Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 9.X

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВАТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА(Ратифициран със закон, приет от 42-то Народно събрание на 23 януари 2014 г. - ДВ, бр. 11 от 2014 г. В сила

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВАТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

(Ратифициран със закон, приет от 42-то Народно събрание на 23 януари 2014 г. - ДВ, бр. 11 от 2014 г. В сила за Република България от 1 юни 2020 г.)

Издаден от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.87 от 9 Октомври 2020г., изм. ДВ. бр.87 от 9 Октомври 2020г.

Правителствата на Република Албания, Босна и Херцеговина, Република България, Република Хърватия, Република Македония1, Република Черна гора, Република Молдова, Румъния и Република Сърбия,

наричани по-долу "Страните",

Като потвърждават, че регионалното сътрудничество е предпоставка за укрепването на стабилността, сигурността, социалното и икономическото развитие в Югоизточна Европа, включително и чрез трансгранични антикорупционни действия,

Като признават, че постигането на членство в ЕС ще изисква засилване на националните и регионалните усилия в борбата срещу корупцията от всички заинтересувани страни,

Като припомнят Плана за действие от 2000 г. на Регионалната антикорупционна инициатива (РАИ), Лондонската декларация относно борбата с организираната престъпност и корупцията от 2002 г., Солунската декларация на Форума ЕС - Западни Балкани от 2003 г. и Съвместната декларация на министрите ПВР от страните - участнички в ПСЮИЕ от 2004 г.,

Като оценяват прогреса, осъществен от участващите страни по отношение на прилагането на антикорупционните мерки, приети в Министерската декларация от 2005 г. на страните - участващи в РАИ, относно 10 съвместни мерки за пресичане на корупцията в Югоизточна Европа,

Като признават, че създаването на Секретариата на Регионалната антикорупционна инициатива (Секретариата на РАИ) през месец октомври 2003 г. представлява конкретна и видима демонстрация на ангажимента на страните от региона да си сътрудничат и координират борбата си срещу корупцията в Югоизточна Европа,

Като припомнят заключенията на срещите на Регионалната маса и на Работна маса ІІІ, проведени през 2006 г. в Белград и Букурещ, както и решенията на 10-та среща на Управляващата група на РАИ, Белград, 30 май 2006 г., свързана с финансирането на РАИ,

се споразумяха за следното:

Управление на РАИ

Член 1

Страните се съгласяват да приемат обща отговорност за РАИ и да осигуряват непрекъснатото финансиране на дейностите на Секретариата на РАИ.

Управляващата група на РАИ може да реши да покани държави да се присъединят към този Меморандум за разбирателство, включително към неговите изменения и допълнения. Тя може също така да реши да покани партньори, държави и организации като наблюдатели на срещите и дейностите на РАИ.

Всяка година Председателстващият на РАИ ще бъде назначаван от региона от Управляващата група на РАИ. Първият Председателстващ ще бъде назначен възможно най-бързо след влизането в сила на този Меморандум. Председателстващият ще ръководи срещите на Управляващата група на РАИ, ще осигурява цялостното координиране и наблюдение на дейностите на Секретариата на РАИ от името на Управляващата група на РАИ и ще докладва на срещите на Регионалната маса на Пакта за стабилност.

След приключване дейността на Пакта за стабилност и създаване на Съвет за регионално сътрудничество Председателстващият ще докладва на срещите на Съвета.

В съответствие с Министерската декларация на РАИ от 2005 г. относно 10-те съвместни мерки за пресичане на корупцията в Югоизточна Европа Страните потвърждават своя ангажимент да подкрепят и заздравяват капацитета на Секретариата на РАИ да действа като Антикорупционен ресурсен център на Югоизточна Европа и да служи като точка за контакт за регионалното антикорупционно сътрудничество чрез споделяне на най-добрите практики и разпространение на научените уроци.

Страните също така потвърждават в съответствие с Министерската декларация на РАИ от 2005 г. относно 10-те съвместни мерки за пресичане на корупцията в Югоизточна Европа своя ангажимент да засилват ролята на старшите представители като национални координатори в борбата с корупцията и точки за контакт с международните партньори, като им осигурят политическа подкрепа, както и нужните човешки и финансови ресурси.

Финансиране на оперативния и програмния бюджет на РАИ

Член 2

Страните се съгласяват на годишен принос, считано от 2007 г., от минимум 24 000 евро към оперативния и програмен бюджет на РАИ, като по този начин осигуряват непрекъснатото финансиране на Секретариата на РАИ.

(*) Първата финансова вноска ще бъде преведена на банковата сметка на Секретариата на РАИ, посочена по-долу, възможно най-бързо в рамките на три месеца след подписването на този Меморандум за разбирателство. Впоследствие годишната финансова вноска ще бъде превеждана в рамките на първото тримесечие на всяка година.

BENEFICIARY: SPAI RSLO 2

EUR ACCOUNT: 503022 136623

___________________________________________________

BENEFICIARY’S BANK: VOLKSBANK BH DD SARAJEVO

SWIFT Code: VBSABA22

IBAN CODE: BA39-1401010077777737

______________________________________

INTERMEDIARY BANK: DEUTSCHE BANK

EUR ACCOUNT: 936 537 000

SWIFT Code: DEUTDEFF

______________________________________

Секретариата на РАИ ще уведоми незабавно Страните в случай на промяна на процедурата за плащане на сумите.

Страните приемат, че ако сумите, предназначени за една финансова година, не са изразходвани, балансът автоматично се включва в бюджета на Секретариата на РАИ за следващата финансова година без предварително официално споразумение.

В допълнение на годишните вноски на Страните РАИ ще продължи да търси донорска подкрепа за специфични програмни дейности в рамките на програмата на РАИ.

Финансови отчети и одит

Член 3

Секретариата на РАИ годишно ще представя на Управляващата група на РАИ отчети за програмното изпълнение и изразходваните за това бюджетни средства.

Секретариата на РАИ годишно ще възлага независим финансов одит. Резултатите и препоръките на одита ще бъдат представяни на Управляващата група на РАИ за преглед и на други страни с финансов принос към бюджета на РАИ.

Продължителност, прекратяване и депозиране на Меморандума

Член 4

Този Меморандум се одобрява от Страните в съответствие с техните правни процедури и влиза в сила на първия ден, следващ месеца, в който последната Страна е уведомила Депозитаря за завършване на необходимите за тази цел процедури. За всяка държава, която се присъедини към този Меморандум за разбирателство в съответствие с чл. 1, параграф 2 от този Меморандум за разбирателство, този Меморандум за разбирателство, включително неговите изменения и допълнения, влизат в сила на първия ден от месеца, следващ датата, на която Държавата депозитар е получила документа за присъединяване на тази държава.

В случай че вътрешните правни изисквания разрешават, всяка от Страните може да прилага този Меморандум за разбирателство временно от датата на неговото подписване. Депозитарят се уведомява за временното прилагане на Меморандума в съответствие с този параграф.

Република Хърватия ще изпълнява ролята на Държава депозитар.

Този Меморандум за разбирателство остава в сила за неопределен период от време.

Всяка Страна може да денонсира този Меморандум, като изпрати писмена нотификация за това до Държавата депозитар. Държавата депозитар има задължението да информира всички Страни за получаването на такава нотификация в рамките на 15 дни. Денонсирането поражда действие три месеца след датата на получаването на нотификацията.

При наличие на спор между Страните относно интерпретацията или прилагането на този Меморандум, включително валидността или прекратяването му, той се решава посредством преговори между Страните.

Въпреки прекратяването на този Меморандум неговите клаузи ще продължат да се прилагат до приключването на специфични дейности, вече предприети в съответствие с този Меморандум.

Оригиналът на този Меморандум в единствен екземпляр на английски език се депозира в Република Хърватия като Държава депозитар, която изпраща заверени копия на всяка Страна.

Подписан на 13 април 2007 г. в Загреб, Република Хърватия.

В подкрепа на това долуподписаните, надлежно упълномощени от съответните правителства, подписаха този Меморандум за разбирателство.

Представители на правителствата


____________________

1 ЕС използва за тази държава наименованието "Бивша Югославска Република Македония".


ПРОТОКОЛ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВАТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

(ОБН. - ДВ, БР 87 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2020 Г.)


ПРОТОКОЛ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПОСРЕДСТВОМ ИНИЦИАТИВАТА НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

Промени настройката на бисквитките