Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 17.IX

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ВИСОКОСКОРОСТНИ ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ, 2000 Г. (КОДЕКС HSC 2000) (Приети с Резолюция MSC.260(84) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 16 май 2008 г. В сила за Репуб

 

ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ВИСОКОСКОРОСТНИ ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ, 2000 Г. (КОДЕКС HSC 2000)

(Приети с Резолюция MSC.260(84) на Комитета по морска безопасност на Международната морска организация на 16 май 2008 г. В сила за Република България от 1 януари 2010 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.78 от 17 Септември 2021г.

Комитетът по морска безопасност,

Като припомня член 28, буква b) от Конвенцията за Международната морска организация, относно функциите на Комитета,

Като отбелязва Резолюция MSC.97(73), с която прие Международния кодекс за безопасност на високоскоростни плавателни съдове от 2000 г. (наричан по-долу "Кодекс HSC 2000 г."), който стана задължителен съгласно глава X от Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS) от 1974 г. (наричана по-долу "Конвенцията"),

Като отбелязва също член VIII, буква b) и правило X/1.2 от Конвенцията относно процедурата за изменение на Кодекс HSC от 2000 г.,

Като взе предвид на своята осемдесет и четвърта сесия измененията на Кодекс HSC 2000 г., предложени и разпространени в съответствие с член VIII, буква b), точка i) от Конвенцията,

1. Приема в съответствие с член VIII, буква b), точка iv) от Конвенцията, изменения на Международния кодекс за безопасност на високоскоростни плавателни съдове от 2000 г., чийто текст се съдържа в приложението към настоящата резолюция.

2. Установява в съответствие с член VIII, буква b), точка vi), параграф 2, буква bb) от Конвенцията, че измененията се считат за приети на 01 юли 2009 г., освен ако преди тази дата повече от една трета от договарящите се правителства по Конвенцията или договарящите се правителства, чиито комбинирани търговски флоти съставляват не по-малко от 50 % от брутния тонаж на световния търговски флот, са уведомили за възраженията си срещу измененията.

3. Приканва договарящите се правителства да отбележат, че в съответствие с член VIII, буква b), точка vii), параграф 2 от Конвенцията измененията влизат в сила на 01 януари 2010 г. след приемането им в съответствие с параграф 2 по-горе.

4. Изисква от генералния секретар, в съответствие с член VIII, буква б), точка v) от Конвенцията, да предаде заверени копия от настоящата резолюция и текста на измененията, съдържащи се в приложението, на всички договарящи се правителства по Конвенцията.

5. В допълнение отправя искане към генералния секретар да предаде копия от настоящата резолюция и приложението към нея на членовете на Организацията, които не са договарящи се правителства по Конвенцията.


ПРИЛОЖЕНИЕ


ИЗМЕНЕНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОДЕКС ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ВИСОКОСКОРОСТНИ ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ, 2000 Г. (КОДЕКС HSC 2000)


ГЛАВА 8

СПАСИТЕЛНИ СРЕДСТВА И ПРИСПОСОБЛЕНИЯ

8.2 Комуникации

1 В параграф 8.2.1 точка .2 се заменя със следното:

".2 от всяка страна на пътническите високоскоростни плавателни съдове и товарните високоскоростни плавателни съдове с брутен тонаж от 500 бруто тона или повече се пренася най-малко едно устройство за локализиране при търсене и спасяване; това устройство за локализиране при търсене и спасяване трябва да съответства на приложимите стандарти за ефективност, които да са поне толкова стриктни, колкото са тези, приети от организацията; устройството за локализиране при търсене и спасяване се съхранява на такива места, че да може бързо да бъде поставено във всеки от спасителните плотове; като алтернатива във всеки спасителен съд се съхранява по едно устройство за локализиране при търсене и спасяване."


ГЛАВА 4

РАДИОКОМУНИКАЦИИ

14.7 Радиооборудване: Общи положения

2 В параграф 14.7.1 точка .3 се заменя със следното:

".3 устройство за локализиране при търсене и спасяване, което:".

Промени настройката на бисквитките