Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 27.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 4.04.2018 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ С УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, СПЕЦИАЛНО И РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ДРУГО ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО И СНАРЯЖЕНИЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПО

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 4.04.2018 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ С УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, СПЕЦИАЛНО И РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ДРУГО ВЕЩЕВО ИМУЩЕСТВО И СНАРЯЖЕНИЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 35 ОТ 2018 Г.)

В сила от 27.08.2021 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.71 от 27 Август 2021г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) На осигуряване подлежат военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, курсантите, кадетите, резервистите по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" при участие в операции или мисии извън територията на страната."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Наредбата се прилага и за българските военнослужещи, които изпълняват военна служба в състава на многонационални формирования или които заемат длъжности в задгранично представителство на Република България, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея."

§ 2. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) При първоначално приемане на военна служба военнослужещите се осигуряват с униформено облекло по приложение № 1 (за военнослужещите от служба "Военна полиция" по приложение № 8) въз основа на заповед на командира с еднократен лимит в размер, равен на тройния размер на обявения с акт на министъра на отбраната годишен лимит за годината на назначаване, в съответствие с придобиваното звание. Еднократният лимит е валиден за текущата година на назначаването и за следващата календарна година, без да се допуска удължаване срока на усвояването му.

(2) При последващо приемане на военна служба на лица, изпълнявали военна служба, военнослужещите се осигуряват с униформено облекло по приложение № 2 (за военнослужещите от служба "Военна полиция" по приложение № 8) въз основа на заповед на командира, както следва:

1. в случай че са изминали по-малко от 24 месеца от датата на освобождаване от военна служба - еднократно с годишен лимит (обявен с акт на министъра на отбраната за годината на назначаване) в двоен размер за придобиваното звание, валиден за текущата и следващата календарна година;

2. в случай че са изминали повече от 24 месеца от датата на освобождаване от военна служба - еднократно с годишен лимит (обявен с акт на министъра на отбраната за годината на назначаване) в троен размер за придобиваното звание, валиден за текущата и следващата календарна година.

(3) По реда на ал. 2 се осигуряват с униформено облекло и лицата, изпълнявали военна служба, които са възстановени на предишната или на друга длъжност, въз основа на влязло в сила съдебно решение за отмяна на заповедта за освобождаването им."

§ 3. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На военнослужещите се изплаща левовата равностойност в размер до 25 % от полагащия се годишен лимит при наличие на финансови средства по решение на:

1. за военнослужещите от Българската армия и Щаба на отбраната - от началника на отбраната;

2. за военнослужещите от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и административните звена от Министерството на отбраната (без Щаба на отбраната) - от постоянния секретар на отбраната;

3. за българските военнослужещи, които изпълняват военна служба в състава на многонационални формирования или които заемат длъжности в задгранично представителство на Република България, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея:

а) от началника на отбраната - за водещите се на отчет и доволствие към военни формирования и структури от състава на Българската армия и Щаба на отбраната;

б) от постоянния секретар на отбраната - за водещите се на отчет и доволствие към военни формирования/структури на пряко подчинение на министъра на отбраната и административните звена от Министерството на отбраната (без Щаба на отбраната)."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Левовата равностойност по ал. 1 се изплаща на основание заповед на командира."

§ 4. В чл. 33 се създават ал. 7 и 8:

"(7) Отпуснатият авансов и допълнителен лимити са валидни за текущата (първа) и следващата (втора) календарна година.

(8) В случаите, когато военнослужещ се осигури с допълнителен лимит по приложение № 5, но не бъде командирован да изпълнява военна служба извън територията на страната по чл. 134, ал. 2, т. 1 и 2 от ЗОВСРБ, допълнителният лимит се използва през първата и втората година. След втората година на военнослужещия се отпуска годишен лимит с коригиран размер, в който е отразена разликата между отпуснатия допълнителен лимит и обявения за втората година със заповед на министъра на отбраната годишен лимит."

§ 5. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. Военнослужещите от военните формирования, декларирани за участие в мисии и операции на НАТО или Европейския съюз, при активиране за участие в мисии и операции се осигуряват с имущество от звената от състава на СКС, както следва:

1. с униформено облекло: по приложение № 5, по реда на чл. 33, ал. 2;

2. с друго вещево имущество и снаряжение: по приложение № 6, по реда на чл. 35."

§ 6. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. Резервистите, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв по чл. 59 от ЗРВСРБ, се осигуряват с униформено облекло и снаряжение за служебно ползване по приложение № 4 и приложение № 7 за времето на изпълнение на срочната служба."

§ 7. Член 39а се отменя.

§ 8. В чл. 42 ал. 1 се изменя така:

"(1) Випускниците курсанти се осигуряват по приложение № 1 с цвят на униформеното облекло на съответния вид Въоръжени сили, от които са заявени за обучение, а при обучение по заявка на служба "Военна полиция" - по приложение № 8."

§ 9. Чл. 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) Осигуряването на випускниците курсанти с полагащото се униформено облекло за тържественото им производство в първо офицерско звание се извършва и отчита в съответното ВВУ с раздавателно-приемателна ведомост, като екземпляр от ведомостта се предоставя срещу подпис на випускника курсант. Във ведомостта се описват всички раздадени номенклатури облекла с пълното им наименование, мярка, количества, единични цени и обща стойност.

(2) При встъпване в длъжност новоназначените офицери се доосигуряват при условията на чл. 4, ал. 1 с лимитна вещева книжка, която се издава от обслужващата финансова служба на военното формирование/структура по местоназначение, въз основа на представена раздавателно-приемателна ведомост и заповед на командира. Лимитната вещева книжка се издава със стойност, равна на разликата между полагащия се лимит по чл. 4, ал. 1 и общата стойност на полученото от ВВУ униформено облекло по раздавателно-приемателна ведомост.

(3) Представеният екземпляр от раздавателно-приемателната ведомост се прилага към заповедта на командира, а копие от раздавателно-приемателната ведомост се предава в обслужващия филиал за прилагане към личния вещеви картон.

(4) При назначаване на длъжност, изискваща промяна на цвета на осигуреното униформено облекло, новоназначеният офицер връща в обслужващото го звено неизползваното униформено облекло, като чрез замяна получава същия вид облекло с изискващия се цвят."

§ 10. (В сила от 01.09.2021 г.) В допълнителната разпоредба т. 4 и 5 се изменят така:

"4. "Ръководители" са ръководителите на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, командирите на СКС, видовете въоръжени сили, СКСО, КЛП и ККИПК.

5. Използваните в приложенията съкращения означават:

- СКС - Съвместно командване на силите;

- ВМА - Военномедицинска академия;

- ВС - Въоръжени сили;

- ОВ - Общовойскови;

- СВ - Сухопътни войски;

- ВВС - Военновъздушни сили;

- ВМС - Военноморски сили;

- СКСО - Съвместно командване на специалните операции;

- НГЧ - Национална гвардейска част;

- КЛП - Командване за логистична поддръжка;

- ККИПК - Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана."

§ 11. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 59, ал. 3, т. 1, предл. 3" се заменят с "във връзка с чл. 59г, ал. 4".

§ 12. В приложение № 1 към чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел ІІ. Офицери, офицерски кандидати, мичмани и сержанти, носещи униформено облекло ВМС:

1.1. позиция № 3 "Шапка дамска бяла" се изменя така:

"

по

ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

3.

Шапка дамска бяла

бр.

2

"

1.2. създава се позиция № 70:

"


по

ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

70.

Знак за специалност (само за офицери, завършили ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" или придобили морско образование във ВА "Г. С. Раковски")

бр.

1

"

2. В раздел ІІІ. За матроси позиция 14 "Панталон от док черен" се изменя така:

"


по

ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

14.

Панталон от док черен

бр.

2

"

3. В "Забележки" т. 2 се изменя така:

"2. Номенклатурите и количествата се определят със заповед на командира в зависимост от спецификата на заеманата длъжност и в рамките на полагащия се лимит, но не повече от посочените в таблицата препоръчителни количества."

§ 13. В приложение № 2 към чл. 5, в раздел ІІ. За висш команден състав, офицери, офицерски кандидати, мичмани и сержанти, носещи униформено облекло ВМС се създава позиция № 77:

"


по

ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

77.

Знак за специалност (само за офицери, завършили ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" или придобили морско образование във ВА "Г. С. Раковски")

бр.

1

"

§ 14. В приложение № 3 към чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел І. УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, подраздел А. Униформено облекло за курсантите в НВУ и ВВВУ:

1.1. позиции от № 1 до 4 включително се изменят така:

"


по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

1.

Полушуба/шинел

бр.

1

за срока на обучението

служебно

2.

Фуражка/шапка дамска

бр.

3

за срока на обучението

служебно

3.

Костюм униформен

бр.

2

за срока на обучението

служебно

4.

Якичка бяла

бр.

8

за дванадесет месеца

безвъзмездно

"

1.2. позиции от № 15 до 17 включително и № 47 се изменят така:

"

по

ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-
во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

15.

Ръкавици кожени/поларени

чф.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

16.

Пагони тунел и пагони твърди

чф.

25

за срока на обучението

безвъзмездно

17.

Именна табела за сако

бр.

1

за срока на обучението

безвъзмездно

47.

Работен костюм (яке и панталон или гащеризон)

бр.

5

за срока на обучението

безвъзмездно

"

1.3. създават се позиции от № 48 до 50 включително:

"

по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-
во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

48.

Знак за завършен военен университет

бр.

1

за випускниците

безвъзмездно

49.

Ръкавици работни

чф.

5

за срока на обучението

безвъзмездно

50.

Чанта командирска

бр.

1

за срока на обучението

служебно

"

2. В раздел І. УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО, подраздел Б. Униформено облекло за курсантите във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров":

2.1. позиции № 1 и 2 се изменят така:

"


по

ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-
во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

1.

Полушуба камуфлажна зимна (черна)

бр.

3

за срока на обучението

безвъзмездно

2.

Топла подплата за полушуба камуфлажна зимна (черна)

бр.

3

за срока на обучението

безвъзмездно

"

2.2. създават се позиции от № 42 до 51 включително:

"


по

ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-
во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

42.

Полушуба камуфлажна зимна (черна)

бр.

3

за срока на обучението

безвъзмездно

43.

Топла подплата за полушуба камуфлажна зимна (черна)

бр.

3

за срока на обучението

безвъзмездно

44.

Панталон камуфлажен летен (черен)

бр.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

45.

Панталон камуфлажен зимен (черен)

бр.

1

за срока на обучението

безвъзмездно

46.

Топла подплата за панталон камуфлажен зимен (черна)

бр.

1

за срока на обучението

безвъзмездно

47.

Риза камуфлажна с дълъг ръкав (черна)

бр.

2

за срока на обучението

безвъзмездно

48.

Шапка камуфлажна лятна (черна)

бр.

1

за срока на обучението

безвъзмездно

49.

Шапка камуфлажна зимна (черна)

бр.

1

за срока на обучението

безвъзмездно

50.

Пагони за камуфлажно облекло (от курсант до мичман)

чф.

10

за срока на обучението

безвъзмездно

51.

Пагони за шапка (от курсант до мичман)

бр.

5

за срока на обучението

безвъзмездно

"


3. В раздел І. УНИФОРМЕНО ОБЛЕКЛО се създава подраздел В:

"

по

ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-во

Срок за износване

(месеци)

Отпуска се

В. Униформено облекло за представителния блок на НВУ "В. Левски"

1.

Фуражка/шапка дамска - НВУ

бр.

1

за срока на обучението

служебно

2.

Костюм униформен - НВУ

бр.

1

за срока на обучението

служебно

3.

Шарф с блях - НВУ

бр.

1

за срока на обучението

служебно

4.

Акселбант - НВУ

бр.

1

за срока на обучението

служебно

5.

Кожен колан за панталон - НВУ

бр.

1

за срока на обучението

служебно

6.

Обувки/ботуши - НВУ

чф.

1

за срока на обучението

служебно

7.

Ръкавици черни - НВУ

чф.

1

за срока на обучението

служебно

8.

Ръкавици бели - НВУ

чф.

1

за срока на обучението

служебно

"

4. В "Забележки" т. 2 се изменя така:

"2. ВВУ създават оборотен фонд в размер до 20 % от полагащите се на курсантите облекла и обувки."

§ 15. В "Забележки" на приложение № 4 към чл. 21, 39, 40 и 41 се създава т. 4:

"4. Военнослужещите могат да се осигуряват с раница (малка и голяма) и чрез филиалите (военните магазини) с лимитна вещева книжка."

§ 16. В приложение № 5 към чл. 33 и 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Позиция № 4 се изменя така:

"


по ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

 4.

Риза с дълъг ръкав камуфлажна

бр.

2

"

2. Създават се позиции от № 15 до 17 включително:

"

по ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

 15.

Топла подплата за полушуба камуфлажна зимна

бр.

1

 16.

Топла подплата за панталон камуфлажен зимен

бр.

1

 17.

Риза за носене под бронежилетка

бр.

1

"

3. В раздел "Забележки" т. 9 се изменя така:

"9. Номенклатурите за военнослужещите от военните формирования, декларирани за участие в операции и мисии на НАТО или Европейския съюз, се осигуряват в звената от състава на СКС по заявка на съответните структури от Въоръжените сили. При активиране на съответното декларирано военно формирование СКС организира изпълнението на заявките.

За осигуряване на декларираните формирования с висока степен на готовност СКС формира текущ резерв за номенклатурите от приложението (без "Именна табелка") в размер, определен от командващия на СКС. Формираният резерв ежегодно се опреснява."

§ 17. В приложение № 6 към чл. 35 и 40, в раздел "Забележки" т. 9 се изменя така:

"9. Номенклатурите за военнослужещите от военните формирования, декларирани за участие в операции и мисии на НАТО или Европейския съюз, се осигуряват от СКС по заявка на съответните структури от Въоръжените сили. При активиране на съответното декларирано военно формирование СКС организира изпълнението на заявките."


§ 18. В приложение № 7 към чл. 39 и 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието на приложение № 7 към чл. 39 и 40 се изменя така:

"ТАБЛИЦА

за вида и нормите на осигуряваното униформено облекло на резервистите, изпълняващи срочна служба в доброволния резерв по чл. 59 от ЗРВСРБ".

2. Създават се позиции № 18 и 19:

"

по ред

Наименование на номенклатурите

Мярка

Количество

 18.

Топла подплата за полушуба камуфлажна зимна

бр.

1

 19.

Топла подплата за панталон камуфлажен зимен

бр.

1

"

3. В "Забележки" се правят следните изменения и допълнения:

3.1. точка 1 се изменя така:

"1. До създаването на достатъчни количества запаси от нови модели облекла и обувки, посочени в приложението, правоимащите се осигуряват с наличните стари модели облекла и обувки, съхранявани в складовете на военните формирования, до усвояване на наличностите.";

3.2. създава се т. 3:

"3. Командирите/началниците на военни формирования/структури организират планирането на полагащото се униформено облекло и друго вещево имущество за резервистите."

§ 19. В приложение № 11 към чл. 21, 27 и 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел VІІІ позиция № 19 се заличава.

2. Раздел XI се изменя така:

"

по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-во

Срок за износване (години)

Отпуска се

XI. СПЕЦИАЛНО ОБЛЕКЛО ЗА РАБОТЕЩИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНИ ГОРИВА И ТОКСИЧНО-ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА

1.

Костюм киселиноустойчив за работа с окислители

бр.

2

1

безвъзмездно

2.

Костюм горивоустойчив за работа със специални горива

бр.

2

1

безвъзмездно

3.

Костюм за работа с токсично-химични вещества

бр.

2

1

безвъзмездно

4.

Ръкавици киселиноустойчиви за работа с окислители

чф.

6

1

безвъзмездно

5.

Ръкавици горивоустойчиви за работа със специални горива

чф.

6

1

безвъзмездно

6.

Ръкавици за работа с токсично-химични вещества

чф.

6

1

безвъзмездно

7.

Ботуши противоплъзгащи, киселиноустойчиви за работа с окислители

чф.

1

1

безвъзмездно

8.

Ботуши противоплъзгащи, горивоустойчиви, маслоустойчиви, водоустойчиви, антистатични за работа със специални горива

чф.

1

1

безвъзмездно

9.

Ботуши противоплъзгащи, за работа с токсично-химични вещества

чф.

1

1

безвъзмездно

10.

Целолицева защитна маска (шлем с филтър) - за работещите със специални горива, окислители и токсично-химични вещества

бр.

2

1

безвъзмездно

11.

Филтри за защитна маска (шлем с филтър) - за работещите със специални горива и токсично-химични вещества

бр.

Съгласно предписанията на производителя и/или достигане на максимални концентрации на преработка

безвъзмездно

"

3. Раздел ХIV се изменя така:

"


по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количество

Срок за износване (години)

Отпуска се

ХIV. РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЗА РАБОТЕЩИТЕ В АКУМУЛАТОРНО-ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ

1.

Костюм работен зимен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон) от памучен плат

бр.

1

2

безвъзмездно

2.

Костюм работен летен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон) от памучен плат

бр.

1

2

безвъзмездно

3.

Ботуши гумени

чф.

1

1

безвъзмездно

4.

Престилка гумена

бр.

1

1

безвъзмездно

5.

Ръкавици киселиноустойчиви

чф.

1

1

безвъзмездно

6.

Наръкавници брезентови

чф.

1

1

безвъзмездно

7.

Обувки работни летни с композитно бомбе и пластина

чф.

1

2

безвъзмездно

8.

Обувки работни зимни с композитно бомбе и пластина

чф.

1

2

безвъзмездно

9.

Очила предпазни от закрит тип

бр.

1

2

безвъзмездно

"

4. Наименованието и буква "А" от раздел XX се изменят така:

"


по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-во

Срок за износване (години)

Отпуска се

XX. РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЗА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ ПО ПОДДРЪЖКА НА СГРАДНИЯ ФОНД, ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕТО, КОМУНИКАЦИИТЕ, СИГНАЛНО-ОХРАНИТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ, ФРИЗЬОРИ, ШИВАЧИ, САРАЧИ И ПЕРАЧИ

А. Личен състав по поддръжката на сградния фонд, електрооборудването, комуникациите и сигнално-охранителните системи

1.

Костюм зимен работен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

бр.

1

2

безвъзмездно

2.

Костюм летен работен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

бр.

1

2

безвъзмездно

3.

Ръкавици с 5 пръста от кожа и плат

чф.

2

1

безвъзмездно

4.

Ръкавици противосрезни

чф.

2

1

безвъзмездно

5.

Шапка лятна

бр.

1

2

безвъзмездно

6.

Шапка зимна/плетена/поларена

бр.

1

2

безвъзмездно

7.

Обувки работни летни (с композитно бомбе и пластина)

чф.

1

3

безвъзмездно

8.

Обувки работни зимни (с композитно бомбе и пластина)

чф.

1

3

безвъзмездно

9.

Ботуши PVC с вата

чф.

1

2

безвъзмездно

10.

Водозащитен комплект (яке с качулка и панталон)

бр.

1

2

безвъзмездно


Забележка. Номенклатурите в таблицата не са задължителни, осигуряват се за конкретно заеманата длъжност.

Текстът в скобите на позиции № 7 и 8 е за личния състав, изпълняващ дейности по електрооборудването, комуникациите и сигнално-охранителните системи."


5. Раздел XXI се изменя така:

"


по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количество

Срок за износване (години)

Отпуска се

XXI. РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЗА ШОФЬОРИ

1.

Костюм летен работен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

бр.

1

2

безвъзмездно

2.

Костюм зимен работен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

бр.

1

2

безвъзмездно

3.

Светлоотразителна жилетка

бр.

1

2

безвъзмездно

4.

Ръкавици с 5 пръста от кожа и плат

чф.

2

1

безвъзмездно

"

6. Създава се раздел XXXVI:

"

по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количест-во

Срок за износване (години)

Отпуска се

XXXVI. СПЕЦИАЛНО ОБЛЕКЛО ЗА РАБОТЕЩИ СЪС СВЕТЛИ ГОРИВА, МАСЛА И НЕФТОПРОДУКТИ

1.

Защитно облекло (костюм) за работа с горива, масла и нефтопродукти, подходящо и за почистване на резервоари, антистатично/непромокаемо

бр.

1

1

безвъзмездно

2.

Костюм водозащитен (яке и панталон/полугащеризон или гащеризон)

бр.

1

2

безвъзмездно

3.

Ръкавици горивоустойчиви, маслоустойчиви, водоустойчиви, антистатични

чф.

6

1

безвъзмездно

4.

Ботуши противоплъзгащи, горивоустойчиви, маслоустойчиви, водоустойчиви, антистатични

чф.

1

1

безвъзмездно

5.

Полумаска с филтър с едно или две филтърни гнезда, горивоустойчива

бр.

2

1

безвъзмездно

6.

Целолицева маска тип противогаз, горивоустойчива

бр.

2

1

безвъзмездно

7.

Филтри за полумаска

бр.

Съгласно предписанията на производителя и/или на максимални концентрации на преработка

безвъзмездно

8.

Филтри за целолицева маска

чф.

Съгласно предписанията на производителя и/или на максимални концентрации на преработка

безвъзмездно

9.

Предпазни очила от закрит тип (защитни очила)

бр.

1

2

безвъзмездно

10.

Обувки, горивоустойчиви, маслоустойчиви, антистатични, противохлъзгащи със защитно бомбе

чф.

1

2

безвъзмездно

11.

Филтър - вентилационна защитна система за почистване на резервоари (к-т, носима или возима)

бр.

1

Според предписанието на производителя или до изчерпване на капацитета ѝ

безвъзмездно

"


7. Създава се раздел XXXVII:

"

по ред

Наименование на

номенклатурите

Мярка

Количество

Срок за износване (години)

Отпуска се

XXXVII. СПЕЦИАЛНО ОБЛЕКЛО ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ С МОТОРНИ ХРАСТОРЕЗИ И МОТОРНИ ТРИОНИ

1.

Ботуши (боти) противосрезни

чф.

1

2

служебно

2.

Ръкавици противосрезни

чф.

2

1

служебно

3.

Антифони външни

бр.

1

3

служебно

4.

Предпазен лицев щит с метална мрежа и козирка

бр.

1

2

служебно

5.

Каска предпазна

бр.

1

5

служебно


Забележка. Номенклатурите по позиции 3, 4 и 5 са лични предпазни средства и се осигуряват по реда и условията на глава трета от настоящата наредба."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 20. Процедурите по осигуряването на военнослужещите с униформено облекло, започнали преди влизането в сила на тази наредба, се довършват по досегашния ред.

§ 21. (В сила от 04.08.2020 г.) Навсякъде в наредбата думите "служба "Военна информация" се заменят със "служба "Военно разузнаване".

§ 22. (В сила от 01.09.2021 г.) Навсякъде в наредбата:

1. Думите "командващия на СКС" се заменят с "командира на Командването за логистична поддръжка", с изключение на т. 8 от раздел "Забележки" на приложение № 5 и т. 7 от раздел "Забележки" на приложение № 6, където думите "командващия на СКС" се заменят с "командира на СКС".

2. Думите "Съвместното командване на силите" и "СКС" се заменят съответно с "Командване за логистична поддръжка" и "КЛП".

3. Думите "СКИС" се заменят с "ККИПК".

§ 23. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник", с изключение на § 21, който влиза в сила от 4.08.2020 г., и § 10 и 22, които влизат в сила от 1.09.2021 г.

Промени настройката на бисквитките