Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 26.I

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-749 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО КОНТРОЛ НА ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ (ДВ, БР. 90 ОТ 2014 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-749 ОТ 2014 Г. ЗА РЕДА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО КОНТРОЛ НА ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ (ДВ, БР. 90 ОТ 2014 Г.)

В сила от 26.01.2021 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.7 от 26 Януари 2021г.

§ 1. В чл. 3 след думата "движение" скобите и думите "пътен контрол" се заличават.

§ 2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. Заместник-директорът на СДВР, на който е възложен контрол по отношение на отдел "Пътна полиция" в СДВР, началниците на отдели "Охранителна полиция" при ОДМВР, на които е възложен контрол по отношение на секторите "Пътна полиция" в ОДМВР, и директорите на ОДМВР, на които е възложен контрол по отношение на началниците на районни управления (РУ), които имат в състава си младши автоконтрольори, осъществяват ръководство и контрол на дейността по контрол на пътното движение за съответната територия, като контролират изготвянето на шестмесечни анализи за състоянието на безопасността на движението."

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "Началниците на отдел/сектори "Пътна полиция" при СДВР и ОДМВР осъществяват прякото ръководство върху дейността по пътен контрол" се заменят с "Началникът на отдел "Пътна полиция" при СДВР, началниците на сектори "Пътна полиция" при ОДМВР и началниците на РУ, които имат в състава си младши автоконтрольори, осъществяват прякото ръководство, анализират и отчитат дейността по контрол на пътното движение".

2. В т. 2 думите "пътен контрол, като определят маршрутите и местата за контрол, силите, средствата и времето за тяхната дейност" се заменят с "контрол на пътното движение, като определят участъци за обслужване с маршрути и места за контрол, силите, средствата и времето за тяхната дейност и утвърждават часовите графици за тях съгласно приложение № 10".

3. В т. 3 преди думата "изготвят" се добавя "в срок до 15-о число на месеца, следващ отчетния период,".

4. Точка 12 се отменя.

5. В т. 16 думата "сигнални" се заменя с "уведомителни", а след думата "разпореждания" се поставя запетая и се добавя "след изтичането на които се предприемат административнонаказателни мерки".

6. Създава се т. 17:

"17. началниците на РУ, които имат в състава си младши автоконтрольори, предоставят преди срока по т. 3 необходимите данни на началниците на сектори "Пътна полиция" при ОДМВР, които изготвят шестмесечния анализ за състоянието на безопасността на движението за територията на областта."

§ 4. В чл. 7, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст се изменя така:

"(1) Началникът на сектор "Организация и контрол на пътното движение" към отдел "Пътна полиция" при СДВР, началниците на групи, осъществяващи контрол на пътното движение към секторите "Пътна полиция" при ОДМВР и на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение към РУ при ОДМВР, пряко отговарят за цялостното състояние на контрола на пътното движение, осъществяван на съответната територия, като:".

2. В т. 2 думата "решенията" се заменя с "разпорежданията", а след думата "силите" се добавя "и средствата".

3. В т. 5 думите "и разстановка на силите" се заличават.

4. В т. 17 думата "сигнални" се заменя с "уведомителни", а след думата "разпореждания" се поставя тире и се добавя "с изключение на началниците на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение към РУ при ОДМВР,".

§ 5. В чл. 8, т. 4 след думата "сигнализират" се добавя "началника на отдел "Пътна полиция" при СДВР или на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР и".

§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 съкращението "АИС" се заменя с "Автоматизирана информационна система", а думите "GPS устройства" се заменят с "устройства на глобалната система за позициониране (GPS устройства)".

2. В ал. 2 думата "работещи" се заменя с "изпълняващи дейности".

3. В ал. 3 думите "преките ръководители" се заменят със "служители на длъжност "полицейски инспектор".

4. В ал. 5 думите "записана в" и "информация" се заличават, думите "чл. 6, 7 и 8" се заменят с "чл. 6 и 7" и се създава изречение второ: "При липса на назначен началник на звено в РУ при ОДМВР, на което са възложени дейности по контрол на пътното движение, контролът чрез използване на записана в АИСВПК информация се извършва от началника на районното управление."

§ 7. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "пост, маршрут" се заменят с "участък, маршрут, място за контрол и" и запетаята след тях се заличава.

2. В т. 6 след думите "отличителни знаци" се поставя запетая и се добавя "носене на служебно оръжие и помощни средства".

3. В т. 7 след съкращението "РСОД" се поставя точка и запетая и се добавя "при повреда на РСОД ежедневната форма на отчет на наряда по контрол на пътното движение се води на хартиен носител съгласно приложение № 10 и приложение № 11".

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "пътния контрол, проверяващият" се заменят с "дейността по контрол на пътното движение, служителят осъществяващ проверката", а думата "им" се заменя с "на нарушението".

2. В ал. 2 думата "грубо" се заличава.

§ 9. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) Мястото на проверката, датата, часът и констатациите на проверяващия се отразяват в РСОД, а при невъзможност за отразяване в РСОД - в книга по образец (приложение № 1), като констатациите, отразени в книгата, се докладват ежедневно на началниците на отдел/сектори "Пътна полиция", на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение при СДВР/ОДМВР, и на началниците на РУ на СДВР/ОДМВР, които се запознават с тях, като полагат подпис в книгата.

(2) При установено в констатациите по ал. 1 нарушение се докладва писмено на началниците на отдел/сектори "Пътна полиция", на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение при СДВР/ОДМВР, и на началниците на РУ на СДВР/ОДМВР, които предприемат мерки за отстраняване на нарушението."

§ 10. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст преди думата "Дейността" се добавя "Анализ на", думите "безопасността на движението" се заменят с "пътното движение", а думата "оценява" се заменя с "извършва";

б) в т. 1:

аа) в буква "в" думата "постове" се заменя с "участъци";

бб) в буква "и" думите "глоба с фиш" се заменят с "фишове".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думите "Персоналната оценка за" се заличават;

б) в т. 1 думите "оценка за" се заличават;

в) в т. 2, буква "а" думите "на час от работното време" се заменят със "за работната смяна, включително";

г) в т. 3 думата "материали" се заменя с "документи".

§ 11. В чл. 15 думите "безопасността на движението" се заменят с "на пътното движение", а думите "(след приключване на всяка смяна, месечно и на година)" се заменят с "(месечно и на шестмесечие)".

§ 12. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5, т. 1 думите "постовете, маршрутите" се заменят с "участъците с маршрутите".

2. В ал. 6 думите "урежда с" се заменят с "урежда съгласно чл. 27а от" и се създават изречения трето и четвърто: "Редът за изпълнение на дейността на съвместните наряди се отразява в ежедневните разпореждания на началниците на РУ. При въвеждане на съвместен наряд в АИСПП се отразяват и служителите от ППД (с изписване след името - "ППД")."

§ 13. В чл. 19 се създава ал. 3:

"(3) Планове по ал. 1 не се изготвят при осъществяване на съвместна дейност по чл. 33, ал. 3, т. 3 между служители, осъществяващи контрол на пътното движение и патрулно-постова дейност."

§ 14. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "постовете и маршрутите" се заменят с "участъците с маршрути и места за контрол".

2. В ал. 3, т. 1 думите "маршрутите/постовете" се заменят с "участъка с маршрут на движение".

3. В ал. 5 основният текст се изменя така:

"(5) Началникът на сектор "Организация и контрол на пътното движение" при СДВР и началниците на групи, осъществяващи контрол на пътното движение към секторите "Пътна полиция" при ОДМВР нанасят в АИС "Пътна полиция" определените маршрути и места за контрол по следните показатели:".

4. В ал. 6 основният текст се изменя така:

"(6) Инструктиращият нарядите отразява в АИС "Пътна полиция":".

§ 15. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "седмичен или" се заличават, а думите "на служителите" се заменят със "за определяне на полицейските органи, деня и времето за непосредственото изпълнение на контрол на пътното движение".

2. В ал. 3 думата "Седмичните" и наклонената черта след нея се заличават.

§ 16. В чл. 22, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "и на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение" се заличават, а думата "разпореждат" се заменя с "утвърждават".

2. В т. 1 думата "приоритетно" се заличава.

§ 17. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "маршрута" наклонената черта и думата "поста" се заличават.

2. В ал. 2 след думата "маршрут" наклонената черта и думата "пост" се заличават.

§ 18. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се изменя така: "Началникът на отдел "Пътна полиция" при СДВР и началниците на сектори "Пътна полиция" при ОДМВР и началниците на РУ при ОДМВР, които имат в състава си младши автоконтрольори, изготвят шестмесечни планове за осъществяване на дейността по контрол на пътното движение."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Плановете по ал. 1 се утвърждават от непосредствения ръководител на изготвилия плана."

3. Алинея 3 се отменя.

4. В ал. 4, т. 4 думите "оценка на" се заличават.

5. Създава се нова ал. 5:

"(5) Плановете по ал. 1 и 3 се изготвят не по-късно от 20-о число на първия месец от съответния период, за който се отнася планът."

6. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.

§ 19. Член 30 се отменя.

§ 20. В чл. 32, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 след думата "достъп" се добавя "за извършване на проверка на МПС и лица, въвеждане на информация, съставяне на документи, извършване на справки, инспекции и при работа с автоматизирани технически средства и системи (АТСС)".

2. В т. 6 думите "автоматизирани технически средства и системи за контрол на водачите, пешеходците и пътните превозни средства" и запетаята след тях се заличават и се поставя точка и запетая.

3. Създават се т. 7 - 9:

"7. терминални устройства ПОС;

8. видеокамера;

9. цифров фотоапарат."

§ 21. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Постът е наряд за контрол и регулиране и подпомагане на пътното движение на територия, границите на която са с радиус до 300 м от центъра на поста, в рамките на обслужваната по контрол на пътното движение територия."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3, т. 2 след думата "обстановка" се поставя запетая и се добавя "както и за осигуряване на масови, заградителни и други мероприятия".

4. В ал. 4, т. 2 думите "с тяло и ръце" се заменят с "или указания към участниците в движението".

§ 22. Член 36 се отменя.

§ 23. В чл. 37, ал. 3 след думите "разполагане на" се добавя "постоянен".

§ 24. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 5 думите "Границите на маршрутите" се заменят с "Маршрутите".

3. В ал. 7 след думата "вертолети" се добавя "или дронове".

§ 25. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "Началниците на отдел/сектори "Пътна полиция" и на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение при СДВР и" се заменят с "Началникът на отдел "Пътна полиция" при СДВР и началниците на сектори "Пътна полиция" при".

2. В т. 1 след думата "контрола" запетаята и думите "като управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, ползването на обезопасителни колани и каски, носене на задължителните документи, техническа изправност и др." се заличават.

§ 26. В чл. 43 съкращението "МПС" се заменя с "ППС", а думите "с технически средства", запетаята след тях и думата "помощни" се заличават.

§ 27. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1:

а) в основния текст думите "необходимите сили, техническите и помощните" се заменят с "минимален брой служители и необходимите";

б) в буква "а":

аа) в подбуква "аа" след думата "алкохол" се добавя "и/или наркотични вещества или техните аналози";

бб) в подбуква "вв" думата "мотористите" се заменят с "водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди";

вв) в подбуква "дд" думите "хора и товари от автобусите и товарните автомобили" се заменят с "пътници и/или товари";

гг) в подбуква "ее" думата "убитите" се заменя със "загиналите".

2. В т. 2, буква "а" думите "където пътят позволява затваряне на една или две ленти от платното за движение или до основния път е изградена достатъчно голяма отбивка" се заменят с "отговарящи на условията по чл. 42".

3. В т. 4:

а) в буква "в" след думата "кръвта" запетаята се заличава, а думите "както и полеви" се заменят с "и";

б) в буква "е" думите "участници, включително и" се заменят с "участници, извършващи проверките, както и за".

§ 28. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "мероприятие" се поставя запетая и се добавя "като информацията се въвежда в", а думите "чрез използване на" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За провеждане на инструктаж и отвод се обособява служебно помещение, оборудвано с карта (схема) на съответната територия с нанесени върху нея определените постове и маршрути."

§ 29. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "инспектор" се добавя "или от командир на отделение", а думите "в РУ" се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Графикът по ал. 1 се утвърждава ежемесечно от началниците на отдели/сектори "Пътна полиция" при ОДМВР, а за РУ при ОДМВР - от началника на съответното РУ."

§ 30. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. В основния текст думата "целта" се заменя с "извършване на инструктажа".

2. Точка 2 се отменя.

3. Точка 3 се отменя.

4. В т. 4 преди думите "да подготвят" се добавя "при необходимост".

§ 31. В чл. 48 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точки 1 - 7 се изменят така:

"1. извършва проверка на наличността на полицейските служители, определени за изпълнение на дейността по контрол на пътното движение и униформеното им облекло, служебно оръжие и оборудване, като се информира и за здравословното им състояние;

2. запознава полицейските служители с разстановката на силите и средствата за денонощието и поименното им разпределение по видове наряди;

3. указва времето за обслужване на постове, маршрути и местата за контрол съобразно пътнотранспортната обстановка, провежданите мероприятия, метеорологичните условия и др.;

4. информира служителите за по-характерните правонарушения през денонощието, за издирваните лица и МПС, както и други данни, имащи отношение към състоянието на оперативната и пътнотранспортната обстановка;

5. информира за наличието и местонахождението на други наряди в съответната територия за съответната работна смяна;

6. възлага конкретни задачи на нарядите за непосредствено изпълнение на дейността по контрол на пътното движение;

7. разпределя и предоставя техническите средства за контрол;"

б) създава се т. 8:

"8. проверява дали нарядите разполагат с необходимите образци от служебни документи и формуляри, използвани от полицейските наряди, осъществяващи контрол на пътното движение."

2. В ал. 2 съкращението "РСОД" се заменя с "АИСПП".

§ 32. В чл. 50, ал. 3 след думите "така, че да" се добавя "е видим и да".

§ 33. В чл. 51 ал. 2, 3 и 4 се отменят.

§ 34. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "маршрута и утвърдения часови график" се заменят с "участъка съгласно указаното време за обслужване на местата за контрол".

2. В ал. 2 думата "маршрутите" се заменя с "участъка по указаните маршрути".

3. В ал. 4 думите "часови графици за работа на установъчните пунктове и места" се заменят със "съгласно указаното време за обслужване на местата".

§ 35. В чл. 53, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "при извършване на проверка на МПС, на лица, както и" се заличават.

2. Точка 2 се изменя така:

"2. за извършване на проверка на МПС и на лица и за взетото отношение, когато РСОД е повредена или нарядът не разполага с такава;".

§ 36. В чл. 54, т. 1 думите "границите на" се заличават, а след думата "обслужване" се добавя "участъци с".

§ 37. В чл. 56, ал. 1 думата "маршрут" се заменя с "участък с маршрут на движение".

§ 38. В чл. 59 след думата "превоз" се добавя "на пътници".

§ 39. В чл. 60 след думите "Министерството на отбраната" се добавя "или на Българската армия".

§ 40. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Знаците и сигналите за спиране на водачите на превозни средства се подават от полицейския орган своевременно, ясно и разбираемо със стоппалка, чрез хоризонталното ѝ поставяне успоредно на линията на фаровете на спираното превозно средство или с вертикално изправена дясна ръка, като с лявата ръка се посочва мястото за спиране на превозните средства. През нощта и в условията на намалена или ограничена видимост може да се използва и описващ полукръг червен светлинен сигнал."

2. В ал. 5 думата "става" се заменя със "се осъществява", а след думите "изпреварването им" се поставя запетая и се добавя "или чрез подаване на специален звуков и/или светлинен сигнал от служебното превозно средство".

§ 41. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "за заснемане на камерите на АИСВПК по начин" се заменят с "на средствата за видеозаснемане, с които са оборудвани автомобилите за контрол, по начин", а думите "видео- и аудиозапис" се заменят с "аудиозапис и видеозаснемане";

б) в т. 4 думите "видео- и аудиозапис" се заменят с "аудиозапис и видеозаснемане".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Проверката задължително започва с извършването на справка по регистрационен номер на МПС и данни за водача и пътуващите лица чрез РСОД, а когато РСОД е повредена или нарядът не разполага с такава - чрез ОДЦ/ОДЧ."

3. Създава се ал. 10:

"(10) Полицейските служители, осъществяващи дейността по контрол на пътното движение, имат право да обработват картови плащания на дължими глоби чрез терминални устройства ПОС при желание от страна на водача и пътниците за заплащане на дължими глоби по Закона за движението по пътищата."

§ 42. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "ключ" се поставя запетая и се добавя "когато превозното средство разполага с такъв".

2. Точка 4 се отменя.

3. В т. 5 думите "и уведомява ОДЦ/ОДЧ, като прави справка чрез РСОД или ОДЦ/ОДЧ" се заличават, поставя се запетая и се добавя "като прави справка чрез РСОД или ОДЦ/ОДЧ, уведомява ОДЦ/ОДЧ и изпълнява дадените разпореждания".

§ 43. Член 64 се изменя така:

"Чл. 64. При получаване на данни за извършено престъпление или за наличие на опасни или забранени за притежаване предмети се извършва обиск на водача и пътниците, както и проверка на превозното средство и на вещите, които се превозват в него, съгласно ЗМВР, като за действията се уведомява ОДЦ/ОДЧ."

§ 44. В чл. 69 думите "природни" и "в обслужвания пост или маршрут" се заличават.

§ 45. В чл. 71, т. 4 думата "извличането" се заменя с "изтеглянето", а след думата "окаже" се добавя "при необходимост".

§ 46. В чл. 72 думите "началниците и" се заличават.

§ 47. В чл. 74, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 3:

"3. състоянието на оперативната и пътно-транспортната обстановка в обслужвания район;".

2. Досегашната т. 3 става т. 4.

§ 48. В чл. 75, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думата "базата" се заменя със "съответната структура", а думите "на електронен носител чрез друг служебен РСОД" се заменят с "в АИСПП".

2. В т. 3 думите "изминалото денонощие" се заменят с "изминалия месец".

§ 49. Член 76 се отменя.

§ 50. В чл. 77 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Ежедневните справки" се заменят със "Справките", думите "т. 2, 3 и 4" се заменят с "т. 2 и 3", а думите "полицейски служител" се заменят с "полицейски орган от същото направление на дейност".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В срок до 10-о число на текущия месец началникът на отдел "Пътна полиция" при СДВР и началниците на сектори "Пътна полиция" при ОДМВР предоставят ежемесечно в отдел "Пътна полиция" при ГДНП обобщена справка за изминалия месец за състоянието, резултатите и дейността по безопасността на движението на територията на областта."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Началниците на РУ, които имат в състава си младши автоконтрольори, предоставят преди срока по ал. 3 необходимите данни на началниците на сектори "Пътна полиция" при ОДМВР за включването им в обобщената справка по приложение № 12."

§ 51. Основният текст на чл. 78 се изменя така:

"Чл. 78. За изпълнение на дейност по пътен контрол нарядът е длъжен да носи:".

§ 52. В чл. 79 думите "застъпването в наряд" се заменят с "изпълнението на дейността по контрол на пътното движение".

§ 53. В чл. 80 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "осигуряването" се заменя с "опазването".

2. В ал. 2:

а) в т. 4 думите "мерки за" се заменят с "мерки, свързани с";

б) в т. 7 думите "превозните документи на" се заменят с "документите за превоз на товари и обезопасяването на товарите на движещите се по пътя";

в) точка 15 се отменя;

г) в т. 16 думата "заградителните" се заменя със "заградителни", а думата "началниците" се заменя с "ръководителя на мероприятието".

§ 54. В чл. 81, т. 4 думата "стихийни" се заличава.

§ 55. В чл. 82, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думата "стихийни" се заличава.

2. Точка 5 се изменя така:

"5. за съпровождане до мястото за извършване на установяване с доказателствен анализатор или на медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване на водачи на МПС, за които с техническо средство е установена концентрация на алкохол над 1,2 на хиляда;".

3. Създава се т. 6:

"6. за съпровождане до мястото за извършване на медицинско изследване и вземане на биологични проби за химико-токсикологично лабораторно изследване на водачи на МПС, за които с тест е установено наличие на наркотични вещества или техни аналози."

§ 56. В чл. 83 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "контрол" се добавя "на правилата за движение по пътищата".

2. Точка 3 се отменя.

§ 57. Член 84 се изменя така:

"Чл. 84. (1) Директорът на СДВР/ОДМВР определя минимален брой часове за контрол с ТСС въз основа анализ на настъпилите ПТП на територията на съответната ОДМВР.

(2) Със заповед на директора на СДВР/ОДМВР се определят отговорници за техническите средства, които:

1. водят на отчет техническите средства и системи в СДВР/ОДМВР и РУ;

2. водят дневници за всяко средство за измерване, в които се отразяват техническото му състояние, извършените първоначална и периодични проверки (калибриране) и преминаване през държавна метрологична проверка - когато техническото средство подлежи на такива проверки;

3. представят своевременно за ремонт и получават ремонтираните средства за измерване;

4. следят и контролират техническото състояние на техническите средства."

§ 58. В чл. 85 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след съкращението "РУ" и запетаята след него се добавя "които имат в състава си младши автоконтрольори, и началниците", а думите "и на звената, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение" се заличават.

2. В т. 1 думите "със средствата" се заменят със "с техническите средства".

3. В т. 4 думите "и запаметени нарушения" се заменят с "нарушения и запаметените показания".

§ 59. В чл. 86 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Началниците на РУ, които имат в състава си младши автоконтрольори, и на отдел/сектори "Пътна полиция" при СДВР и ОДМВР, ежемесечно осъществяват проверка на съответствието на установените нарушения и запаметените със средствата за измерване показания и взетото административно отношение."

2. В ал. 3, т. 4 думите "на използване и предложения" се заменят с "на използваните места за контрол, предложения за актуализиране на същите и".

§ 60. В чл. 87 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При осъществяване на дейност по контрол на пътното движение полицейските органи използват:

1. автоматизирани технически средства и системи за контрол на скоростта, наличието на сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за други техни нарушения;

2. системи за автоматично разчитане и разпознаване на табели с регистрационни номера на превозни средства и комбинирани устройства;

3. системи за наблюдение, автоматично регистриране и идентифициране на МПС при преминаване на червен сигнал на светофарната уредба и за други нарушения;

4. технически средства за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването ѝ в издишания въздух;

5. технически средства и системи за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози;

6. мобилни технически средства за измерване на шума от моторните превозни средства и от техните изпускателни уредби;

7. мобилни технически средства и системи за проверка на светлопропускливостта на автомобилните стъкла;

8. мобилни димомери за измерване на димността на отработените газове от МПС с дизелови двигатели;

9. мобилни газоанализатори на отработени газове от МПС с искрово запалване."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Техническите средства по ал. 1, т. 1 за измерване на скорост, т. 4, 8 и 9 могат да се използват от полицейските органи, след като са преминали контрол съгласно изискванията на Закона за измерванията или Закона за техническите изисквания към продуктите и нормативните актове по прилагането им и подлежат на последващ контрол, с периодичност - съгласно заповед на председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Резултатите от всяко използване на техническо средство се отразяват в дневник на техническото средство."

§ 61. В чл. 88 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Използването на АТСС за контрол на скоростта, с изключение на стационарните такива, се планира ежемесечно, при което се осигурява ефективното им използване и правилното им разпределение на пътната мрежа на предварително определени места за контрол.

(2) Местата за извършване на контрол с технически средства и системи се определят по реда на Наредба № 8121з-532 от 2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата (ДВ, бр. 36 от 2015 г.)."

2. В ал. 3 след думата "изпреварване" се поставя запетая и се добавя "наличието на сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите".

3. В ал. 4 думата "уреди" се заменя с "АТСС".

§ 62. В чл. 89 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "мобилни" се добавя "(прикрепени към превозно средство или временно разположени на участък от пътя)", а думите "или преносими" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Използването на АТСС за контрол на скоростта се извършва по реда на Наредба № 8121з-532 от 2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата."

3. Алинеи 3 - 5 се отменят.

§ 63. В чл. 91 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се отменят.

2. В ал. 4 след думата "отвода" и запетаята след нея се добавя "регистрира се в деловодството на структурното звено,".

3. В ал. 6 думите "и системи" се заличават, а думите "РСОД съгласно" се заменят с "РСОД, както и в".

4. В ал. 7 след думата "аналози" се поставя запетайка, а думите "и резултатът" се заменят с "резултатите".

5. Създават се ал. 8 - 10:

"(8) При използване от наряда на мобилни технически средства и системи за измерване на шума от МПС и от техните изпускателни уредби резултатите се отразяват в дневник (приложение № 18а).

(9) При използване от наряда на мобилни технически средства и системи за проверка на светлопропускливостта на автомобилните стъкла резултатите се отразяват в дневник (приложение № 18б).

(10) При използване от наряда на мобилни димомери за измерване на димността на отработените газове от МПС с дизелови двигатели или на мобилни газоанализатори на отработени газове от МПС с искрово запалване резултатите се отразяват в дневник (приложение № 18в)."

§ 64. В чл. 92 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите на осъществяване на контрол с мобилно АТСС нарушителите не се спират при установено нарушение на максимално допустимата скорост, а след сваляне на информацията от АТСС се предприемат действия за реализиране на административнонаказателната отговорност за извършеното нарушение. Допуска се спиране на място в случаите, когато водачът извършва друго нарушение или за нарушението е предвидено наказание лишаване от право да се управлява МПС или отнемане на контролни точки."

2. Алинея 3 се отменя.

§ 65. В чл. 95 запетаята след думата "задачи" и думите "но с не повече от един вид средство за измерване, необходим за конкретната дейност" се заличават.

§ 66. Член 96 се отменя.

§ 67. В чл. 98, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "полицейският наряд" се заменят с "нарядът".

2. В т. 8 след думите "Министерството на отбраната" се добавя "или на Българската армия".

§ 68. В чл. 99 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2:

а) в основния текст след думите "обстановка с" се добавя "РСОД или с";

б) в буква "б" думите "изглед по" се заличават;

в) буква "в" се изменя така:

"в) състояние на пътя, пътни знаци, маркировка и организация на движението;".

2. В т. 5 след съкращението "АУАН" и запетаята след него се добавя "фишове", а думите "протоколът за ПТП се подписва от участниците в него" се заличават.

§ 69. В чл. 100 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5 думата "автоконтрольорът" се заменя с "нарядът".

2. В т. 9 след съкращението "ДОГ" се добавя съюзът "и".

§ 70. В чл. 101, ал. 1 думите "действа в зависимост от" се заменят с "изпълнява".

§ 71. В чл. 102 думата "собственика" се заменя с "водача", думите "на охраняемо място" се заменят с "на безопасно място", а след думата "собственик" се добавя "или ползвател".

§ 72. В чл. 105 думите "съответната дипломатическа мисия" се заменят с "Министерството на външните работи".

§ 73. В чл. 112, ал. 2 думите "под 50 м" се заличават.

§ 74. В чл. 117, ал. 1 думата "регулировчикът" се заменя с "полицейският орган".

§ 75. В приложение № 3 към чл. 20, ал. 1 думите в скобите "(пост, маршрут)" се заменят с "(участък за обслужване на територията)", а в т. 1 думите "на маршрутите/постовете" се заменят със "за обслужване".

§ 76. В приложение № 4 към чл. 21, ал. 1 думата "СЕДМИЧЕН" и наклонената черта след нея се заличават.

§ 77. Приложение № 9 към чл. 46, ал. 2 се отменя.

§ 78. В приложение № 10 към чл. 48, ал. 1, т. 5 думите "чл. 48, ал. 1, т. 5" се заменят с "чл. 6, т. 2", а думите "от ПК" се заменят с "по КПД".

§ 79. Приложение № 11 към чл. 75, ал. 2, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 11 към чл. 75, ал. 2, т. 1


 

Ежедневна форма на отчет

 

Състав на наряда:

Дата ............................. 20 .... г.

1. ..............................................................................................................

Смяна .................................... ч.

(длъжност, име, фамилия на старшия на наряда)

Служебно МПС рег. № :

2. ...............................................................................................................

......................................................

(длъжност, име, фамилия на водача на сл. МПС)

Провел инструктажа:

3. ..............................................................................................................

......................................................

 

(име, фам., длъжност, подпис)

4. ...............................................................................................................

Провел отвода:

 

......................................................

Назначени по маршрут № ......................., вариант № ............................

 (име, фам., длъжност, подпис)

Поставени конкретни задачи по време на инструктажа, издирвани МПС, лица и други:

................................................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................

 

1. Извършена дейност по контрол на пътното движение

 

Дейност

Час на спиране

Номер
на МПС

Нарушител/

проверени пътници или др. лица

Нарушение

Чл.

Взето отношение

АУАН/

фиш №

Бр. връчени док.

Час на освобождаване

Бележки от дейността

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Справка за изпълнение на поставените задачи

 

Общ брой проверени ППС

 

2.

ДЕЙНОСТ ПО ПЪТЕН КОНТРОЛ

ед. м.

ОБЩО

АКТ

ФИШ

ПТП

2.1.

Установени нарушения - общо

бр.

 

 

 

 

2.2.

Нарушения на водачите - общо

бр.

 

 

 

 

2.3.

Нарушения на пешеходците

бр.

 

 

 

 

2.4.

Нарушения на пътниците

бр.

 

 

 

 

2.5.

Изготвени нарушения от наряда общо

бр.

 

 

 

 

2.6

Връчени ел. фишове от наряда общо

бр.

 

 

 

 

3.

Общ брой обработени ПТП от наряда

бр.

 

 

 

 

 

Общ брой извършени инспекции

бр.

 

 

 

 

 

Общ брой заснети клипове АТСС

бр.

 

 

 

 

 

Други извършени дейности: .....................................................................................................................................

 

Дата ...................                                                             Изготвил отчета: ...............................................................

гр. ......................                                                                                              (име, фамилия, длъжност, подпис)

Осъществен контрол върху дейността на наряда:

.......................................................................................................................................................................................

Приел: ..................................................................................

                                                                                                              (име, фамилия, длъжност, подпис)

 


"

§ 80. В приложение № 12 към чл. 75, ал. 2, т. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3.1.16 думите "винетен стикер" се заменят със "заплатена винетна такса".

2. Точки 4.2.2 и 4.2.3 се заличават.

3. Създава се т. 8:

"

 

8

Дейност по установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози от водачи на МПС

 

8.1.

Наличност в началото на периода на тестови касети Dräger

DrugТest 5000

Test Kit

Използвани
тестови касети Dr
äger

DrugТest 5000 Test Kit

Установен брой положителни проби

Получени през месеца тестови касети, вкл. и от дарения

Наличност в края на периода

 

8.2.

Наличност в началото на периода еднократни полеви тестове Dräger DrugCheck 3000

Използвани еднократни полеви тестове Dräger Drug Check 3000

Установен брой положителни проби

Получени през месеца еднократни полеви тестове, вкл. и от дарения

Наличност в края на периода

 

 

"

§ 81. Приложение № 14 към чл. 78, т. 4 се изменя така:

"Приложение № 14 към чл. 78, т. 4


СПИСЪК

на вещите в автоконтрольорската чанта


1. Служебни документи:

а) бланки АУАН, фиш, ЗППАМ, протокол за ПТП, протокол за проверка на превозно средство, разпореждане, протокол за предупреждение, призовка, заповед за задържане на лице, протокол за обиск на лице;

б) план-схема за отразяване на местопроизшествие;

в) протокол за установяване употребата на наркотични вещества или техните аналози - приложение № 1 от Наредба № 1 от 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози (ДВ, бр. 61 от 2017 г.) (Наредба № 1 от 2017 г.);

г) протокол за извършване на проверка за употреба на наркотични вещества или техните аналози - приложение № 2 от Наредба № 1 от 2017 г.;

д) стикери по чл. 3, ал. 3 от Наредба № 1 от 2017 г.;

е) образец на докладна записка;

ж) обратни разписки за връчени електронни фишове;

з) уведомление за съставен фиш за неправилно паркирано МПС в отсъствието на нарушителя.

2. Стоппалка.

3. Полицейска свирка.

4. Джобно фенерче, тебешир и уред за измерване на дължина (метър или ролетка).

5. Дълбокомер за измерване дълбочината на протектора на гумите.

6. Стикер "СПРЯН ОТ ДВИЖЕНИЕ" по образец."

§ 82. Създава се приложение № 18а към чл. 91, ал. 8:

"Приложение № 18а към чл. 91, ал. 8


ДНЕВНИК

за отразяване на резултатите от използване на техническо средство за измерване на шума от моторните превозни средства и от техните изпускателни уредби

 

Номер на
измерването

Дата

Час

Място

Стойност в dB

Служител

АУАН №

ЗППАМ №

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 83. Създава се приложение № 18б към чл. 91, ал. 9:

"Приложение № 18б към чл. 91, ал. 9


ДНЕВНИК

за отразяване на резултатите от използване на техническо средство за проверка на светлопропускливостта на автомобилните стъкла

 

Номер на
измерването

Дата

Час

Място

Стойност в %

Служител

АУАН №

ЗППАМ №

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 84. Създава се приложение № 18в към чл. 91, ал. 10:

"Приложение № 18в към чл. 91, ал. 10

ДНЕВНИК

за отразяване на резултатите от използване на димомери за измерване на димността на отработените газове от МПС с дизелови двигатели или на мобилни газоанализатори на отработени газове от МПС с искрово запалване

 

Номер на
измерването

Дата

Час

Място

Съдържание на вредни вещества в изгорелите газове

Служител

АУАН №

ЗППАМ №

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

 

 

 

 

 

 

 

"

§ 85. Навсякъде в инструкцията думите "пътен контрол", "пътният контрол", "пътния контрол", "полицейските служители", "полицейския служител", "полицейски служители", "полицейски служител", "полицейският служител" и съкращенията "ППК" и "ПК" се заменят съответно с "контрол на пътното движение", "контролът на пътното движение", "контрола на пътното движение", "полицейските органи", "полицейския орган", "полицейски органи", "полицейски орган", "полицейският орган", "ПКПД" и "КПД".

Заключителни разпоредби

§ 86. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките