Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 84 от 29.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2011 Г. ЗА СЕЧИТЕ В ГОРИТЕ (ДВ, БР. 64 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2011 Г. ЗА СЕЧИТЕ В ГОРИТЕ (ДВ, БР. 64 ОТ 2011 Г.)

В сила от 29.09.2020 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.84 от 29 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 6 се създава ал. 6:

"(6) При насаждения с групова структура на дървостоя отгледните сечи може да се провеждат в групите с пълнота, по-голяма от изискващата се за провеждане на съответната отгледна сеч."

§ 2. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) С прочистките се създават условия за подобряване на състава, произхода, здравословното състояние и механичната стабилност на дървостоя."

2. В ал. 3 думите "Склопеността и пълнота" се заменят с "Пълнотата".

§ 3. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Прорежданията се провеждат в периода на интензивен растеж на дърветата по височина с цел осигуряване на благоприятни условия за растежа им и подобряване и поддържане на жизнеността и формиране на индивидуална механична стабилност на дърветата."

2. В ал. 2 думите "склопеността и" се заличават, а "бъдат по-малки" се заменят с "бъде по-малка".

§ 4. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "устойчивост" се заменя със "стабилност", а думите "и склопеността" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Мероприятията по ал. 2 включват разкъсване на склопа и изсичане на храстовата и подлесната растителност."

§ 5. В чл. 12, ал. 2 думите "и склопеността" се заличават.

§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 и 2 думата "семепроизводствени" се заменя със "семепроизводствените".

2. В ал. 5:

а) в т. 3 и 4 думите "отсичат се" се заменят с "отстраняват се";

б) в т. 5 думата "отсичане" се заменя с "отстраняване".

§ 7. В чл. 19, ал. 5 след думата "тополи" се добавя "и други интензивни култури, определени с горскостопански план или горскостопанска програма".

§ 8. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. (1) Краткосрочно-постепенната сеч се провежда на малки площи с размер на отделното сечище до 2 ха.

(2) В насаждения с доминиращо участие на бука над 5/10 от състава на дървостоя, допустимият размер на отделното сечище е до 10 ха.

(3) Сечта се провежда чрез отсичане на дърветата равномерно по площта на отделното сечище на 3 или 4 фази. Възобновителният период за отделните сечища е не по-кратък от 15 години.

(4) Подготвителната фаза се провежда при склопеност над 0,8, когато липсва семенно възобновяване от целевите дървесни видове. Склопеността се намалява до 0,7 - 0,8, а интензивността на сечта е до 25 на сто.

(5) Осеменителната фаза се провежда с интензивност до 30 на сто, като склопеността се намалява до 0,5 - 0,6. Тази фаза на сечта се провежда не по-рано от 5 години след подготвителната фаза.

(6) Осветителната фаза се провежда не по-рано от 5 години след осеменителната фаза при покритие над 50 на сто на площта на сечището с достатъчно количество подраст. Интензивността на сечта е до 50 на сто, като склопеността се намалява до 0,3 - 0,4.

(7) Окончателната фаза се провежда при склопеност на дървостоя в сечището не по-голяма от 0,4 и покритие над 80 на сто на площта с достатъчно количество укрепнал подраст. При провеждането на окончателната фаза в площните сечища се оставят от 3 до 5 биотопни дървета от зрелия дървостой на един хектар. Окончателна фаза се провежда не по-рано от 3 години след предходната фаза.

(8) При провеждане на фазите на краткосрочно-постепенната сеч по ал. 1 се спазват следните изисквания:

1. площта от насаждението, в която не се провеждат сечи, е не по-малка от площта, в която се провеждат, с изключение на случаите с насаждения и имоти с площ до 2 ха и до 10 ха в случаите по ал. 2;

2. окончателната фаза на сечта започва, след като младият дървостой в съседните отсечени площи от насаждението достигне средна височина не по-малко от 2 м;

3. не се допуска сливане на сечища, в които се провеждат окончателни фази в съседни насаждения с обща площ, по-голяма от 2 ха и до 10 ха в случаите по ал. 2, когато попадат в един имот; за целта да се спазват изискванията по т. 2.

(9) В насаждения и имоти с площ до 2 ха включително и до 10 ха в случаите по ал. 2 краткосрочно-постепенната сеч може да се провежда върху цялата площ."

§ 9. В чл. 24а, ал. 1 думите "и не по-дълъг от 20 години" се заличават.

§ 10. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "независимо от произхода им".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В насаждения със склопеност, по-голяма от 0,8, и липса на възобновяване склопеността се намалява до 0,6 - 0,7 с цел поява на естествено възобновяване."

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Възобновените участъци се отварят под формата на котли, като сумарната площ на котлите не надвишава 30 % от площта на насаждението. В местата с достатъчно количество подраст се отварят до 3 котела на един хектар, всеки с диаметър до два пъти средната височина на насаждението. Дървостоят около котлите в ивица с ширина 15 - 20 м може да се изрежда до склопеност 0,5 - 0,6."

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Котлите се разширяват, когато по периферията им се появи достатъчно количество подраст. Разширяването се извършва равномерно или неравномерно в зависимост от посоката на възобновяване. Около разширените котли може да се формира ивица с ширина 15 - 20 м и се допуска изреждане до склопеност 0,5 - 0,6."

6. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Интензивността на сечта е до 30 на сто при всяка лесовъдска намеса. Възобновителният период на постепенно-котловинната сеч е не по-малък от 20 години, като за горите в "Натура 2000" е 30 години, а периодът между отделните лесовъдски намеси е не по-малък от 5 години, като за насаждения в "Натура 2000" е 8 години. При склопеност на насаждението под 0,3 между котлите и наличие на достатъчно количество укрепнал подраст интензивността на сечта е до 90 %."

§ 11. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 и 3 думата "високостъблени" се заличава;

б) точка 5 се отменя.

2. В ал. 2 накрая се добавя "за високостъблените и 30 години за издънковите насаждения".

3. В ал. 3:

а) в т. 1 накрая се добавя "а лесовъдските намеси се провеждат най-малко на 4 пъти, като периодът между отделните намеси е не по-малък от 7 години";

б) в т. 4 думите "с диаметър до 20 - 25 м" се заличават;

в) точка 8 се отменя.

§ 12. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Неравномерно-постепенната сеч се провежда за формиране на насаждения или групи от съседни насаждения със сложна вертикална, хоризонтална и възрастова структура при възобновителен период не по-малък от 40 години за високостъблените светлолюбиви дървесни видове, не по-малък от 25 години за издънковите светлолюбиви дървесни видове и не по-малък от 60 години за сенкоиздръжливите."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Сечта по ал. 1 се прилага в насаждения или групи от насаждения в добро здравословно състояние с общи граници и възможност за единен технологичен план за усвояване с площ не по-малка от 10 ха и склопеност над 0,6. Границите на насаждението или групата насаждения се запазват до окончателното отсичане на зрелия дървостой."

3. В ал. 3 думите "и участъци, в които няма да се провеждат лесовъдски мероприятия" се заменят с "които се посочват в карнет описа и технологичния план".

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Сечта започва около възобновителните центрове чрез отваряне на прозорци, котли или ивици в местата с подраст, а при липса на възобновяване прозорците, котлите или ивиците се отварят на два пъти. По възможност сечта трябва да започва в зоната на транспортната граница. При всяка следваща сеч се разширяват някои от съществуващите прозорци, котли или ивици в посока към извозния път, следвайки хода на естественото възобновяване, а при необходимост се отварят нови."

§ 13. В чл. 29, ал. 2 думите "неравномерност на пространствената и възрастовата" се заменят с "неравномерна пространствена и възрастова".

§ 14. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 числото "1/2" се заменя с "половината".

2. В ал. 3 накрая се добавя "с изключение на високопланинските смърчови гори, където е до 25 %".

§ 15. В чл. 31, ал. 6 накрая се добавя "с изключение на високопланинските смърчови гори, където е до 25 %".

§ 16. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Голи сечи с издънково естествено възобновяване се провеждат в тополови, върбови, липови и нискостъблени гори."

2. В ал. 4 след думата "минимум" се добавя "9/10", а думите "20 м" се заменят с "два пъти височината на дървостоя".

3. В ал. 6 думите "20 м" се заменят с "два пъти височината на дървостоя".

§ 17. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "ако са предвидени в горскостопанските планове или" се заличават.

2. Създава се ал. 5:

"(5) Алинея 4 не се прилага за зрели насаждения с планирани и нереализирани възобновителни сечи, както и в насажденията от изборния стопански клас."

§ 18. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "от съответната регионална дирекция по горите" се заличават.

2. Създава се ал. 5:

"(5) Алинея 4 не се прилага за зрели насаждения с планирани и нереализирани възобновителни сечи, както и в насажденията от изборния стопански клас."

§ 19. В чл. 35д ал. 7 се изменя така:

"(7) Запазват се отделни дървета с хралупи и мъртва дървесина в стоящо и лежащо състояние."

§ 20. В чл. 36, ал. 3 се създава т. 4:

"4. пояси с преобладаващ дървесен вид от ясен, с издънков произход на възраст над 30 години."

§ 21. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37 (1) Трансформацията на насажденията се извършва с цел коренна промяна на състава, произхода, възрастта и структурата на насаждението за постигане на определени лесовъдски резултати, без да се нарушават функциите на горите. При трансформацията се променят един или няколко от изброените по-горе лесовъдски показатели.

(2) За промяна на възрастта и структурата на горските насаждения, за които е планирано да бъдат трансформирани в изборни, се провежда изборно прореждане.

(3) Изборно прореждане се провежда в чисти и смесени насаждения, доминирани от сенкоиздръжливи иглолистни дървесни видове, както и в гори от бял и черен бор, когато възобновяването или вторият етаж са от сенкоиздръжливи иглолистни дървесни видове.

(4) Изборното прореждане съчетава последователно или едновременно лесовъдски намеси за отглеждане и възобновяване на насажденията.

(5) Интензивността на отделната лесовъдска намеса при изборно прореждане е до 25 на сто.

(6) Не се допуска отваряне на възобновителни пространства с диаметър, по-голям от половината от височината на дървостоя.

(7) Повторяемостта на сечта се определя от състоянието и структурата на насаждението след предходната сеч, но не по-рано от 10 години.

(8) Насажденията за изборно прореждане се включват към изборен стопански клас и вид гори - изборни."

§ 22. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За промяна на произхода на издънкови насаждения в семенни се извършва трансформация. Насаждението е превърнато, когато участието на семенните екземпляри в състава на насаждението е над 5/10. Превръщането на издънковите насаждения в семенни е:

1. пълно - когато се реализира равномерно върху цялата площ на насаждението;

2. непълно - когато се реализира неравномерно върху част от площта на насаждението."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Насажденията за пълно и непълно превръщане се определят по научно доказани регионални критерии, определени с указания по чл. 4. Дългосрочна цел пред насажденията за непълно превръщане е пълно превръщане чрез следваща генерация."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите "ал. 1" се добавя "и 2", а след думата "семенно" се добавя "естествено".

§ 23. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За промяна на състава и/или произхода на иглолистни гори с изкуствен произход, създадени извън техния естествен ареал, в такива с естествен произход се извършва трансформация на иглолистните култури. В резултат постепенно се създава насаждение, в което над 50 на сто от дърветата са с естествен семенен произход."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Трансформацията на насаждения с изкуствен произход, създадени извън техния естествен ареал, е:

1. пълна - когато се реализира равномерно върху цялата площта на насаждението;

2. непълна - когато се реализира неравномерно върху част от площта на насаждението."

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Дългосрочна цел пред насажденията за непълно превръщане е пълно превръщане чрез следваща генерация."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея след думата "изкуствени" се добавя "иглолистни", думите "и групово-изборната сеч" се заличават, а думата "гората" се заменя с "насаждението".

§ 24. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "от трансформация на изкуствени насаждения в естествени и" се заличават.

2. В ал. 2:

а) точка 1 се отменя;

б) в т. 2 след думите "формиране на" се добавя "смесени";

в) създава се т. 3:

"3. формиране на изборни насаждения."

3. В ал. 3 след думата "сечи" се добавя "в случаите по т. 2" и се създава изречение второ: "В случаите по т. 3 се провежда изборно прореждане съгласно чл. 37, ал. 3 - 5."

§ 25. Създава се чл. 44а:

"Чл. 44а (1) Три години след провеждане на санитарни или принудителни сечи върху площи, които не са залесени, както и при наличие на възобновителни участъци след проведени възобновителни сечи, се извършва оценка на възобновяването и развитието на подраста в горските територии, за които има утвърден горскостопански план.

(2) Оценката се организира и отчита от собственика или стопанисващия горската територия и се извършва от лице, вписано в публичния регистър по чл. 235 от Закона за горите, по методика, утвърдена от изпълнителния директор на ИАГ. За изготвяне на оценката ежегодно, в продължение на 3 години, се извършва инвентаризация до месец октомври, като се включват всички площи, по-големи от 0,1 ха.

(3) За резултатите от оценката по ал. 2 се съставя протокол от лицето, което е извършило оценката, в който се отразява състоянието на площта и се определя необходимостта от провеждане на лесовъдски намеси. Протоколът се съхранява в досието на насаждението.

(4) Резултатите от оценката се отразяват в таксационното описание до края на годината, в която е изготвена."

§ 26. В чл. 45, ал. 3 след думата "аварии" се добавя "за нуждите на лесопатологичното обследване".

§ 27. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в изречение първо, след думата "цел" се добавя "различни от посочените в наредбата" и накрая се добавя "или упълномощени от него длъжностни лица", а изречение второ се заличава.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Когато сечта се извършва в гори - собственост на физически лица, юридически лица и общини, разрешението се дава след представяне на писмено съгласие на собственика."

§ 28. В чл. 48, ал. 1 се създава т. 6:

"6. раздробяване."

§ 29. В чл. 50 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 10 след думата "дървета" се добавя "включително биотопни".

2. В ал. 15 се създават т. 3 и 4:

"3. лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър по чл. 235 от Закона за горите за упражняване на лесовъдска практика, с което горско сдружение е сключило договор;

4. лице с висше лесовъдско образование, регистрирано в публичния регистър по чл. 235 от Закона за горите за упражняване на лесовъдска практика - за горските територии извън посочените в т. 1, 2 и 3, с което собственикът има сключен договор за конкретния имот."

3. Създава се ал. 17:

"(17) Обемът на маркираната дървесина за прокарване на извозни пътища и технологичните просеки не се включва при определяне интензивността на сечта."

§ 30. В чл. 51б, ал. 3 след думата "аварии" се добавя "за нуждите на лесопатологичното обследване".

§ 31. В чл. 52а, ал. 1 се създава изречение второ: "Преминаването от дългосрочно-постепенна или изборна сеч към краткосрочно-постепенна сеч не се допуска."

§ 32. В чл. 53 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Изключения от ал. 3 се допускат след утвърждаване на технологичния план от:

1. директора на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство, учебно-опитно горско стопанство - за горските територии - държавна собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

2. ръководителя на съответната общинска горска структура - за горските територии - общинска собственост, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

3. управляващия горското сдружение по чл. 183, ал. 1 от Закона за горите - за горски територии - частна собственост на физически и юридически лица - членове на сдружението, както и за такива, предоставени за управление въз основа на договор;

4. директора на регионалната дирекция по горите или оправомощено от него лице за случаите извън т. 1, 2 и 3."

2. В ал. 7 след думите "както и за" се добавя "изграждане или".

§ 33. В чл. 57, т. 8 след думите "чл. 52 - 56" се добавя "и чл. 65 - 72".

§ 34. Член 63 се отменя.

§ 35. В чл. 65, ал. 2, т. 7 думите "с висока степен" се заменят с "I клас".

§ 36. В чл. 72 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 накрая се добавя "от площта на насаждението".

2. Създава се т. 8:

"8. в горите във фаза на старост, през които преминават съществуващи горски пътища и други инфраструктурни обекти, при доказана необходимост се допуска сеч на единични сухи, повредени, застрашаващи или пречещи на безопасното движение на хора и пътни превозни средства дървета или на нормалното функциониране на инфраструктурните обекти по реда на чл. 51б."

§ 37. В допълнителната разпоредба, в § 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 9 след думата "превръщане" се добавя "липовите, брезовите и трепетликовите - 10 години, за".

2. В т. 10 след думите "Запас" е" се добавя "количеството дървесина, определено от", а думите "на дървесината" се заличават.

3. Точка 12 се изменя така:

"12. "Котел" е площ с овална форма, която се формира в резултат на отсичане на група дървета за създаване на условия за растеж на наличното възобновяване, с диаметър, по-голям от 2/3 от височината на околните за котела дървета, но и не по-голяма от 2 височини. Размерът на котела на терен се установява като разстояние между проекциите на короните на заобикалящите котела дървета."

4. В т. 14 думите "Механична устойчивост" се заменят с "Механична стабилност".

5. В т. 21 след думата "площ" се добавя "с овална форма", а думите "средната височина на насаждението" се заменят с "височината на околните за прозореца дървета. Размерът на прозореца на терен се установява като разстояние между проекциите на короните на заобикалящите прозореца дървета".

6. Точка 23 се изменя така:

"23. "Пълнота" е степен на наситеност на площта на насаждението с дървесина. Тя се определя в относителна стойност от количеството на дървесина на единица горска площ - като съотношение на запаса на дървостоя в дадена възраст и условия на месторастене на 1 ha и запаса на нормално (еталонно) насаждение при същата възраст и условия на месторастене, взет от растежни таблици. Вместо запасите при определянето на пълнотата може да се използват общата кръгова площ на действителното насаждение на 1 ha и кръговата площ на еталонното насаждение. Изразява се в десети части от единицата. Определянето на пълнотата се извършва съгласно приложение № 4 от наредбата по чл. 18, ал. 1 от Закона за горите."

7. В т. 27 след думата "десети" се добавя "части".

8. В т. 43 след думите "е гора" се добавя "в последната фаза на естествена динамика на горското насаждение", а думата "физическа" се заменя с "пространствена".

9. Създават се т. 46 - 50:

"46. "Интензивни култури" са горски култури от бързо растящи и високопроизводителни видове (тополи, върби, платани, бяла акация, зелена дугласка и др.), които се стопанисват за ускорено производство на дървесина или други горски продукти при малък турнус.

47. "Минусови дървета" са слабо растящите дървета, изостанали в растежа си по диаметър (над 20 %) под средното за насаждението дърво. Тук се числят всички кривостъблени, грубоклонести, виторасли, силно сбежисти и явно неустойчиви индивиди.

48. "Остатъчен възобновителен период" е периодът, необходим за довършване на възобновителната сеч при спазване на принципите на сечта, към която се преминава.

49. "Отглеждане на подраста" е мероприятие за регулиране на състава, произхода и качеството на подраста. Извършва се чрез премахване на издънки, нежелан подраст или подлес, конкурентна и увредена от болести и вредители растителност, подрязване на пънче.

50. "Плюсови дървета" са най-ценните по производителност и качество дървета в насаждението, които превишават средното моделно дърво за насаждението по височина с 10 до 20 % и по диаметър - с 50 до 70 %. Това са дървета със симетрична корона, фини клони, право, пълнодървесно, правовлакнесто и добре самоокастрено стъбло, без видими признаци на заболявания и механични повреди."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 38. Извършеното маркиране на насажденията за сеч по досегашния ред и изготвените карнет-опис и сортиментна ведомост са валидни за срок до 3 години от влизане в сила на тази наредба, в случай че маркираните сечи не противоречат на Закона за горите.

§ 39. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките