Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 29 от 9.IV

ИНСТРУКЦИЯ № І-2 ОТ 23 МАРТ 2021 Г. ЗА РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ НА МЯСТО ПО ЧЛ. 108, АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА АДМИНИСТРАТИВНА ДИРЕКЦИЯ "ФИНАНСОВО РАЗУЗНАВАНЕ" НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛН

 

ИНСТРУКЦИЯ № І-2 ОТ 23 МАРТ 2021 Г. ЗА РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ НА МЯСТО ПО ЧЛ. 108, АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА АДМИНИСТРАТИВНА ДИРЕКЦИЯ "ФИНАНСОВО РАЗУЗНАВАНЕ" НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" И НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

В сила от 09.04.2021 г.
Издадена от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и изпълнителния директор на Националната агенция за приходите

Обн. ДВ. бр.29 от 9 Април 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С настоящата инструкция се урежда редът за осъществяване на съвместни проверки на място от Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САДФР) на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари по отношение на лицата по чл. 4, т. 21 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

Чл. 2. От страна на ДАНС общото ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция се осъществява от председателя на ДАНС, а оперативното ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция - от директора на САДФР на ДАНС.

Чл. 3. От страна на НАП общото ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а оперативното ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция се осъществява от определени от него длъжностни лица.

Чл. 4. Всички действия, предприемани в изпълнение на тази инструкция, се извършват при спазване на разпоредбите на съответните законови и подзаконови актове, регламентиращи условията и реда за събиране, съхраняване, обработване, използване и разкриване на сведения, представляващи банкова тайна, професионална тайна, служебна тайна, лични данни, класифицирана информация или друга защитена от закон информация.

Глава втора.
СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ НА МЯСТО

Чл. 5. (1) Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС и НАП извършват съвместни проверки на място по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари на лицата по чл. 4, т. 21 от ЗМИП.

(2) Съвместни проверки се извършват по предложение на САДФР на ДАНС и оправомощените от изпълнителния директор на НАП длъжностни лица, които осъществяват оперативното ръководство и контрол по изпълнение на настоящата инструкция.

(3) Съвместните проверки се извършват въз основа на писмена заповед, издадена от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице и от изпълнителния директор на НАП или оправомощено от него длъжностно лице, в която се посочват целите, срокът и мястото на проверката, проверяваните лица, други обстоятелства от значение за проверката, ако има такива, както и имената и длъжностите на лицата, на които се възлага да извършат проверката - контролни органи по чл. 108, ал. 2 от ЗМИП и органи по приходите.

(4) Целите на проверките се определят в зависимост от резултатите от прилагането на основан на риска подход по чл. 114, ал. 1 и чл. 115 от ЗМИП или възникналата необходимост за извършване на проверка. С оглед на целите за всяка проверка се изготвя план, който съдържа разпределението на темите, предмет на проверката съгласно изискванията на ЗМИП, между длъжностните лица на двете институции в рамките на техните законоустановени правомощия.

(5) Заповедта за проверка се изготвя в три екземпляра за САДФР на ДАНС, НАП и проверяваното лице и се връчва срещу подпис на проверяваното лице ведно с писмо - искане на справки и документи.

(6) За всяка извършена проверка на място по чл. 108, ал. 4 от ЗМИП се съставя констативен протокол в три екземпляра, който се подписва от длъжностните лица, извършили проверката, и се връчва срещу подпис на провереното лице.

(7) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от контролните органи на САДФР на ДАНС и НАП по чл. 123 от ЗМИП в рамките на законоустановените им правомощия и предвиденото в плана по ал. 4 разпределение.

(8) Наказателните постановления се издават от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице, съответно от изпълнителния директор на НАП или оправомощено от него длъжностно лице.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари.

§ 2. Инструкцията влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките