Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1 ОТ 5 ЯНУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ВПИСВАНИЯТА, ОДОБРЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1486 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1951 Г. (ИЗВ., БР. 101 ОТ 1951 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1 ОТ 5 ЯНУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ВПИСВАНИЯТА, ОДОБРЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1486 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1951 Г. (ИЗВ., БР. 101 ОТ 1951 Г.)

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

§ 1. В чл. 6, ал. 3, изречение второ думите "скица-копие от кадастралната карта" се заменят със "скица, скица-проект, схема или схема-проект, издадени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, или нотариално удостоверени преписи от такива".

§ 2. В чл. 9, ал. 1, изречение второ думата "партидата" се заменя със "съответната помощна партида".

§ 3. Член 41 се изменя така:

"Чл. 41. (1) Входящият регистър, азбучният указател, партидната книга, регистърът за справки, регистърът за отказите и постановените по тях определения се водят на електронен носител по ред, който е определен от министъра на правосъдието.

(2) Входящият регистър задължително се разпечатва на хартиен носител и се подписва от съдията по вписванията."

§ 4. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думата "книги" се добавя "и регистри".

2. Създават се ал. 2 - 4:

"(2) Агенцията по вписванията осигурява възможност за заявяване на услугите по ал. 1 чрез регистриран отдалечен достъп и до електронния образ на поисканите незаверени преписи от сканирани копия чрез Единния портал за заявяване на електронни административни услуги (ЕПЗЕУ) към Агенцията по вписванията.

(3) Достъпът по ал. 2 може да бъде предоставен чрез извършване на електронна регистрация в ЕПЗЕУ. Лицето, което е поискало достъп по електронен път, се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, издаден от Агенцията по висванията.

(4) В случаите, които са предвидени в закон, държавните и местните органи и администрации могат да заявят регистриран безплатен отдалечен достъп в ЕПЗЕУ."

§ 5. В чл. 43 ал. 3 се отменя.

§ 6. Създава се чл. 43а:

"Чл. 43а. (1) За периода след 1 февруари 2009 г. държавните и местните органи и администрации извършват справки по лице и за имот извън случаите по чл. 569 от Гражданския процесуален кодекс и заявяват предоставяне на електронен образ от вписаните актове само чрез ЕПЗЕУ.

(2) Справката съдържа информация за наличните вписвания, отбелязвания и заличавания в базата данни.

(3) Държавните и местните органи и администрации извършват справки по лице за територията на цялата страна само чрез ЕПЗЕУ."

§ 7. В чл. 44 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "в съответната служба по вписванията".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Писмена справка може да бъде поискана и по електронен път чрез отдалечен достъп. Към молбата се прилагат и съответните сканирани документи за целите на производството."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Агенцията по вписванията осигурява възможност за достъпване на електронен образ на поисканите удостоверения за вписванията, отбелязванията или заличаванията чрез ЕПЗЕУ."

§ 8. В чл. 45 се правят следните изменения:

1. В буква "а" думите "определени лица" се заменят с "определено лице".

2. В буква "б" думите "определени недвижими имоти" се заменят с "определен недвижим имот".

3. Буква "в" се изменя така:

"в) за определен период, указан от лицето, по молба на което се издава удостоверението."

§ 9. В чл. 46, ал. 1 след думата "едно" се добавя "лице".

§ 10. Член 48 се отменя.

Промени настройката на бисквитките