Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 8.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 251 ОТ 4 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КЛАСИФИЦИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 276 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 115 ОТ 2002 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 251 ОТ 4 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КЛАСИФИЦИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 276 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 115 ОТ 2002 Г.)

В сила от 08.09.2020 г.

Обн. ДВ. бр.79 от 8 Септември 2020г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, т. 3 думите "информационните системи и носители и на средствата за връзка" се заменят с "носителите на такава информация, на комуникационните и информационните системи".

§ 2. В чл. 15 думите "чл. 4, ал. 2 ЗЗЛД и" се заличават.

§ 3. Член 16 се отменя.

§ 4. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а. (1) По предложение на лицата по чл. 18, т. 2 ДКСИ издава разрешение за предоставяне или обмен на класифицирана информация по този раздел с друга държава или с международна организация за конкретен случай или за определен срок.

(2) В предложението по ал. 1 задължително се посочва държавата или международната организация, на която се налага предоставяне на класифицирана информация, необходимостта от предоставяне, нивото на класификация за сигурност на информацията, която ще се предоставя, видът, предметът, обемът и начинът на предоставяне или обмен, както и срокът, през който се налага предоставяне или обмен на информацията.

(3) Разрешението по ал. 1 съдържа най-високото ниво на класификация за сигурност на информацията, която ще се предоставя, вида, предмета, обема и начина на предоставяне или обмен, както и срока, през който ще се предоставя или обменя информация.

(4) Държавната комисия по сигурността на информацията отказва да разреши предоставяне или обмен в случаите, в които липсва влязъл в сила международен договор за защита на класифицирана информация със съответната държава или международна организация или някое от условията на предоставяне или обмен противоречи на конкретния международен договор или на приложимото право."

§ 5. В чл. 23, ал. 2 накрая се добавя "и в съответната служба за сигурност".

§ 6. В чл. 24 думите "в срока по § 8 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЗКИ" се заличават.

§ 7. В чл. 35, ал. 1 след думите "от грифа" се поставя запетая, добавя се "с изключение на датата на създаване на документа" и се поставя запетая.

§ 8. В чл. 37 думите "ал. 1" се заменят с "т. 1".

§ 9. В чл. 39 се правят следните допълнения:

1. В т. 2, буква "б" накрая се добавя "и номерът на екземпляра; в случай на размножаване върху направеното копие се поставя и поредният номер на копието".

2. В т. 3:

а) в буква "г" след думите "лицето, изготвило документа" се добавя "или личен кадрови номер за служители от службите за сигурност, службите за обществен ред и Бюрото по защита при главния прокурор" и се поставя запетая;

б) в буква "д" след думите "лицето, отпечатало документа" се добавя "или личен кадрови номер за служители от службите за сигурност, службите за обществен ред и Бюрото по защита при главния прокурор".

§ 10. В чл. 47 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Нивото на класификация на документ, включващ приложения, съответства поне на най-високото ниво на класификация на тези приложения."

§ 11. В чл. 51, ал. 5 след думите "условия за" се добавя "създаване" и се поставя запетая.

§ 12. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) В задграничните представителства на Република България съгласувано с ДКСИ могат да се разкриват специализирани звена за създаване, обработване, съхраняване и унищожаване на материали, съдържащи класифицирана информация."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Начинът на работа с материалите в звената по ал. 1 и 2 се определя от ръководителите на организационните единици в съответствие с изискванията на ЗЗКИ, правилника за прилагането му и други подзаконови актове в областта на защитата на класифицираната информация."

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Начинът на работа с криптограми в звената по ал. 2 се определя с наредбата по чл. 42, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея се създава изречение второ: "В специализираните звена по ал. 2 се съхраняват втори и следващи екземпляри, копия на документи и материали, съдържащи класифицирана информация, в рамките на законоустановените срокове или до отпадане на необходимостта от използването им."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6.

§ 13. В чл. 54а, ал. 1 след думите "която се обработва в регистратурата" се добавя "както и при откриване на контролни пунктове" и се поставя запетая.

§ 14. Член 54в се отменя.

§ 15. В чл. 66 думите "ДКСИ го сваля от отчет" се заменят с "организационната единица го сваля от отчет и уведомява ДКСИ".

§ 16. В чл. 68 се създава ал. 3:

"(3) В специализираните звена по чл. 52, ал. 2 документи и материали, съдържащи класифицирана информация, се регистрират в регистри, предоставени от организационната единица, създател на информацията, а криптограмите в регистри, съгласно наредбата по чл. 42, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"."

§ 17. В чл. 70 се създава т. 9:

"9. експедиционни писма."

§ 18. В чл. 72, ал. 1, т. 4 пред думата "носители" се добавя "материални".

§ 19. В чл. 74, т. 2 думите "за електронни носители" се заменят с "материални носители за многократен запис на класифицирана информация".

§ 20. В чл. 75, ал. 3 думите "носителите за многократен запис" се заменят с "материални носители за многократен запис на класифицирана информация".

§ 21. В чл. 79 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Отчетните документи по този раздел се водят винаги, когато е налице техническа възможност, в електронен вид в комуникационна и информационна система (КИС), която е акредитирана по реда на чл. 91 от ЗЗКИ или е елемент от такава акредитирана КИС."

2. В ал. 2:

а) основният текст се изменя така:

"(2) Воденето в електронен вид трябва да осигурява:";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 2 и 3 думите "да осигурява" се заличават.

§ 22. В чл. 81, ал. 1, т. 3 думите "автоматизирани информационни системи (АИС) или мрежи" се заменят с "комуникационни и информационни системи (КИС)".

§ 23. Член 84 се изменя така:

"Чл. 84. Пренасянето на документи, съдържащи класифицирана информация, чрез КИС се извършва само при условие че КИС е с издаден сертификат по чл. 14, т. 2 от ЗЗКИ и при спазване на установените изисквания за защита на класифицираната информация."

§ 24. В чл. 88, ал. 2 след думите "специална служебна" се добавя "(куриерска)".

§ 25. В чл. 89 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) На служителите (куриери) по ал. 1, успешно преминали обучение, ДКСИ издава специална служебна (куриерска) карта, с която те се легитимират при изпълнение на служебните си задължения.

(3) Служителите от службите за сигурност могат да пренасят пакети с материали, съдържащи класифицирана информация, след провеждането на обучение и изпит, като се легитимират със служебни карти."

§ 26. Член 90 се отменя.

§ 27. В чл. 94, ал. 7 се създава т. 3:

"3. в горната и в долната част - подходящо ниво на класификация, но не по-ниско от най-високото ниво на документите, които се съдържат в пакета."

§ 28. В чл. 102, т. 2 думите "свързочни или" се заличават.

§ 29. В чл. 107 т. 2 се изменя така:

"2. на носители, използвани в КИС с издаден сертификат по чл. 14, т. 2 от ЗЗКИ и заведени на отчет в регистратурата."

§ 30. В чл. 111 се правят следните изменения:

1. Основният текст се изменя така:

"Чл. 111. Размножаване на документи, съдържащи класифицирана информация, се извършва:".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. след разпореждане за размножаване, дадено от ръководителя на организационната единица или от лице, определено с негова заповед;".

3. Точка 3 се изменя така:

"3. документите с ниво на класификация "Строго секретно" се размножават само след предварително писмено разрешение на лицето по чл. 31, ал. 1 от ЗЗКИ или на организационната единица, от която произхожда документът, което се прилага към него;".

§ 31. Член 112 се отменя.

§ 32. В чл. 120 се създава ал. 4:

"(4) Унищожаването на криптограмите в задграничните представителства се извършва при условията и по реда на наредбата по чл. 42, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"."

§ 33. В чл. 121 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) При критични ситуации в специализираните звена по чл. 52, ал. 2, с цел защита от нерегламентиран достъп до класифицираната информация, съхранявана в тях, същата се унищожава при спазване изискванията на чл. 125 и правилата за действие при критични ситуации в съответното звено, утвърдени от ръководителя на организационната единица."

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) Служителят, извършил унищожаването по ал. 4, изготвя протокол, в който се описват събитията - причина за критичната ситуация, както и подробности относно нивото на класификация, видът на носителите на класифицираната информация, броят страници, начинът на унищожаване. Протоколът се представя на ръководителя на организационната единица."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея след думите "по ал. 3" се добавя "и 4".

4. Досегашната ал. 5 става ал. 7.

§ 34. В чл. 122 ал. 3 се изменя така:

"(3) Държавната комисия по сигурността на информацията издава писмено решение, с което разрешава или отказва да разреши унищожаването на предложените материали, което е индивидуален административен акт по смисъла на Административнопроцесуалния кодекс."

§ 35. В чл. 135 се създава ал. 5:

"(5) В специализираните звена по чл. 52, ал. 2 дейностите по ал. 1 - 4 се извършват при смяна на служителите в тях."

§ 36. В заглавието на раздел XI, глава пета думите "автоматизирани информационни системи или мрежи" се заменят с "комуникационни и информационни системи".

§ 37. В чл. 136 думите "АИС или мрежи" се заменят с "КИС".

§ 38. В чл. 137 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "АИС или мрежи" се заменят с "КИС".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. запис на документи се извършва само върху заведени на отчет материални носители за многократен запис на класифицирана информация."

§ 39. В заглавието на раздел XII, глава пета накрая се добавя "и на класифицирана информация в областта на криптографската сигурност".

§ 40. В чл. 138 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Материалните носители за многократен запис на класифицирана информация се регистрират в единствен екземпляр, водят се на отчет в отделен регистър по чл. 72, ал. 1, т. 4 и се маркират с регистрационен номер и ниво на класификация."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Обозначенията по ал. 1 се поставят преди първоначалното използване на носителите."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Обозначенията по ал. 1 се поставят на видно място чрез напечатване, принтиране, написване, изобразяване, поставяне на етикети, стикери или по друг начин, трайно, ясно, четливо, разбираемо и без съкращения, по начин, който не уврежда носителите."

§ 41. Създава се чл. 138а:

"Чл. 138а. Материали и записана на хартия информация, осигуряващи достъп до КИС, се унищожават по реда на наредбата по чл. 90 от ЗЗКИ."

§ 42. В чл. 140 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Специално изтриване на информация по ал. 1 е такова изтриване, при което е невъзможно или е много трудно получаването на остатъчна информация, като:

1. методите и средствата за специално изтриване трябва да са одобрени от службите за сигурност за съответното или по-високо ниво;

2. за информация с ниво на класификация до "Поверително" включително, след съгласуване с Държавна агенция "Национална сигурност", е допустимо използване на методи и средства, одобрени от ЕС и/или НАТО за съответното или по-високо ниво."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Специално изтриване на информацията се извършва само след като е осигурено копие на класифицираната информация, ако тя е необходима и не се съхранява на друг носител."

§ 43. В чл. 141 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "поради изтичане на експлоатационния срок на годност или по други причини" се заличават;

б) точка 1 се изменя така:

"1. след като е осигурено копие на класифицираната информация, ако тя е необходима и не се съхранява на друг носител;".

2. В ал. 2 думите "за многократен запис" се заличават.

§ 44. В глава пета, раздел XII се създава чл. 144а:

"Чл. 144а. (1) Криптографските средства и материали за защита на класифицирана информация, както и ключовите материали се маркират, съхраняват, отчитат, архивират и унищожават по реда на наредбата по чл. 85 от ЗЗКИ.

(2) Маркирането, съхраняването и отчитането по ал. 1 се извършва в криптографска регистратура, която е част от регистратурата на организационната единица по чл. 51, ал. 1, или в отделна регистратура, създадена на основание чл. 51, ал. 3.

(3) В задграничните представителства дейностите по ал. 1 се извършват в специализираните звена по чл. 52, ал. 2."

§ 45. В чл. 147, ал. 1, т. 1 се правят следните изменения:

1. Букви "б" и "г" се отменят.

2. В буква "д" думите "нотариално заверена" се заличават.

§ 46. Член 149 се отменя.

§ 47. В приложение № 2 към чл. 68, ал. 1, в указанията за попълване на регистъра се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 7 се създава буква "в":

"в) в случай че се води регистър за материални носители за многократен запис на класифицирана информация, графа 5 не се попълва и се зачертава с една хоризонтална черта."

2. Създава се т. 9а:

"9а. В случай че се води регистър за материални носители за многократен запис на класифицирана информация, в графа 8 се записва "екземпляр единствен" (или негово смислово съкращение, например "екз. ед.", "ед." и т.н.)."

3. В т. 10 се създава изречение трето: "В случай че се води регистър за материални носители за многократен запис на класифицирана информация, графа 9 не се попълва и се зачертава с една хоризонтална черта."

4. В т. 11, буква "а" думите "дискета, компакт диск, хард диск" се заменят с "магнитен носител, оптичен носител, флаш памет, карта с памет".

5. В т. 16 се създава буква "г":

"г) в случай че се води регистър за материални носители за многократен запис на класифицирана информация, в графа 15 се записва регистрационният номер на протокола по чл. 142, ал. 1."

6. В т. 17 се създава изречение второ: "В случай че се води регистър за материални носители за многократен запис на класифицирана информация, в графа 16 задължително се записва уникалният сериен номер на носителя, поставен от неговия производител, или друг уникален номер, позволяващ еднозначна идентификация на носителя."

§ 48. В приложение № 18 към чл. 159, ал. 3 след думата "първоначално" се поставя наклонена черта и се добавя "текущо".

§ 49. В приложение № 23 към чл. 173, ал. 1, в т. 4.7 думите "автоматизираните системи, предвидени за обработка на класифицирана информация" се заменят с "комуникационните и информационните системи".

§ 50. В § 1 от допълнителната разпоредба се създават т. 5 и 6:

"5. "Материален носител за многократен запис" е носител, позволяващ многократно записване или добавяне на информация към вече записана на носителя такава (например магнитни носители, оптични носители, магнито-оптични носители, карти памет, лентови носители и др.).

6. "Критична ситуация" е ситуация, настъпила в резултат на всяко внезапно и непредвидено събитие, което може да доведе или е довело до нерегламентиран достъп до класифицираната информация."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 51. В Наредбата за дейността по организирането и осъществяването на електронните комуникации и криптографската сигурност на служебната кореспонденция, обменяна по електронни комуникационни канали между организационните единици в Република България и задграничните ѝ представителства, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 2020 г. (ДВ, бр. 38 от 2020 г.), в чл. 26 ал. 2 се отменя.

§ 52. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките