Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 21.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2015 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.79 от 21 Септември 2021г., попр. ДВ. бр.81 от 28 Септември 2021г.

§ 1. В чл. 13, ал. 6 думите "чл. 45, ал. 2, т. 1, буква "б" се заменят с "чл. 47, ал. 2, т. 1, буква "б".

§ 2. В чл. 14, ал. 1 думите "заверени копия на следните документи" се заменят с "уведомление за приетия специализант, в което се посочва дали той е приет на място, финансирано от държавата. Към уведомлението се прилагат заверени копия на следните документи".

§ 3. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение трето: "При самостоятелно изпълнение на дейности, включени в учебната програма, специализантът се вписва в медицинската документация като изпълнител."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За времето, за което Министерството на здравеопазването предоставя средствата по чл. 42б, месечното трудово възнаграждение на специализантите, приети на места, финансирани от държавата по клинични специалности, не може да бъде по-малко от 2,5 минимални работни заплати за страната."

§ 4. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Едновременно с публикуване на обявата по ал. 1 базите за обучение уведомяват по електронен път и съответната регионална здравна инспекция за обявените от тях свободни длъжности за специализанти. Регионалната здравна инспекция публикува на интернет страницата си постъпилата информация за свободни длъжности за специализанти."

2. Създава се ал. 7:

"(7) Регионалните здравни инспекции уведомяват Министерството на здравеопазването за броя на обявените от базите за обучение свободни длъжности за специализанти по специалности два пъти годишно - в срок до 15 юли (за първото полугодие) и до 15 януари (за второто полугодие)."

§ 5. В чл. 18, ал. 3 думите "и Военномедицинската академия" се заличават.

§ 6. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "Гражданите" се заменя с "Медицинските специалисти - граждани", а след думите "професионалната си квалификация" се добавя "по медицинска професия".

2. В ал. 2 след думата "Чужденците" се поставя запетая и се добавя "придобили професионална квалификация по медицинска професия,".

3. В ал. 4 след думата "квалификация" се добавя "по медицинска професия".

4. Създава се ал. 5:

"(5) По реда на ал. 4 се установява владеенето на български език и от лицата по ал. 3, както и от лицата, придобили професионална квалификация по немедицинска професия в Република България на език, различен от българския."

§ 7. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1 след думата "включва" се добавя "продължителността и периодите за провеждане на задължителното теоретично и практическо обучение, приемащата база за обучение, в която трябва да се проведе практическото обучение по модул и раздел, който базата за обучение не може да проведе, както";

б) създава се т. 7:

"7. актуализира при необходимост индивидуалния учебен план на специализанта."

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "За специалност "Обща медицина" ограничението се прилага до завършване на предвиденото в учебната програма практическо обучение на специализантите в базата за обучение по "Обща медицина"."

§ 8. В чл. 22, ал. 4 думите "чл. 45, ал. 2" се заменят с "чл. 47, ал. 2".

§ 9. В чл. 25, ал. 1, т. 1 се създава буква "д":

"д) по молба на специализанта в случаите, когато продължава обучението си в същата база за обучение, но иска да се регистрира в друго висше училище, което има сключен договор с базата за обучение - в този случай прекратяването и регистрирането се извършват съгласувано от изпращащото и приемащото висше училище в две последователни дати, а специализантът изпълнява учебната програма, приложима при започването на обучението му в базата за обучение."

§ 10. В чл. 40, ал. 3 думите "чл. 45" се заменят с "чл. 47".

§ 11. В чл. 41, ал. 7 думите "чл. 45, ал. 2" се заменят с "чл. 47, ал. 2".

§ 12. В чл. 42б се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, обучаващи се по реда на чл. 11, ал. 1, т. 1, Министерството на здравеопазването предоставя на базата за обучение по чл. 5, ал. 2 средства в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от практическото обучение по модули и раздели, които не могат да се провеждат в базата за обучение и за всеки месец от предвиденото в учебната програма теоретично обучение. Средствата за по-кратко от един месец практическо или теоретично обучение се изчисляват пропорционално.

(2) За определения в номенклатурата на специалностите срок на обучение на специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, обучаващи се по реда на чл. 13, Министерството на здравеопазването предоставя на лечебното заведение по чл. 13, ал. 1, чийто служител е специализантът, средства в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението."

2. Алинея 3 се отменя.

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по специалност "Обща медицина", Министерството на здравеопазването предоставя на базата за обучение средства в размер на 1,2 пъти от размера на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението, определен в номенклатурата на специалностите. За специализантите, обучаващи се на места, финансирани от държавата по реда на чл. 13, базата за обучение предоставя средствата по ал. 2 на лечебното заведение по чл. 13, ал. 1."

§ 13. В чл. 43 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 45" се заменят с "чл. 47".

2. В ал. 2 думите "за финансиране на таксата за обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 за специализантите, приети на места, финансирани от държавата" се заменят с "по ал. 1".

3. Алинея 4 се отменя.

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Средствата за таксите по чл. 41, ал. 6 за проведеното обучение на специализантите, приети на места, финансирани от държавата, определени в бази за обучение, които са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, се предоставят от Министерството на здравеопазването на тримесечие въз основа на представена от базата за обучение справка за проведеното обучение по чл. 21, ал. 1 в лечебни заведения, които не са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването."

5. В ал. 6 думите "лечебните заведения" се заменят с "базите за обучение".

6. Алинеи 7 и 8 се изменят така:

"(7) Средствата по ал. 1 се предоставят на висшето училище на тримесечие въз основа на представена справка за проведеното обучение от специализантите, обучаващи се на места, финансирани от държавата, а за специализантите по "Обща медицина" - въз основа на представена справка за предстоящото им обучение. Висшето училище предоставя на базата за обучение средствата за таксите по чл. 41, ал. 1 и 6, както и средствата по чл. 42б в 10-дневен срок от получаване на средствата от Министерството на здравеопазването.

(8) Базата за обучение предоставя средствата за таксите по чл. 41, ал. 6 на приемащото лечебно заведение или национален център по проблемите на общественото здраве, а за специализантите, обучаващи се на места, финансирани от държавата по реда на чл. 13, предоставя средствата по чл. 42б, ал. 2 на лечебното заведение по чл. 13, ал. 1 в 10-дневен срок от получаване на средствата от висшето училище."

§ 14. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) Ръководителите на базите за обучение, които желаят да назначат специализанти на места, финансирани от държавата, обявяват два пъти в годината в срок до 20 март и до 20 август на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти по клинични специалности, които да се заемат въз основа на срочен трудов договор по чл. 11, ал. 1, т. 1. В същия срок информация за предложените места, финансирани от държавата, се изпраща по електронен път и на съответната регионална здравна инспекция.

(2) Регионалните здравни инспекции обобщават постъпилата информация по ал. 1 и я публикуват на интернет страниците си в срок до 25 март, съответно до 25 август.

(3) Лицата, които биха желали да кандидатстват на място по ал. 1, заявяват това писмено в съответната база за обучение в срок до 10 април, съответно до 10 септември.

(4) В срок до 20 април, съответно до 20 септември базите за обучение подават в регионалните здравни инспекции информация за местата по ал. 1, за които има заявен интерес от лица по ал. 3.

(5) В срока по ал. 4 ръководителите на лечебни заведения по чл. 13, ал. 1, които желаят да заявят места, финансирани от държавата, представят в съответните регионални здравни инспекции мотивираните си предложения да обучат свои служители по реда на чл. 13 на места за специализанти, финансирани от държавата, като посочат и базата за обучение, с която имат договор.

(6) Информацията по ал. 4 и 5 се подава по образец, утвърден от директора на Националния център по обществено здраве и анализи, който се публикува на интернет страницата на центъра.

(7) Регионалните здравни инспекции обобщават постъпилата информация по ал. 4 и 5 и я изпращат по електронен път в Националния център по обществено здраве и анализи в срок до 30 април, съответно до 30 септември.

(8) Националният център по обществено здраве и анализи обобщава информацията по ал. 7 и в срок до 15 юни, съответно до 15 ноември изпраща по електронен път обобщената информация в Министерството на здравеопазването."

§ 15. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. (1) Два пъти в годината в срок до 20 април и до 20 септември висшите училища обявяват на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти, финансирани от държавата по неклинични специалности и специалности за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина".

(2) Лицата, които биха желали да кандидатстват на място по ал. 1, заявяват това писмено във висшето училище в срок до 15 май, съответно до 15 октомври.

(3) В срок до 31 май, съответно до 31 октомври висшите училища предоставят в Министерството на здравеопазването информация за местата по ал. 1, за които има заявен интерес от лица по ал. 2."

§ 16. Член 46 се изменя така:

"Чл. 46. (1) Регионалните здравни инспекции съвместно с районните колегии на съсловните организации проучват потребностите в областта от съответните специалисти и въз основа на информацията в регионалните регистри на членовете на съответната съсловна организация изготвят и представят по електронен път ежегодно до 15 юни в Националния център по обществено здраве и анализи анализ на състоянието на специалистите в областта на здравеопазването.

(2) Анализът по ал. 1 включва следната информация по специалности от номенклатурата на специалностите:

1. брой на придобилите и упражняващите специалност и тяхната възраст;

2. осигуреност на населението на областта със съответен вид специалисти;

3. потребностите на населението от специалисти;

4. прогноза за броя на упражняващите специалност и тяхната възраст и за потребностите от специалисти през следващите пет години.

(3) Националният център по обществено здраве и анализи обобщава информацията от анализите на състоянието на специалистите в здравеопазването по ал. 1 и 2 по области и в срок до 30 септември предоставя на електронен носител обобщената информация в Министерството на здравеопазването."

§ 17. Член 47 се изменя така:

"Чл. 47. (1) Местата за специализанти, финансирани от държавата, се определят в съответствие с целите и приоритетите на националната здравна стратегия съобразно информацията по чл. 44, ал. 8, чл. 45, ал. 3 и чл. 46, ал. 3 и броя на специализантите по съответната специалност съгласно регистъра на специализантите в системата на здравеопазването.

(2) Министърът на здравеопазването два пъти в годината в срок до 15 януари и до 15 август определя със заповед броя на местата за специализанти, финансирани от държавата за съответната календарна година. Местата се разпределят, както следва:

1. за клинични специалности:

а) по специалности, по висши училища и по бази за обучение - за местата, които се заемат на основание срочен трудов договор по реда на чл. 11, ал. 1, т. 1;

б) по специалности, по висши училища, по бази за обучение и по лечебни заведения по чл. 13, ал. 1 - за местата, които се заемат по реда на чл. 13;

2. за неклинични специалности и специалности за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" - по специалности, по висши училища и по бази за обучение.

(3) За клиничните специалности държавата финансира обучението по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 6 и осигурява средства по чл. 42б, а за неклиничните специалности и специалностите за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" се финансира обучението по чл. 40, ал. 1 и обучението по чл. 41, ал. 1.

(4) В случай че лечебно заведение по чл. 13, ал. 1, включено в заповедта по ал. 2, стане база за обучение, то преназначава своя служител - специализант, приет на място, финансирано от държавата, на срочен трудов договор на длъжност за специализант по чл. 11, ал. 1, т. 1, а на лечебното заведение се предоставят средства по чл. 42б, ал. 1.

(5) В случай че базата за обучение по ал. 2, т. 1, буква "б" престане да отговаря на условията за база за обучение по чл. 5, ал. 2, лечебното заведение по чл. 13, ал. 1 има право да сключи договор с друга база за обучение, която има договор с висшето училище, включено в заповедта по ал. 2, за продължаване на обучението на място, финансирано от държавата."

§ 18. Създават се чл. 47а, 47б и 47в:

"Чл. 47а. На местата за специализанти, финансирани от държавата, могат да кандидатстват български граждани, граждани на държави - членки на Европейския съюз, на другите държави от Европейското икономическо пространство и на Швейцария, както и чужденците, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, лицата с предоставен статут на бежанец, хуманитарен статут или с предоставено право на убежище и чужденците от българска народност.

Чл. 47б. (1) Базите за обучение обявяват конкурси за заемането на местата по чл. 47, ал. 2, т. 1, буква "а" два пъти в годината в срок до 10 февруари и до 10 септември. В обявата се отбелязва, че местата са финансирани от държавата.

(2) Базите за обучение и лечебните заведения по чл. 13, ал. 1, включени в заповедта по чл. 47, ал. 2, организират приема на специализанти на места, финансирани от държавата, така, че обучението на специализантите да започне не по-късно от 31 март, съответно 31 октомври на календарната година, в която са издадени заповедите по чл. 47, ал. 2.

(3) За местата по чл. 47, ал. 2, т. 1, буква "б" в договора по чл. 13, ал. 3 се посочва, че мястото е финансирано от държавата.

Чл. 47в. (1) Висшите училища обявяват конкурс по чл. 18, ал. 1 и по чл. 22в, ал. 1 за местата по чл. 47, ал. 2, т. 2 два пъти в годината в срок до 10 февруари и до 10 септември.

(2) Кандидатите за заемане на място по ал. 1 подават заявление в съответното висше училище в срок до 25 февруари, съответно до 25 септември.

(3) Висшето училище класира кандидатите по ал. 2 в срок до 10 март, съответно до 10 октомври и уведомява писмено класираните кандидати. Обучението на класираните кандидати започва не по-късно от 31 март, съответно от 31 октомври на календарната година, в която са издадени заповедите по чл. 47, ал. 2.

(4) Висшите училища уведомяват писмено Министерството на здравеопазването за специализантите, заели местата, финансирани от държавата, в срок до 20 април, съответно до 20 ноември."

§ 19. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Финансирането на обучението по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 и 6, както и предоставянето на средства по чл. 42б за специализантите, приети на местата, финансирани от държавата, започва от датата на започване на обучението им за придобиване на специалност на място, финансирано от държавата."

§ 20. В чл. 48а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думите "по клинична специалност" се заличават, а думите "ал. 6" се заменят с "ал. 1 и 6".

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случай че специализант, приет на място, финансирано от държавата, не приключи обучението си за придобиване на специалност с успешно полагане на държавния изпит за специалност в срока по чл. 12, ал. 3, той възстановява на Министерството на здравеопазването изплатените за него такси за обучение по чл. 40, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 и 6."

§ 21. Член 48б се отменя.

§ 22. Член 48в се изменя така:

"Чл. 48в. Разпоредбите на чл. 48а, ал. 1 и 2 не се прилагат в случай на настъпило заболяване или злополука на специализанта, които представляват пречка за осъществяване на дейностите по съответната специалност, а разпоредбата на чл. 48а, ал. 2 - и в случай на ползване от специализанта на отпуск поради бременност, раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст."

§ 23. Член 48г се отменя.

§ 24. В приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В раздел VI "Специалности за лица с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление "Здравни грижи", подраздел "Неклинични специалности", ред № 7 се изменя така:

"

7.

Радиационна хигиена (за инспектори по обществено здраве)

3

5069

"

2. В наименованието на раздел VIII съюзът "и" се заменя с "или".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 25. (1) Специализантите, които към момента на влизане в сила на тази наредба се обучават на места, финансирани от държавата, довършват обучението си по реда и при условията, при които са приети, с изключение на разпоредбата на досегашния чл. 48б, която не се прилага по отношение на специализантите по клинични специалности, приети на места, финансирани от държавата, определени за 2020 г. и 2021 г.

(2) Разпоредбата на досегашния чл. 48б не се прилага и по отношение на специализантите по клинични специалности, приети на места, финансирани от държавата, определени за 2020 г., които към момента на влизане в сила на тази наредба са приключили обучението си с успешно полагане на държавен изпит за специалност.

§ 26. Заемането на местата, финансирани от държавата, определени за 2021 г., се извършва по досегашния ред до 31 декември 2021 г. включително.

§ 27. (1) (Попр. - ДВ, бр. 81 от 2021 г.) В 15-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на базите за обучение, които желаят да назначат специализанти на места, финансирани от държавата за 2022 г., обявяват на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти по клинични специалности, които да се заемат въз основа на срочен трудов договор по чл. 11, ал. 1, т. 1. В същия срок информация за предложените места, финансирани от държавата, се изпраща по електронен път и на съответната регионална здравна инспекция.

(2) В 5-дневен срок от получаване на информацията по ал. 1 регионалните здравни инспекции обобщават постъпилата информация и я публикуват на интернет страниците си.

(3) Лицата, които биха желали да кандидатстват на място по ал. 1, заявяват това писмено в съответната база за обучение в 10-дневен срок от публикуването на информацията по ал. 2.

(4) В 5-дневен срок от изтичане на срока по ал. 3 базите за обучение подават в регионалните здравни инспекции информация за местата по ал. 1, за които има заявен интерес от лица по ал. 3.

(5) (Попр. - ДВ, бр. 81 от 2021 г.) В 30-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на лечебни заведения по чл. 13, ал. 1, които желаят да заявят места, финансирани от държавата за 2022 г., представят в съответните регионални здравни инспекции мотивираните си предложения да обучат свои служители по реда на чл. 13 на места за специализанти, финансирани от държавата, като посочат и базата за обучение, с която имат договор.

(6) Регионалните здравни инспекции обобщават постъпилата информация по ал. 4 и 5 и я изпращат по електронен път в Националния център по обществено здраве и анализи в 10-дневен срок.

(7) Националният център по обществено здраве и анализи обобщава информацията по ал. 6 и в 20-дневен срок изпраща по електронен път обобщената информация в Министерството на здравеопазването.

§ 28. (1) (Попр. - ДВ, бр. 81 от 2021 г.) В 30-дневен срок от влизане в сила на наредбата висшите училища обявяват на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти, финансирани от държавата по неклинични специалности и специалности за лица с професионална квалификация "лекар по дентална медицина" за 2022 г.

(2) Лицата, които биха желали да кандидатстват на място по ал. 1, заявяват това писмено във висшето училище в 20-дневен срок от публикуването на информацията ал. 1.

(3) Висшите училища предоставят в Министерството на здравеопазването информация за местата по ал. 1, за които има заявен интерес от лица по ал. 2, в 20-дневен срок от изтичане на срока по ал. 2.

§ 29. Лекарите без специалност или лекарите с придобита друга специалност, които са открили амбулатория за първична медицинска помощ, могат да сключват договори с бази за обучение по чл. 5, ал. 2 за обучение по специалност "Обща медицина".

§ 30. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието и науката и с министъра на финансите.

Промени настройката на бисквитките