Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 4.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-904 ОТ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СПЕЦИФИЧНИЯ ХАРАКТЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-904 ОТ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СПЕЦИФИЧНИЯ ХАРАКТЕР НА ТРУДА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, И НА ОБОДРЯВАЩИ НАПИТКИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ПОЛАГАЩИ ТРУД ПРЕЗ НОЩТА ОТ 22,00 ДО 06,00 Ч. (ДВ, БР. 62 ОТ 2015 Г.)

В сила от 04.08.2020 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.69 от 4 Август 2020г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на Министерството на вътрешните работи, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч."

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) по чл. 142, ал. 1 и 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите по чл. 142, ал. 1 и 3 от ЗМВР, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч."

§ 3. В основния текст на чл. 2 думата "осигурява" се заменя с "полага".

§ 4. В чл. 3 думата "предоставя" се заменя с "полага".

§ 5. В чл. 4, ал. 1 думата "Служителите" се заменя със "Служителите на МВР".

§ 6. В чл. 6 думите "предоставянето на храни в натура" се заменят с "изплащане на левовата ѝ равностойност".

§ 7. Член 7 се отменя.

§ 8. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "Служителите" се заменя с "На служителите на МВР", а думата "получават" се заменя със "се осигурява левовата равностойност на полагащата се".

2. В ал. 2 след думите "нямат право на" се добавя "левовата равностойност на полагащата се".

§ 9. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На служителите на МВР, на които по време на полагане на нощен труд от 22,00 до 6,00 ч. се полагат ободряващи напитки - чай, кафе, какао, енергийни и съдържащи кофеин напитки, се осигурява тяхната левова равностойност."

2. В ал. 2 думите "имащи право на" се заменят с "на които се полагат".

3. Алинея 3 се отменя.

§ 10. Член 10 се отменя.

§ 11. Създават се чл. 10а и 10б:

"Чл. 10а. (1) За изплащане на левовата равностойност за предходния месец на безплатната храна и ободряващи напитки на служителите на МВР, на които се полага безплатна храна за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и ободряващи напитки за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., се изготвя протокол (приложение).

(2) Протоколът по ал. 1 се изготвя ежемесечно от служители на МВР, определени със заповед на ръководителите на структури по чл. 37 ЗМВР, директорите на регионални дирекции "Гранична полиция", регионални дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" и дирекция "Жандармерия", и се утвърждава от тези ръководители или от оправомощени от тях служители на МВР с ръководни функции.

(3) Ежемесечно в срок до 10-о число на съответния месец утвърденият протокол по ал. 1 се изпраща на финансовите звена за начисляване и изплащане на служителите на МВР за предходния месец на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и ободряващи напитки за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч.

Чл. 10б. (1) Левовата равностойност на безплатната храна и ободряващите напитки по чл. 10а, ал. 1 се изплаща чрез автоматизираната информационна система "Труд и работна заплата".

(2) Сумите по ал. 1 се изплащат с възнаграждението на служителя на МВР в месеца на изготвяне на протокола по чл. 10а, ал. 1."

§ 12. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Разходите за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на МВР за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и за осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на МВР по време на полагане на нощен труд от 22,00 до 6,00 ч. са за сметка на бюджета на МВР."

§ 13. Създава се приложение към чл. 10а, ал. 1:

"Приложение към чл. 10а, ал. 1




.............................................................................................................................

(наименование на основната структура)

 

.............................................................................................................................

(наименование на съответната структура)

 

Рег. № .......................... Екз. № .............................................. УТВЪРЖДАВАМ:

................................................................ 20 .... г. ...................................................

(име, длъжност,

подпис и печат)

ПРОТОКОЛ

за изплащане на левовата равностойност на безплатната храна и ободряващи напитки на служителите на МВР, на които се полага безплатна храна за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и ободряващи напитки за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч.

за месец ..................... 20 ..... г.

Име,

презиме,

фамилия

ЕГН

Левова равностойност на безплатната

храна

Левова равностойност

на ободряващи

напитки

Общ

размер:

(к. 4 + к. 5)

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

................/...............                                             ИЗГОТВИЛ:

............... 20......... г.                                            ...................................

гр. ...........................                                            ...................................

                                                                                (име, длъжност,

                                                                                подпис и печат)

Отп. в 2 екз.:

Екз. 1 - КД

Екз. 2 - ФО."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 14. (В сила от 01.10.2020 г.) В чл. 4, ал. 1, чл. 9, ал. 2 и чл. 10а, ал. 2 думите "дирекция "Жандармерия" се заменят с "ръководителите на съответните структури "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

§ 15. Навсякъде в наредбата думата "специфичния" се заменя със "специфичен", а числото "06,00" се заменя с "6,00".

§ 16. На служителите по чл. 142, ал. 1 и 3 от ЗМВР, които извършват дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна, и на служителите по чл. 142, ал. 1 и 3 от ЗМВР, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., за което се полагат ободряващи напитки, се осигурява левовата им равностойност считано от 1 август 2020 г.

§ 17. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 14, който влиза в сила от 1 октомври 2020 г.

Промени настройката на бисквитките