Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 4.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.78 от 4 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 3 се създава ал. 3:

"(3) Учебното време в дневна форма на обучение в класовете от I до III включително включва и пет дни за проектни и творчески дейности, в т.ч. и за посещения на културни институции, за отдих и спорт, за екскурзии, за екипни проекти в класа, училището или между училищата, които може да се планират като последователни в рамките на една седмица след приключването на учебните занятия по учебен план или на няколко пъти през двата учебни срока."

§ 2. В чл. 12, ал. 1 се създава т. 5:

"5. установена потребност на учениците от групата за целодневна организация на учебния ден по чл. 23, ал. 3."

§ 3. В чл. 15а, ал. 1 думите "за не повече от 5 учебни дни за паралелка" се заменят със "за учениците от V до XII клас не повече от 5 учебни дни за паралелка, а за учениците от I до III клас - по реда на чл. 3, ал. 3".

§ 4. В чл. 17 се създава ал. 3:

"(3) Целодневната организация на учебния ден предоставя допълнителни условия за взаимодействие и сътрудничество между всички участници в образователния процес, за екипна работа с цел развитие на компетентностите на всеки ученик за успешна личностна реализация и подкрепа за личностното развитие."

§ 5. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) В срок до 15 септември педагогическият съвет на училището приема и директорът утвърждава седмичния и дневния брой часове за групите за всяка от дейностите от целодневната организация на учебния ден и съчетаването им в седмичното разписание с учебните часове от училищния учебен план.

(2) За всяка група може да бъде определен различен седмичен и дневен брой часове за дейностите по чл. 17, ал. 1 и различен вариант на съчетаване с учебните часове от училищния учебен план.

(3) Седмичният и дневният брой на часовете за дейностите по чл. 17, ал. 1, както и вариантът на съчетаване с учебните часове от училищния учебен план за групата се съобразяват с особеностите на организацията на процеса на обучение, желанията на родителите и възможностите и спецификата на училището за постигане целите на целодневната организация съгласно чл. 17, ал. 3."

§ 6. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) При разпределянето и съчетаването в седмичното разписание на учебните часове от училищния учебен план с дейностите по чл. 17, ал. 1 може да се прилагат следните варианти:

1. провеждане в самостоятелен блок преди обяд или след обяд на учебните часове от училищния учебен план и съответно след обяд или преди обяд на дейностите по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и занимания по интереси;

2. провеждане в смесен блок преди обяд и след обяд на учебните часове от училищния учебен план и по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и по занимания по интереси.

(2) Смесеният блок може да включва последователно редуване в дневното разписание на един или два задължителни и/или избираеми учебни часове по даден учебен предмет с един или два часа по самоподготовка по същия учебен предмет и/или за занимания по интереси.

(3) В случаите по ал. 2 заниманията по интереси са в тематично направление, свързано с учебното съдържание по учебния предмет.

(4) При смесения блок в случаите, когато паралелката се дели на групи по учебен предмет по реда на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, може едновременно да се провеждат занимания по интереси и по самоподготовка по групи."

§ 7. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "по ал. 1 и 2" се заличават.

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) За провеждане на самоподготовка учениците от групите може да се преразпределят с цел осигуряване на по-добро съответствие с потребностите, способностите и интересите им."

3. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

4. Създава се ал. 7:

"(7) При мотивирано писмено заявено желание на родителя в заявлението по чл. 18, ал. 4 ученик, включен в целодневна организация на учебния ден, може да не участва в една или две от дейностите по чл. 17, ал. 1 в определени дни."

§ 8. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. (1) Броят и последователността на часовете по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и за занимания по интереси се определят дневно и съобразно възрастовите особености на учениците.

(2) Дейностите по ал. 1 се разпределят от 2 до 6 часа дневно и включват най-малко две дейности от целодневната организация на учебния ден.

(3) Разпределението на броя на часовете за дейностите по чл. 17, ал. 1 може да се променя веднъж седмично след установена потребност на учениците от групата за целодневна организация на учебния ден за подготовка за класна и/или контролна работа, за участие в състезание, олимпиада, междуинституционална или друга изява на учениците.

(4) В случаите на промяна по ал. 3 е допустимо преразпределение на учениците в групи съобразно техните потребности и интереси.

(5) Промените по ал. 3 се правят с разрешение на директора на училището по инициатива от екипа, работещ с учениците, като се създава организация определеният по чл. 19, ал. 1 седмичен брой часове по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и за занимания по интереси да се изпълни в рамките на един месец."

§ 9. В чл. 24, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думата "самоподготовката" се заменя със "следобедните часове или за активна почивка в края на деня".

2. Създават се т. 3 и 4:

"3. наблюдение на взаимоотношенията между учениците и насърчаване на взаимното разбиране, зачитане и уважение, прояви на толерантност;

4. общуване с учениците за стимулиране на способностите им, за решаване на проблеми, затруднения и конфликти."

§ 10. В чл. 25 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думата "час" се поставя запетая и се добавя "за преодоляване на затруднения в усвояването на учебното съдържание".

2. Създава се ал. 4:

"(4) При организирането и провеждането на дейностите по самоподготовка учителят на групата се съобразява с индивидуалните характеристики на децата по отношение на стила на възприемане и учене, темпото на работа, потребностите и интересите."

§ 11. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) Заниманията по интереси при целодневната организация на учебния ден включват дейности, форми и тематични направления, осигуряват възможности и се организират съгласно изискванията на Наредбата за приобщаващото образование.

(2) Съдържанието на дейностите по интереси по групи се определя в училищната програма за занимания по интереси за съответната година съгласно чл. 21д от Наредбата за приобщаващото образование."

§ 12. В чл. 45 се създават ал. 4 и 5:

"(4) Когато в училището броят на паралелките в първи клас е повече от една, те се формират при възможност с ученици, чиито родители са избрали еднакъв вариант на съчетаване на учебните часове от училищния учебен план с дейностите от целодневната организация на учебния ден по чл. 20, ал. 1.

(5) Преди срока по чл. 18, ал. 4 директорът на училището организира проучване и насърчава родителите да предпочетат варианта на смесен блок на съчетаване на учебните часове от училищния учебен план с дейностите от целодневната организация на учебния ден."

§ 13. В чл. 50, ал. 1 думите "изготвят по образец, определен от министъра на образованието и науката," се заменят с "отразяват в електронна платформа".

§ 14. В чл. 58 се създават ал. 7 и 8:

"(7) По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването по ал. 1 може да бъде включен общият брой точки, приравнен до 100 и умножен с коефициент 2, от резултатите от национален или областен кръг, получени от олимпиади и/или състезания по музика или изобразително изкуство от календара на МОН вместо резултата от изпита за проверка на способностите за прием на ученици в профили "Музика" и "Изобразително изкуство".

(8) Учениците, класирани на първо, второ и трето място на националните или областните кръгове на олимпиада и/или състезание от календара на МОН, имат право да участват в класирането с максимален резултат вместо резултата от изпита за проверка на способностите по музика или изобразително изкуство за прием в профили "Музика" и "Изобразително изкуство"."

§ 15. Член 88 се отменя.

§ 16. В чл. 110, ал. 2, т. 2 накрая точката се заменя с точка и запетая и се добавят думите "в случаите, когато няма такава възможност, родителят удостоверява с декларация, че ученикът ще продължи образованието си в училище на чужда държава".


Промени настройката на бисквитките