Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 17.IX

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ(Изменения на Анекса към конвенцията - правила Е-1 и Е-5)(Одобрение на допълнителни прегледи за Международното свидетелство за управление на баластни

 

ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ НА КОРАБНИТЕ БАЛАСТНИ ВОДИ И СЕДИМЕНТИ (Изменения на Анекса към конвенцията - правила Е-1 и Е-5) (Одобрение на допълнителни прегледи за Международното свидетелство за управление на баластни води) (Приети с Резолюция MEPC.299(72) на Комитета по опазване на морската околна среда на Международната морска организация на 13 април 2018 г. В сила за Република България от 13 октомври 2019 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщянията

Обн. ДВ. бр.78 от 17 Септември 2021г.

Комитетът по опазване на морската среда,

Като припомня член 38, буква а) от Конвенцията за Международната морска организация относно функциите на Комитета за опазване на морската среда, възложени му от международните конвенции за предотвратяване и контрол на морското замърсяване от кораби,

Като отбелязва член 19 от Международната конвенция за контрол и управление на корабни баластни води и седименти (Конвенцията), който определя процедурата за изменение и възлага на Комитета по опазване на морската среда на Организацията функцията да разглежда и приема изменения,

Като взе предвид предложените на неговата седемдесет и втора сесия изменения и допълнения на правила E-1 и E-5 от Конвенцията относно одобряването на допълнителни прегледи за Международното свидетелство за управление на баластните води,

1. Приема в съответствие с член 19, параграф 2, буква c) от Конвенцията, изменения на правила E-1 и E-5, чийто текст е изложен в приложението към настоящата резолюция.

2. Определя в съответствие с член 19, параграф 2, буква е), подточка ii) от Конвенцията, че измененията се считат за приети на 13 април 2019 г., освен ако преди тази дата повече от една трета от Страните са уведомили Генералния секретар, че възразяват срещу измененията.

3. Приканва страните да отбележат, че в съответствие с член 19, параграф 2, буква f), ii) от Конвенцията, посочените изменения влизат в сила на 13 октомври 2019 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе.

4. Приканва още страните да разгледат възможно най-скоро прилагането на горепосочените изменения към Конвенцията за кораби, които имат право да плават под техния флаг.

5. Отправя искане към генералния секретар, за целите на член 19, параграф 2, буква г) от Конвенцията, да предаде заверени копия от настоящата резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложението, на всички страни по Конвенцията.

6. Освен това отправя искане към генералния секретар да предаде копия от настоящата резолюция и приложението към нея на членовете на Организацията, които не са страни по Конвенцията.

7. Отправя също искане към генералния секретар да изготви консолидиран заверен текст на Конвенцията.


ПРИЛОЖЕНИЕ

(Изменения на Анекса към конвенцията - правила Е-1 и Е-5)

(Одобрение на допълнителни прегледи за Международното свидетелство за управление на баластни води)

Раздел Е - Изисквания за прегледи и освидетелстване на системи за управление на баластни води

Правило E-1 - Прегледи

1 В параграф 1.5 последното изречение "Такива прегледи се заверяват в Свидетелството, издадено в съответствие с правило Е-2 или Е-3." се заличава.

Правило E-5 - Срок на действие и валидност на Свидетелството

2 В началото на параграф 8 думите "годишен преглед" се заменят с "годишен или междинен преглед".

3 В параграф 8.3 думите "годишни прегледи" се заменят с "годишни или междинни прегледи".

4 Съществуващият параграф 9.1 се заличава и съществуващите параграфи 9.2 до 9.4 се преномерират съответно на параграфи 9.1 до 9.3.

Промени настройката на бисквитките