Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 25.I

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЕДИН ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ, ПРЕДСТАВЯНЕ, ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕ В КОМИСИЯТА ПО ЕНЕРГЕТИКА, КАКТО И ПРО

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЕДИН ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ, ПРЕДСТАВЯНЕ, ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕ В КОМИСИЯТА ПО ЕНЕРГЕТИКА, КАКТО И ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.7 от 25 Януари 2022г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 11, ал. 2 и 5 от Закона за енергетиката и чл. 89, ал. 8 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагане на председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране, представяне, публично оповестяване на документите и изслушване в Комисията по енергетика, както и процедурата за избор от Народното събрание:

I. Предлагане на председател и един член на Комисията за енергийно и водно регулиране и представяне на документите им

1. Предложения за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране и един член със стаж в областта на енергетиката се правят от народни представители или от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма до Комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание в 5-дневен срок от приемането на тези правила.

2. В предложенията за председател и един член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране се съдържат писмени мотиви, с които се аргументира добрата професионална репутация на съответния кандидат. Към предложението се прилагат:

а) писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността по образец - приложение № 1 към решението;

б) декларация по чл. 12, ал. 1 от Закона за енергетиката, че кандидатът е дееспособен български гражданин, по образец - приложение № 2 към решението;

в) писмено съгласие на кандидата по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец - приложение № 3 към решението;

г) подробна автобиография;

д) заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър";

е) документи, удостоверяващи, че кандидатът, предложен за:

аа) председател, отговаря на изискването за професионален стаж по чл. 12, ал. 1, т. 2, буква "д" във връзка с § 1, т. 59 или 59а от Закона за енергетиката;

бб) член със стаж в областта на енергетиката, отговаря на изискването за професионален стаж по чл. 12, ал. 1, т. 2, буква "а" във връзка с § 1, т. 59 от Закона за енергетиката.

3. Обстоятелствата по чл. 12, ал. 1, т. 3 от Закона за енергетиката се установяват служебно от администрацията на Народното събрание.

II. Публично оповестяване на документите

1. Предложенията заедно с приложените към тях документи се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание не по-късно от 2 дни преди изслушването.

2. Публикуването на предложенията и документите се извършва при спазване на Закона за защита на личните данни, както и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.).

3. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от три дни преди изслушването на кандидатите могат да представят на Комисията по енергетика становища за предложените кандидати, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени.

4. Средствата за масово осведомяване могат да изпращат в Комисията по енергетика въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени.

5. Въпросите, изпратени от лицата по т. 3 и 4, се съобщават на кандидатите в писмен вид не по-късно от 24 часа преди началото на изслушването.

6. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

7. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1169, пл. Княз Александър I № 1, адресирани до председателя на Комисията по енергетика, или по електронен път на e-mail: 47_KE@parliament.bg. Становищата и въпросите се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание при спазване на Закона за защита на личните данни, Закона за защита на класифицираната информация и на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.).

III. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

1. Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по енергетика.

2. Резултатите от проверката се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

IV. Изслушване на кандидатите за председател и член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране

1. Преди да изслуша предложените кандидати, Комисията по енергетика проверява представените документи и дали кандидатът отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен в Комисията за енергийно и водно регулиране.

2. Изслушването на допуснатите кандидати се провежда в открито заседание на Комисията по енергетика, което се излъчва в реално време в интернет чрез специализирания тематичен сайт на Народното събрание.

3. Кандидатите се представят от вносителите на предложенията по азбучен ред на собствените имена на кандидатите - до две минути на кандидат. Представянето включва и данни за специфичната подготовка, мотивацията, публичната репутация и обществената подкрепа за кандидата.

4. Лично представяне на кандидатите и на тяхната концепция за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране като регулаторен орган с оглед длъжността, за която са предложени - до 10 минути на кандидат.

5. Комисията по енергетика провежда разисквания по направените предложения. Народните представители поставят поотделно своите въпроси към кандидатите за председател и към кандидатите за член по азбучен ред на собствените им имена - до две минути на народен представител. След изчерпване на зададените въпроси към всеки кандидат от всички народни представители той отговаря - до 10 минути.

6. Председателят на Комисията по енергетика дава думата на кандидатите да отговорят на поставените към тях въпроси от лицата по чл. 89, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, на които не е получен отговор по време на изслушването до този момент. Кандидатите отговарят в рамките на две минути за всеки въпрос.

7. Кандидатите имат право да изразят мнение по представените становища - до 5 минути общо.

8. Председателят на Комисията по енергетика може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответния компетентен орган.

9. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

10. Комисията по енергетика изготвя по смисъла на чл. 89, ал. 5 и 6 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание доклад от изслушването, към който се прилага списък на участвалите в изслушването кандидати, подреден по азбучен ред на собствените им имена, и го внася в Народното събрание. Към доклада се прилагат:

а) проект на решение за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране за всеки от кандидатите;

б) проект на решение за избор на член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране за всеки от кандидатите.

11. Отказът на кандидат от участие в изслушването или неговото оттегляне от вносителя не спира процедурата по отношение на другите кандидати за съответната длъжност.

V. Избор на председател и един член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране от Народното събрание

1. Заседанието се излъчва в реално време в интернет чрез специализирания тематичен сайт на страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието присъстват предложените кандидати.

2. Народното събрание изслушва доклада на Комисията по енергетика.

3. Всеки кандидат се представя от вносителя - до две минути.

4. Провеждат се разисквания по кандидатурите по реда на чл. 52 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Народното събрание избира поотделно председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране и един член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране.

6. Гласуването е явно чрез компютъризираната система за гласуване. Ако има няколко кандидати за една длъжност, гласуването се извършва по азбучен ред на собствените имена на кандидатите, освен ако Народното събрание реши друго.

7. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати за съответната длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за".

8. Когато никой от кандидатите за съответната длъжност не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

9. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите за съответната длъжност не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

10. Когато някой от кандидатите се откаже от участие в избора преди гласуване на кандидатурата му от Народното събрание и той е единствен кандидат за длъжността, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране или за един член със стаж в областта на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране.

11. Ако няма кандидат за някоя от длъжностите, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор за тази длъжност.

VI. Задължение за деклариране на несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 и на промяна в декларираните обстоятелства по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. След приключване на процедурата за избор по реда на раздел V избраните председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране подават декларация за несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с чл. 12, ал. 2 и 3 от Закона за енергетиката по образец съгласно приложение № 4 към решението.

2. При промяна в декларираните обстоятелства в декларацията по т. 1 председателят и членът на Комисията за енергийно и водно регулиране подават декларация по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по образец съгласно приложение № 5 към решението.

-------------------------

Решението е прието от 47-ото Народно събрание на 21 януари 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Приложение № 1 към Решението


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ....................................................................................................

...........................................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................................................................................,

л. к. № ...............................................................................................................................,

изд. на ................................................................................................................................

от МВР ..............................................................................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

съм съгласен/на да бъда предложен/а за ............................................. на Комисията за енергийно и водно регулиране и личните ми данни да бъдат обработвани във връзка с произвеждане на избора.

 

 

Декларатор: .................................


Приложение № 2 към Решението



ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ....................................................................................................

...........................................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................................................................................,

л. к. № ...............................................................................................................................,

изд. на ................................................................................................................................

от МВР ..............................................................................................................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

съм дееспособен български гражданин.

 

 

Декларатор: .................................


Приложение № 3 към Решението



ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ....................................................................................................

...........................................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................................................................................,

л. к. № ...............................................................................................................................,

изд. на ................................................................................................................................

от МВР ..............................................................................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

 

Декларатор: .................................

 


Приложение № 4 към Решението



ДЕКЛАРАЦИЯ

  по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с чл. 12, ал. 2 и 3 от Закона за енергетиката

 

Долуподписаният/ата .....................................................................................................

...........................................................................................................................................,

ЕГН ...................................................................................................................................,

л. к. № ...............................................................................................................................,

изд. на ................................................................................................................................

от МВР ..............................................................................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

не са налице основанията за несъвместимост по чл. 12, ал. 2 и 3 от Закона за енергетиката.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

 

Дата: ......................

Декларатор: ...............

 

 


Приложение № 5 към Решението


ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

 

Долуподписаният/ата .........................................................................................................

..............................................................................................................................................,

ЕГН .....................................................................................................................................,

л. к. № .................................................................................................................................,

изд. на ..................................................................................................................................

от МВР ................................................................................................................................,

в качеството ми на ..............................................................................................................

на Комисията за енергийно и водно регулиране

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

 

към дата ..../..../.... г. е настъпила промяна в декларираните от мен обстоятелства в подадената декларация по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като е отпаднало/възникнало следното обстоятелство:

...........................................................................................................................................

...........................................................................................................................................

...........................................................................................................................................

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ......................

Декларатор: .................


Промени настройката на бисквитките