Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 7.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 150 ОТ 3 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СТАНДАРТНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР И ЗА НЕЙНОТО ПУБЛИКУВАНЕ В ОТВОРЕН ФОРМАТ, ПРИЕТА С ПМС № 147 ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 48 ОТ 201

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 150 ОТ 3 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СТАНДАРТНИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР И ЗА НЕЙНОТО ПУБЛИКУВАНЕ В ОТВОРЕН ФОРМАТ, ПРИЕТА С ПМС № 147 ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 48 ОТ 2016 Г.)

В сила от 07.07.2020 г.

Обн. ДВ. бр.60 от 7 Юли 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, т. 1 думите "обществена информация" се заменят с думите "информация от обществения сектор".

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Организациите от обществения сектор публикуват на Портала за отворени данни информационните масиви, наборите от данни и ресурсите, които създават и поддържат, заедно със съответните метаданни."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Достъпът до информационните масиви, наборите от данни и ресурсите по ал. 1 е свободен, в отворен машинночетим формат, позволяващ повторно използване."

3. Алинея 3 се заличава.

4. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Порталът за отворени данни осигурява възможност за подаване на заявки и предложения за повторно използване на информация от обществения сектор, която да бъде публикувана на Портала за отворени данни."

§ 3. В наименованието на глава втора думите "обществена информация" се заменят с "информация от обществения сектор".

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "обществена информация" се заменят с "информация от обществения сектор".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Организациите от обществения сектор създават, поддържат и предоставят информация от обществения сектор при спазване на принципа "отворени по замисъл и по подразбиране"."

§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Информацията за повторно използване се публикува и актуализира при възможно най-висока степен на обособеност, гарантираща нейната пълнота."

2. В ал. 2 думите "във вида, в който са създадени. Когато данните са били променяни или анализирани, тези обстоятелства се посочват в метаданните към тях." се заменят с "в отворен формат и могат да се използват свободно, повторно и да се споделят от всеки за всякакви цели."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Данните се създават и поддържат в електронен формат за данни, който съгласно § 1, т. 7 от допълнителната разпоредба на Закона за достъп до обществена информация е структуриран по начин, позволяващ лесно идентифициране, разпознаване, извличане на специфични данни и/или свързване с други данни чрез програмни приложения."

§ 6. В чл. 7 думите "онлайн интерфейс" се заменят с "приложно-програмни интерфейси (API)" и накрая се добавя "съгласно чл. 58а, т. 2 от Закона за електронното управление".

§ 7. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Информацията от обществения сектор в отворен формат, достъпът до която е свободен, се публикува на Портала за отворени данни, поддържан от Държавна агенция "Електронно управление"."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Председателят на Държавна агенция "Електронно управление" определя длъжностни лица - администратори на Портала за отворени данни."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Ръководителите на организациите от обществения сектор по чл. 3, ал. 4 от Закона за достъп до обществена информация определят длъжностни лица по данните, които публикуват информацията по ал. 1 за съответната организация."

4. Алинея 4 се заличава.

§ 8. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Държавна агенция "Електронно управление" осигурява техническа възможност за автоматично обновяване на публикуваната информация на Портала за отворени данни."

3. В ал. 3:

а) се създава нова т. 1:

"1. веднъж на ден - информация, която се променя всеки ден;"

б) точки 1, 2 и 3 стават съответно т. 2, 3 и 4.

§ 9. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Контролът върху дейността на служителите, определени за длъжностни лица по данните, в организациите от обществения сектор се извършва от ръководителите на организациите от обществения сектор по чл. 3, ал. 4 от Закона за достъп до обществена информация или от упълномощени от тях лица.

(2) Председателят на Държавна агенция "Електронно управление" определя длъжностни лица, които осъществяват контрол относно пълнотата на информацията и сроковете за нейното публикуване на Портала за отворени данни. Длъжностните лица уведомяват председателя за резултатите от контрола на всеки шест месеца."

§ 10. В чл. 15, ал. 1 след думите "приложение № 1" се добавя "(CC0)".

§ 11. В чл. 16, ал. 1 след думите "приложение № 2" се добавя "(CC-BY)".

§ 12. В чл. 17, в ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "приложение № 3" се добавя "(CC-BY-SA)".

2. В т. 2 след думите "приложение № 4" се добавя "(CC-BY-ND)".

3. В т. 3 след думите "приложение № 5" се добавя "(CC-BY-NC)".

4. В т. 4 след думите "приложение № 6" се добавя "(CC-BY-NC-SA)".

5. В т. 5 след думите "приложение № 7" се добавя "(CC-BY-NC-ND)".

§ 13. В чл. 19, ал. 1 след думите "приложение № 1" се добавя "(CC0)".

§ 14. В § 1 от допълнителната разпоредба в т. 3 думите "метод, по който една информационна система или компонент предоставя част от функционалността и данните си на други системи или компонент" и тирето пред тях се заменят с "(API) - е автоматизиран софтуерен слой или компонент, с който една информационна система предоставя онлайн достъп до своя функционалност, включително приемане или предаване на данни, на други информационни системи или софтуерни приложения".

§ 15. Параграф 3 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. (1) В срок до 1 септември 2020 г. председателят на Държавна агенция "Електронно управление" определя длъжностни лица - администратори на Портала за отворени данни по чл. 8, ал. 2.

(2) В срок до 1 октомври 2020 г. ръководителите на организациите от обществения сектор определят длъжностно лице по данните по чл. 8, ал. 3."

§ 16. В наименованието на приложение № 1 към чл. 15, ал. 1 след думите "Условия за предоставяне на информация без защитени авторски права" се добавя "(CC0)".

§ 17. В наименованието на приложение № 2 към чл. 16, ал. 1 след думите "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права" се добавя "(CC-BY)".

§ 18. В наименованието на приложение № 3 към чл. 17, ал. 1, т. 1 след думите "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права. Споделяне на споделеното" се добавя "(CC-BY-SA)".

§ 19. В наименованието на приложение № 4 към чл. 17, ал. 1, т. 2 след думите "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права. Без производни и сборни произведения" се добавя "(CC-BY-ND)".

§ 20. В наименованието на приложение № 5 към чл. 17, ал. 1, т. 3 след думите "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права. Без употреба за търговски цели" се добавя "(CC-BY-NC)".

§ 21. В наименованието на приложение № 6 към чл. 17, ал. 1, т. 4 след думите "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права. Без употреба за търговски цели. Споделяне на споделеното" се добавя "(CC-BY-NC-SA)".

§ 22. В наименованието на приложение № 7 към чл. 17, ал. 1, т. 5 след "Условия за предоставяне на произведение за повторно използване. Признаване на авторските права. Без употреба за търговски цели. Без производни и сборни произведения" се добавя "(CC-BY-NC-ND)".

Заключителни разпоредби

§ 23. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките