Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 25.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 225 ОТ 20 АВГУСТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА ТЕЧНИТЕ ГОРИВА, УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ТЕХНИЯ КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 66 ОТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 225 ОТ 20 АВГУСТ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА КАЧЕСТВОТО НА ТЕЧНИТЕ ГОРИВА, УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ТЕХНИЯ КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 66 ОТ 2003 Г.)

В сила от 25.08.2020 г.

Обн. ДВ. бр.75 от 25 Август 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 7 думите "държавни резерви, военновременни и задължителни запаси" се заменят с "държавни резерви и военновременни запаси по Закона за държавните резерви и военновременните запаси, и запаси за извънредни ситуации и целеви запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти".

2. В т. 8 думата "авиацията" се заличава.

3. Създава се т. 9:

"9. течни горива, предназначени за нуждите на авиацията."

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да осигурят, гарантират и оценят съответствието им с изискванията за качество."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да съставят декларация за съответствие с изискванията за качество за всяка партида."

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В т. 4 думите "приложение № 4" се заменят с "приложение № 3".

2. В т. 7:

а) в буква "а" числото "0,1" се заменя с "0,10";

б) в буква "б" числото "1,5" се заменя с "0,10".

3. Точка 9 се изменя така:

"9. тежки горива съгласно определението по § 1, т. 7 от допълнителната разпоредба и техническите спецификации на производителите със съдържание на сяра до 1,0 % (m/m);".

4. Точка 10 се отменя.

§ 4. В чл. 7 думите "БДС EN ISO 4259" се заменят с "БДС EN ISO 4259-2".

§ 5. В чл. 8 след думите "се извършва от" се добавя "лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и".

§ 6. В чл. 9 ал. 3 се изменя така:

"(3) Изпитванията на взетите проби от течни горива се извършват от акредитирани лаборатории."

§ 7. В чл. 10, ал. 1 след думата "изпитванията" се добавя "лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и".

§ 8. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. Лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да съхраняват декларацията за съответствие и протоколите от изпитванията на акредитираните лаборатории най-малко 5 години от датата на тяхното издаване."

§ 9. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и лицата, които пускат течни горива на пазара, са длъжни да предоставят декларацията за съответствие или заверено копие от нея на лицата, които транспортират, разпространяват, съхраняват и/или използват течни горива."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата по ал. 1 са длъжни да предоставят заверено копие на декларацията за съответствие на разпространяваната от тях партида течно гориво, като задължително вписват в нея количеството и лицето, на което течното гориво се предоставя за последващо разпространение, съхранение и/или използване, както и датата и номера на документа за експедиция."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицата, които разпространяват течни горива, са длъжни да предоставят за всяко последващо разпространение или използване копие от декларацията за съответствие на разпространяваната партида с гориво, придружена от стоков, търговски или друг документ, съдържащ количеството на разпространяваната партида и крайния разпространител."

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Лицата, които разпространяват течни горива, са длъжни да заверят декларацията за съответствие, в случай че партида с гориво се разделя между двама или повече разпространители/крайни разпространители, като посочат количеството течно гориво, лицето, на което то се предоставя, датата и номера на документа за експедиция."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея се правят следните изменения и допълнения:

a) в основния текст думите "Лицата по ал. 1 и 4" се заменят с "Крайните разпространители";

б) в т. 1 след думата "видно" се добавя "и достъпно за потребителя";

в) в т. 2:

аа) в буква "a" думите "и търговската му марка" се заменят със "съгласно изискванията на националните приложения към БДС EN 228 и БДС EN 590";

бб) буква "г" се изменя така:

"г) етикет за съдържание в автомобилните бензини на метални присадки."

7. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6", а думите "метални добавки" се заменят с "метални присадки".

§ 10. В чл. 13, ал. 2, т. 1 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6".

§ 11. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "или копие от нея от" се добавя "лицата, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и от".

2. В т. 4 числото "3" се заменя с "2".

§ 12. В чл. 16б, ал. 7 абревиатурата "ДАМТН" се заменя с "ИА "МА".

§ 13. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Проби от течни горива от бензиноколонки се вземат съгласно БДС EN 14275."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 14. В чл. 19 думата "което" се заменя с "разпределя се в 6 броя съдове за еднократна употреба и".

§ 15. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Съдовете с взетата проба по чл. 17 или 18 се разделят на 4 съда с контролни и 2 съда с арбитражни проби, което се отбелязва на етикета на всеки съд. Един съд с контролна проба се предоставя на проверяваното юридическо лице/обект."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Съдовете с контролните проби се затварят, етикетират, пломбират с еднократна пластмасова пломба с шестцифрен номер и лого "ГД "ККТГ" и се транспортират до ГД "ККТГ"."

§ 16. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Длъжностните лица предоставят за изпитване съдовете с контролна проба в акредитирана лаборатория на ГД "ККТГ"."

2. В ал. 5 думите "3-дневен срок" се заменят със "срок 3 работни дни".

3. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Копия от констативния протокол заедно с протокола от изпитване се изпращат на лицата по чл. 18а, ал. 1 или по чл. 18б от ЗЧАВ в срок 3 работни дни от изготвянето на констативния протокол при констатирано несъответствие и в срок 5 работни дни при констатирано съответствие."

4. Алинея 9 се изменя така:

"(9) При оспорване на резултатите от изпитване в стационарната лаборатория заинтересуваната страна е длъжна в 7-дневен срок от получаването на протоколите по ал. 8 да започне процедурата за оспорване съгласно БДС EN ISO 4259-2, посочена в приложение № 12. Процедурата по оспорване на резултати от изпитване приключва в рамките на 2 месеца от обявяване на оспорването от заинтересованата страна."

5. Създава се ал. 11:

"(11) Участващите акредитирани лаборатории в процедурата по оспорване съгласно приложение № 12 осигуряват валидността на резултатите, като преди извършване на измерванията проверяват правилното функциониране и/или калибровъчната крива на основното средство за измерване по съответния арбитражен метод чрез използване на подходящи сертифицирани референтни материали, референтни материали или материали за контрол на качеството. Записите от проверката са достъпни за участващите лаборатории в процедурата по оспорване на резултатите и ГД "ККТГ"."

§ 17. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Принудителната административна мярка по ал. 1 се отменя от лицата, които са я приложили, когато при оспорване на резултати съгласно приложение № 12 и изготвяне на експертиза е установено съответствие с изискванията за качество."

2. Създават се ал. 4 - 8:

"(4) Длъжностните лица от ГД "ККТГ" издават мотивирана заповед за прилагане на принудителна административна мярка, когато в резултат на изпитването в стационарната лаборатория и заключението на констативния протокол е установено, че горивото не съответства на изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво съгласно изискванията на чл. 47 от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

(5) Когато длъжностните лица от ГД "ККТГ" констатират, че разпространяваното течно гориво на бензиностанция отговаря на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух, но не отговаря на изискванията на чл. 47 от ЗЕВИ, същото не се изтегля от пазара, в случай че крайният разпространител предприеме действия за привеждането му в съответствие, като смеси наличните количества горива на бензиностанцията с необходимото количество партида гориво, позволяващо привеждането му в съответствие с изискванията на чл. 47 от ЗЕВИ, както следва:

1. крайният разпространител в срок от 5 дни от връчване на заповед за прилагане на принудителна административна мярка по ал. 4 може да заяви пред ГД "ККТГ" искане за прилагане на процедура за привеждане в съответствие;

2. след готовност да осъществи смесване с нова партида за привеждане в съответствие с изискванията на чл. 47 от ЗЕВИ, но не по-късно от 1 месец след установяване на несъответствието, крайният разпространител уведомява ГД "ККТГ";

3. смесването на наличните количества течно гориво с партида гориво за привеждане в съответствие с изискванията на чл. 47 от ЗЕВИ се извършва в присъствие на длъжностни лица от ГД "ККТГ" в срока по т. 2;

4. длъжностните лица от ГД "ККТГ" вземат 4 l контролна проба от смесените партиди гориво на бензиностанцията, която се разпределя в 4 съда за еднократна употреба, които се етикетират, пломбират с еднократна пластмасова пломба с шестцифрен номер и лого "ГД "ККТГ"; един съд с контролна проба се оставя на юридическото лице/обекта;

5. контролната проба се изпитва в стационарната акредитирана лаборатория на ГД "ККТГ" по показателите, посочени съответно в приложение № 1, таблица 1, част I или приложение № 2, част I от таблицата; в протокола от изпитването трябва да се съдържа цялата необходима информация за идентифициране на взетата контролна проба;

6. длъжностните лица от ГД "ККТГ" извършват експертиза на резултатите по изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух и на чл. 47 от ЗЕВИ въз основа на протокола/протоколите по т. 5;

7. при установено несъответствие на течното гориво с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух и/или Закона за енергията от възобновяеми източници то се изтегля от пазара съгласно чл. 24а на Наредбата.

(6) Когато с констативен протокол длъжностните лица от ГД "ККТГ" не са установили съдържание на биогориво в течно гориво, процедурата по ал. 5 не се прилага и същото се изтегля от пазара. Съдържание на биогориво в течно гориво не се установява, когато е под минималния обхват на приложимите стандартни методи за изпитване.

(7) Прилагането на мерките по ал. 5 от крайните разпространители не отменят административнонаказателното производство във връзка с установеното несъответствие.

(8) Разходите за изпитване на контролната проба от смесените партиди гориво на бензиностанция по ал. 5 са за сметка на крайния разпространител, като заплащането се извършва предварително."

§ 18. В чл. 24а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. когато резултатът от заключението на констативния протокол за установено несъответствие с изискванията за качество е оспорен съгласно процедурата по приложение № 12 и експертизата на резултатите от изпитването потвърждава установеното несъответствие."

2. В ал. 2 думите "издаденото предписание" се заменят с "връчване на предписанието по ал. 1".

3. В ал. 3 се създава изречение второ: "В срок един месец от датата на изтеглянето засегнатата страна предоставя на ГД "ККТГ" документи, които доказват изтеглянето на горивото от пазара."

§ 19. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 2 тарифен номер "2710 20 17" се заменя с "2710 20 16";

б) в т. 4 думите "ISO 8217" се заменят с "БДС ISO 8217";

в) в т. 4а думите "марките DMX, DMA и DMZ" се заменят с "марките DMX, DMA, DFA, DMZ и DFZ" и думите "ISO 8217" се заменят с "БДС ISO 8217";

г) в т. 4б думите "марката DMB" се заменят с "марките DMB и DFB" и думите "ISO 8217" се заменят с "БДС ISO 8217";

д) в т. 6 тарифен номер "2710 19 64" се заменя с "2710 19 62 и 2710 19 66";

е) в т. 7 тарифен номер "2710 19 64" се заменя с "2710 19 66";

ж) в т. 8 накрая се поставя запетая и се добавят думите "която се възпроизвежда всяка година и се публикува не по-късно от 31 октомври в "Официален вестник" на Европейския съюз и се прилага от 1 януари следващата година";

з) създава се т. 28:

"28. "Акредитирана лаборатория" е лаборатория за изпитване, която е акредитирана от Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация" (ИА "БСА") или от чуждестранен орган за акредитация, който е страна по споразумение за взаимно признаване в организация, на която е член и ИА "БСА"."

2. Създава се нов § 1а:

"§ 1а. Посочените в Наредбата стандарти се прилагат съгласно последната публикувана тяхна версия, а при отменяне на посочен в Наредбата стандарт се прилага стандартът, който го е заменил."

3. Досегашният § 1а става § 1б и се изменя така:

"§ 1б. Наредбата въвежда разпоредби на:

1. Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 октомври 1998 г. относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 93/12/ЕИО на Съвета (ОВ, L 350, 28.12.1998 г., стр. 58).

2. Директива 2000/71/ЕО на Комисията от 7 ноември 2000 г. за привеждане в съответствие с техническия прогрес на измервателните методи, определени в приложения I, II, III и IV към Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, както е предвидено в член 10 от посочената директива (ОВ, L 287, 14.11.2000 г., стр. 46).

3. Директива 2003/17/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 3 март 2003 г. за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензина и дизеловите горива (ОВ, L 76, 22.03.2003 г., стр. 10).

4. Директива 2009/30/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 г. за изменение на Директива 98/70/ЕО по отношение на спецификацията на бензина, дизеловото гориво и газьола и за въвеждане на механизъм за наблюдение и намаляване на нивата на емисиите на парникови газове и за изменение на Директива 1999/32/ЕО на Съвета по отношение на спецификацията на горивото, използвано от плавателни съдове по вътрешните водни пътища, и за отмяна на Директива 93/12/ЕИО (ОВ, L 140, 5.06.2009 г., стр. 88).

5. Директива 2011/63/ЕС на Комисията от 1 юни 2011 г. за изменение, с цел привеждане в съответствие с техническия прогрес, на Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно качеството на бензиновите и дизеловите горива (ОВ, L 147, 2.06.2011 г., стр. 15).

6. Директива 2014/77/ЕС на Комисията от 10 юни 2014 г. за изменение на приложения I и II към Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно качеството на бензиновите и дизеловите горива (ОВ, L 170, 11.06.2014 г., стр. 62).

7. Директива (ЕС) 2015/1513 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г. за изменение на Директива 98/70/ЕО относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и за изменение на Директива 2009/28/ЕО за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ОВ, L 239, 15.09.2015 г., стр. 1).

8. Директива (ЕС) 2016/802 на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2016 г. относно намаляването на съдържанието на сяра в определени течни горива (кодифициран текст) (ОВ, L 132, 21.05.2016 г., стр. 58)."

§ 20. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 6а думите "БДС EN 14274:2013" се заменят с "БДС EN 14274".

2. Параграф 8 се отменя.

§ 21. Приложение № 1 към чл. 6, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 6, т. 1


Автомобилни бензини

Таблица 1


Показатели(1)

Единици за измерване

Гранични стойности(2)

Методи за
изпитване(3)

минимум

максимум

1

2

3

4

5

Част I

Октаново число по изследователски метод, RON

 

95,0(4)

-

БДС ЕN ISO 5164(5),(6)

Октаново число по моторен метод, MON

 

85,0(4)

-

БДС ЕN ISO 5163(5),(6)

Налягане на парите, VР:

 

 

 

БДС EN 13016-1

Клас А(7),(8)

kPa

45,0

60,0(11)

Клас С(9),(10)

kPa

50,0

80,0

Дестилационни характеристики:

 

 

 

БДС ЕN ISO 3405(12)

а) при 100 °С се изпаряват, Е100:

 

 

 

Клас А(7)

% (V/V)

46,0

72,0

Клас С(9)

% (V/V)

46,0

72,0

б) при 150 °С се изпаряват, Е150:

 

 

 

Клас А(7)

% (V/V)

75,0

-

Клас С(9)

% (V/V)

75,0

-

Съдържание на въглеводородни групи:

 

 

 

 

а) алкени

% (V/V)

-

18,0

БДС ЕN 15553

б) арени

% (V/V)

-

35,0

БДС EN ISO 22854(6)

Съдържание на бензен

% (V/V)

-

1,00

БДС EN 12177

БДС EN 238(13)

БДС EN ISO 22854(6)

Съдържание на кислород

% (m/m)

-

3,7

БДС EN 1601

БДС EN 13132

БДС EN ISO 22854(6)

Съдържание на кислородсъдържащи съединения:

 

 

 

БДС EN 1601(16)

БДС EN 13132

БДС EN ISO 22854(6)

а) метанол (добавят се стабилизиращи агенти)

% (V/V)

-

3,0

б) етанол (може да са необходими стабилизиращи агенти)(14)

% (V/V)

-

10,0

в) изопропилов алкохол

% (V/V)

-

12,0

г) изобутилов алкохол

% (V/V)

-

15,0

д) третичен бутилов алкохол

% (V/V)

-

15,0

е) етери (с 5 или повече С-атоми)

% (V/V)

-

22,0

ж) други кислородсъдържащи(15)

% (V/V)

-

15,0

Съдържание на сяра

mg/kg

-

10,0

БДС ЕN ISO 20846(6)

БДС ЕN ISO 20884(6)

БДС EN ISO 13032

Съдържание на олово

mg/l

-

5

БДС ЕN 237

Съдържание на манган

mg/l

-

2

БДС EN 16135

БДС EN 16136

Част II

Плътност при 15 °С

kg/m3

720,0

775,0

БДС ЕN ISO 3675

БДС ЕN ISO 12185(6)

Стабилност на окисление

min

360

-

БДС ЕN ISO 7536

Съдържание на смоли (промити с разтворител)

mg/100 ml

-

5

БДС ЕN ISO 6246

Корозия на медна пластина (3 h при 50 °С)

ниво

клас 1

БДС ЕN ISO 2160

Дестилационни характеристики:

 

 

 

БДС ЕN ISO 3405(12)

а) при 70 °С се изпаряват, Е70:

 

 

 

Клас А(7),(8)

% (V/V)

22,0

50,0

Клас С(9),(10)

% (V/V)

24,0

52,0

б) край на кипене, FBP

°С

-

210

в) остатък от дестилацията

% (V/V)

-

2

Индекс на летливост (10VP+7E70)

 

-

1064(17)

 

Външен вид

прозрачен и светъл

визуална проверка

(1) Показателите от част I на таблицата се докладват на Европейската комисия съгласно изискванията на Решение 2002/159/ЕО на Комисията от 18 февруари 2002 г. относно общия формат за представяне на обобщена информация за националните данни относно качеството на горивата (ОВ, L 53, 23.2.2002 г., стр. 30) и на Директива 98/70/ЕО.

(2) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

(3) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил.

(4) RON и MON са съгласно национално приложение към БДС ЕN 228. Стойността на октановото число не може да е по-ниска от стойността за обявената марка.

(5) В съответствие с БДС EN 228 при изчисляване на крайните резултати за RON и MON преди вписването им в протокола трябва да се извади корекционният коефициент 0,2.

(6) Арбитражен метод.

(7) Клас А - лято, от 16 април до 15 октомври.

(8) Преходен период "зима - лято" - от 16 април до 31 май, не важи за лица, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и за производители и вносители.

(9) Клас С - зима, от 16 октомври до 15 април.

(10) Преходен период "лято - зима" - от 16 октомври до 30 ноември, не важи за лица, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и за производители и вносители.

(11) До 31.12.2020 г. за бензини, съдържащи биоетанол, към стойността се добавя допустимото превишение на налягането на парите през летния период от таблица 2.

(12) При арбитраж се използва автоматичният уред по БДС EN ISO 3405.

(13) В случай на спор БДС EN 238 е неподходящ като арбитражен метод.

(14) Трябва да отговаря на БДС EN 15376.

(15) Други моноалкохоли и етери с температура на край на кипене не по-висока от тази, определена в БДС EN 228.

(16) Арбитражен метод само при определяне на метанол.

(17) Прилага се само за периода 16 октомври - 15 април.


Таблица 2

Съдържание
на биоетанол
(% V/V)

Допустимо превишение на налягането на парите (kPa)(1),(2), валидно до 31.12.2020 г.

0

0

1

3,7

2

6,0

3

7,2

4

7,8

5

8,0

6

8,0

7

7,9

8

7,9

9

7,8

10

7,8


(1) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

(2) Допустимото превишение на налягането на парите при междинно съдържание на биоетанол между стойностите, посочени в таблицата, се определя чрез линейна интерполация между съдържанието на биоетанол непосредствено над и под междинната стойност.

"

§ 22. Приложение № 2 към чл. 6, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 6, т. 2


Горива за дизелови двигатели


Показатели(1)

Единици за
измерване

Гранични стойности(2)

Методи за
изпитване(3)

минимум

максимум

1

2

3

4

5

Част I

Цетаново число(4)

 

51,0

-

БДС EN ISO 5165(5)

БДС EN 15195

БДС EN 16144

Плътност при 15 °С

kg/m3

820,0

845,0

БДС EN ISO 3675

БДС EN ISO 12185(5)

Дестилационни характеристики:

 

 

 

БДС EN ISO 3405(6)

БДС EN ISO 3924(7)

95 % (V/V) дестилирали до

°С

-

360,0

Полициклични арени

% (m/m)

-

8,0

БДС EN 12916(8)

Съдържание на сяра

mg/kg

-

10,0

БДС EN ISO 20846(5)

БДС EN ISO 20884(5)

БДС EN ISO 13032

Съдържание на метилови естери на мастни киселини (FAME)(9)

% (V/V)

-

7,0

БДС EN 14078

Съдържание на манган

mg/l

-

2

БДС EN 16576

Част II

Цетанов индекс

 

46,0

-

БДС EN ISO 4264

Пламна температура

°С

над 55

-

БДС EN ISO 2719

Коксов остатък (на 10 % остатък от дестилация)

% (m/m)

-

0,30

БДС EN ISO 10370

Съдържание на пепел

% (m/m)

-

0,01

БДС EN ISO 6245

Съдържание на вода

% (m/m)

-

0,020

БДС EN ISO 12937

Общо количество онечиствания

mg/kg

-

24

БДС EN 12662

Корозия на медна пластина (3 h при 50 °С)

ниво

клас 1

БДС EN ISO 2160

Стабилност на окисление

g/m3

-

25

БДС EN ISO 12205

БДС EN 15751

h

20

-

Смазочна способност

µm

-

460

БДС EN ISO 12156-1

Вискозитет при 40 °С

mm2/s

2,00

4,50

БДС EN ISO 3104

Дестилационни характеристики:

 

 

 

БДС EN ISO 3405(6)

БДС EN ISO 3924(7)

а) % (V/V) дестилирали до 250 °С

% (V/V)

-

< 65

б) % (V/V) дестилирали до 350 °С

% (V/V)

85

-

Гранична температура на филтруемост CFPP:

 

 

 

БДС ЕN 116(5)

а) ниво А(10)

°C

-

5

б) ниво Е(11),(12)

°C

-

минус 15

(1) Показателите от част I на таблицата се докладват на Европейската комисия съгласно изискванията на Решение 2002/159/ЕО на Комисията от 18 февруари 2002 г. относно общия формат за представяне на обобщена информация за националните данни относно качеството на горивата (ОВ, L 53, 23.2.2002 г., стр. 30) и на Директива 98/70/ЕО.

(2) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

(3) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил.

(4) Методите за изпитване са определени в БДС EN 590. Може да се използват други методи за изпитване вместо тези, посочени в БДС EN 590, ако може да се докаже, че дават най-малко същата точност и най-малко същото ниво на прецизност като методите, които заменят.

(5) Арбитражен метод.

(6) При арбитраж се използва автоматичният уред по БДС EN ISO 3405.

(7) Стандартът позволява превръщането на резултатите в еквивалентни на тези, получени по БДС EN ISO 3405.

(8) Полицикличните арени се определят като общо съдържание на арени минус съдържанието на моноарени, като и двата типа са определени по БДС EN 12916.

(9) FAME трябва да отговаря на изискванията на БДС EN 14214. Виж § 10 от преходните и заключителните разпоредби.

(10) Ниво А - лято, от 16 април до 15 октомври.

(11) Ниво Е - зима, от 16 октомври до 15 април.

(12) Преходен период "зима - лято" - от 16 април до 31 май, и "лято - зима" - от 16 октомври до 30 ноември, не важи за лица, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и за производители и вносители.

"

§ 23. (В сила от 26.11.2020 г.) Приложение № 3 към чл. 6, т. 3 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 6, т. 3 и 4


Биодизел (метилови естери на мастни киселини - FAME) и биодизел за отопление


Показатели

Единици за измерване

Гранични стойности(1)

Методи за
изпитване(2)

минимум

максимум

1

2

3

4

5

Съдържание на естери

% (m/m)

96,5(3)

-

БДС EN 14103

Плътност при 15 °С(4)

kg/m3

860

900

БДС EN ISO 3675

БДС EN ISO 12185(5)

Вискозитет при 40 °С(6)

mm2/s

3,50

5,00

БДС EN ISO 3104(5)

БДС EN 16896

Пламна температура

°C

101

-

БДС EN ISO 3679(5)

БДС EN ISO 2719

Цетаново число(7)

-

51,0

-

БДС EN ISO 5165(5),(8)

БДС EN 15195(9)

БДС EN 16715

БДС EN 17155

Гранична температура на филтруемост

 

 

 

БДС ЕN 116(5)

БДС EN 16329

- ниво А(10)

°С

 

5

- ниво Е(11),(12)

°С

 

минус 15

Съдържание на вода

% (m/m)

-

0,050

БДС EN ISO 12937

Киселинно число

mg KOH/g

-

0,50

БДС EN 14104

Йодно число

g I/100 g

-

120

БДС EN 14111

Метилови естери на полиненаситени (≥4 двойни връзки) мастни киселини

% (m/m)

 

1,00

БДС EN 15779

Съдържание на метилов естер на линоленова киселина

% (m/m)

-

12,0

БДС ЕN 14103

Съдържание на метанол

% (m/m)

-

0,20

БДС EN 14110

Съдържание на моноглицериди

% (m/m)

-

0,70

БДС EN 14105

Съдържание на диглиглицериди

% (m/m)

-

0,20

БДС EN 14105

Съдържание на триглицериди

% (m/m)

-

0,20

БДС EN 14105

Свободен глицерол

% (m/m)

-

0,02

БДС EN 14105(5)

БДС EN 14106

Общ глицерол

% (m/m)

-

0,25

БДС EN 14105

Съдържание на сяра

mg/kg

-

10,0

БДС EN ISO 20846(5)

БДС EN ISO 20884

Общо количество онечиствания

mg/kg

-

24

БДС EN 12662(13)

Корозия на медна пластина (3 h при 50 °С)

ниво

клас 1

БДС EN ISO 2160

Стабилност на окисление 110 °С

h

8,0

-

БДС EN 14112

Съдържание на сулфатна пепел

% (m/m)

-

0,02

БДС ISO 3987

Метали от I група (Na+K)

mg/kg

-

5,0

БДС EN 14108

БДС EN 14109

БДС EN 14538(5)

Метали от II група (Ca+Mg)

mg/kg

-

5,0(14)

БДС EN 14538(5)

Съдържание на фосфор

mg/kg

-

4,0

БДС EN 14107(5)

БДС EN 16294


(1) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

(2) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил.

(3) Не е разрешено прибавянето на компоненти, които не са FAME и не са присадки.

(4) Плътността може да се определи в температурен интервал от 20°C до 60°C. Корекции на температурата се правят съгласно формулата, дадена в приложение С на БДС EN 14214. В случай на спор за плътност се използва БДС EN ISO 12185, като определянето се извършва при 15°C.

(5) Арбитражен метод.

(6) В този случай стандартите се прилагат без данните за прецизност поради ненютоновото поведение в двуфазната система.

(7) Определянето на полученото цетаново число за FAME не е включено в прецизните определения на някои методи за изпитване.

(8) Тъй като данните за прецизност са различни за FAME, в случай на спор се прилагат данните за прецизност от таблица А.1 на БДС EN 14214.

(9) БДС EN 15195 е приложим за количественото определяне на характеристиките на запалване на FAME, но наличните корелационни данни са неубедителни за точността на уравненията.

(10) Ниво А - лято, от 16 април до 15 октомври.

(11) Ниво Е - зима, от 16 октомври до 15 април.

(12) Преходен период "лято - зима" - от 16 октомври до 31 октомври - не важи за лица, които освобождават за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършват смесване на биогорива с горива от нефтен произход, и за производители и вносители.

(13) БДС EN 12662 се преразглежда за чисто FAME. Може да се използва като алтернатива.

(14) Долна граница може да влезе в сила след валидиране чрез работа по прецизността на стандартното измерване.

"

§ 24. Приложение № 4 към чл. 6, т. 4 се отменя.

§ 25. В приложение № 5 към чл. 6, т. 5 се правят следните изменения:

1. В таблицата за показател "Специфична топлина на изгаряне (долна)" в колона 4 методът за изпитване "ISO 1928" се заменя с "БДС ISO 1928".

2. Забележка (1) се изменя така:

"(1) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване"."

3. Забележка (2) се изменя така:

"(2) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил."

§ 26. Приложение № 6 към чл. 6, т. 7, букви "а" и "б" се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 6, т. 7, букви "а" и "б"


Корабни дестилатни горива


Показатели

Единици за измерване

Марка ISO-F

Методи за
изпитване(1)

Граници

DMX

DMA

DFA

DMZ

DFZ

DMB

DFB

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Вискозитет при 40°C

mm2/s

min

1,40

2,00

3,00

2,00

БДС EN ISO 3104

max

5,50

6,00

6,00

11,0

Плътност при 15°C

kg/m3

max

-

890,0

890,0

900,0

БДС EN ISO 3675(2)

БДС EN ISO 12185

Цетаново число

-

min

45

40

40

35

БДС EN ISO 5165(3)

Сяра(4)

% (m/m)

max

0,10

0,10

0,10

0,10

БДС EN ISO 8754

БДС EN ISO 14596

ASTM D 4294

Пламна
температура

°C

min

43

60

60

60

БДС EN ISO 2719

Метилови естери на мастните киселини (FAME)

% (V/V)

max

-

-

7,0

-

7,0

-

7,0

ASTM D 7963

IP 579

Съдържание на сероводород

mg/kg

max

2,00

2,00

2,00

2,00

IP 570

Киселинно число

mg KOH/g

max

0,5

0,5

0,5

0,5

ASTM D664

Обща утайка при горещо филтруване

% (m/m)

max

-

-

-

0,10(5)

БДС ISO 10307-1

Стабилност на окисление

g/m3

max

25

25

25

25(6)

БДС EN ISO 12205

Коксов остатък (на 10 % остатък от дестилацията)

% (m/m)

max

0,30

0,30

0,30

-

БДС EN ISO 10370

Коксов остатък (микрометод)

% (m/m)

max

-

-

-

0,30

БДС EN ISO 10370

Температура на помътняване:

 

 

 

 

 

 

БДС EN ISO 3015

- зима(7)

°C

max

-16

определя се

определя се

-

- лято(7)

°C

max

-16

-

-

-

Гранична температура на филтруемост през студен филтър:

 

 

 

 

 

 

IP 309

IP 612

- зима(7)

°C

max

-

определя се

определя се

-

- лято(7)

°C

max

-

-

-

-

Температура на течливост (горна)(8)

 

 

 

 

 

 

БДС EN ISO 3016

- зима(7)

°C

max

-

- 6

- 6

0

- лято(7)

°C

max

-

0

0

6

Съдържание на вода

% (V/V)

max

-

-

-

0,3(5)

БДС ISO 3733

Пепел

% (m/m)

max

0,010

0,010

0,010

0,010

БДС EN ISO 6245

Смазочна способност при 60 °С(9)

µm

max

520

520

520

520(6)

БДС EN ISO 12156-1

Външен вид

светла прозрачна течност(10),(5)

визуално

(1) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил.

(2) Арбитражен метод.

(3) Ако двигателят не е подходящ за извършване на това определяне, в същата област може да се използва БДС EN ISO 4264 за определяне чрез изчисляване.

(4) Изискването се прилага към горивата, използвани от кораби, плаващи под всякакво знаме, на котва и на кей в морските пристанища на Република България.

(5) Ако външният вид не е светъл и прозрачен, се предприема изпитване по този показател.

(6) Ако външният вид не е светъл и прозрачен, не се предприема изпитване по този показател.

(7) Зимен период 22 октомври - 15 март; летен период 16 март - 21 октомври.

(8) Потребителите трябва да са сигурни, че температурата на течливост е подходяща за корабното оборудване, особено ако съдът плава в крайните северни и южни географски ширини.

(9) Определянето по този показател се извършва само за горива със съдържание на сяра, по-ниско от 500 mg/kg.

(10) При наличие на мътна и непрозрачна проба се провежда изпитване за съдържание на вода по метода на БДС EN ISO 12937, като водното съдържание не трябва да превишава 200 mg/kg.

"

§ 27. В приложение № 7 към чл. 6, т. 7, буква "в" се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблицата се правят следните изменения и допълнения:

а) редът за показател "Сяра" се изменя така:

"

Показатели

Единици за измерване

Граници

Марка ISO-F

Методи за
изпитване(1)

RMA

RMB

RMD

RME

RMG

RMK

10(2)

30

80

180

180

380

500

700

380

500

700

Сяра

% (m/m)

max

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

БДС EN ISO 8754(4)

БДС EN ISO 14596

ASTM D 4294

"

б) в реда за показател "Ванадий" в колона "Методи за изпитване" се добавя "БДС EN ISO 14597".

2. В забележките се правят следните изменения:

а) забележка (1) се изменя така:

"(1) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил."

б) забележка (11) се заличава.

§ 28. Приложение № 8 към чл. 6, т. 8 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 6, т. 8


Котелни горива


Показатели

Единици за измерване

Норма за мярка(1)

Методи за
изпитване(2)

КГС

КГТ

1

2

3

4

5

Кинематичен вискозитет при 80°С

mm2/s

не повече от 59

не повече от 115

БДС EN ISO 3104

или

 

 

 

 

Условен вискозитет по Енглер

°Е

не повече от 8

не повече от 15

БДС 1766

Сяра

 

 

 

БДС 8428

БДС EN ISO 8754

- нискосернисто

% (m/m)

не повече от 1,0

не повече от 1,0

- високосернисто

% (m/m)

не повече от 1,0

не повече от 1,0

Вода и утайки

%

не повече от 1,0

не повече от 1,0

БДС 15862

Пламна температура в отворен тигел

°С

не по-ниска от 90

не по-ниска от 110

БДС EN ISO 2592

СT на СИВ 1496

Температура на замръзване

°С

не по-висока от 25(3)

не по-висока от 25

БДС 1751

Плътност при 20°С

g/сm3

-

не повече от 1,015

БДС EN ISO 3675

Специфична топлина на изгаряне (долна)

MJ/kg

не по-ниска от 40,2

не по-ниска от 39,8

СT на СИВ 3965

БДС ISO 1928

Пепел

%

не повече от 0,10

не повече от 0,14

БДС EN ISO 6245

Водоразтворими киселини и основи

-

отсъствие

отсъствие

БДС 5252

(1) Стойностите, посочени в таблицата, представляват "реални стойности". Те са установени въз основа на процедурите на БДС EN ISO 4259-1 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 1: Определяне на данните за прецизност относно методите за изпитване". Резултатите от отделните изпитвания следва да бъдат тълкувани на базата на съответните критерии, изложени в БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

(2) Прилаганите методи за изпитване трябва да отговарят на последната публикувана версия на съответния стандарт. При отменен стандарт се прилага стандартът, който го е заменил.

(3) За нискосернисто се допуска не повече от 40°С.

"

§ 29. Приложение № 9 към чл. 10, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 10, ал. 2


 

ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ТЕЧНИТЕ ГОРИВА

№ ......... от ............. г.

 

Производител, вносител или лице, което освобождава за потребление по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове течни горива, в случай че извършва смесване на биогорива с горива от нефтен произход

.................................................................................................................................................
................................................................................................................................................,

(фирма, ЕИК или код по БУЛСТАТ)

представляван от ..................................................................................................................

................................................................................................................................................,

(име и фамилия, длъжност)

седалище на фирмата ...........................................................................................................
.................................................................................................................................................

(адрес, телефон, факс, е-mail)

 

Декларирам, че: ....................................................................................................................

1. Течното гориво .................................................................................................................
.................................................................................................................................................

(вид на горивото по чл. 6 от Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол)*

с добавен минимум  .............................................................................................................
.................................................................................................................................................

(посочва се ........ % биодизел, вкл. ........... % от ново поколение или ....... % биоетанол и/или етери, произведени от биомаса, съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници)

от партида .............................................................................................................................

в количество ......................................................... тона съответства на изискванията на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол.

2. Горивото е изпитано за съответствие по изискваните показатели съгласно чл. 9, ал. 1 в .............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................,

(наименование и адрес на акредитираната изпитвателна лаборатория)

сертификат за акредитация ................................................................................................,

валиден до ...........................................................................................................................,
издаден от .............................................................................................................................

                                                (протокол № ........... от ......... г.)

3. Течното гориво ................................................................................................................

в количество .......................................... тона, предоставено за разпространение и/или използване на .......................................................................................................................
................................................................................................................................................,

(фирма, ЕИК или код по БУЛСТАТ, дата и № на документ за експедиция)

е от партида ..........................................................................................................................,

съответствието на която е декларирано в т. 1**.

 

Декларирам, че ми е известна отговорността, която нося съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух.

................................................................................................................................................
................................................................................................................................................

(подпис и печат на производителя, вносителя или разпространителя)

* Вид гориво: 1. автомобилен бензин, RON ...........; 2. гориво за дизелови двигатели; 3. биодизел; 4. биодизел за отопление; 5. газьоли за промишлени и комунални цели; 6. горива за извънпътна техника и трактори; 7. леко корабно дизелово гориво - марка ISO-F; 8. корабно дизелово гориво - марка ISO-F; 9. корабни остатъчни горива - марка ISO-F; 10. горива за кораби, плаващи по вътрешните водни пътища, и за плавателни съдове за отдих; 11. котелно гориво "(средно/тежко)"; 12. тежки горива.

** Съгласно чл. 12, ал. 2 и 4 от наредбата текстът на т. 3 допълнително се вписва и заверява при всяко последващо разпространение.

 

"

§ 30. Приложение № 10 към чл. 16б, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 16б, ал. 6


BUNKER DELIVERY NOTE

 

1. Name and IMO number of receiving ship .........................................................................

................................................................................................................................................

2. Port ....................................................................................................................................

3. Date of commencement of delivery ..................................................................................

4. Name, address and telephone number of marine fuel oil supplier .....................................

5. Product name(s) .................................................................................................................

6. Quantity in metric tons ......................................................................................................

7. Density at 15°C (kg/m3)* ...................................................................................................

* Fuel oil shall be tested in accordance with ISO 3675 or ISO 12185

8. Sulphur content (% m/m)** ...............................................................................................

** Fuel oil shall be tested in accordance with ISO 8754.

9. I, undersigned, declare that the fuel oil supplied is in conformity with Regulation 18.3 of MARPOL Annex VI and that the sulphur content of the fuel oil supplied does not exceed: ***

0  the limit value given by Regulation 14.1 of MARPOL Annex VI;

0   the limit value given by Regulation 14.4 of MARPOL Annex VI; or

0  the purchaser`s specified limit value of _____ (% m/m), as completed by the fuel oil supplier`s representative and on the basis of the purchaser`s notification that the fuel oil is intended to be used:

1. in combination with an equivalent means of compliance in accordance with Regulation 4 of MARPOL Annex VI; or

2. is subject to a relevant exemption for a ship to conduct trials for sulphur oxides emission reduction and control technology research in accordance with Regulation 3.2 of MARPOL Annex VI.

*** marking the applicable box(es) with a cross (x)

 

Signature for the                                                                                          Signature for the
receiving ship:                                                                                               fuel oil supplier:

...........................                                                                                          ...........................

Stamp                                                                                                                           Stamp

 

"

§ 31. В приложение № 11 към чл. 6а, в таблица 2, на ред "Системи за пречистване на отработени газове", в колона "Критерии за използване" думите "не надвишава 8,0" се заменят с "е между 6,5 и 8,0".

§ 32. Създава се приложение № 12 към чл. 22, ал. 9:

"Приложение № 12 към чл. 22, ал. 9


Процедура при оспорване на резултати съгласно БДС EN ISO 4259-2


Определянето на съответствието на течните горива с изискванията за качество и за съдържание на биогориво в течно гориво е при доверителна вероятност 95 % и нормално разпределение съгласно БДС EN ISO 4259-2 "Нефтопродукти и сродни продукти. Прецизност на методите за измерване и на резултатите. Част 2: Тълкуване и приложение на данните за прецизност относно методите за изпитване".

Процедурата се прилага само за резултати от изпитване с точни количествени стойности, които трябва да попадат в измервателния обхват на стандартизирания метод за изпитване. Използваните символи са съгласно Таблица 1.


Таблица 1: Използвани символи:

А1

Горна граница за показателя по изискванията на наредбата

А2

Долна граница за показателя по изискванията на наредбата

А1'

Горна граница за показателя, преизчислена след прилагане критериите на БДС EN ISO 4259-2

А2'

Долна граница за показателя, преизчислена след прилагане критериите на БДС EN ISO 4259-2

Средна стойност на показателя, получена от стационарна лаборатория на ГД "ККТГ"

Средна стойност на показателя, получена от акредитирана лаборатория за контролната проба на заинтересованата страна

Средна стойност на показателя, получена от акредитирана лаборатория, изпитваща арбитражната проба

k1

Брой изпитвания на контролна проба от стационарна лаборатория на ГД "ККТГ"

k2

Брой изпитвания на контролната проба на заинтересованата страна от акредитирана лаборатория

k3

Брой изпитвания на арбитражната проба от акредитирана лаборатория

N

Брой лаборатории, участващи в процедурата по оспорване

r

Обявена повторяемост на съответния метод

R

Обявена възпроизводимост на съответния метод

R1, R2,
R3, R4

Изчислени нови възпроизводимости на метода в зависимост от броя на участващите лаборатории


Когато пробата от проверявания продукт е взета от производител, вносител или данъчен склад, се приема, че тя съответства на изискванията, ако резултатът отговаря на условието:

- в случай с единична горна граница А1:

≤ А1

- в случай с единична долна граница А2:

≥ А2

- в случай с двойна граница (А1 и А2) се прилагат и двете условия.

Когато пробата от проверявания продукт е взета от краен разпространител (бензиностанция) се приема с 95 % доверителна вероятност, че тя не съответства на изискванията, ако резултатът отговаря на условието:

- в случай с единична горна граница А1:

> А1 + 0,59R

- в случай с единична долна граница А2:

< А2 - 0,59R

- в случай с двойна граница (А1 и А2) се прилагат и двете условия.

Процедурата по оспорване протича в два етапа.

За резултатите от Етап 1 и Етап 2 се изготвят експертизи със заключение за съответствие или несъответствие на течното гориво.

Резултатите от изпитване, на база на които се изготвят експертизи за Етап 1 и Етап 2, се закръгляват в съответствие с точността на съответния метод за изпитване.

Етап 1: Изпитване в акредитирана лаборатория на контролната проба, предоставена на проверяваното лице по чл. 20, ал. 1

Заинтересованото лице представя на контролните органи протокол от изпитване за предоставената му контролна проба по оспорения/оспорените показател/показатели, издаден от акредитирана лаборатория.

В протокола от изпитване на акредитираната лаборатория трябва да се съдържа цялата необходима информация за идентифициране на изпитваната контролна проба.

Резултатите от двете изпитвания - и , се сравняват с А1' и А2'.

а) Продуктът се приема за съответстващ на изискванията, когато:

или

и

≤ 0,84R2,

където R2 се получава по формулата:

Средните стойности и се получават на базата на най-малко две изпитвания в условия на повторяемост.

Броят на изпитванията, въз основа на които са определени и , се докладва в протоколите от изпитване.

б) Не може да бъде установено дали продуктът съответства или не съответства на изискванията и е възможно преминаване към Етап 2, когато:

или

и

> 0,84R2.

в) Не може да бъде установено дали продуктът съответства или не съответства на изискванията и се преминава към Етап 2, независимо от разликата - , когато:

или

.

Когато се установи, че продуктът съответства на изискванията, при условията на буква "a", възражението се приема за основателно и спорът се счита за приключил в полза на заинтересованата страна.

При условията на букви "б" и "в" заинтересованата страна решава дали да премине към Етап 2. Ако не се премине към Етап 2, резултатът по оспорения показател/показатели от констативния протокол на ГД "ККТГ" се счита за окончателен.

Етап 2: Изпитване в трета акредитирана лаборатория на арбитражната проба по чл. 20, ал. 1, съхранявана в ГД "ККТГ"

ГД "ККТГ" и заинтересованата страна съгласуват избора на третата акредитирана лаборатория, която да извърши изпитването на арбитражната проба.

Резултатите от трите изпитвания - , и , се сравняват с А1' и А2'.

Средните стойности , и се получават на базата на най-малко две изпитвания в условия на повторяемост.

Броят на изпитванията, въз основа на които са определени и и , се докладва в протоколите от изпитване.

Границите на съответствие при 95 % доверителна вероятност се изчисляват на база на средната стойност от резултатите на трите лаборатории:

или

Изчислява се нова възпроизводимост на метода R3:

където R1 и R4 се получават по формулите:

а) Ако разликата между най-отклоняващия се резултат на едната лаборатория и средното от резултатите на другите две е по-малко или равно на R3, се приема, че:

- продуктът отговаря на изискванията, ако:

или

- продуктът не отговаря на изискванията, ако:

или

б) Ако разликата между най-отклоняващия се резултат на едната лаборатория и средното от резултатите на другите две е по-голяма от R3, се приема, че:

- продуктът отговаря на изискванията, ако:

≤ А1' или ≥ А2'

- продуктът не отговаря на изискванията, ако:

> А1' или < А2'

Заключението за съответствие или несъответствие на изискванията по оспорения показател при условията на букви "a" или "б" от експертизата на Етап 2 се приема за окончателно.

Случаи, в които не може да се приложи процедура при оспорване на резултати съгласно БДС EN ISO 4259-2

Критериите за тълкуване и приложение на данните за прецизност съгласно БДС EN ISO 4259-2 не се прилагат, когато:

1. Резултатът от изпитване по оспорения показател, получен от стационарна лаборатория на ГД "ККТГ", не се изразява с точна количествена стойност, когато е:

- извън обхвата на стандартния метод за изпитване;

- извън обхвата на калибриране на средството за измерване.

2. Не са посочени статистически данни за възпроизводимост (R) в съответния стандартен метод за изпитване.

3. Изпитването не може да бъде извършено или приключено, тъй като стандартният метод за изпитване не се прилага в неговата цялост.

Заинтересована страна може да оспори резултата на ГД "ККТГ", като:

- представи протокол от акредитирана лаборатория за изпитване на предоставената му контролна проба по оспорения показател, и

- заяви в двумесечния срок по чл. 22, ал. 9 искане за изпитване в трета акредитирана лаборатория на арбитражната проба, съхранявана в ГД "ККТГ".

Резултатите, получени от изпитването на арбитражната проба, са окончателни.

"

Заключителни разпоредби

§ 33. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 23, който влиза в сила 3 месеца след обнародването на постановлението в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките