Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 12.X

ПРАВИЛА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ СЪС ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАЯВЯВАНЕ, МЕЖДУНАРОДНО КООРДИНИРАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ В МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ НА ПОЗИЦИИ НА ГЕОСТАЦИОНАРНА ОРБИТА СЪС СЪОТВЕТНИЯ РАДИОЧЕСТОТЕН СП

 

ПРАВИЛА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ СЪС ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАЯВЯВАНЕ, МЕЖДУНАРОДНО КООРДИНИРАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ В МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ НА ПОЗИЦИИ НА ГЕОСТАЦИОНАРНА ОРБИТА СЪС СЪОТВЕТНИЯ РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР И НА РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР, ИЗПОЛЗВАН ОТ НЕГЕОСТАЦИОНАРНА СПЪТНИКОВА СИСТЕМА, И ЗА РЕДА НА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТАКСИ, ОПРЕДЕЛЕНИ С МЕЖДУНАРОДЕН АКТ

Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.85 от 12 Октомври 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тези правила се определят условията и редът за взаимодействие със заинтересованите предприятия при осъществяването на заявяване, международно координиране и регистриране в международни организации по електронни съобщения на позиции на геостационарна орбита със съответния радиочестотен спектър и на радиочестотен спектър, използван от негеостационарна спътникова система, и за реда на заплащане на такси, определени с международен акт.

Чл. 2. Процесът по международно координиране и регистриране се извършва в съответствие със сроковете и разпоредбите, определени в Радиорегламента (РР), Конституцията и Конвенцията на Международния съюз по далекосъобщения (МСД).

Чл. 3. (1) Международно координиране е процесът на получаване на съгласие от всички засегнати администрации, когато съгласно разпоредбите на РР на МСД се изисква такова съгласие.

(2) Международно регистриране е процесът на вписване на вече координирани позиции със съответния радиочестотен спектър, радиочестоти и радиочестотни ленти в Международния регистър на честотите на МСД.

Чл. 4. Международното координиране и регистриране се осъществява с активното участие на заинтересованите предприятия.

Чл. 5. (1) Таксите, които се дължат към МСД, се заплащат от заинтересованите предприятия в сроковете, определени от МСД.

(2) Ежегодното еднократно право на безплатна спътникова заявка се предоставя на ротационен принцип при желание от страна на повече от едно предприятие за подаване на заявка до МСД.

Глава втора.
ЗАЯВЯВАНЕ, МЕЖДУНАРОДНО КООРДИНИРАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ НА ПОЗИЦИИ НА ГЕОСТАЦИОНАРНА ОРБИТА СЪС СЪОТВЕТНИЯ РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР И НА РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР, ИЗПОЛЗВАН ОТ НЕГЕОСТАЦИОНАРНА СПЪТНИКОВА СИСТЕМА

Чл. 6. (1) Предприятие, което желае:

1. да му бъде предоставена позиция на геостационарна орбита със съответния радиочестотен спектър, която към датата на подаване на искането не е определена за Република България в международни споразумения, или

2. да му бъде предоставен радиочестотен спектър, използван от негеостационарна спътникова система, или

3. да му бъде предоставен допълнителен радиочестотен спектър,

подава искане до Комисията за регулиране на съобщенията, наричана по-нататък "Комисията".

(2) Към искането се прилагат:

1. план за реализация на спътниковата система в съответствие с приложението към настоящите Правила;

2. декларация, че се поема заплащането на всички необходими такси, свързани с процеса по международно координиране и регистриране;

3. декларация, че е запознато с нормативните документи на МСД и има готовност да спазва правилата и сроковете, заложени в тях;

4. декларация, че поема разходите по процеса на координиране на заявките на ниво оператор-оператор.

Чл. 7. Комисията разглежда плана за реализация на системата в 30-дневен срок от постъпването му.

Чл. 8. В случай че искането и документите към него са редовни, Комисията уведомява предприятието за необходимостта да подаде заявка за предварителна публикация или за координация.

Чл. 9. Изготвянето на заявките за подаване в МСД е задължение на предприятието. Предприятието предоставя на Комисията заявките си в електронен формат съгласно изискванията на МСД.

Чл. 10. (1) Попълнената от предприятието заявка за предварителна публикация или за координиране се валидира от Комисията съгласно изискванията на МСД.

(2) В случай че заявката не може да бъде валидирана, предприятието се уведомява за необходимостта от коригиране на базата данни и предоставянето ѝ в Комисията в 30-дневен срок от получаване на уведомлението. Ако заявителят не коригира базата данни в посочения срок, процедурата се прекратява.

(3) Комисията подава валидираната електронна заявка съгласно изискванията на МСД в 30-дневен срок от датата на нейното постъпване или от подаването на коригираните параметри по нея.

(4) В случай че при публикуване на заявката от МСД се установи, че има вероятност да бъде смутена работата на заявена българска спътникова система на друго предприятие, предприятията се уведомяват за това с оглед постигане на съгласие между тях.

Чл. 11. Предприятието се задължава за всяка промяна в плана за реализация на системата, предоставен съгласно чл. 6, ал. 2, т. 1 на настоящите Правила, да уведоми Комисията в 14-дневен срок от настъпване на промяната.

Чл. 12. Поне една земна станция за управление и контрол на спътниковата система/мрежа се разполага на територията на Република България.

Чл. 13. След стартиране на процедурата по координация предприятието е длъжно ежегодно, в срок до 30 май, да предоставя на Комисията годишен доклад до въвеждането на системата в експлоатация. Докладът съдържа подробно описание на извършените дейности по заявката през изминалия период, както и изпълнението на съответните етапи от представения съгласно чл. 6, ал. 2, т. 1 план за реализация на системата.

Чл. 14. (1) Предприятията имат право да провеждат преговори на ниво оператор-оператор.

(2) При постигнати споразумения, свързани с процеса по ал. 1, предприятието уведомява Комисията.

Чл. 15. (1) Предприятието предоставя на Комисията заявка в съответствие с Резолюция 49 от PP. Заявката се изготвя от предприятието и се предоставя в Комисията в електронен формат съгласно изискванията на МСД.

(2) Попълнената от предприятието заявка се валидира от Комисията съгласно изискванията на МСД.

(3) В случай че заявката не може да бъде валидирана, предприятието се уведомява за необходимостта от коригиране на базата данни и предоставянето ѝ в Комисията в 30-дневен срок от получаване на уведомлението. Ако заявителят не коригира базата данни в посочения срок, процедурата се прекратява.

(4) Комисията подава валидираната електронна заявка в 30-дневен срок от датата на нейното постъпване или от подаването на коригирани параметри по нея.

Чл. 16. (1) Предприятието предоставя на Комисията заявка за регистриране на координирания ограничен ресурс в Главния международен регистър на радиочестотите на МСД. Заявката се изготвя от предприятието и се предоставя в Комисията в електронен формат съгласно изискванията на МСД.

(2) Заявката за регистриране се валидира в Комисията.

(3) В случай че заявката не може да бъде валидирана, предприятието се уведомява за необходимостта от коригиране на базата данни и предоставянето ѝ в Комисията в 30-дневен срок от получаване на уведомлението. Ако заявителят не коригира базата данни в посочения срок, процедурата се прекратява.

(4) Комисията подава валидираната електронна заявка за регистрация съгласно изискванията на МСД в 30-дневен срок от датата на нейното постъпване или от подаването на коригирани параметри по нея.

Чл. 17. В случай че предприятието заяви отказ от подадена към МСД заявка, Комисията анулира заявката. Предприятието заплаща таксите, определени от МСД, в случай, че има такива.

Чл. 18. Комисията информира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за дейностите по заявяването и международно координиране и регистриране в международни организации по електронни съобщения на позиции на геостационарната орбита със съответния радиочестотен спектър и на радиочестотния спектър, използван от негеостационарна спътникова система.

Глава трета.
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ ПРИ ПУБЛИКУВАНЕ НА ДВУСЕДМИЧНИЯ ЦИРКУЛЯР НА БЮРОТО ПО РАДИОСЪОБЩЕНИЯ (БЮРОТО) КЪМ СЕКТОРА ПО РАДИОКОМУНИКАЦИИ (ITU-R) НА МСД ЗА МЕЖДУНАРОДНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЕСТОТИТЕ BR IFIC (BR INTERNATIONAL FREQUENCY INFORMATION CIRCULAR)

Чл. 19. Министерството на транспорта, информационните технологии и електронните съобщения (министерството) предоставя двуседмичните циркуляри BR IFIC на Комисията и на заинтересованите предприятия в едноседмичен срок от тяхното получаване.

Чл. 20. При международна координация по условията на чл. 9 от РР на МСД:

а) в двумесечен срок от публикуването на съответния BR IFIC на ITU-R предприятието може да изпраща становище до Комисията по публикуваните спътникови системи;

б) до изтичане на регламентирания четиримесечен срок от публикуване на съответния BR IFIC Комисията предоставя коментари и изпраща възражения съгласно разпоредбите на Процедурните правила и РР на МСД;

в) за предоставените коментари и изпратените възражения по буква "б" Комисията информира заинтересованото предприятие.

Чл. 21. При международна координация по условията на Приложение 30/30А от РР на МСД:

а) в двумесечен срок от публикуването на съответния BR IFIC на ITU-R предприятието може да изпраща становище до Комисията по публикуваните спътникови системи;

б) до изтичане на регламентирания четиримесечен срок от публикуване на съответния BR IFIC Комисията изпраща възражения съгласно разпоредбите на Процедурните правила и РР на МСД;

в) за изпратените възражения по буква "б" Комисията информира заинтересованото предприятие.

Чл. 22. При международна координация по условията на Приложение 30Б от РР на МСД:

а) в двумесечен срок от публикуването на съответния BR IFIC на ITU-R предприятието може да изпраща становище до КРС по публикуваните спътникови системи;

б) до изтичане на регламентирания четиримесечен срок от публикуване на съответния BR IFIC Комисията изпраща възражения съгласно разпоредбите на Процедурните правила и РР на МСД;

в) за изпратените възражения по буква "б" Комисията информира заинтересованото предприятие.

Чл. 23. При международна координация по условията на чл. 23.13 от РР на МСД:

а) в двумесечен срок от публикуването на съответния BR IFIC на ІTU-R предприятието може да изпраща становище до Комисията с копие до министерството по публикуваните спътникови системи;

б) министерството предоставя становище на Комисията в двуседмичен срок след получаване на становището по буква "а";

в) до изтичане на регламентирания четиримесечен срок от публикуване на съответния BR IFIC Комисията изпраща възражения съгласно разпоредбите на Процедурните правила и РР на МСД;

г) за изпратените възражения по буква "в" Комисията информира заинтересованото предприятие и министерството.

Чл. 24. Кореспонденция от чужди администрации по условията на разпоредбите от РР на МСД:

а) за постъпила (в Комисията, министерството или предприятието) кореспонденция, касаеща процесите по заявяване, координиране и регистриране на български спътникови системи, получателят уведомява останалите страни;

б) предприятието предоставя своята позиция на Комисията;

в) в случай на изпращане на отговор до съответната администрация Комисията информира предприятието за изходящата кореспонденция.

Чл. 25. При постъпване на искане от чужда администрация, по чл. 6.6 от Приложение 30Б на РР на МСД, за включване територията на Република България в зоната на обслужване на чужда спътникова система:

а) получателят на искането (КРС, МТИТС или предприятие) уведомява останалите страни за полученото искане;

б) в едномесечен срок предприятията и министерството предоставят на Комисията своите становища по постъпилото искане;

в) Комисията информира министерството и предприятието за изходящата кореспонденция със съответната администрация и Бюрото към ITU-R.

Чл. 26. При постъпване на становище от предприятие, касаещо процесите по заявяване, координиране и регистриране, Комисията запазва правото си на регулаторна преценка относно искането на предприятието.

Чл. 27. Изпращането на становище от страна на предприятие не е задължително и при липса на такова Комисията изготвя коментари и възражения по публикуваните спътникови системи въз основа на собствените си анализи и преценки, съобразявайки се с разпоредбите на РР на МСД.

Заключителни разпоредби

§ 1. Правилата се приемат на основание чл. 127, ал. 2 във връзка с чл. 32, ал. 1, т. 5 от Закона за електронните съобщения.

§ 2. Правилата са приети с Решение № 333 от 23.09.2021 г. на Комисията за регулиране на съобщенията.


Промени настройката на бисквитките