Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 17.IX

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ(Изменения на Анекса към конвенцията - правила A-1 и D-3)(Кодекс за одобрение на системи за управление на баластни води, BWMS Code)(Приети с Резолюци

 

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ (Изменения на Анекса към конвенцията - правила A-1 и D-3) (Кодекс за одобрение на системи за управление на баластни води, BWMS Code) (Приети с Резолюция MEPC.296(72) на Комитета по опазване на морската околна среда на Международната морска организация на 13 април 2018 г. В сила за Република България от 13 октомври 2019 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.78 от 17 Септември 2021г.

Комитетът по опазване на морската среда,

Като припомня Член 38, буква а) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета по опазване на морската среда, възложени му от международните конвенции за предотвратяване и контрол на морското замърсяване от кораби,

Като отбелязва член 19 от Международна конвенция за контрол и управление на корабните баластни води и седименти (Конвенцията), който определя процедурата за изменение и възлага на Комитета по опазване на морската среда на Организацията функцията да разглежда и приема изменения,

Като отбелязва също Резолюция MEPC.300(72), с която прие Кодекса за одобрение на системи за управление на баластните води (BWMS Code),

Като взе предвид предложените на седемдесет и втората му сесия изменения на правила A-1 и D-3 от Конвенцията, за да се направят задължителни разпоредбите на BWMS Code,

1. Приема в съответствие с член 19, параграф 2, буква c) от Конвенцията, изменения на правила A-1 и D-3, чийто текст е изложен в приложението към настоящата резолюция.

2. Определя в съответствие с член 19, параграф 2, буква е), подточка ii) от Конвенцията, че измененията се считат за приети на 13 април 2019 г., освен ако преди тази дата повече от една трета от страните са уведомили генералния секретар, че възразяват срещу измененията.

3. Приканва страните да отбележат, че в съответствие с член 19, параграф 2, буква f), ii) от Конвенцията, посочените изменения влизат в сила на 13 октомври 2019 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе.

4. Отправя искане към генералния секретар, за целите на член 19, параграф 2, буква d) от Конвенцията, да предаде заверени копия от настоящата резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложението, на всички страни по Конвенцията.

5. Освен това отправя искане към генералния секретар да изпрати копия от настоящата резолюция и приложението към нея на членове на Организацията, които не са страни по Конвенцията.

6. Отправя също искане към генералния секретар да изготви консолидиран заверен текст на Конвенцията.


ПРИЛОЖЕНИЕ

(Изменения на Анекса към конвенцията - правила A-1 и D-3)

(Кодекс за одобрение на системи за управление на баластни води, BWMS Code)

Раздел A - Общи разпоредби

Правило A-1 - Определения

1 Добавя се нов параграф 8, както следва:

"8 "BWMS Code" означава Кодексът за одобрение на системи за управление на баластните води, приет с Резолюция MEPC.300(72), както може да бъде изменен от Организацията, при условие че такива изменения са приети и влязат в сила в съответствие с член 19 на настоящата Конвенция относно процедурите за изменение, приложими към Анекса."

Раздел D - Стандарти за управление на баластните води

Правило D-3 - Изисквания за одобрение на системи за управление на баластни води

2 Параграф 1 се заменя, както следва:

"1 С изключение на посоченото в параграф 2, системите за управление на баластни води, използвани в съответствие с настоящата Конвенция, се одобряват от администрацията, както следва:

.1 системи за управление на баластни води, инсталирани1 на или след 28 октомври 2020 г., се одобряват в съответствие с BWMS Code, който може да бъде изменен; и

.2 системи за управление на баластните води, инсталирани1 преди 28 октомври 2020 г., се одобряват, като се вземат предвид насоките2, разработени от Организацията или BWMS Code, както могат да бъдат изменени."


_________________

1 Вижте параграф 2 от Единното тълкуване на приложение I (Форма на Международното свидетелство за управление на баластните води) от Конвенцията, свързан с "датата на монтаж", съдържаща се в BWM.2/Circ.66.

2 Вижте Резолюции MEPC.125 (53), MEPC.174 (58) или MEPC.279 (70), според случая.


Промени настройката на бисквитките