Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 4.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-882 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 100 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-882 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ (ДВ, БР. 100 ОТ 2014 Г.)

В сила от 04.09.2020 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.78 от 4 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 4 думите "обектите, строежите и инвестиционните проекти, водени на отчет в ГДПБЗН - МВР" се заменят с "обектите и строежите, водени на отчет в ГДПБЗН - МВР, на инвестиционните проекти за същите строежи".

2. В ал. 2:

а) в т. 2 думата "регионалните" се заменя с "районните";

б) в т. 4 думите "обектите, строежите и инвестиционните проекти, водени на отчет в СДПБЗН/РДПБЗН" се заменят с "обектите и строежите, водени на отчет в СДПБЗН/РДПБЗН, на инвестиционните проекти за същите строежи";

в) в т. 5 думите "обекти, строежи и инвестиционни проекти, водени на отчет в ГДПБЗН - МВР" се заменят с "обекти и строежи, водени на отчет в ГДПБЗН - МВР, и на инвестиционни проекти за същите строежи".

§ 2. В чл. 4 се създава т. 10:

"10. определя със заповед състава на комисии за извършване на комплексни проверки на обектите, водени на отчет в ГДПБЗН - МВР."

§ 3. В чл. 5, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 8 предлогът "в" се заменя с "на".

2. В т. 9 думите "и ГДПБЗН - МВР" се заличават.

§ 4. В чл. 8 т. 2 се отменя.

§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст на чл. 11 става ал. 1 и в т. 1 от нея след думата "актове" се добавя "и документи".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Всяко досие на обекта се окомплектова с опис и контролен лист. В описа се вписват всички документи, съхранявани в досието, а в контролния лист - имената и длъжността на ръководителя на съответното звено (група/сектор/РСПБЗН), който следва най-малко веднъж годишно да осъществява контрол за редовното водене на досието, както и да отразява в контролния лист установените констатации от неговата проверка."

§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавят думите "и се съхраняват в самостоятелни досиета".

2. В ал. 2 след думите "обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г." точката и запетаята и думите "попр., бр. 17 от 2010 г.; изм. с Решение № 13641 от 2010 г. на ВАС - ДВ, бр. 101 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 75 от 2013 г., бр. 69 и 89 от 2014 г." се заличават.

§ 7. В чл. 14 ал. 3 се изменя така:

"(3) Копия на писмените становища, дадени от органите за ПБЗН при участие в държавни приемателни комисии за разрешаване ползването на строежите, се съхраняват в досиетата на обектите по чл. 11, а за останалите обекти - в самостоятелно досие в РСПБЗН, в чийто район на действие попада обектът."

§ 8. В чл. 15, т. 5 думите "сертификационни и други" се заличават.

§ 9. В чл. 16, ал. 3 думите "или старши ръководна" се заличават.

§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 5, т. 8, след думите "5000 кв. м" запетаята и текстът до края на изречението се заличават.

2. В ал. 7 думите "дневника по чл. 30, ал. 3" се заменят с "Интегрираната система за управление (ИСУ - ПБЗН)".

§ 11. В чл. 21 думите "дневник (приложение № 3)" се заменят с "ИСУ - ПБЗН чрез попълване на информацията съгласно приложение № 3".

§ 12. В чл. 24, ал. 2 абревиатурата "ГДБПЗН - МВР" се заменя с "ГДПБЗН - МВР".

§ 13. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4, т. 3 след предлога "от" се добавя "директорите на СДПБЗН/РДПБЗН или".

2. В ал. 6 думата "обявяват" се заменя с "привеждат в изпълнение".

3. В ал. 8 след думите "невъзможност за" се добавя "привеждане в", а думата "изпълнява" се заменя с "привежда в изпълнение".

§ 14. В чл. 27, ал. 2 думите "със съществените" се заменят със "с основните".

§ 15. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Отчитането на резултатите от осъществения ДПК се извършва чрез въвеждане в ИСУ - ПБЗН на информация за:

1. вида на извършените проверки от органите за ПБЗН, участията в експертни съвети по устройство на територията и държавни приемателни комисии за разрешаване ползването на строежи, проверените обекти, строежи и инвестиционни проекти и издадените/връчените документи;

2. започнатите административнонаказателни производства, състоянието по изпълнението на наказателните постановления, издадени от органите за ПБЗН, и прекратените производства от административнонаказващия орган.

(2) Въвеждането на информация по ал. 1 се извършва в съответствие с правилата по § 1а от допълнителни разпоредби на наредбата."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Най-малко веднъж месечно ръководителят на съответното структурно звено за ПБЗН (СДПБЗН/РДПБЗН/РСПБЗН) извършва контрол на правилното отчитане и осъществяване на дейността, като проверява въведената информация в ИСУ - ПБЗН съгласно приложение № 21 и предприема мерки за отстраняване на установените пропуски.

(4) Най-малко веднъж на всеки шест месеца ръководителят на съответното структурно звено за ПБЗН извършва контрол на правилното отчитане и осъществяване на дейността, като проверява въведената информация в ИСУ - ПБЗН съгласно приложение № 22 и предприема мерки за отстраняване на установените пропуски."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея думите "дневник (приложение № 23)" се заменят с "ИСУ - ПБЗН, чрез попълване на информацията съгласно приложение № 23", а думата "ежемесечно" се заменя с "в срок до три месеца след изтичане на срока за тяхното изпълнение".

§ 16. В чл. 31, ал. 1 думите "дневника по чл. 21" се заменят с "ИСУ - ПБЗН чрез попълване на информацията съгласно приложение № 3".

§ 17. В чл. 33, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с въвеждането в експлоатация на строежите" се заменят с "на строежите с правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с въвеждането им в експлоатация".

2. В т. 3 думите "изискванията на" се заличават, а след думата "инсталации" запетаята се заличава и се добавя съюзът "и".

3. В т. 5 думата "изискванията" се заменя с "правилата и нормите".

§ 18. В чл. 34, ал. 7 изречение първо се изменя така: "Писменото искане съдържа информацията по чл. 29, ал. 2 АПК."

§ 19. В чл. 35, ал. 1, т. 2 накрая се добавят думите "съгласно чл. 33, ал. 2".

§ 20. В чл. 36 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "акт" се заменя с "документ".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Издаването, оспорването, допълването, поправката на очевидна фактическа грешка, тълкуването и възобновяването на производството по издаване на съответния документ по ал. 1 се извършва по реда на чл. 125а ЗМВР."

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.

§ 21. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При установяване на съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност становищата по чл. 33, ал. 1, т. 1 - 3 се издават от:

1. директора на ГДПБЗН - МВР, заместник-директора на ГДПБЗН - МВР или директора на СДПБЗН/РДПБЗН - за обектите, строежите и инвестиционните проекти по чл. 2, ал. 1, т. 4 и чл. 4, т. 7;

2. директора на СДПБЗН/РДПБЗН - за обектите, строежите и инвестиционните проекти по чл. 2, ал. 2, т. 4 и чл. 5, т. 10;

3. началника на РСПБЗН - за всички случаи, извън посочените в т. 1 и 2."

2. В ал. 3, т. 1 и 2 думите "нормативните изисквания" се заменят с "правилата и нормите".

3. В ал. 4 думите "заинтересованото лице в тридневен срок след издаването им по реда на чл. 61 АПК" се заменят със "заинтересованите лица в тридневен срок от издаването им, за което се прилага чл. 61 АПК".

§ 22. В чл. 38а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "за съответствие с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност на обект" се заменят с "по чл. 33, ал. 1, т. 3".

2. В ал. 2, т. 1 и 2 се изменят така:

"1. строително-техническите правила и норми за пожарна безопасност, приложими за обекта, инсталацията или съоръжението, в зависимост от датата на въвеждането му в експлоатация; допуска се по искане на заявителя да се установява съответствието на обекта, инсталацията или съоръжението с действащите към момента на подаване на искането за издаване на становище строително-технически правила и норми за осигуряване на пожарна безопасност;

2. правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, инсталациите или съоръженията, действащи към момента на извършване на проверката."

§ 23. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "сертификационна" се заличава.

2. В ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. строително-техническите правила и норми за пожарна безопасност, приложими за обекта, в зависимост от датата на въвеждането му в експлоатация; допуска се по искане на заявителя да се установява съответствието на обекта с действащите към момента на подаване на искането за издаване на сертификат строително-технически правила и норми за осигуряване на пожарна безопасност;".

3. В ал. 4 навсякъде думата "изискванията" се заменя с "правилата и нормите".

§ 24. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "изискванията" се заменя с "правилата и нормите".

2. В ал. 3 думите "заинтересованото лице в тридневен срок след издаването им по реда на чл. 61 АПК" се заменят със "заинтересованите лица в тридневен срок от издаването им, за което се прилага чл. 61 АПК".

3. Алинея 4 се отменя.

§ 25. В чл. 41 се създава изречение второ: "Решението се съобщава по реда на чл. 40, ал. 3."

§ 26. В § 1а от допълнителните разпоредби думата "воденето" се заменя с "отчитането", думата "дневниците" се заменя с "информацията", а думите "чл. 30, ал. 1, т. 1 и ал. 3" се заменят с "чл. 30, ал. 1 и 5".

§ 27. Приложение № 3 към чл. 21 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 21


ИНФОРМАЦИЯ

ЗА ДЕЙНОСТТА НА ОРГАНИТЕ ЗА ПБЗН, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ДПК ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ, СТРОИТЕЛСТВО И КОНТРОЛ НА СТРОЕЖИТЕ


по
ред

Служител, в чийто териториален или специализиран участък попада строежът

Наименование и адрес на строежа

Становище по чл. 33, ал. 1, т. 1

да/не

Възложител

Проектант

Строител

Извършена проверка на строежа или на инвестиционния проект за него, дата и от кого

Резултат от проверката - вид, рег. № и дата на документ, а при установяване на съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност съобразно етапа на изпълнение - отразяване на проверката без документ

Предписани мероприятия (подробно описание и нормативно основание)

Постъпило уведомление по реда на чл. 158, ал. 2 от ЗУТ

(вх. № ....)

Забележки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 28. Приложение № 5 към чл. 23, ал. 1 и 2 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 23, ал. 1 и 2


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

АКТ ____________

за установяване на административно нарушение

Днес, _______ 20 __ г., подписаният ___________________________________________________

(име, презиме и фамилия)

на длъжност ____________________________________ при _________________________

(посочва се заеманата длъжност)                (структурно звено за ПБЗН)

в присъствието на свидетелите: 1. _______________________________________________

(трите имена по лична карта и точен адрес, посочва се какъв е свидетелят: очевидец; присъствал при установяването на нарушението или при съставяне на акта)

______________________________________ ЕГН: ________________________________;

2. ____________________________________ ЕГН: ________________________________,

съставих настоящия акт против ________________________________________________,

(собствено, бащино и фамилно име на нарушителя)

ЕГН: _________________________________, ЕИК _________________________________

Адрес (седалище и адрес на управление): гр./с. _____________________________________

____в гр. (с.) _____________, на длъжност _______________________________________,

(посочва се какво работи, къде и адрес на местоработата)

затова, че: 1. На _____ _ 20___ г. в гр. (с.) _______ __________________________________________________,

ул. _____________________________________________________________ _____________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

(описват се нарушението и обстоятелствата, при които е извършено, като освен датата на извършване на проверката се отразяват и датата и мястото на извършване на нарушението)

2. На _____ _ 20___ г. в гр. (с.) _______ _________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

3. На _____ _ 20___ г. в гр. (с.) _______ _________________________________________________________________

______________________________________________________________________________,

с което е нарушил: По т. 1: _______________________________________________________

(посочват се законовите разпоредби, които са нарушени)

По т. 2: _______________________________________________________________________

По т. 3: _______________________________________________________________________

От нарушението са претърпели имуществени вреди _______________________________

(посочват се трите имена

______________________________________________________________________________

(наименованието) и точният адрес на пострадалите лица или обекти и какви вреди са причинени)

Иззех като доказателства ______________________________________________________

(описват се иззетите писмени документи, материали и вещи

______________________________________________________________________________

и на кого се предават за пазене)

Запознах се със съдържанието на акта и правя следните обяснения и възражения:

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

(попълва се от нарушителя)

АКТОСЪСТАВИТЕЛ: __________________

 

НАРУШИТЕЛ: _______________________

(подпис)

(подпис)

СВИДЕТЕЛИ: 1. _______________

 

_____________________________________

(подпис)

(дата на подписване на акта от нарушителя)

              2. ___________________

___

 

(подпис)

 

 

Забележка. Отказът на нарушителя да подпише акта се установява с подпис на един свидетел:

______________________________________________________________________________

(трите имена и точният адрес на свидетеля по лична карта)

_____________

 

__________

(дата)

 

(подпис)

Настоящият акт се състави в 3 еднообразни екземпляра.

РАЗПИСКА

Подписаният ________________________________________________________________

(трите имена на нарушителя)

получих препис от акта. Уведомен съм, че в 3-дневен срок мога да направя допълнителни обяснения и възражения. Задължавам се при промяна на адреса си да посочвам новия.

 

_______ _______ _______ _______ _______ __ _______ ________

ПОДПИС: _ _______ __ _______ ___________________

_______

(дата на получаване препис от акта)

 

§ 29. Приложение № 7 към чл. 24, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 7 към чл. 24, ал. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ

№ .............................. / .................... 20...... г.

Днес, ........ 20 ...... г., подписаният ......................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име и длъжността

......................................................................................................................................................................,

на административнонаказващия орган)

като разгледах акт за установяване на административно нарушение № ........ от ........20 .....г.,

съставен от .......................................................................................................................................

(трите имена на актосъставителя)

на длъжност ................................................ в ................................................................................

 (посочва се заеманата длъжност)                                      (структурно звено за ПБЗН)

против .........................................................................................................................................................,

(собствено, бащино и фамилно име на нарушителя (за ФЛ), наименование на предприятието за ЮЛ)

ЕГН ...................................................................., ЕИК ....................................................................,

адрес (седалище и адрес на управление): гр./с. .............................................................................,

представлявано от ..........................................................................................................................

(собствено, бащино и фамилно име,

.....................................................................................................................................................................,

ЕГН на представителя, когато нарушителят е ЕТ или ЮЛ)

установих, че:

На ........................................ 20 ..... г. в гр. ..................................................................................

.......................................................................................................................................................................

(описват се нарушенията, обстоятелствата, при които са били извършени, последиците от тях, имената

.......................................................................................................................................................................

на пострадалите лица и претърпените имуществени вреди, както и доказателствата, които ги

.......................................................................................................................................................................

потвърждават)

.......................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................,

 с което виновно е нарушил чл. ......................................................................................................

                                                (посочват се законовите разпоредби, които са били нарушени)

.......................................................................................................................................................................

Нарушението е за ................................................................................................................ път.

.......................................................................................................................................................................

(посочват се номер и дата на влезли в сила наказателни постановления за същото по вид нарушение)

Установеното в АУАН нарушение се потвърждава от приложените доказателства: ........................................................................................................................................................................

(описание на събраните доказателства)

.......................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................

Поради което и на основание чл. 53 от Закона за административните нарушения и наказания и чл. .................................................................................................................................

(посочват се законовите разпоредби, определящи вида и размера на глобата/имуществената санкция)

........................................................................................................................................................................

от Закона за Министерството на вътрешните работи

ПОСТАНОВИХ:

НАЛАГАМ на ............................................................................................................................................,

(собствено, бащино и фамилно име на нарушителя (за ФЛ), наименование на предприятието (за ЮЛ)

ЕГН .................................................................., ЕИК ......................................................................,

адрес (седалище и адрес на управление): гр./с. ..............................................................................

.......................................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................................,

представлявано от .........................................................................................................................,

(собствено, бащино и фамилно име, ЕГН на представителя и длъжност, когато нарушителят е ЕТ или ЮЛ)

глоба/имуществена санкция в размер на .......................................................................................

.......................................................................................................................................................................

(посочва се цифром и словом размерът на глобата/имуществената санкция)

.......................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................... лв.

на основание чл. ..............................................................................................................................

(законовите разпоредби, регламентиращи глобата/имуществената санкция)

........................................................................................................................................................................

ОТНЕМАМ в полза на държавата следните вещи:

........................................................................................................................................................................

(описват се по вид, количество и стойност вещите и се посочва документът, с който са иззети)

........................................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................

на основание чл. .............................................................................................................................

(посочва се правната норма, регламентираща отнемането на движими вещи в полза на държавата)

Да заплати обезщетение на: ......................................................................................................

(посочват се името и адресът на лицето, държавно предприятие,

.......................................................................................................................................................................

кооперация или друга обществена организация)

в размер на ................................................................................................................................ лв.

Настоящото постановление може да бъде обжалвано по реда на ЗАНН в 7-дневен срок от връчването му пред Районен съд - гр. ......................................................................................

.......................................................................................................................................................................

(съда по местоизвършване на нарушението)

чрез ...............................................................................................................................................................

(посочва се длъжността на административнонаказващия орган)

В седемдневен срок от влизане в сила на настоящото наказателно постановление преведете по банков път наложената глоба/имуществена санкция, като в платежното нареждане посочите номера и датата на наказателното постановление, както и административнонаказващия орган:

.......................................................................................................................................................................

(посочва се банкова сметка, банков код и банката, обслужваща наказващия орган)

Ако в определения срок не внесете доброволно сумите по наложената глоба/имуществена санкция, ще се приложи процедура за принудително изпълнение на задължението.

....................................................................................................................

(трите имена, длъжност на наказващия орган и подпис)

РАЗПИСКА

Днес, ........................................ г.,

......................................................................................... с ЕГН ......................................................

(име, презиме, фамилия)

на длъжност .............................................................................. в качеството си на ......................

............................................................................................. на .........................................................

...........................................................................................................................................................,

(име/наименование на задълженото лице)

ЕГН ........................................................................., ЕИК ...............................................................,

получих екземпляр от .....................................................................................................................,

издаден от ..........................................................................., на длъжност .....................................

.......................................................................... в .............................................................................

 

ВРЪЧИЛ: ......................................................

ПОЛУЧИЛ: ......................................................

(трите имена, длъжност, подпис)

(подпис)

БЕЛЕЖКА НА ВРЪЧИТЕЛЯ: (при отказ) ...

 

СВИДЕТЕЛИ:

 

Днес, ....................... г., лицето ........................

1. ........................................................................

............................................................................

............................................................................

(трите имена и ЕГН)

(трите имена)

............................................................................

адрес: .................................................................

в качеството му на ...........................................

подпис: .............................................................

на .......................................................................

2. ........................................................................

(име/наименование на задълженото лице)

(трите имена)

отказа да получи екземпляр от

адрес: .................................................................

настоящото наказателно постановление.

подпис: ..............................................................

ВРЪЧИЛ: ...........................................................

 

(трите имена и длъжност)

 

ПОДПИС: .........................................................

 

Забележки. 1. Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

2. Отказът на нарушителя да подпише разписката за връчване на наказателното постановление се установява с подпис на поне един свидетел.

 

§ 30. Приложение № 8 към чл. 24, ал. 5 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 24, ал. 5


К Н И Г А

за завеждане на съставените актове и издадените наказателни постановления

в .................. гр. .................

по

ред

№ на акта

Дата на съставяне на акта

Собствено, бащино и фамилно име на актосъставителя

Собствено, бащино и фамилно име на нарушителя

Месторабота

Длъжност

Кой нормативен акт е нарушен

Дата на издадено наказателно постановление

Размер на наложената глоба/имуществена санкция

Дата на връчване на НП или клеймо на препоръчано писмо

Дата на подаване на жалбата срещу НП

Резултат от обжалването на НП

Доброволно внесени суми

(лв.)

Изпратени на НАП за принудително събиране

(лв.)

Получена обратна информация от НАП - събрани суми

(лв.)

Забележки

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 31. Приложение № 10 към чл. 25, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 25, ал. 3


 

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

ЗАПОВЕД ____

за налагане на принудителна административна мярка

по чл. 255 от ЗМВР

гр. ____ ____ _____ _____ ____ ____ 20 __ г.

Подписаният _______________________________________________________________________

(име, презиме, фамилия)

______________________________ на длъжност ___________________________________________

(посочва се заеманата длъжност)

при  ___________________________ гр. __________________________________________________,

като взех предвид, че __________________________________________________________________

(име, презиме и фамилия на актосъставителя)

_____________________________________ на длъжност _____________________________________

                                                                                                      (посочва се заеманата длъжност)

при  ________________________________е съставил констативен акт № ____ __ от ____ _____ __ 20 ____ __ г.,

              (структурно звено за ПБЗН)

с който действително е установил, че в ___________________________________________________

(посочват се наименованието и адресът на обекта)

са нарушени правилата и нормите за пожарна безопасност, изразяващи се в следното:

_____________________________________________________________________________________

(описват се нарушенията на правилата и нормите за пожарна безопасност)

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________,

с което са нарушени: ___________________________________________________________________

(посочват се законовите разпоредби, които са нарушени)

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Поради което и на основание чл. 22 от ЗАНН и чл. 255 от ЗМВР

ЗАПОВЯДВАМ:

Да се ________________________________________________________________________________

(посочва се видът на принудителната административна мярка)

_____________________________________________________________________________________

считано от _____________ 20 __ г. чрез поставяне на лепенка с печат _____________________________

_____________________________________________________________________________________

(посочва се мястото на поставяне на лепенката)

Заповедта може да се оспори по административен ред пред по-горестоящия административен орган ____________________________________________________чрез административния орган,

(посочва се по-горестоящият административен орган)

който я е издал, в 14-дневен срок от съобщаването ѝ по реда на АПК.

Заповедта може да се оспори и по съдебен ред чрез органа, който я е издал, пред Административния съд - гр. __________________________, в 14-дневен срок от съобщаването ѝ по реда на АПК.

Оспорването не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът постанови друго.

ДИРЕКТОР (НАЧАЛНИК): ______________________

(трите имена, подпис и печат)

РАЗПИСКА

Подписаният _______________________________________________________________________

на длъжност ____________________ получих препис от заповед № ___________________________

от _____________ 20 __ г. за налагане на принудителна административна мярка по чл. 255 от ЗМВР.

 

 

(дата на получаване на заповедта)

ПОДПИС:

 

Забележка. Заповедта се връчва на ръководителя или собственика на обекта, а ако те отсъстват - на длъжностното лице, което е упълномощено да приема документи, или се изпраща по пощата в препоръчано писмо с обратна разписка.

 

§ 32. Приложение № 11 към чл. 25, ал. 5 се изменя така:

"Приложение № 11 към чл. 25, ал. 5


К Н И Г А

за завеждане на наложените принудителни административни мерки (ПАМ)

в ....................................................... гр. ................................................

по

ред

№ на

констативния акт

Дата на съставяне

на констативния акт

Собствено и фамилно име на изготвилия констативния акт

В какво се изразяват нарушенията на нормативните изисквания за пожарна безопасност

Обект/строеж/инсталация

Вид на мярката, която се прилага

Издадена заповед № за ПАМ

Протокол за изпълнението №

Заповед за отмяна №

на ПАМ

Изпълнителен акт № за отмяна на ПАМ

Забележки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 33. Приложение № 17 към чл. 25, ал. 12 се изменя така:

"Приложение № 17 към чл. 25, ал. 12


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН АКТ №_______

за отмяна на наложена мярка по чл. 255 от ЗМВР

Днес, _____________ 20 __ г., подписаният ________________________________________

____________________________________________________________________________

(име, презиме, фамилия и длъжност)

____________________________________________________________________________

в изпълнение на заповед №  от ________ 20 __ г. на

директора/началника на _______________________________________________________,

(структурно звено за ПБЗН)

с която се отменя заповед №  от ________ 20 __ г., поради отстраняване на:

____________________________________________________________________________

(описват се отстранените нарушения на правилата и нормите за ПБ)

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

в ___________________________________________________________________________

(посочват се наименованието и адресът на обекта/строежа с наложена ПАМ)

извърших отмяна на наложената принудителна административна мярка.

За извършеното уведомих_____________________________________________

(собственик или съответно длъжностно лице, подпис)

ИЗПЪЛНИЛ: ____________ ________

(подпис)

_____________ ____________________ __

(трите имена и длъжност)

Дата: _____________ 20 __ г.

Забележка. Актът се изготвя в два екземпляра, от които един за длъжностното лице и един за органа, осъществяващ ДПК.

 

§ 34. Приложение № 19 към чл. 27, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 19 към чл. 27, ал. 2


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

ДО

______________________________

(име, фамилия, длъжност)

________________________________

(наименование на обекта)

ул. ____________________________

гр. (с.) _________________________

УВЕДОМИТЕЛНО ПИСМО

На основание чл. 125, ал. 1, т. 4 от ЗМВР във връзка с чл. 220, ал. 3 от ЗУТ Ви уведомяваме, че на ______________________________ 20 __ г.______________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________ ,

(име, презиме, фамилия, длъжност)

служител от _______________________________________________________________________________________________,

(структурно звено за ПБЗН)

гр. ______________________________ , извърши проверка по чл. 125, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в ____________________________________________________

(наименование на строежа, административен адрес)

_________________________________________________________________________________________________________________________

При проверката е констатирано следното:

_________________________________________________________________________________________________________________________

(описват се направените констатации и допуснатите нарушения на правилата и нормите за ПБ)

Във връзка с правомощията Ви по глава двадесета от ЗУТ моля да ни уведомите за предприетите мерки.

ДИРЕКТОР (ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОР): _____________________________________

(трите имена, подпис и печат)

 

§ 35. Приложение № 20 към чл. 30, ал. 1, т. 1 се отменя.

§ 36. Приложение № 21 към чл. 30, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 21 към чл. 30, ал. 3



"

§ 37. Приложение № 22 към чл. 30, ал. 1, т. 3 се изменя така:

"Приложение № 22 към чл. 30, ал. 4



"

§ 38. Приложение № 23 към чл. 30, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 23 към чл. 30, ал. 5

ИНФОРМАЦИЯ

ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРЕДПИСАНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ

по

ред

Разпоредителен

акт

Рег. №

Обект

(адрес)

Предписани

мероприятия

(подробно описание и нормативно основание)

Срок за изпълнение

Състояние

Изпълнено/неизпълнено

Мерки при неизпълнение на мероприятията

Забележки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 39. Приложение № 24 към чл. 33, ал. 1, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 24 към чл. 33, ал. 1, т. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

                          ДО

____________________________________

                           (име, фамилия, длъжност)

____________________________________

                         (наименование на обекта)

ул. _________________________________

гр. (с.) ______________________________

По вх. № ............/..........................20.... г.

СТАНОВИЩЕ

ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ НА ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ С ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

на основание чл. 125а, ал. 1, т. 1 от ЗМВР и чл. ____ от ЗУТ

НА: __________________________________________________________________________________________________________________

(фаза на проектиране - идеен, технически, работен проект)

ОБЕКТ: _________________________________________________________________________________________________________

       (наименование и адрес на обекта)

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: ____________________________________________________________________________________________________

                                (собственик, наемател, наименование на търговеца, лицето, адрес)

ПРОЕКТНИ ЧАСТИ: _______________________________________________________________________________________________

                           (описват се представените части от проектната документация)

АРХИТЕКТУРНА: _________________________________________________________________________________________________

                              (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

КОНСТРУКТИВНА: _______________________________________________________________________________________________

                                       (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ЕЛЕКТРО: ___________________________________________________________________________________________________________

                      (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

В и К: ________________________________________________________________________________________________________________

                          (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ОВК: _________________________________________________________________________________________________________________

                           (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ТЕХНОЛОГИЧНА: ___________________________________________________________________________________________________

        (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ: ________________________________________________________________________________________

                                      (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ДРУГИ ЧАСТИ: ______________________________________________________________________________________________________

                                      (кратко описание и съответствие с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Представеният инвестиционен проект за обект: ___________________________________________________

                                                                                                                        (наименование и адрес на обекта)

съответства на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Становището се състави в два еднообразни екземпляра - по един за заявителя и един за съответното структурно звено за ПБЗН.

Съгласно чл. 125, ал. 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи становището влиза в сила от деня на издаването му.

ДИРЕКТОР/НАЧАЛНИК: _________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)"

§ 40. Приложение № 25 към чл. 33, ал. 1, т. 2 и 3 се изменя така:

"Приложение № 25 към чл. 33, ал. 1, т. 2 и 3

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

                     ДО

______________________________  

                   (име, фамилия, длъжност)

______________________________  

                    (наименование на обекта)

ул. ___________________________

гр. (с.) ________________________

По вх. № ............/..........................20.... г.

_____________________________________________________________________________________________________________

(наименование на документа по чл. 125а, ал. 1, т. 2 или 3 от ЗМВР - СТАНОВИЩЕ или друг документ)

ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

на основание чл. 125а, ал. 1, т. ___________ от ЗМВР

(2 или 3)

I. ОБЕКТ/СТРОЕЖ: _________________________________________________________________________________________________

                                                  (наименование и адрес на обекта)

СОБСТВЕНОСТ/ВЪЗЛОЖИТЕЛ: _________________________________________________________________________________

                                                           (наименование на юридическо лице/имена на физическо лице, адрес)

II. ФАКТИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ:

1. Създадена организация на пожарната безопасност ___________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

(описват се издадените документи за осигуряване на ПБ)

2. Създадени условия за успешна евакуация _____________________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

3. Създадени условия за успешно пожарогасене _________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

4. Наличие и изправност на активни мерки за защита __________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията

________________________________________________________________________________________________________________________

на нормативните актове за пожарна безопасност)

5. Технологичен процес и оборудване ____________________________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

6. Строителните конструкции и елементи _______________________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

7. Вътрешната планировка на сградата _____________________________________________________________________ _____

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

8. Генералната планировка и състоянието на територията ____________________________________ ____________________

(кратко описание и съответствие

_______________________________________________________________________________________________________________________

с изискванията на нормативните актове за пожарна безопасност)

9. Състояние на електрическите инсталации ____________________________________________________________________

(кратко описание и съответствие с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за пожарна безопасност)

10. Състояние на отоплителните и вентилационните инсталации ____________________________________________

(кратко описание и съответствие

________________________________________________________________________________________________________________________

с изискванията на нормативните актове за пожарна безопасност)

ОБОБЩЕНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Обект/строеж: ____________________________________________________________________

(наименование и адрес на обекта/строежа)

съответства на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Документът се състави в два еднообразни екземпляра - по един за заявителя и един за съответното структурно звено за ПБЗН.

Съгласно чл. 125, ал. 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи документът влиза в сила от деня на издаването му.

ДИРЕКТОР/НАЧАЛНИК: ________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)

Забележка. Документът се издава в зависимост от искането на заинтересованото лице във връзка с въвеждането в експлоатация на строежи, както и за удостоверяване на съответствието с правилата и нормите за пожарна безопасност на обекти, инсталации и съоръжения, когато това е предвидено в нормативен акт."

§ 41. Приложение № 27 към чл. 33, ал. 1, т. 5 се изменя така:

"Приложение № 27 към чл. 33, ал. 1, т. 5


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

По вх. № ............/..........................20.... г.

СЕРТИФИКАТ

№ .......................................

за съответствие на обект с правилата и нормите за пожарна безопасност

С този сертификат ______________________________________________________ удостоверява, че:

(орган за ПБЗН, издаващ сертификата)

Обект: ___________________________________________________________________________________________

(наименование и адрес на обекта)

на _______________________________________________________________________________________________ ,

(трите имена и адрес на физическо/юридическо лице, седалище, адрес на управление и БУЛСТАТ/ЕИК)

съответства на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Сертификатът се издава на основание чл. 125а, ал. 1, т. 4 от ЗМВР и протокол от извършена проверка № ______________ /______________ г., издаден от __________________________

____________________________________________________________________________________________________

(орган за ПБЗН, издал протокола)

Сертификатът е в действие от ________________ 20 ___ г. до ______________________ 20 ___ г.

ДИРЕКТОР: ________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)"

 

§ 42. Приложение № 28 към чл. 38, ал. 3, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 28 към чл. 38, ал. 3, т. 1


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

         ДО

______________________________  

             (име, фамилия, длъжност)

  ______________________________  

              (наименование на обекта)

ул. ___________________________

гр. (с.) ________________________

По вх. № ............/..........................20.... г.

РЕШЕНИЕ ЗА ОТКАЗ

ЗА ИЗДАВАНЕ НА СТАНОВИЩЕ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ НА ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ С ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

на основание чл. 125а, ал. 11 във връзка с ал. 1, т. 1 от ЗМВР

НА: ___________________________________________________________________________________________________________

(фаза на проектиране - идеен, технически, работен проект)

ОБЕКТ: ______________________________________________________________________________________________________

(наименование и адрес на обекта)

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: _____________________________________________________________________________________________

(собственик, наемател, наименование на търговеца, лицето, адрес)

ПРОЕКТНИ ЧАСТИ: _______________________________________________________________________________________

(описват се представените части от проектната документация)

АРХИТЕКТУРНА: ____________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните

актове за ПБ)

КОНСТРУКТИВНА: _________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните

                                                         актове за ПБ)

ЕЛЕКТРО-: _________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на

                               нормативните актове за ПБ)

В и К: _______________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ОВК: ________________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

ТЕХНОЛОГИЧНА: ________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните
актове за ПБ)

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ: _____________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на
нормативните актове за ПБ)

ДРУГИ ЧАСТИ: ____________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

Предвид констатираните несъответствия и на основание чл. 38, ал. 3, т. 1 от Наредба № 8121з-882 от 25 ноември 2014 г. за реда за осъществяване на държавен противопожарен контрол

РЕШИХ:

Отказвам издаването на становище за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност на представения инвестиционен проект за обект: _____________________________________.

  (наименование и адрес на обекта)

Решението се състави в два еднообразни екземпляра - по един за заявителя и един за съответното структурно звено за ПБЗН.

Решението може да се оспори по административен ред пред по-горестоящия административен орган _________________________________________________________________________________________________________

(посочва се по-горестоящият административен орган)

чрез административния орган, който го е издал, в 14-дневен срок от съобщаването му по реда на чл. 125а, ал. 15 от ЗМВР.

ДИРЕКТОР/НАЧАЛНИК: ____________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)"

 

§ 43. Приложение № 29 към чл. 38, ал. 3, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 29 към чл. 38, ал. 3, т. 2


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

                          ДО

______________________________  

                        (име, фамилия, длъжност)

______________________________  

                       (наименование на обекта)

ул. ___________________________

гр. (с.) ________________________

По вх. № ............/..........................20.... г.

РЕШЕНИЕ ЗА ОТКАЗ

ЗА ИЗДАВАНЕ НА _________________________________________________________________________________________________

(наименование на документа по чл. 125а, ал. 1, т. 2 или 3 от ЗМВР -

 СТАНОВИЩЕ или друг документ)

ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

на основание чл. 125а, ал. 11 във връзка с ал. 1, т. _____________ от ЗМВР

                                                                                                         (2 или 3)

I. ОБЕКТ/СТРОЕЖ: _________________________________________________________________________________________________

           (наименование и адрес на обекта/строежа)

СОБСТВЕНОСТ/ВЪЗЛОЖИТЕЛ: _________________________________________________________________________________

(наименование на юридическо лице/имена на физическо лице, адрес)

II. ФАКТИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ:

1. Създадена организация на пожарната безопасност __________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

2. Създадени условия за успешна евакуация _____________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с

_______________________________________________________________________________________________________________________

изискванията на нормативните актове за ПБ)

3. Създадени условия за успешно пожарогасене ________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с

_______________________________________________________________________________________________________________________

изискванията на нормативните актове за ПБ)

4. Наличие и изправност на активни мерки за защита __________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с

_______________________________________________________________________________________________________________________

изискванията на нормативните актове за ПБ)

5. Технологичен процес и оборудване ___________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за ПБ)

6. Строителните конструкции и елементи _______________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията

________________________________________________________________________________________________________________________

на нормативните актове за ПБ)

7. Вътрешната планировка на сградата ___________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията

________________________________________________________________________________________________________________________

на нормативните актове за ПБ)

8. Генералната планировка и състоянието на територията _____________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

9. Състояние на електрическите инсталации ____________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията

_______________________________________________________________________________________________________________________

на нормативните актове за ПБ)

10. Състояние на отоплителните и вентилационните инсталации ___________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________

(кратко описание на несъответствието с изискванията на нормативните актове за ПБ)

Предвид констатираните несъответствия и на основание чл. 38, ал. 3, т. 2 от Наредба № 8121з-882 от 25 ноември 2014 г. за реда за осъществяване на държавен противопожарен контрол

РЕШИХ:

Отказвам издаването на _______________________________________________________________________________________

(наименование на документа - становище или друг документ)

за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност на обект/строеж: _________________________

______________________________________________________________________________________________________________________ .

(наименование и адрес на обекта/строежа)

Решението се състави в два еднообразни екземпляра - по един за заявителя и един за съответното структурно звено за ПБЗН.

Решението може да се оспори по административен ред пред по-горестоящия административен орган ________________________________________________________________________________________________________________________

(посочва се по-горестоящият административен орган)

чрез административния орган, който го е издал, в 14-дневен срок от съобщаването му по реда на чл. 125а, ал. 15 от ЗМВР.

ДИРЕКТОР/НАЧАЛНИК: ____________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)"

§ 44. Приложение № 30 към чл. 39, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 30 към чл. 39, ал. 1

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА

НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

ПРОТОКОЛ № ...

За резултатите от проверка на

____________________________________________________________________________________________________

(наименование и адрес на обекта)

____________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________

1. _______________________________________                            2. ____________________________________

(структурно звено за ПБЗН)                                      (номер и дата на искането за

_________________________________________                                                             ______________________________________

                                                                                           издаване на сертификат за ПБ)

_________________________________________                                                             ______________________________________

(град)

3. За периода от ____________________________ до __________________________ 20____ г. комисия в състав:

РЪКОВОДИТЕЛ: _____________________________________________

   (име, фамилия, длъжност)

ЧЛЕНОВЕ: 1. _____________________________________

2. _____________________________________

3. _____________________________________

Извърши проверка за установяване съответствието на: __________________________________

                                                                                                                                                               (наименование и адрес на обекта)

_________________________________________________________________________________________________ , с правилата и нормите за пожарна безопасност.

Описват се индивидуализиращите данни:

______________________________________________________________________________________________________

(клас на функционална пожарна опасност, категория по пожарна опасност, степен ______________________________________________________________________________________________________

на огнеустойчивост, етажност, площ, брой пребиваващи, РЗП и др.)

______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

4. РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕРКАТА:

А) ПО ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ В ОБЕКТА:

по

ред

Елементи, характеризиращи организацията на ПБ в обекта

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: ________________________________________________________________________________________________________

      (прави се извод за съответствие на фактическото състояние с изискванията на

________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове и се оценява качеството на разработените документи)

________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________

Б) СЪЗДАДЕНИ УСЛОВИЯ ЗА УСПЕШНА ЕВАКУАЦИЯ ПРИ ПОЖАР:

по

ред

Елементи, характеризиращи условията за успешна евакуация

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

            (прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията 

_______________________________________________________________________________________________________

на нормативните актове и се оценява техническото състояние на елементите, характеризиращи условията за успешна евакуация)

_______________________________________________________________________________________________________

В) СЪЗДАДЕНИ УСЛОВИЯ ЗА УСПЕШНО ПОЖАРОГАСЕНЕ:

по

ред

Елементи, характеризиращи условията за успешно пожарогасене

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за успешно пожарогасене)

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Г) АКТИВНИ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА:

по

ред

Вид на инсталацията

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________

нормативните актове за проектиране и експлоатация на инсталациите)

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Д) СЪСТОЯНИЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС И ОБОРУДВАНЕ:

по

ред

Елементи, характеризиращи ПБ на технологичния процес

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

нормативните актове)

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Е) СЪСТОЯНИЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ КОНСТРУКЦИИ И ЕЛЕМЕНТИ:

по

ред

Наименование и характеристика на строителната конструкция или елемент

Огнеустойчивост

Клас по реакция на огън/горимост

Заключение

за съответствие

нормативна

фактическа

нормативно

фактическо

1

2

3

4

5

6

7

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

                (прави се извод за фактическата степен на огнеустойчивост на сградата,

______________________________________________________________________________________________________

огнеустойчивостта на отделните елементи и конструкции, класификацията по реакция на

______________________________________________________________________________________________________

огън/горимостта на продуктите и се прави извод за съответствието с нормативните изисквания)

Ж) ВЪТРЕШНА ПЛАНИРОВКА:

по

ред

Елементи, характеризиращи вътрешната планировка

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________

нормативните актове)

_______________________________________________________________________________________________________

З) ГЕНЕРАЛЕН ПЛАН И СЪСТОЯНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЕКТА:

по

ред

Елементи, характеризиращи състоянието на територията на обекта

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________

нормативните актове)

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

И) СЪСТОЯНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ИНСТАЛАЦИИ:

по

ред

Елементи, характеризиращи ПБ на електрическите инсталации

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

_______________________________________________________________________________________________________

нормативните актове)

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Й) СЪСТОЯНИЕ НА ОТОПЛИТЕЛНИТЕ И ВЕНТИЛАЦИОННИТЕ ИНСТАЛАЦИИ:

по

ред

Елементи, характеризиращи ПБ на отоплителните и вентилационните инсталации

Изискване на нормативните актове

Фактическо

състояние

Заключение

за съответствие

1

2

3

4

5

 

1.

2.

ИЗВОД: __________________________________________________________________________________________

(прави се извод за съответствието на фактическото състояние и изискванията на

________________________________________________________________________________________________________

нормативните актове)

________________________________________________________________________________________________________

5. ОБОБЩЕНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Обект: ____________________________________________________ _,

                                                                              (наименование и адрес на обекта)

съответства/не съответства на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Настоящият протокол се състави в два еднообразни екземпляра - по един за заинтересованото лице и за съответния орган за ПБЗН.

ИЗВЪРШИЛИ ПРОВЕРКАТА:

  РЪКОВОДИТЕЛ: ________________________

           ЧЛЕНОВЕ: 1. ______________________ 

                                                               2.   ______________ ________

                                                               3. _______________________"

§ 45. Приложение № 31 към чл. 39, ал. 4 се изменя така:

"Приложение № 31 към чл. 39, ал. 4


 

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО"

СТОЛИЧНА/РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" - ....................................................

 

Рег. № ........................, екз. № ......

........................................... 20 ..... г.

        ДО

        _____________________________

      (име, фамилия, длъжност)

        _____________________________

   (наименование на обекта)

       ул. ___________________________

       гр. (с.) ________________________

По вх. № ............/..........................20.... г.

РЕШЕНИЕ ЗА ОТКАЗ

Във връзка с отправеното от Вас искане за издаване на сертификат за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност, вх. № ________________________________ по описа на ________________________________ , за обект ________________________________ ________________________________

_________________________ органите на ________________________________ извършиха проверка в обекта.

Резултатите от проверката са отразени в протокол, рег. № ___________________________________ по описа на __________________________________________________ , с обобщено заключение: "ОБЕКТЪТ НЕ СЪОТВЕТСТВА НА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ."

Предвид гореизложеното и на основание чл. 125а, ал. 11 от ЗМВР и чл. 39, ал. 4 от Наредба № 8121з-882 от 25 ноември 2014 г. за реда за осъществяване на държавен противопожарен контрол

РЕШИХ:

Отказвам издаването на сертификат за съответствие на обекта с правилата и нормите за пожарна безопасност.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Протокол, рег. № ________________________________ .

Решението може се оспори по административен ред пред по-горестоящия административен орган ______________________________________________________________ чрез административния орган,

            (посочва се по-горестоящият административен орган)

който го е издал, в 14-дневен срок от съобщаването му по реда на чл. 125а, ал. 15 от ЗМВР.

ДИРЕКТОР: ________________________________

(име, фамилия, подпис и печат)"

Заключителни разпоредби

§ 46. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките