Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 86 от 6.X

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ (FSS CODE)(Приети с Резолюция MSC. 217(82) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 8 декември 2006 г.)

 

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ (FSS CODE)
(Приети с Резолюция MSC. 217(82) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 8 декември 2006 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.86 от 6 Октомври 2020г.

Комитетът по морска безопасност,

Като припомня член 28, буква b) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета,

Като отбелязва Резолюция MSC. 98(73), с която прие Международния кодекс за системите за пожарна безопасност (наричан по-долу "FSS кодекс"), който стана задължителен съгласно глава II-2 от Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (наричана по-долу "Конвенцията"),

Като отбелязва също член VIII, буква b) и правило II-2/3.22 от Конвенцията относно процедурата за изменение към FSS кодекса,

Като взема предвид на своята осемдесет и втора сесия измененията към FSS кодекса, предложени и разпространени в съответствие с член VIII, буква b), подточка i) от Конвенцията,

1. Приема, в съответствие с член VIII, буква b), подточка iv) от Конвенцията, изменения към Международния кодекс за системите за пожарна безопасност, чийто текст се съдържа в приложения 1 и 2 към тази резолюция;

2. Установява, в съответствие с член VIII, буква b), подточка vi), параграф 2, буква bb) от Конвенцията, че:

(а) споменатите изменения, посочени в Приложение 1, се считат за приети на 1 януари 2008 г.; и

(b) споменатите изменения, посочени в Приложение 2, се считат за приети на 1 януари 2010 г.,

освен ако преди тази дата повече от една трета от договарящите правителства по Конвенцията или договарящите правителства, чиито комбинирани търговски флоти съставляват не по-малко от 50 % от брутния тонаж на световния търговски флот, не са уведомили за възраженията си по измененията;

3. Приканва договарящите правителства по SOLAS да отбележат, че в съответствие с член VIII, буква b), подточка vii), параграф 2 от Конвенцията:

(а) измененията, посочени в Приложение 1, влизат в сила на 1 юли 2008 г.; и

(b) измененията, посочени в Приложение 2, влизат в сила на 1 юли 2010 г.,

след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе;

4. Отправя искане към генералния секретар, в съответствие с член VIII, буква b), подточка v) от Конвенцията, да предаде заверени копия от тази резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложения 1 и 2, на всички договарящи правителства по Конвенцията;

5. Освен това отправя искане към генералния секретар да предаде копия от тази резолюция и приложения 1 и 2 към нея на членовете на Организацията, които не са договарящи правителства по Конвенцията.


ПРИЛОЖЕНИЕ 1


Изменения към Международния кодекс за системите за пожарна безопасност (FSS Code)

(Измененията, посочени в Приложение 1, влизат в сила за Република България на 1 юли 2008 г.)


ГЛАВА 4

ПОЖАРОГАСИТЕЛИ

Раздел 3 - Технически спецификации

1 Текстът на параграф 3.2 се заменя със следното:

"3.2 Преносими апликатори за пяна

3.2.1 Преносимият апликатор за пяна се състои от дюза/разклонителна тръба за пяна, самоиндуцираща се или в комбинация с отделен индуктор, който може да се свърже с противопожарния тръбопровод чрез противопожарен шланг, заедно с преносим танк, съдържащ най-малко 20 l концентрат от пяна, и най-малко един резервен танк с концентрат от пяна със същата вместимост.

3.2.2 Експлоатационни характеристики на системата

3.2.2.1 Дюзата/разклонителната тръба и индукторът могат да произвеждат ефективна пяна, подходяща за потушаване на пожар от масло, при дебит на разтвора на пяната най-малко 200 l/min при номинално налягане в противопожарния тръбопровод.

3.2.2.2 Концентратът от пяна се одобрява от Администрацията въз основа нанасоките, разработени от Организацията.

3.2.2.3 Стойностите на времето за разширяване и отводняване на пяната, произведена от преносимия апликатор за пяна, не се различават с повече от ± 10 % от определеното в 3.2.2.2.

3.2.2.4 Преносимият апликатор за пяна е проектиран така, че да издържа на запушване, промени в температурата на околната среда, вибрации, влажност, електрически удар, динамично въздействие и корозия, които са характерни за корабите."

ГЛАВА 6

СТАЦИОНАРНИ ПОЖАРОГАСИТЕЛНИ СИСТЕМИ С ПЯНА

Раздел 2 - Технически спецификации

2 Текстът на параграф 2.3.1.2 се заменя със следното:

"2.3.1.2 Системата е в състояние да изпуска през стационарни изпускателни отвори за не повече от 5 минути количество пяна, достатъчно да произведе ефективно покритие от пяна над най-голямата единична площ, върху която може да се разлее течното гориво."

ГЛАВА 7

СТАЦИОНАРНИ ПОЖАРОГАСИТЕЛНИ СИСТЕМИ ЗА РАЗПРЪСКВАНЕ НА ВОДА И ВОДНА МЪГЛА ПОД НАЛЯГАНЕ

Раздел 2 - Технически спецификации

3 Съществуващият раздел 2 се заменя със следното:

"2.1 Стационарни пожарогасителни системи за разпръскване на вода под налягане

Стационарни пожарогасителни системи за разпръскване на вода под налягане в машинните отделения и товарните помпени камери се одобряват от Администрацията въз основа на насоките, разработени от Организацията.

2.2 Еквивалентни пожарогасителни системи за водна мъгла

Пожарогасителните системи за водна мъгла в машинните отделения и товарните помпени отделения се одобряват от Администрацията въз основа на насоките, разработени от Организацията."

4 След параграф 2.2 се добавя следният нов параграф 2.3:

"2.3 Стационарни пожарогасителни системи за разпръскване на вода под налягане за балкони на каюти

Стационарните пожарогасителни системи за разпръскване на вода под налягане за балкони на каюти се одобряват от Администрацията въз основа на насоките, разработени от Организацията."

ГЛАВА 9

СТАЦИОНАРНИ ПОЖАРОИЗВЕСТИТЕЛНИ СИСТЕМИ

5 Към параграф 2.5.2 се добавя следният нов параграф 2.6:

"2.6 Стационарни пожароизвестителни системи за балкони на каюти

Стационарните пожароизвестителни системи за балкони на каюти се одобряват от Администрацията въз основа на насоките, разработени от Организацията."



ПРИЛОЖЕНИЕ 2


Изменения към Международния кодекс за системите за пожарна безопасност

(Измененията, посочени в Приложение 2, влизат в сила за Република България на 1 юли 2010 г.)


ГЛАВА 9

СТАЦИОНАРНИ ПОЖАРОИЗВЕСТИТЕЛНИ СИСТЕМИ

1 След параграф 2.1.4 се добавя следният нов параграф 2.1.5:

"2.1.5 В пътническите кораби стационарната пожароизвестителна система може дистанционно и индивидуално да идентифицира всеки детектор и ръчни противопожарни кранове."

2 Текстът на параграф 2.4.1.4 се заменя със следното:

"2.4.1.4 Не се разполага секция с детектори за пожар и ръчни противопожарни кранове в повече от една главна вертикална зона."




Промени настройката на бисквитките