Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 24.VII

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 6 ЮЛИ 2020 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ НА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

 

НАРЕДБА № Н-9 ОТ 6 ЮЛИ 2020 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ НА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

В сила от 24.07.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.66 от 24 Юли 2020г., изм. ДВ. бр.67 от 13 Август 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за осъществяване на управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти в Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО) и Българската армия (БА).

Чл. 2. (1) Жизненият цикъл на отбранителните продукти (ЖЦОП) включва следните фази:

1. заявяване;

2. придобиване;

3. приемане на въоръжение и въвеждане в експлоатация;

4. експлоатация и поддръжка;

5. извеждане от експлоатация и снемане от въоръжение.

(2) Управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти обхваща осъществяването на следните дейности:

1. дефиниране на необходимостта от изграждане/поддържане на отбранителна способност;

2. проучване и оценка на варианти за изграждане/поддържане на отбранителна способност;

3. дефиниране на изисквания към отбранителния продукт/и за изграждане/поддържане на отбранителната способност;

4. планиране на жизнения цикъл на отбранителните продукти;

5. разработване на отбранителни продукти;

6. придобиване на отбранителни продукти;

7. оценка на съответствието на тактико-техническите характеристики на придобития отбранителен продукт за осигуряване на заявените отбранителни способности;

8. разрешаване използването на придобития отбранителен продукт;

9. използване, поддръжка и ремонт на отбранителните продукти;

10. усъвършенстване, модернизация и изменение срока на експлоатация на отбранителните продукти;

11. прекратяване използването на отделни единици и/или типове отбранителни продукти;

12. бракуване, разкомплектоване, утилизация и унищожаване;

13. провеждане на изпитвания на отбранителни продукти;

14. стандартизация, кодификация и сертифициране на отбранителните продукти;

15. международно военнотехническо и индустриално сътрудничество;

Чл. 3. Финансовите средства, необходими за осигуряване на жизнения цикъл на отбранителни продукти, се планират от ръководителите на основни програми в съответствие с поставените задачи (необходими способности) и указанията за програмиране на министъра на отбраната.

Глава втора.
УПРАВЛЕНИЕ НА ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ НА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

Чл. 4. (1) Политиката по управление на жизнения цикъл на отбранителните продукти се осъществява от министъра на отбраната, подпомаган от дирекция "Политика по въоръженията", националния директор по въоръжения, изследвания и технологии и главния информационен мениджър.

(2) Съветът по въоръженията, Съветът по отбранителни способности, Програмният съвет, Бордът за управление на Портфолиото от проекти и Съветът по доставките и услугите са нещатните съвещателни органи към министъра на отбраната, изпълняващи задачи, свързани с управлението на ЖЦОП, съгласно правилниците за тяхната дейност.

(3) Останалите структури и звена, участващи в управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти, изпълняват своите функции по отношение на жизнения цикъл съгласно изискванията на тази наредба, законите и актовете на Министерския съвет и министъра на отбраната.

Чл. 5. Националният директор по въоръжения, изследвания и технологии се определя със заповед на министъра на отбраната и:

1. подпомага министъра на отбраната при формирането и провеждането на политиката по управление на жизнения цикъл на отбранителните продукти и по модернизация и развитие на въоръженията;

2. анализира резултатите от дейностите на националните представители в комитетите и групите на НАТО и ЕС по въпросите на политиката по въоръженията, жизнения цикъл, изследванията и технологиите и изготвя предложения по тях до министъра на отбраната;

3. предлага на министъра на отбраната участие на Република България в съвместни международни инициативи, проекти, програми и фондове;

4. ръководи дейностите по международното военнотехническо и индустриално сътрудничество;

5. предлага на министъра на отбраната формата и изискванията към съдържанието на документи по отношение на ЖЦОП и организира разработването им в съотвествие с документите на НАТО и ЕС;

6. организира възлагането и координира изпълнението на проучвания, анализи и експертни оценки, свързани с управлението на ЖЦОП.

Чл. 6. Главният информационен мениджър се определя със заповед на министъра на отбраната и:

1. в координация с националния директор по въоръжения, изследвания и технологии организира, ръководи и контролира планирането, съвместимостта, осигуряването и функционирането на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи;

2. координира оперативното и технологично съвместяване и интеграция на комуникационните, информационните, навигационните и сензорните системи на Министерството на отбраната, СППМО и БА с комуникационните и информационните системи на други министерства и ведомства;

3. участва в управлението на риска при придобиване на продукти в областта на комуникационните и информационните технологии и определя критерии за оценка, позволяващи вземане на решение за избор и прекъсване финансирането на проекти по комуникационно и информационно осигуряване във Въоръжените сили;

4. анализира резултатите от изпълнението на инвестиционни проекти в областта на системите за C4I по отношение на време, обхват и стойност;

5. участва в процеса на планирането на финансовите средства за поддръжка и развитие на комуникационните, информационните, навигационните и сензорните системи на Въоръжените сили;

6. участва в координацията и изпълнението на дейностите и задачите по чл. 13 от Закона за киберсигурност.

Глава трета.
ФАЗИ НА ЖИЗНЕНИЯ ЦИКЪЛ

Раздел I.
Заявяване

Чл. 7. (1) Заявяването на отбранителните продукти започва с разработването от съвместната група за планиране на Концепция с варианти за преодоляване на недостига от способности (концепцията) в съответствие с Ръководството за планиране на отбраната, базирано на способности.

(2) Концепцията по ал. 1 се изпраща в дирекция "Политика по въоръженията" за разглеждане от Съвета по въоръженията.

Чл. 8. (1) Дирекция "Политика по въоръженията" възлага на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" разработването на Анализ на варианти за преодоляване на недостига от способности съгласно приложение № 1 (анализът).

(2) В случай че Институтът по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" не притежава експертиза в съответната област, касаеща вариантите за преодоляване на недостига от способности, се допуска анализът по ал. 1 да се извършва от друга академична организация или научноизследователски център.

(3) Концепцията заедно с анализа се внасят от дирекция "Политика по въоръженията" за разглеждане от Съвета по въоръженията.

Чл. 9. Съветът по въоръженията приоритизира вариантите, при необходимост предлага корекции и допълнения към тях и предлага на министъра на отбраната същите да бъдат изпратени на съвместната работна група за планиране за по-нататъшни действия в съответствие с Ръководството за планиране на отбраната, базирано на способности.

Чл. 10. (1) Утвърдената от министъра на отбраната концепция се включва в Инвестиционния план-програма на Министерството на отбраната в съответствие с Ръководството за планиране на отбраната, базирано на способности.

(2) Включената в Инвестиционния план-програма концепция може да бъде основание за разработване на Предложение за иницииране на проект в съответствие с Ръководството за проектно управление в Министерството на отбрана, СППМО и БА.

Чл. 11. (1) В случай че не се инициира проект, ръководителят на основната програма/програма/организационна структура в съответствие с Вътрешните правила за управление на цикъла на обществените поръчки изпраща в дирекция "Политика по въоръженията" Изходно задание (ИЗ) или заявка за разработване на техническа спецификация (ТС).

(2) Дирекция "Политика по въоръженията" включва ИЗ в регистър на ИЗ, както и заявките за разработване на ТС в регистър на заявките за ТС, и възлага на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" да извърши проучване в съответствие с военни стандарти ВС 2-03, ВС 40 095 и ВС 03101.

Чл. 12. (1) Институтът по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" извършва проучване и изготвя отчетен доклад с приложени към него тактико-техническо задание (ТТЗ) с технико-икономически доклад (ТИД) или ТС в съответствие с чл. 5, ал. 3 от ВС 2-03.

(2) Заявяването и разработването на ТС по Закона за обществените поръчки се определя с Вътрешни правила за управление на цикъла на обществените поръчки в МО.

(3) Отчетният доклад и проектите на ТТЗ с ТИД се разглеждат от Съвета по въоръжения и се утвърждават в съответствие с правилника за неговата дейност.

(4) В случай че се разработи проект на ТС, същият се внася за разглеждане в Съвета по доставки и услуги.

Чл. 13. Утвърдените ТТЗ и ТС с присвоен уникален номер от Регистъра на ТТЗ и Регистъра на ТС по Закона за обществените поръчки са изходящите документи от фаза "Заявяване".

Раздел II.
Придобиване

Чл. 14. Придобиването на отбранителен продукт се извършва чрез неговото разработване или доставка.

Чл. 15. При разработването въз основа на утвърденото ТТЗ ръководителят на основна програма осигурява финансиране, открива позиция в Единния финансов план за материално-техническо осигуряване на Министерството на отбраната (ЕФП за МТО на МО) и отправя искане до директора на дирекция "Обществени поръчки в отбраната" за организиране на процедура за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на разработването.

Чл. 16. (1) Резултатите от разработването на отбранителния продукт се внасят за разглеждане в Съвета по въоръженията в съответствие с ВС 2-03, ВС 40 095 и ВС 03101.

(2) Съветът по въоръженията приема отбранителния продукт и разработената към него техническа, конструкторска и експлоатационна документация.

Чл. 17. Разработването на нов отбранителен продукт се счита за завършено с неговото придобиване и издаването на заповед на министъра на отбраната за приемането му на въоръжение.

Чл. 18. Придобиването на готов отбранителен продукт започва с наличието на утвърдена ТС за доставка/услуга, осигурено финансиране и открита позиция в ЕФП за МТО на МО.

Чл. 19. (1) Придобиването на готови отбранителни продукти се извършва чрез:

1. доставка;

2. производство, доставка и/или услуга;

3. системна интеграция;

4. междуправителствени споразумения/договори;

5. участие в съвместни международни инициативи, проекти, програми и фондове.

(2) Когато отбранителен продукт се придобива посредством способите по т. 1 и 2 процедурата за придобиване се изпълнява съгласно Вътрешни правила за управление на цикъла на обществените поръчки.

(3) Когато отбранителен продукт се придобива посредством способите по т. 3, 4 и 5, се прилагат процедурите, предвидени в съответните международни организации, при спазване изискванията на националното законодателство.

Чл. 20. Придобиването на готов продукт приключва с подписването на приемно-предавателен протокол, или друг документ, удостоверяващ преминаването на собствеността или управлението върху продукта.

Раздел III.
Приемане на въоръжение и въвеждане в експлоатация

Чл. 21. С приемането на въоръжение на отбранителни продукти се установява съответствието им с изискванията на Министерството на отбраната.

Чл. 22. Въвеждането в експлоатация на отбранителни продукти включва подготовката на материалната база и личния състав за правилното и ефективното им използване и завършва с разрешаване на тяхното използване във Въоръжените сили.

Чл. 23. На въоръжение се приемат отбранителни продукти, които се придобиват за първи път за нуждите на Въоръжените сили, както следва:

1. оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия;

2. оборудване, специално проектирано или адаптирано за военни цели и предназначено за използване, като въоръжение, оръжие, боеприпаси или материал с военно предназначение по преценка на заявителя, ръководителя на основна програма/програма.

Чл. 24. На въоръжение могат да се приемат отбранителни продукти, когато те са предоставени на Въоръжените сили от други държави, юридически лица, ведомства или организация за ограничен период от време, за изпълнение на отделни задачи, в определени региони, за провеждане на опити, изпитвания, тестове и оценки, за обучение, тренировки или учения.

Чл. 25. Комплексни отбранителни продукти и системи, придобивани за пръв път, могат да се приемат на въоръжение поетапно или изцяло. Компонентите могат да се приемат на въоръжение и да се въвеждат в експлоатация със или без ограничения във Въоръжените сили.

Чл. 26. Отбранителни продукти, които са променили основните си тактико-технически характеристики в резултат на извършена модернизация, се приемат на въоръжение като новопридобити.

Чл. 27. (1) Заявителят/потребителят на отбранителния продукт изпраща в дирекция "Политика по въоръженията" мотивирано предложение за приемане на въоръжение.

(2) Към предложението се прилагат:

1. документ, определящ способа за придобиване;

2. присвоен стоков номер по НАТО на отбранителния продукт;

3. в зависимост от начина на придобиване на отбранителния продукт един от следните документи:

а) протокол за съответствие с ТС/ТТЗ/договор;

б) протокол от проведени изпитвания;

в) становище на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров".

(3) В случай че отбранителният продукт няма присвоен стоков номер по НАТО, заявителят, съответно потребителят на отбранителния продукт или производителят му, изпраща заявка до дирекция "Обществени поръчки в отбраната" за присвояването му.

Чл. 28. Дирекция "Политика по въоръженията" предлага за разглеждане от Съвета по въоръженията мотивираното предложение на заявителя/потребителя.

Чл. 29. (1) Приемането на въоръжение на отбранителния продукт се извършва със заповед на министъра на отбраната след положително решение на Съвета по въоръженията и утвърждаване на протокола от неговото заседание. Проектът на заповед се изготвя от дирекция "Политика по въоръженията".

(2) Приетите на въоръжение отбранителни продукти по чл. 26 се въвеждат в експлоатация със заповед на началника на отбраната.

Чл. 30. Въз основа на заповедта по чл. 29 дирекция "Политика по въоръженията" вписва приетия на въоръжение отбранителен продукт в регистър. На производителя на приетия на въоръжение отбранителен продукт може да бъде издадено удостоверение.

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Въвеждането на новопридобитите отбранителни продукти в експлоатация във Въоръжените сили се извършва със заповед на началника на отбраната след положително решение на Съвета по въоръженията, а в служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" - със заповед на техните ръководители.

(2) Когато отбранителните продукти се подразделят на "Категория", "Тип/марка" и "Модел", се въвеждат в експлоатация със заповед само първите придобити образци, като в заповедта за въвеждане в експлоатация се записва, че се отнася за всички следващи придобити образци от този тип, марка, модел и категория. Ръководителите на заинтересованите структури организират правилното въвеждане в експлоатация на придобитите образци в подчинените им структури.

(3) Не се въвеждат в експлоатация поотделно съставни агрегати и други елементи на комплексните отбранителни продукти, като двигатели, скоростни кутии, акумулаторни батерии, автомобилни гуми и други подобни, както и консумативите за тях.

(4) В заповедта за въвеждане в експлоатация се указват:

1. точното наименование на отбранителния продукт;

2. всички данни, които го идентифицират;

3. стоков номер по НАТО;

4. проведени изпитвания;

5. приемно-предавателен протокол;

6. къде ще се експлоатира;

7. необходимото обучение на експлоатиращия личен състав и редът за неговото провеждане;

8. редът за определяне на разходни и експлоатационни норми за гориво-смазочни материали и други консумативи и дейности в зависимост от особеностите на отбранителния продукт.

(5) Копие на заповедта се изпраща в дирекция "Политика по въоръженията" за включване на продукта в Регистъра на въведените в експлоатация отбранителни продукти.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Отбранителни продукти, приети на въоръжение в страни - членки на НАТО и ЕС, се въвеждат в експлоатация със заповед на началника на отбраната, а в служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" - със заповед на техните ръководители.

Чл. 32. Отбранителните продукти, предоставени на български контингенти извън страната по програми за международна помощ, включително и такива за временно ползване, се въвеждат в експлоатация със заповед на началника на отбраната по предложение на потребителя.

Чл. 33. Въвеждането в експлоатация приключва с издаването на заповед за въвеждане в експлоатация на отбранителния продукт.

Чл. 34. Въвеждането в експлоатация, експлоатацията и извеждането от експлоатация на продукти и системи извън обхвата на чл. 23 се уреждат със заповед на министъра на отбраната.

Раздел IV.
Експлоатация и поддръжка

Чл. 35. Експлоатацията и поддръжката на отбранителните продукти започват след доставката им в мястото за използване и включват: регистрация, отчет, използване по предназначение, техническо обслужване, ремонт, съхранение, модернизация, изменение срока на експлоатация.

Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Експлоатацията и поддръжката на отбранителните продукти се организират от ръководителите/командирите/началниците на структурите от Министерството на отбраната, СППМО, БА, служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване".

(2) Обучението и подготовката на личния състав, който ще експлоатира и поддържа съответния отбранителен продукт, се организират от лицата по ал. 1.

Чл. 37. (1) Отбранителните продукти се водят на отчет. Отчетът отразява техния тип, вид, наименование, наличност, количество, комплектност, качествено (техническо) състояние и местонахождение.

(2) Видовете отчет са индивидуален, оперативен и счетоводен.

(3) Индивидуалният отчет включва данни за отбранителния продукт, които се водят в служебна книжка (паспорт, формуляр, книга, картон, етикет и др.), вписани от производителя или от лицето, което го експлоатира.

(4) Оперативният отчет включва обобщени данни за отбранителния продукт, касаещи неговите експлоатационни, количествени и качествени характеристики, и се изготвя във военното формирование, експлоатиращо отбранителния продукт.

(5) Счетоводният отчет включва данните, които се водят за отбранителни продукти, в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството и Счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, СППМО и БА.

Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Използването на отбранителните продукти се организира според изискванията на ръководствата и инструкциите им за експлоатация, а когато такива липсват, редът и начинът за тяхното използване се определят със заповед на началника на отбраната/ръководителите на служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Техническото обслужване, ремонтът и съхранението на отбранителните продукти се организират от командирите на формирования от БА, ръководителите на служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване", ръководителите на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и началника на отбраната в съответствие с изискванията на техническата им документация и действащата нормативна уредба.

Чл. 39. (1) В хода на експлоатацията на отбранителните продукти потребителите им могат да предлагат на Съвета по въоръженията тяхната модернизация и/или изменение на срока на експлоатация.

(2) Модернизацията на отбранителните продукти се извършва с цел изменения на основните тактико-технически характеристики на отбранителните продукти. Модернизацията на отбранителни продукти се осъществява в съответствие с ВС 2-03, ВС 40 095 и ВС 03101.

(3) Изменението на срока на експлоатация на отбранителните продукти може да се извършва само от съответния им производител/конструктор или упълномощено от него лице.

(4) При невъзможност да се осъществи изменение на срока за експлоатация от лицата по ал. 3 същият се изменя чрез експертна оценка, когато:

1. производителят/конструкторът е отказал или е заявил, че престава да поддържа отбранителния продукт;

2. производителят не е отговорил на заявка за изменение на срока за експлоатация до 30 дни;

3. предоставената от производителя/конструктора рамка за изпълнение е икономически и/или финансово неизгодна.

(5) Обстоятелствата по ал. 4 се удостоверяват с военно-икономически анализ, възложен от министъра на отбраната, по предложение на Съвета по въоръженията.

(6) Експертната оценка на отбранителен продукт се извършва от комисия, назначена със заповед на началника на отбраната, по предложение на Съвета по въоръженията. Със заповедта се определят съставът на експертната комисия, задачите, обемът и видът на провежданите експертни оценки и срокът за докладване на резултатите. Резултатите от дейността на комисията се утвърждават от началника на отбраната и са основание за извършване на изменение на срока на експлоатация за съответния отбранителен продукт.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Оценката по ал. 6 в служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" се извършва въз основа на заповед на съответния ръководител на служба по предложение на длъжностните лица, експлоатиращи отбранителния продукт.

(8) В случаите, в които се налага извършването на изпитвания за целите на експертната оценка, се изготвят програма и методика за изпитване. Програмата и методиката се изготвят от Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров".

(9) Изменението на срока на експлоатация на отбранителни продукти, за които има действащи регламентиращи документи на ведомствено, национално и международно ниво, се извършва в съответствие с указания в тях ред.

(10) Изменението на срока за експлоатация се осъществява от потребителите на отбранителните продукти за тяхна сметка.

Чл. 40. Експлоатацията и поддръжката на отбранителни продукти при участие на български контингенти в операции или мисии извън територията на страната се извършва по реда и при условията на тази наредба, като се отчитат и особеностите на всяка конкретна операция или мисия.

Чл. 41. Необходимите материални и финансови средства за експлоатация и поддръжка на отбранителни продукти се планират от ръководителите на основни програми/програми на основата на указанията за програмиране, като се отчитат и наличностите от отбранителни продукти в логистичните складове и бази.

Чл. 42. (1) Лицата, които пряко експлоатират и поддържат отбранителни продукти, началниците и командирите от всички степени осъществяват непрекъснато наблюдение и контрол на състоянието на отбранителните продукти.

(2) Щабовете на военните формирования ежегодно до 15 януари на текущата година изготвят и изпращат информация в дирекция "Логистика" за отбранителните продукти, чийто срок на експлоатация изтича през следващата календарна година.

(3) Дирекция "Логистика" изготвя обобщен списък на отбранителните продукти, чийто срок на експлоатация изтича през следващата календарна година, и го изпраща на дирекция "Политика по въоръженията" до 20 февруари на текущата година. Дирекция "Политика по въоръженията" възлага на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" изготвяне на технико-икономически анализ относно възможностите за модернизация или удължаване на срока на експлоатация на цитираните в списъка продукти.

(4) Изготвеният анализ се внася за обсъждане в Съвета по въоръженията от дирекция "Политика по въоръженията".

Чл. 43. Фазата на експлоатация и поддръжка приключва с издаването на съответната заповед за извеждане от експлоатация на отбранителния продукт.

Раздел V.
Извеждане от експлоатация и снемане от въоръжение

Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Извеждането от експлоатация на отбранителни продукти се извършва със заповед на началника на отбраната/ръководителя на служба "Военна полиция", Служба "Военно разузнаване" след положително решение на Съвета по въоръженията при наличието на някое от следните обстоятелства:

1. количества, надхвърлящи щатните потребности;

2. изчерпване на техническия и експлоатационния ресурс;

3. негодност за употреба вследствие на природни бедствия, инциденти или авария, или опасност за съхранение;

4. съществени отклонения от изискванията на техническата документация, които пречат на нормалната експлоатация и не подлежат на ремонт;

5. констатирана негодност при проверка за възможността да се продължи срокът на експлоатация;

6. спряно производство и невъзможност за осигуряване с резервни части;

7. отпадане на потребността от определена отбранителна способност;

8. техническа невъзможност за постигане на съответната отбранителна способност;

9. разпоредби на международни договори или други нормативни актове.

(2) В заповедта за извеждане от експлоатация се указват:

1. точното наименование на отбранителния продукт;

2. всичките данни, които го идентифицират;

3. проведените изпитвания;

4. подробните мотиви относно обстоятелствата по ал. 1;

5. размерът на необходимите финансови средства и основната програма/програма, по която се осигуряват;

6. начинът за по-нататъшно разпореждане с изведения от експлоатация отбранителен продукт;

7. други конкретни дейности в зависимост от особеностите на отбранителния продукт.

(3) Копие от заповедта се изпраща в дирекция "Политика по въоръженията" за включване в Регистъра на изведените от експлоатация отбранителни продукти. Регистърът се води и поддържа от дирекция "Политика по въоръженията".

Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Отбранителните продукти се снемат от въоръжение въз основа на заповедта на началника на отбраната/ръководителите на служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" за извеждане от експлоатация по чл. 44 и Доклад за отпадане на потребността от отбранителен продукт съгласно приложение № 2.

(2) Докладът съдържа подробни мотиви и обосновка на обстоятелствата, довели до необходимостта от снемане от въоръжение, както и дали отбранителният продукт следва да се разкомплектова, бракува и/или унищожи.

(3) Докладът се изготвя от дирекция "Логистика"/дирекция "КИС", утвърждава се от началника на отбраната и се представя в дирекция "Политика по въоръженията" заедно със заповедта по чл. 44 за разглеждане в Съвета по въоръженията.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Докладите по ал. 1 на служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване" се представят в дирекция "Политика по въоръженията" заедно със заповедта по чл. 44 за разглеждане в Съвета по въоръженията.

(5) Снемането от въоръжение на отбранителни продукти се извършва със заповед на министъра на отбраната след решение на Съвета по въоръженията. Заповедта се изготвя от дирекция "Политика по въоръженията" и съдържа основанието, мотивите и предложенията от Доклада за отпадане на потребността от отбранителен продукт.

Чл. 46. За снетите от въоръжение отбранителни продукти дирекция "Политика по въоръженията" създава и поддържа регистър.

Чл. 47. Документалното оформяне на процеса на бракуване, разкомплектоване и унищожаване на отбранителните продукти се извършва в съответствие със Счетоводния документооборот в Министерството на отбраната, СППМО и БА и ежегодните съвместни указания на постоянния секретар на отбраната и на началника на отбраната.

Чл. 48. (1) Извеждането от експлоатация на отбранителните продукти приключва с издаването на заповед за извеждане от експлоатация.

(2) Снемането от въоръжение приключва с издаването на заповедта за снемане от въоръжение.

Глава четвърта.
ИЗПИТВАНЕ НА ОТБРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ПО ВРЕМЕ НА ЖИЗНЕНИЯ ИМ ЦИКЪЛ

Чл. 49. Изпитванията на отбранителните продукти се извършват в различните фази на жизнения им цикъл с цел потвърждаването на съответствието на основни параметри на отбранителните продукти с формулираните изисквания в ТТЗ/ТС, конструктивната, технологичната и/или експлоатационната документация.

Чл. 50. (1) Изпитванията на отбранителни продукти се определят съгласно:

1. фазата на жизнения цикъл на продукта, в която се провеждат;

2. условията и мястото на провеждане;

3. проверяваните характеристики;

4. наличието или липсата на външни въздействащи фактори;

5. състоянието на отбранителния продукт след изпитването.

(2) Определянето на обема на извадката за изпитване и подходът за избор на образците/пробите за изпитване се извършват в съответствие с действащите стандартизационни документи и се указват в програмата и методиката за изпитване. При липса на стандартизирани методи определянето на обема на извадката и/или подходът за избор на образците/пробите за изпитване се извършват по валидирани статистически методи и се описват подробно в методиката за изпитване.

Чл. 51. Ръководителите на основни програми/програми, формированията от БА и СППМО в качеството на заявители/потребители на отбранителни продукти заявяват изпитванията на същите по време на жизнения им цикъл.

Чл. 52. (1) Резултатите от изпитването на отбранителните продукти са констатиране на възможностите и оценяване на съответствието със:

1. тактико-техническите изисквания;

2. изискванията за неговото функциониране при въздействия на околната среда;

3. изискванията за устойчивост, надеждност, възможност за дългосрочно съхранение и транспортируемост.

(2) Резултатите от изпитването на отбранителните продукти следва да удостоверят, че:

1. характеристиките на отбранителния продукт отговарят на изискванията на ТТЗ/ТС, конструктивната, технологичната и/или експлоатационната документация;

2. характеристиките на отбранителния продукт се запазват по време на жизнения му цикъл;

3. не се очакват промени във функционирането на системата/системите, в които участва конкретният отбранителен продукт;

4. отбранителният продукт отговаря на изискванията за опазване на здравето и сигурността на експлоатиращия личен състав.

(3) Резултатите от изпитванията на отбранителните продукти се внасят в Съвета по въоръженията за обсъждане и се утвърждават в съответствие с правилника за неговата дейност.

Чл. 53. Цялостната дейност по организация и провеждане на изпитванията на отбранителните продукти, стандартизация, сертификация, метрологично осигуряване, осигуряване и управление на качеството и научноизследователската дейност в Министерството на отбраната, СППМО и БА се регламентира с отделни актове на министъра на отбраната.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Изпитване" е определянето на количествените и качествените характеристики и свойства на отбранителния продукт при неговото функциониране като резултат от въздействие върху него или при моделиране на обекта и/или въздействие върху него.

2. "Отбранителна способност" е възможност за изпълнение на действие/действия за постигане на определена цел/цели или желан краен резултат при определени условия и в съответствие с приети стандарти. Отбранителната способност е съвкупност от следните императивно неделими компоненти: доктрини и концепции; организационна структура; подготовка; материални средства; личен състав; командване и управление; инфраструктура и оперативна съвместимост.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.) Условията и редът за осъществяване на управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти, които ще се придобиват от Служба "Военно разузнаване", се определят с акт на директора на службата, утвърден от министъра на отбраната.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 26, т. 11а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-5 ОТ 25.01.2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМАНЕ НА СЛУШАТЕЛИ ВЪВ ВОЕННА АКАДЕМИЯ "ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ"

(ОБН. - ДВ, БР. 67 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 08.08.2020 Г.)


§ 4. В Наредба № Н-9 от 6.07.2020 г. за условията и реда за осъществяване на управлението на жизнения цикъл на отбранителните продукти в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (ДВ, бр. 66 от 2020 г.) навсякъде в наредбата думите "служба "Военна информация" се заменят със "Служба "Военно разузнаване", а в чл. 39, ал. 7 думите "служби "Военна полиция" и "Военна информация" се заменят със "служба "Военна полиция" и "Служба "Военно разузнаване".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 13. Наредбата влиза в сила от 8 август 2020 г.

Приложение № 1 към чл. 8


АНАЛИЗ

на варианти за преодоляване на недостига от способности


1. Общи положения

В този раздел се посочват основанието за разработване, целта и решаваните задачи с анализа, основните ограничения и допускания, използваните нормативни документи и специализирани източници на информация и всичко друго, касаещо извършването на анализа.

2. Съдържание на анализа

2.1. Сравнителен анализ на предложените в Концепцията варианти за преодоляване на недостига от способности и избор най-малко на два варианта по предварително дефинирани критерии.

2.2. Оценка на избраните варианти - на този етап се определят и оценяват разходите и ползите за всеки един вариант (по определена методика), като се вземат предвид:

а) разходите за придобиване на отбранителните продукти и необходимото допълнително оборудване и инфраструктура;

б) финансовите разходи за издръжка и обучение на личния състав;

в) финансовите разходи за интегрирана логистична поддръжка през целия жизнен цикъл.

2.3. Анализ на риска за различните варианти.

2.4. Предложение за приоритизация на вариантите по определени критерии.

3. Приложения - при необходимост

Приложение № 2 към чл. 45


(Изм. - ДВ, бр. 67 от 2021 г., в сила от 08.08.2020 г.)



УТВЪРЖДАВАМ:

НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА

(ДИРЕКТОР НА СЛУЖБА

"ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"/

СЛУЖБА "ВОЕННО

РАЗУЗНАВАНЕ")

             ________________________

(дата)

ДОКЛАД

за отпадане на потребността от отбранителен/ни продукт/и

на ________________________________________________

(структурата, ползвател на отбранителните продукти)

1. Причини за обективно отпадане на необходимостта от поддържане на отбранителните продукти:

1.1. Снети от изпълнение задачи, от коя мисия на Въоръжените сили на Република България (основание с регламентиращ документ) и наличните отбранителни продукти, използвани за тяхното изпълнение.

1.2. Промяна в изискванията на необходимата отбранителна способност за изпълнение на определени задачи на Въоръжените сили и/или приет на въоръжение нов отбранителен продукт, който изпълнява в пълен обем изискванията за нея, което прави икономически нецелесъобразно поддържането им.

1.3. Абсолютна невъзможност за поддръжка на отбранителния продукт. Кратък анализ на количествата и качествата на отбранителните продукти с отпаднала необходимост.

2. Изисквания за транспорт, складиране, охрана и други дейности, свързани с неговата утилизация или реализация, както и евентуални изисквания за промяна на използваната инфраструктура.

3. Стокови номера по НАТО на отбранителните продукти с отпаднала необходимост.

4. Необходимост от извършване на допълнителни проучвания, анализи и експертизи, свързани с трансформацията (утилизация или промяна на предназначението за по-нататъшна употреба) на отбранителните продукти.

5. Предварителна оценка на размера на разходите за трансформация на отбранителните продукти с отпаднала необходимост.

                                                         ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ

                                                         "ЛОГИСТИКА"/ДИРЕКТОР

                                                         НА ДИРЕКЦИЯ "КИС"

                                                         (РЪКОВОДИТЕЛ НА

                                                         СТРУКТУРА-ПОЛЗВАТЕЛ

                                                         В СЛУЖБА "ВОЕННА

                                                         ПОЛИЦИЯ"/СЛУЖБА

                                                         "ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ")

                                                                                                           _____________________________________________

                                                         (звание, подпис, име и фамилия)

                                                           (дата)


Промени настройката на бисквитките