Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 12.X

ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНИ НУЖДИ СЛЕД ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНИ НУЖДИ СЛЕД ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ

Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.85 от 12 Октомври 2021г.

Чл. 1. Правилата определят условията за използване на радиочестотния спектър за производствени нужди след издаване на разрешение.

Чл. 2. (1) Разрешение за ползване на радиочестотен спектър за производствени нужди се издава на лице, произвеждащо радиосъоръжения в Република България.

(2) Използването на радиочестотен спектър за производствени нужди се разрешава в случаите, когато изпитанията на съоръженията стават в реални условия при определено местоположение (географски координати).

(3) Радиочестотният спектър може да се използва само при провеждане на тестове на радиосъоръжения, които се произвеждат от лицето.

Чл. 3. Комисията проучва техническата възможност за предоставяне на поискания ресурс, като в този процес може да изисква от лицето допълнителна информация, както и допълнителни технически измервания. Препоръчителният срок на продължителността на разрешението е до 2 години.

Чл. 4. В случай че е необходимо продължаване на използването на радиочестотния спектър за производствени нужди, лицето подава заявление за продължаване срока на разрешението. Комисията проучва техническата възможност за продължаване на срока на действие на разрешението и се произнася по искането в съответствие с разпоредбите на Закона за електронните съобщения.

Чл. 5. При използването на радиочестотния спектър се спазват приложимите за съответните радиосъоръжения стандарти, стандартизационни и международни документи, действащи в Република България.

Чл. 6. (1) Радиочестотният спектър се използва от радиосъоръжения с оценено и удостоверено съответствие по реда на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на радиосъоръжения, Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието за електромагнитна съвместимост и Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението.

(2) Когато използването на радиочестотния спектър е за тестване на радиосъоръжения, които все още не са с оценено и удостоверено съответствие, тези съоръжения трябва да отговарят на съществените изисквания, определени в приложимите наредби по ал. 1.

(3) Радиочестотният спектър се използва по начин и предназначение така, че както при нормална работа, така и в условията на неизправност да са гарантирани здравето и безопасността на хората и на домашните животни и защита на вещите.

(4) Не се допускат:

1. изменение на заявените за изпитание технически параметри на радиосъоръженията;

2. електронни съобщения, които съдържат заблуждаващи знаци и/или сигнали за помощ, бедствие, авария, злополука или тревога.

Чл. 7. (1) При използването на радиочестотния спектър трябва да се спазват нормите и изискванията за защита на населението от вредното въздействие на електромагнитни полета в съответствие с Наредба № 9 от 1991 г. за пределно допустими нива на електромагнитни полета в населени територии и определяне на хигиенно-защитни зони около излъчващи обекти.

(2) Лицата трябва да предприемат мерки за намаляване до минимум на риска за населението от вредните електромагнитни полета и излъчвания, като разполагат радиосъоръженията на такива места, където населението ще бъде най-малко изложено на вредни излъчвания.

(3) В случай че електромагнитните излъчвания, вследствие експлоатацията на радиосъоръженията, превишат определените в съответните стандарти гранични стойности, лицата се задължават да ги приведат в съответствие възможно най-бързо или ако това е невъзможно, да спрат използването на засегнатите устройства.

(4) При възникване на проблем, свързан с електромагнитната съвместимост, лицата правят за своя сметка предписаните от Комисията за регулиране на съобщенията промени в местоположението и параметрите на радиосъоръженията.

(5) В случай че превишаването на граничните стойности на електромагнитните излъчвания е в резултат от работата на две или повече радиосъоръжения, разположени в непосредствена близост едно до друго, и при тяхната работа преди инсталирането на последното не се наблюдава превишаване на граничните стойности, то лицето, инсталирало най-късно устройството, трябва да осигури такива условия, при които не се превишават граничните стойности на електромагнитните излъчвания или да преустанови работата на устройствата.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тези правила:

1. "Лице, използващо радиочестотен спектър за производствени нужди" е лице, използващо ресурса при тестването на произвежданите от него радиосъоръжения.

2. "Радиочестотен спектър за производствени нужди" е ресурсът, който се използва при тестване на радиосъоръжения в процеса на тяхното произвеждане.

Заключителни разпоредби

§ 2. Правилата се приемат па основание чл. 66а, ал. 3 от Закона за електронните съобщения.

§ 3. Правилата за условията и реда за издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за производствени нужди, приети с Решение № 593 от 4 декември 2015 г. на Комисията за регулиране на съобщенията, се отменят.

§ 4. Правилата са приети с Решение № 329 от 16.09.2021 г. на Комисията за регулиране на съобщенията.


Промени настройката на бисквитките