически и организационни условия за издаване на карта на служител в структура на НАТО или на зависимо лице по чл. 14, ал. 6 от Закона за българските лични документи регистрацията по чл. 22 се извършва при представяне на национален документ за задгранично пътуване и документ, удостоверяващ качеството на служител в структура на НАТО или на зависимо лице, издаван от командира/началника на осигуряващата структура (военно формирование) от Министерството на отбраната, Българската армия или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 43, ал. 2 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили.

§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-10 ОТ 31.03.2010 Г. ЗА ИЗГОТВЯНЕ, УТВЪРЖДАВАНЕ, ИЗМЕНЕНИЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ РАЗПИСАНИЯ И ДЛЪЖНОСТНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 81 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 01.09.2021 Г.)


§ 11. В Наредба № Н-18 от 5.12.2019 г. за реда за регистрация на служебните моторни превозни средства на структура на НАТО и/или на изпращаща държава и на личните моторни превозни средства на военнослужещите и членовете на цивилния компонент от съюзнически или чужди въоръжени сили, които са част от структура на НАТО, разположена на територията на Република България, както и на придружаващите ги зависими лица (ДВ, бр. 100 от 2019 г.) се правят следните изменения:

1. Навсякъде в наредбата думите "Съвместното командване на силите (СКС)" се заменят с "Командването за логистична поддръжка (КЛП)".

2. Навсякъде в наредбата абревиатурата "СКС" се заменя с "КЛП".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 24. Наредбата влиза в сила от 1 септември 2021 г., с изключение на § 1, 2, 4 и 6, които влизат в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 5, ал. 5


NATO STANDART FORM FOR REQUEST, RECEIPT AND RETURN OR INVOICE ПД 302



Стандартна форма на НАТО за заявяване, получаване и връщане или фактуриране, форма ПД 302 от Счетоводен документооборот в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, обявен със Заповед на министъра на отбраната № ОХ-137 от 6.03.2012 г.

Документът (стандартната форма на НАТО /НАТО СФ/) е указан в стандартизационния документ на НАТО STANAG 2034 ed.7 (Анекс А) и с него се заявява, документира и фактурира осигуряването на стоки и извършването на услуги между страните от НАТО при спазване на стандартните процедури на НАТО за взаимно логистично подпомагане.

НАТО СФ се публикува (изработва) в страните от НАТО на английски и френски език (и ако е необходимо - и на националния език) в 5 копия с различно оцветяване.

НАТО СФ се изготвя (попълва) от "Заявяващото военно формирование" на страната заявител, освен в случаите на спешност (неотложна нужда), когато документът може да се изготви и от "Осигуряващото военно формирование" на осигуряващата страна от НАТО.

Подписване на НАТО СФ: С подписването на НАТО СФ от страна на "Осигуряващото военно формирование" и "Осигуреното военно формирование" се потвърждават пълнотата и коректността на информацията, съдържаща се в нея.

Движение на документа

1. "Заявяващото военно формирование" на страната заявител попълва в раздел А полетата от 1 до 5, оставя при себе си копие № 5 и изпраща заявката (копия № от 1 до 4) до "Осигуряващо военно формирование", оторизирано да извършва логистично осигуряване от името на осигуряващата страна.

2. "Осигуряващо военно формирование" попълва: в раздел А полетата от 16 до 19 и в раздел С полетата 25, 27, 28, 29 и 30. Оставя при себе си копие № 4, а копия № 1, 2 и 3 изпраща на "Заявяващото военно формирование", като се указва мястото за доставка на стоките или услугите. Трите копия трябва да се представят на указаното място при доставяне на стоките или услугите.

3. След получаване на стоките или извършване на услугите упълномощеното лице на "Осигуреното (заявяващото) военно формирование" попълва в раздел В поле 20 и задържа копие № 3, а копия № 1 и 2 се връщат на "Осигуряващото военно формирование".

4. При договорен начин за "възстановяване на разходите чрез заплащане по стойност" (Reimbursement) "Осигуряващото военно формирование" изпраща копие № 1 с напълно попълнен раздел С на отдел "Финанси" от структурата, в чието подчинение е, с цел отправяне на искане до заявяващата страна за превод на финансовите средства по банкова сметка.


Приложение № 2 към чл. 7, ал. 3, т. 1


 

УТВЪРЖДАВАМ:

Командир/началник на ______________________

                                                 (структура)

___________________________________________

          (звание, подпис, име и фамилия)

___.___.20__г.

 

 

ПРОТОКОЛ

 

Днес, ________ . ____. 20___ г., на основание чл. 7, ал. 2 от Наредбата за реда за регистрация на служебните моторни превозни средства на

структура на НАТО и/или на изпращаща държава и на личните моторни превозни средства на военнослужещите и членовете на цивилния

компонент от съюзнически или чужди въоръжени сили, които са част от структура на НАТО, разположена на територията на Република

България, както и на придружаващите ги зависими лица, комисия в състав:

Председател:___________________________________________________________________________________________________ , и членове:

1. ______________________________________________________________________________________________________________________ ,

2. ______________________________________________________________________________________________________________________ ,

3. ______________________________________________________________________________________________________________________ ,

извърши оглед на пътно превозно средство, подлежащо на регистрация, и констатира следното:

№ по ред

VIN № (№ на рама, корпус)

Тип

 

Марка

 

Модел

 

Брой места

Собствена маса, празен, кг

Максимално допустима маса с товар,

кг

Цвят

 

Формирование/ структура

№ на документ за придобиване

Година на производство

Номер на двигател

Вид на специалното оборудване

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комисия:

Председател: _______________________________________________

(звание, подпис, име и фамилия)

Членове:

1. _________________________________________________________

(звание, подпис, име и фамилия)

2. _________________________________________________________

(звание, подпис, име и фамилия)

3. _________________________________________________________

(звание, подпис, име и фамилия)

 

 

 


Приложение № 3 към чл. 10, ал. 1


Размери на табелите, буквите и цифрите на регистрационните номера




Фиг. 1. Размери на табелите и разположение на буквите и цифрите на регистрационните табели за всички ППС без ремаркета, трактори и мотоциклети.




Фиг. 2. Размери на табелите и разположение на буквите и цифрите на регистрационните табели за всички ремаркета, трактори и машини, на които конструктивно не е възможно поставянето на табелата от фиг. 1.




Фиг. 3. Размери на табелите и разположение на буквите и цифрите на регистрационните табели за всички мотоциклети.




Фиг. 4. Разположение и размери на синята лента, националното знаме и кода "BG" върху регистрационните табели на всички ППС без ремаркета, трактори и мотоциклети.




Фиг. 5. Разположение и размери на синята лента, националното знаме и кода "BG" върху регистрационните табели на ремаркета, трактори и ППС, на които конструктивно не е възможно поставянето на табелата от фиг. 1.




Фиг. 6. Размери на буквите А и В на всички регистрационни табели без тези на мотоциклети.




Фиг. 7. Размери на цифрите на всички регистрационни табели без тези на мотоциклети.




Фиг. 8. Размери на буквите А и В на регистрационните табели на мотоциклети.




Фиг. 9. Размери на цифрите на регистрационните табели на мотоциклети.


Приложение № 4 към чл. 12, ал. 2


ПРОТОКОЛ ЗА ПЕРИОДИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА ТЕХНИЧЕСКА ИЗПРАВНОСТ НА МПС

№ .............................

Рег. № .............................................................................................................................................................

Идент. № (VIN, рама, корпус)......................................................................................................................

Двигател № ..................................................................................................................................................

Вид МПС ......................................................................................................................................................

Марка, модел ................................................................................................................................................

Цвят ..............................................................................................................................................................

Тип двиг. .....................................................................................................................................................

Застраховка ГО (№, дата) ..........................................................................................................................

Документ на МПС за превоз опасни товари (сер. №) ............................................................................

Собственик ................................................................................................................................................

(формирование)

I.

Идентификация на МПС

*Съответ.

I.1.

Табели с регистрационен номер

ДА

НЕ

I.2.

Идент. № (VIN, рама, корпус), номер двигател

ДА

НЕ

II.

Преглед за проверка на техническа изправност

   

1.

Външен вид

   

1.1.

Кабина, купе, рама, надстройка

ДА

НЕ

1.1.1.

Странична защита

ДА

НЕ

1.1.2.

Задна защита

ДА

НЕ

1.2.

Брави и ключалки на вратите

ДА

НЕ

1.3.

Капаци, шпригли и колони

ДА

НЕ

1.4.

Обзорни стъкла

ДА

НЕ

1.5.

Огледала за гледане назад и устройство за непряко виждане

ДА

НЕ

1.6.

Стъклочистачки и устройство за измиване

ДА

НЕ

1.7.

Седалки

ДА

НЕ

1.8.

Автоматично отваряне на вратите

ДА

НЕ

2.

Осветяване и светлинна сигнализация

   

2.1.

Фарове - къси и дълги светлини

ДА

НЕ

2.2.

Фарове против мъгла (предни, задни)

ДА

НЕ

2.3.

Габаритни и стоп светлини

ДА

НЕ

2.4.

Пътепоказатели, аварийни светл. индикатори

ДА

НЕ

2.5.

Фарове за заден ход

ДА

НЕ

2.6.

Осветл. регистр. №, ел. връзки на ремарке

ДА

НЕ

3.

Спирачни уредби

   

3.1.

Елементи на спирачните уредби

ДА

НЕ

3.2.

Спирачна ефективност

ДА

НЕ

4.

Кормилна уредба

   

4.1.

Кормилно колело

ДА

НЕ

4.2.

Кормилна колона и кормилен механизъм

ДА

НЕ

4.3.

Кормилно задвижване

ДА

НЕ

4.4.

Хлабини в кормилното задвижване

ДА

НЕ

4.5.

Усилие при въртене на корм. задвижване

ДА

НЕ

4.6.

Корм. кутия и усилвател на корм. уредба

ДА

НЕ

5.

Окачване, колела и гуми

   

5.1.

Носачи и реактивни щанги

ДА

НЕ

5.2.

Джанти и закрепване на колелата

ДА

НЕ

5.3.

Амортисьори, ресьори, пружини, възглавници

ДА

НЕ

5.4.

Гуми

ДА

НЕ

5.5.

Карданно предаване

ДА

НЕ

5.6.

Шарнирни връзки

ДА

НЕ

6.

Вредни емисии на отработени газове

   

6.1.

Изпускателна уредба и система за обезшумяване

ДА

НЕ

6.2.

Ламбда

ДА

НЕ

6.3.

Димност на отработените газове

ДА

НЕ

7.

Други

   

7.1.

Теглително у-во на ремарке (полуремарке)

ДА

НЕ

7.2.

Прикачно устройство

ДА

НЕ

7.3.

Резервоари за гориво

ДА

НЕ

7.4.

Километропоказател и скоростомер

ДА

НЕ

7.5.

Тахограф

ДА

НЕ

7.6.

Ограничител на скоростта

ДА

НЕ

7.7.

Отоплителна и вентилационна система

ДА

НЕ

7.8.

Звуков сигнал

ДА

НЕ

7.9.

Калобрани, светлоотражатели, задни табели

ДА

НЕ

7.10.

Аптечка и пожарогасител

ДА

НЕ

7.11.

Предупредителен триъгълник

ДА

НЕ

7.12.

Обезопасителни колани

ДА

НЕ

7.13.

Автобус (л.а./т.а.) за превоз на пътници

ДА

НЕ

ЗАКЛЮЧЕНИЕ НА КОМИСИЯТА:

МПС е

ИЗПРАВНО

НЕИЗПРАВНО

                        (вярното се избира)

СЛЕДВАЩ ПРЕГЛЕД ...................................................................................................................................

Дата: ............................................................................................................................................................ г.

Град (село): ....................................................................................................................................................

Начало на прегледа: .....................................................................................................................................

Край на прегледа: ........................................................................................................................................

(час, мин.)

Председател: ..................................................................................................................................................

Комисия: 1. ....................................................................................................................................................

2. .....................................................................................................................................................................

(име, фамилия, подпис)

Лице, представило МПС на преглед:.........................................................................................................

.......................................................................................................................................................................

(име, фамилия, л.к., № св. за упр. на МПС, подпис)

 

Карта за допълнителен преглед на автобус (лек/товарен автомобил) за превоз на пътници

към Протокол за периодичен преглед за техническа изправност № ...../......г.

 

I. Идентификация на формированието:

1. Формирование:.........................................................................................................................................

2. Застраховка "Злополука" (за превози на територията на Република България):

Застрахователна полица № ..........................................., валидна до ........../ ............г.

II. Идентификация на автомобила:

1. Регистрационен номер 000000000 2. Марка, модел .....................................................................

3. Идентификационен номер (рама, корпус): 00000000000000000

4. Дата на първа рег-я ................................................................................................................................

III. Съответствие с изискванията към надстройката на МПС

1.

Пътниковместимост (брой места): за сядане/място на водача

/

ДА

НЕ

2.

Брой на вратите

 

ДА

НЕ

3.

Размери и разстояния на седалките

 

ДА

НЕ

4.

Състояние на седалките - тапицерия здрава и чиста

 

ДА

НЕ

5.

Максимално разстояние от пътното платно до първото стъпало

m

ДА

НЕ

6.

Осигурен против хлъзгане под

 

ДА

НЕ

7.

Изправност на съчленението

 

ДА

НЕ

8.

Височина на салона по дължина

m

ДА

НЕ

9.

Широчина на прохода по дължина на автобуса

m

ДА

НЕ

10.

Изправност на люковете за проветрение

 

ДА

НЕ

11.

Наличие на тръбна арматура, ръкохватки, дръжки на седалките

 

ДА

НЕ

12.

Наличие на предпазна арматура пред седалките

 

ДА

НЕ

 

ЗАБЕЛЕЖКИ НА КОМИСИЯТА: ................................................................................................................

 

 

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ НА КОМИСИЯТА:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 5 към чл. 15, ал. 1


ЧАСТ I (лицева страна)

СВИДЕТЕЛСТВО

ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Серия ......... № ...............

A Регистрационен №

E Рама №

D 1. Марка

2. Модел

3. Тип

S Брой места + мястото на водача

G Маса

F Обща маса

R Цвят

B Дата на регистрация

Дата на промяна

C Формирование/структура, на което се числи

I Дата

Длъжностно лице, сверило данните при първоначална регистрация на МПС

__________________________________________________________________________________________________________________________

(звание, име, презиме, фамилия, дата, подпис)

 

ЧАСТ I (обратна страна)

1. Формирование/структура, на което се числи машината

№ по ред

Формирование/структура

№ на документа за зачисляване

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Други данни

№ по ред

Описание

 

 

 

 

 

 

 

ЧАСТ II (лицева страна)

Република България                                                                                   Republic of Bulgaria

Министерство                                                                                              Ministry of

на отбраната                                                                                                Defence

Българска армия                                                                                         Bulgarian Army

BG

СВИДЕТЕЛСТВО

ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

REGISTRATION CERTIFICATE

CERTIFICAT D’IMMATRICULATION

Серия ......... № ...............

 

ЧАСТ II (обратна страна)

A Регистрационен №                                                                                             Защитен

                                                                                                                                     знак

E Рама №

D 1. Марка

2. Модел

3. Тип

S Брой места + мястото на водача

G Маса

F Обща маса

R Цвят

B Дата на регистрация

Дата на промяна

C Формирование/структура, на което се числи

I Дата

Подпис (печат)

 

 

Промени настройката на бисквитките