Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 3.VII

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕТО НА КАНДИДАТ ЗА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР, РЪКОВОДЕЩ УПРАВЛЕНИЕ "ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН НАДЗОР", И НА КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР,

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕТО НА КАНДИДАТ ЗА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР, РЪКОВОДЕЩ УПРАВЛЕНИЕ "ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН НАДЗОР", И НА КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР, ПОДПОМАГАЩ ПОЛИТИКАТА Ѝ ПО АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА РИСКОВЕТЕ НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ, УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА НАДЗОРНАТА ПРАКТИКА И ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ, ЗАСТРАХОВАНИТЕ И ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА, ПРЕДСТАВЯНЕ, ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ В КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ, КАКТО И ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.59 от 3 Юли 2020г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 5, ал. 2 от Закона за Комисията за финансов надзор и чл. 93, ал. 7 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", и на кандидат за член на Комисията за финансов надзор, подпомагащ политиката ѝ по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, представяне, публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание

I. Предлагане на кандидат за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", и на кандидат за член на Комисията за финансов надзор, подпомагащ политиката ѝ по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, и представяне на документите им

1. Предложенията за отделните кандидати се внасят в писмена форма от председателя на Комисията за финансов надзор до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 5-дневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание.

2. В предложенията се съдържат писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Към всяко предложение се прилагат следните документи:

а) писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността по образец - приложение № 1 към решението;

б) декларация по чл. 4, ал. 1 от Закона за Комисията за финансов надзор относно наличие на българско гражданство - приложение № 2 към решението;

в) писмено съгласие на кандидата по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец - приложение № 3 към решението;

г) подробна автобиография;

д) заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър" в областта на икономиката, финансите, правото, математиката, информатиката и друга подходяща с оглед надзора и регулирането на небанковия финансов сектор специалност;

е) документи, удостоверяващи, че предложеният кандидат притежава добра репутация, знания, умения и професионален опит и отговаря на изискването за трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от 5 години за последните 10 години; трудовият и/или служебният стаж по специалността трябва да е придобит съгласно изискванията на чл. 4, ал. 2 от Закона за Комисията за финансов надзор.

3. Обстоятелствата по чл. 4, ал. 3, т. 1 от Закона за Комисията за финансов надзор се установяват служебно от администрацията на Народното събрание.

II. Публично оповестяване на документите

1. Предложенията заедно с приложените към тях документи се публикуват на специализиран тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 7 дни преди изслушването. Публикуването на предложенията и документите се извършва в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни.

2. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от три дни преди изслушването на кандидатите може да представят на Комисията по бюджет и финанси становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени.

3. Средствата за масово осведомяване могат да изпращат в Комисията по бюджет и финанси въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

4. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: гр. София, пл. Княз Александър I № 1, Комисия по бюджет и финанси, или по електронен път на e-mail: budget@parliament.bg. Становищата и въпросите се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

III. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

1. Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по бюджет и финанси.

2. Резултатите от проверката се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

IV. Изслушване на кандидатите

1. Преди да изслуша предложените кандидати, Комисията по бюджет и финанси проверява представените документи и дали кандидатите отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност.

2. Изслушването се провежда в открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание.

3. Всеки кандидат се представя от председателя на Комисията за финансов надзор - до две минути на кандидат. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за кандидата.

4. Всеки от кандидатите представя своята концепция за дейността на ресора в Комисията за финансов надзор, за който е предложен от председателя на Комисията за финансов надзор - до 20 минути на кандидат.

5. Комисията по бюджет и финанси провежда разисквания по направените предложения. Народните представители поставят поотделно своите въпроси към всеки от кандидатите - до две минути на народен представител. След изчерпване на зададените въпроси към всеки кандидат от всички народни представители той отговаря - до 10 минути.

6. Председателят на Комисията по бюджет и финанси представя в резюме становищата и въпросите на лицата по чл. 93, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, на които не е получен отговор - до две минути всяко.

7. Отговор на кандидата по представените становища и поставените въпроси - до 10 минути.

8. Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган.

9. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

10. Комисията на основание чл. 93, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание изготвя доклад от изслушването на кандидатите. Към доклада се прилага проект на решение за избор на всеки от кандидатите.

11. Отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата по отношение на кандидата за другата длъжност.

V. Избор на кандидат за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", и на кандидат за член на Комисията за финансов надзор, подпомагащ политиката ѝ по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица, от Народното събрание

1. Заседанието се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието присъстват предложените кандидати.

2. Народното събрание изслушва в резюме внесения доклад на Комисията по бюджет и финанси.

3. Всеки кандидат се представя от вносителя - до две минути.

4. Провеждат се разисквания по кандидатурите по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване.

6. За избран се смята кандидат, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

7. Ако кандидат не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор за съответната длъжност.

VI. Задължение за деклариране на несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 и на промяна в декларираните обстоятелства по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. След приключване на процедурата за избор по реда на раздел V избраният заместник-председател, съответно член на Комисията за финансов надзор подава декларация за несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с чл. 4, ал. 3, т. 2 - 7 и ал. 4 от Закона за Комисията за финансов надзор по образец съгласно приложение № 4 към решението.

2. При промяна в декларираните обстоятелства в декларацията по т. 1 заместник-председателят, съответно членът на Комисията за финансов надзор подава декларация по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по образец съгласно приложение № 5 към решението.

-------------------------

Решението е прието от 44-то Народно събрание на 2 юли 2020 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение № 1



Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………..,

 ЕГН …………………………………………………………………………………………,

 л.к. № ……………………………………………………………………………………….,

 изд. на ……………………………………………………………………………………….

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да бъда предложен/а за длъжността и личните ми данни да бъдат обработвани във връзка с произвеждане на избора.

………………………………………………………………………………………………..

 

                                                                                   Декларатор: …………………………

 


Приложение № 2



Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………..,

 ЕГН …………………………………………………………………………………………,

 л.к. № ……………………………………………………………………………………….,

 изд. на ………………………………………………………………………………………

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм български гражданин и нямам друго гражданство.

 

                                                                                           Декларатор: ………………….

 


Приложение № 3


Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….,

 ЕГН …………………………………………………………………………………………,

 л.к. № ……………………………………………………………………………………….,

 изд. на ………………………………………………………………………………………

от МВР ……………………………………………………………………………………..,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

                                                                                           Декларатор: ……………………..

 


Приложение № 4



Д Е К Л А Р А Ц И Я

по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и чл. 4, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 2 - 7 и ал. 4 от Закона за Комисията за финансов надзор

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………..,

 ЕГН …………………………………………………………………………………………,

 л.к. № ………………………………………………………………………………………,

 изд. на ……………………………………………………………………….………………

от МВР ………………………………………………………………………..…………….,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1. не съм обявен/а в несъстоятелност като едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество и не се намирам в производство за обявяване в несъстоятелност;

2. не съм бил/а член на управителен или контролен орган на дружество, съответно кооперация, прекратени поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори;

3. не съм управител, изпълнителен директор, член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник на поднадзорно по смисъла на Закона за Комисията за финансов надзор лице;

4. не съм съпруг/а, не се намирам във фактическо съжителство, не съм роднина по права или съребрена линия до трета степен включително или по сватовство до трета степен включително с друг член на Комисията за финансов надзор или с лице по т. 3 от тази декларация;

5. не упражнявам контрол върху поднадзорно по смисъла на Закона за Комисията за финансов надзор лице;

6. не притежавам пряко или чрез свързани лица над 5 на сто от правата на глас в общото събрание или от капитала на поднадзорно на Комисията за финансов надзор лице;

7. не извършвам друга платена дейност по смисъла на чл. 4, ал. 4 от Закона за Комисията за финансов надзор.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ......................                                                                Декларатор: .............................

 


Приложение № 5



Д Е К Л А Р А Ц И Я

по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

 

Долуподписаният/ата ……………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………..,

 ЕГН …………………………………………………………………………………………,

 л.к. № ………………………………………………………………………………………,

 изд. на ………………………………………………………………………………….……

от МВР ………………………………………………………………………………………,

в качеството ми на председател на Комисията за финансов надзор

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

към дата ......./........./............г. е настъпила промяна в декларираните от мен обстоятелства в подадената декларация по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като е отпаднало/възникнало следното обстоятелство:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ......................                                                                 Декларатор: ..........................

 

Промени настройката на бисквитките