Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 31.XII

ПРАВИЛА ЗА РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРИТЕ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ

 

ПРАВИЛА ЗА РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРИТЕ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ

Приети с Решение № 479 от 19.12.2019 г.
Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.102 от 31 Декември 2019г.

Чл. 1. (1) Пощенските оператори представят за съгласуване в Комисията за регулиране на съобщенията (Комисията) проект на общи условия на договорите с потребителите на хартиен и/или електронен носител.

(2) Проектите на общи условия на пощенските оператори трябва да отговарят на изискванията на чл. 21, ал. 2 от Закона за пощенските услуги.

Чл. 2. (1) Пощенските оператори е необходимо да вземат становище от Комисията за защита на потребителите (КЗП) по проекта, преди да го представят за съгласуване от Комисията.

(2) Пощенските оператори представят на Комисията проекта на общи условия на договорите с потребителите ведно със становището по ал. 1.

Чл. 3. Комисията разглежда проекта по чл. 1 в срок до 15 работни дни, считано от датата на получаването им.

Чл. 4. (1) В случай че в срока по чл. 3 Комисията е изискала да бъдат направени изменения и допълнения в представения проект след получаване на преработения проект, Комисията незабавно го изпраща на КЗП за становище относно наличието на неравноправни клаузи.

(2) Комисията се произнася с решение по проекта на общи условия в срок до 10 работни дни от получаване на становището на КЗП по ал. 1.

Чл. 5. В случай че в срока по чл. 3 Комисията не е изискала да бъдат направени изменения и допълнения в представения проект, Комисията се произнася с решение по проекта на общи условия.

Чл. 6. (1) С решението по чл. 4, ал. 2 и чл. 5 Комисията може да:

1. съгласува изцяло или частично проекта на общи условия или изменението им;

2. откаже да съгласува проекта на общи условия или изменението им.

(2) Комисията мотивира решението си в случаите на ал. 1, т. 1, предложение второ и ал. 1, т. 2.

Чл. 7. (1) В случай че пощенските оператори представят проект на общи условия без становище на КЗП:

1. Комисията, в срок до 10 работни дни от постъпването на проекта може да изиска от операторите да направят изменения и допълнения в проекта; след получаване на преработения проект Комисията незабавно го изпраща на КЗП за становище относно наличието на неравноправни клаузи;

2. когато Комисията в срока по т. 1 не е изискала да се направят изменения и допълнения в проекта, незабавно го изпраща на КЗП за становище относно наличието на неравноправни клаузи.

(2) Комисията се произнася с решение по проекта на общи условия в срок до 10 работни дни от получаване на становището на КЗП по ал. 1.

Чл. 8. Копие от решението на Комисията за съгласуване на общите условия ведно със съгласуваните общи условия се изпращат на КЗП за сведение.

Заключителни разпоредби

§ 1. Правилата са приети на основание чл. 21, ал. 7 от Закона за пощенските услуги.

§ 2. Правилата за реда и сроковете за одобряване (съгласуване) на общи условия на договорите с потребителите на пощенски услуги, приети с Решение № 458 от 1.09. 2016 г. на Комисията за регулиране на съобщенията (ДВ, бр. 74 от 2016 г.), се отменят.

Промени настройката на бисквитките