Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 28.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 162 ОТ 24 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 162 ОТ 24 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. (ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г.)

В сила от 28.07.2020 г.

Обн. ДВ. бр.67 от 28 Юли 2020г., доп. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Военнослужещите се преназначават на длъжност от министъра на отбраната или от оправомощени от него длъжностни лица при назначаване на длъжност във:

1. по-високо длъжностно ниво;

2. същото длъжностно ниво;

3. по-ниско длъжностно ниво."

2. В ал. 2 думите "както и ако притежават необходимото разрешение за достъп до класифицирана информация" се заменят със "с изключение на случаите, предвидени в правилника".

§ 2. В чл. 33а, ал. 1 думата "еднократно" се заличава, а думите "на по-висока длъжност" се заменят с "на длъжност в по-високо длъжностно ниво".

§ 3. Създава се нов чл. 33б:

"Чл. 33б. (1) На военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание "полковник" (капитан I ранг), които заемат длъжност повече от 4 години могат да се предлагат други длъжности в същото или по-високо длъжностно ниво по реда на чл. 32, т. 4, буква "а" или т. 6.

(2) При отказ на военнослужещ да заеме предложената му длъжност по ал. 1 командирът (началникът) или ръководителят на съответната структура в 5-дневен срок от получаването на отказа уведомява по команден ред министъра на отбраната за отказа, като прилага копие от протокол от проведена беседа с военнослужещия и кадрова справка."

§ 4. Досегашният чл. 33б става чл. 33в и се изменя така:

"Чл. 33в. За преназначаване на военнослужещите по реда на чл. 32, т. 4, буква "а" или т. 6, извън случаите по чл. 33а, се изисква писменото им съгласие."

§ 5. В чл. 34 думите "по-ниска длъжност" се заменят с "длъжност в по-ниско длъжностно ниво".

§ 6. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "след изготвяне на списъците по чл. 32, т. 2" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В Регистрите на вакантните длъжности се обявяват вакантните длъжности, както и:

1. длъжностите, които се овакантяват до края на календарната година и не са определени за включване в списъците по чл. 32, т. 2;

2. длъжностите на военнослужещите, които навършват пределна възраст по чл. 160, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в едногодишен период от датата на годишното разместване и не са определени за включване в списъците по чл. 32, т. 2."

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

4. В ал. 6 думите "Автоматизираната информационна система на Българската армия" се заменят с "Комуникационно-информационната система "Щит".

5. В ал. 7 накрая се поставя запетая и се добавя "а се заемат при условията и по реда, определени съответно в Правилника за прилагане на Закона за военната полиция и Правилника за устройството и дейността на служба "Военна информация".

§ 7. В чл. 40а след думата "асистент" се поставя запетая, добавя се "ако отговарят на условията на чл. 64а" и се поставя запетая.

§ 8. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В случаите по чл. 164, т. 1 и 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България военнослужещите в срока на предизвестието могат да кандидатстват за назначаване на длъжност по регистрите по чл. 37, ал. 1, като подават рапорт до командира (началника) на съответното военно формирование или до ръководителя на съответната структура, където се водят на отчет и доволствие, при спазване на процедурата по чл. 38."

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 33б, ал. 2 в едногодишния срок на заемане на длъжността си по чл. 156, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България военнослужещите могат да бъдат назначени на длъжност при условията и по реда на чл. 32, т. 1, буква "а" или на чл. 32, т. 4, буква "а", или на чл. 32, т. 6."

§ 9. В чл. 51а се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се ал. 1:

"(1) Структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната ежегодно до 31 декември изготвя план за развитие на висшия команден състав на въоръжените сили за следващата календарна година. Планът се утвърждава от министъра на отбраната след обсъждане на Съвета по отбрана и въз основа на него се предлагат военнослужещи на длъжности, изискващи висши офицерски звания."

2. Досегашният текст на чл. 51а става ал. 2 и в нея в основния текст думите "по длъжностно разписание" се заличават.

§ 10. Създава се чл. 51б:

"Чл. 51б. На длъжност, за която се изисква старшо офицерско звание, може да се назначава офицер, притежаващ военно звание с една степен по-ниско от изискващото се за длъжността, когато:

1. е изтекъл минималният срок за престояване в длъжност и има не по-малко от две години престой в притежаваното военно звание;

2. отговаря на основните и специфичните изисквания на длъжностната характеристика за длъжността;

3. възможностите за кариерно развитие, определени в атестационния формуляр, позволяват преназначаване на длъжност, изискваща следващо военно звание;

4. не изтърпява дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

§ 11. В чл. 64 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение първо след думите "военно формирование" се поставя запетая и се добавя "като в него се посочват не повече от три длъжности".

2. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Командирът (началникът) или ръководителят по ал. 4 писмено уведомява за решението си военнослужещия, подал рапорт по Регистъра на вакантните длъжности, чрез съответния командир (началник) или ръководител.

(6) В случай че военнослужещият е избран за назначаване на повече от една длъжност, командирът (началникът) или ръководителят по ал. 2 в тридневен срок писмено уведомява съответните структури по управление на човешките ресурси (по личния състав) за длъжността, на която военнослужещият приема или отказва да бъде назначен."

§ 12. В чл. 64а, ал. 3, т. 2 думата "четири" се заменя с "пет".

§ 13. В чл. 71у се създава ал. 6:

"(6) Със заповед на министъра на отбраната се обявява списък на специфичните длъжности от списъка по ал. 2, за които Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, вид въоръжена сила, Съвместното командване на специалните операции или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната своевременно следва да организират подготовката на служителите си за заемането им."

§ 14. В чл. 71ф, ал. 1, т. 2 думите "чл. 33а и 33б" се заменят с "чл. 33а и 33в".

§ 15. Член 76 се изменя така:

"Чл. 76. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 162, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (при навършване на пределна възраст от военнослужещия) се извършва при спазване на следната процедура:

1. командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на структури ежегодно до 31 октомври изготвят и представят по команден ред до длъжностното лице, което има право да прекратява договорите за военна служба:

а) списък на военнослужещите, които през следващата календарна година навършват пределна възраст за притежаваното военно звание по чл. 160, ал. 1, 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

б) списък на военнослужещите, които през следващата календарна година навършват пределна възраст за притежаваното военно звание по чл. 160, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

2. военнослужещите, желаещи да ползват правото си на квалификационен курс по чл. 226е, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, подават рапорт по команден ред;

3. министърът на отбраната взема военнослужещите по т. 2 в разпореждане по специален щат за времето на курса не по-рано от 6 месеца преди датата на навършване на пределната възраст;

4. за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба се издава заповед, с която договорът се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба считано от датата на навършване на пределната възраст.

(2) Списъците по ал. 1, т. 1 се изготвят въз основа на подадена от военнослужещия декларация, че е упражнил или не е упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, по образец, утвърден от министъра на отбраната. При промяна на декларираното в 7-дневен срок военнослужещият подава нова декларация. Декларацията се съхранява в служебното дело на военнослужещия.

(3) При промяна на данните от списъците по ал. 1, т. 1 командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура в 7-дневен срок изпраща в донесение до структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), обслужваща длъжностното лице, което има право да освободи военнослужещия от военна служба, за актуализирането му.

(4) В случаите по чл. 160, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България министърът на отбраната взема решение военнослужещ, заемащ длъжност, за която се изисква хабилитация, да продължи да заема длъжността при спазване на следния ред:

1. офицери с военно звание "полковник/капитан I ранг" - по предложение на началниците на военните академии, висшите военни училища или ръководителите на съответните структури, след решение съответно на академичния или научния съвет, и които са:

а) покрили минималните национални изисквания по Закона за развитие на академичния състав в Република България и са вписани в регистъра по чл. 2а, ал. 1 от същия закон;

б) изпълнили поне едно от следните изисквания:

аа) ръководили са не по-малко от трима докторанти, успешно защитили дисертационни трудове, като са били единствен научен ръководител на не по-малко от един от тях;

бб) били са ръководители, институционални координатори или ръководители в национални/международни научни или образователни проекти, чрез които са привлечени финансови средства във военните академии и висшите военни училища или в Министерството на отбраната, Българската армия или друга структура на пряко подчинение на министъра на отбраната;

вв) имат публикации в научни издания, реферирани и индексирани в световно известни бази данни с научна информация, съответстващи на не по-малко от 80 точки по минималните национални изисквания към научната, преподавателската и/или художественотворческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" по научни области и/или професионални направления;

в) участвали са в разработването на поне една нова учебна програма за обучение за придобиване на ОКС "бакалавър", "магистър" или докторска програма в системата на висшето военно образование или имат участие в операция или мисия извън територията на страната с изключение на военнослужещите от Военномедицинска академия и Института по отбрана "Цветан Лазаров";

2. за офицери с висше офицерско звание - след обсъждане в Съвета по отбрана.

(5) Договорът за военна служба на военнослужещ, който е навършил пределна възраст за притежаваното военно звание, се прекратява независимо дали е придобил право на пенсия по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

(6) В случаите по чл. 160, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за длъжности, изискващи хабилитация, министърът на отбраната взема решение по реда на ал. 4."

§ 16. Създават се чл. 94а и 94б:

"Чл. 94а. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 165, ал. 1, т. 12 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (при изтичане на срока по чл. 156, ал. 3) се извършва при спазване на следната процедура:

1. командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на структури ежегодно до 31 октомври изготвят списък на военнослужещите по чл. 156, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които са отказали да заемат предложената им длъжност и едногодишният срок за заемането на длъжността им изтича през следващата календарна година, и го представят по команден ред до министъра на отбраната;

2. един месец преди изтичане на едногодишния срок за престояване в длъжност на военнослужещите по чл. 156, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на структури представят по команден ред до министъра на отбраната протокола, с който е констатиран отказът на военнослужещия, и кадрова справка по чл. 33б, ал. 2;

3. за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба се издава заповед, с която договорът се прекратява и военнослужещият се освобождава от военна служба, считано от датата на изтичане на едногодишния срок за престояване в длъжност по чл. 156, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в случай че военнослужещият не е преназначен на длъжност по реда на чл. 41, ал. 3.

(2) При промяна на данните от списъка по ал. 1, т. 1 командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура в 7-дневен срок изпраща донесение до структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната за актуализирането му.

Чл. 94б. (1) Прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание чл. 165, ал. 1, т. 13 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (при упражнено право на пенсия от военнослужещ с пределна възраст по чл. 160, ал. 4) се извършва въз основа на представено решение за отпускане на пенсия със заповед на командира (началника) на военното формирование или на ръководителя на съответната структура.

(2) В случаите, когато прекратяването на договора по ал. 1 не е в правомощията на командира (началника) на военното формирование или на ръководителя на съответната административна структура, се прилага процедурата по чл. 78, ал. 2.

(3) Министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице по чл. 161, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в двуседмичен срок от датата на завеждане на предложението в регистратурата издава заповед за прекратяване на договора за военна служба и освобождаване на военнослужещия от военна служба."

§ 17. В чл. 111, ал. 3 думите "40-годишна възраст" се заменят с "43-годишна възраст", думите "45-годишна възраст" се заменят с "48-годишна възраст", а думите "49-годишна възраст" - с "52-годишна възраст".

§ 18. В чл. 133 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Цивилните служители по трудово правоотношение от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, за които се прилага чл. 107а от Кодекса на труда, могат да бъдат награждавани с наградите и отличията по ал. 1, т. 1, 3 и 4."

§ 19. В чл. 151 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "по-висока длъжност" се заменят с "длъжност в по-високо длъжностно ниво".

2. В т. 4 думите "по-висока длъжност" се заменят с "длъжност в по-високо длъжностно ниво".

§ 20. В чл. 156 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Служебното дело на военнослужещия се изготвя" се заменят със "Служебното дело и АСК на военнослужещия се изготвят".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Служебното дело получава уникален номер от Електронния регистър по чл. 328, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

3. В ал. 4 думата "инвентарни" се заличава.

4. Създава се ал. 5:

"(5) Азбучните служебни карти се завеждат в Регистър за отчитане на АСК."

§ 21. В чл. 157 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "сержанти и войници" се заменят със "сержанти (старшини) и войници (матроси)".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Регистърът за отчитане на АСК се води общо за всички военнослужещи, като се разделя на офицери, офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси)."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "Регистърът по ал. 1 се извежда" се заменят с "Регистрите по ал. 1 и 2 се извеждат".

§ 22. В чл. 158 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Дубликати на АСК за офицерите от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, с изключение на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация", се изпращат за водене и в структурата по управление на човешките ресурси в Министерството на отбраната."

2. В ал. 3, изречение първо и второ след думите "Служебните дела" се добавя "и АСК".

3. В ал. 4 след думите "Служебните дела" се добавя "и АСК".

4. В ал. 5 думите "Служебните дела по ал. 1, 3 и 4 и азбучните служебни карти по ал. 2" се заменят със "Служебните дела и АСК".

5. Създава се ал. 6:

"(6) Азбучните служебни карти по ал. 2 може да се изготвят и съхраняват в електронен вид от структурата по управление на човешките ресурси на Министерството на отбраната, като се актуализират не по-малко от два пъти в годината."

§ 23. В чл. 159 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "азбучните служебни карти" се заменят с "АСК".

2. Създава се ал. 5:

"(5) Извадените от служебното дело материали се унищожават от комисия, назначена със заповед на съответния командир (началник)/ръководител."

§ 24. В чл. 160 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 думите "отчет в" се заличават.

2. Създава се ал. 7:

"(7) При прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба дубликатите на АСК по чл. 158, ал. 2 на офицерите се унищожават от комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната."

§ 25. В чл. 161 след думите "служебните дела" се добавя "и АСК".

§ 26. В чл. 162, ал. 2 думите "от служебното си дело" се заменят с "от оригинални документи, които се съхраняват в служебното му дело" и се поставя запетая.

§ 27. В преходните и заключителните разпоредби към Постановление № 191 на Министерския съвет от 2017 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 74 от 2017 г.; изм., бр. 107 от 2018 г.), в § 100, ал. 1, накрая се поставя запетая и се добавя "до учебната 2021/2022 година включително".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 28. В едномесечен срок от датата на влизането в сила на това постановление военнослужещите, които навършват пределна възраст по чл. 160, ал. 1, 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България до края на 2020 г., подават декларация, че са упражнили или не са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, по образец, утвърден от министъра на отбраната. Декларацията се съхранява в служебното дело на военнослужещия.

§ 29. (1) Удължаване на пределната възраст в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) може да се извърши, ако преди навършване на пределна възраст от военнослужещия не е определен друг военнослужещ за заемане на длъжността му, при спазване на следния ред:

1. длъжността на военнослужещия, навършващ пределна възраст за военно звание по чл. 160, ал. 1, т. 1 - 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се включва в списъците по чл. 32, т. 2 или в Регистрите на вакантните длъжности за военнослужещи по чл. 37, ал. 1;

2. в случай че до три месеца преди навършването на пределната възраст от военнослужещия по т. 1 за длъжността му не е определен за назначаване друг военнослужещ по реда на чл. 32, т. 1 или т. 4, буква "а", или т. 6, командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура може да изготви мотивирано предложение за удължаване на пределната му възраст за военна служба, ако в последните три години не са му налагани дисциплинарни наказания по чл. 244, т. 4 - 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(2) Удължаването на пределната възраст в случаите по § 7, ал. 1 за военнослужещите, заемащи длъжност командир (началник) на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, може да се извърши след обсъждане на Съвет по отбрана.

§ 30. Удължаване на пределната възраст в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) може да се извърши, ако преди навършването на пределната възраст на военнослужещия не е определен друг военнослужещ за заемане на длъжността му, при спазване на следния ред:

1. За военнослужещ на академична длъжност, навършващ пределна възраст по чл. 160, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - началникът/ръководителят на съответното основно звено във висшето военно училище, военната академия или научната организация може да изготви предложение за удължаването ѝ при условията и по реда на съответния правилник на висшето военно училище, военната академия или научна организация.

2. За военнослужещ с военно звание "полковник"/"капитан I ранг", навършващ пределна възраст по чл. 160, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - началникът/ръководителят на съответното основно звено във висшето военно училище, военната академия или научната организация може да изготви предложение за удължаването ѝ при условията и по реда на съответния правилник на висшето военно училище, военната академия или научна организация.

3. Академичният или научният съвет не по-късно от 4 месеца преди датата на навършване на пределната възраст от военнослужещия по т. 1 и 2 може да вземе решение за изготвяне на мотивирано предложение за удължаване на пределната възраст.

§ 31. Удължаване на пределната възраст в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) може да се извърши, ако преди навършването на пределната възраст от военнослужещия не е определен друг военнослужещ за заемане на длъжността му, при спазване на следния ред:

1. За длъжностите на офицерите от висшия команден състав, които навършват пределна възраст за притежаваното военно звание по чл. 160, ал. 1, т. 6 - 9 или ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се определят военнослужещи в плана по чл. 51а, ал. 1.

2. В случай че не е определен военнослужещ за длъжностите по реда на т. 1, на Съвет по отбрана може да бъде обсъдено мотивирано предложение за удължаване на пределната възраст на заемащия съответната длъжност офицер.

3. (нова - ДВ, бр. 13 от 2021 г., в сила от 16.02.2021 г.) В плана по чл. 51а, ал. 1 може да бъде определен военнослужещ, упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, за заемане на длъжност по реда на чл. 71м, при условие че отговаря на условията по чл. 71з, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 5, ал. 3 и 5, както и да не навършва пределна възраст за притежаваното военно звание през първите две години от срока за изпълнение на длъжността. В този случай в Съвета по отбрана се обсъжда и мотивирано предложение за удължаване на пределната възраст на военнослужещия до изтичането на срока на изпълнение на длъжността.

§ 32. Удължаване на пределната възраст за военнослужещите от служба "Военна полиция" в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) може да се извърши, в случай че няма определен друг военнослужещ за заемане на длъжността, при спазване на следния ред:

1. Длъжността на военнослужещия, навършващ пределна възраст за военно звание по чл. 160, ал. 1, т. 1 - 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се включва в списъците по чл. 32, т. 2 или в Регистъра на вакантните длъжности по чл. 56 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция.

2. В случай че в срок до три месеца преди навършване на пределната възраст от военнослужещия по т. 1 не е определен друг военнослужещ за назначаване на длъжност по реда на чл. 73 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция, директорът на служба "Военна полиция" може да изготви мотивирано предложение за удължаване на пределната възраст за военна служба за военнослужещия по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, при условие че в последните три години не са му налагани дисциплинарни наказания по чл. 244, т. 4 - 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 33. (1) За военнослужещите от служба "Военна информация" в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) министърът на отбраната може да вземе решение за удължаване на пределната възраст за военна служба след мотивирано предложение от директора на службата.

(2) Директорът на службата може да предложи удължаване на пределната възраст за военна служба на военнослужещ от службата, ако не е определен друг военнослужещ за заемане на длъжността, при спазване на следния ред:

1. структурата, отговаряща за управлението на човешките ресурси на службата, до 31 август на предходната година изготвя списък на военнослужещите по ал. 1, които навършват пределна възраст за притежаваното военно звание през следващата година, и на заеманите от тях длъжности и го предоставя за разглеждане на комисията по чл. 58 от Закона за военното разузнаване;

2. по искане на комисията непосредствените началници на военнослужещите по т. 1 предлагат други военнослужещи, отговарящи на изискванията за заемане на техните длъжности, като мотивирано обосновават предложението си;

3. комисията разглежда мотивираните предложения по т. 2 и определя военнослужещите, отговарящи на изискванията за заемане на съответните длъжности, които предлага на директора на службата за назначаване;

4. за военнослужещ, за длъжността на когото не по-късно от три месеца преди навършването на пределна възраст комисията не е определила друг военнослужещ, отговарящ на изискванията за заемането ѝ, пределната възраст може да бъде удължена, ако в последните три години не са му налагани дисциплинарни наказания по чл. 244, т. 4 - 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 34. (1) Министърът на отбраната може да вземе решение за удължаване до три години на пределната възраст за военна служба на военнослужещ, упражнил към 24 април 2020 г. правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване.

(2) Решението по ал. 1 се взема при условията и по реда на § 29 - 33 не по-късно от два месеца преди датата на навършване на пределната възраст.

§ 35. (1) За военнослужещите, които навършват пределна възраст от 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г., удължаването на пределната възраст в случаите по § 7, ал. 1 и ал. 2, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 38 от 2020 г.) може да се извърши, ако до 1 декември 2020 г. не е определен друг военнослужещ за заемане на длъжността по "Списък на вакантните длъжности за военнослужещите, навършващи пределна възраст от 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г." или по реда на чл. 32, т. 4, буква "а" или т. 6.

(2) Редът и сроковете за кандидатстване и назначаване на длъжност по списъка по ал. 1 се определят със заповед на министъра на отбраната.

§ 36. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната.

§ 37. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 12 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 16.02.2021 Г.)


§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките