Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 22.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 2022 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ В СЪВМЕСТНИТЕ СТРУКТУРИ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪРВО НИВО НА КОНТРОЛ ПО ПРОГРАМИТЕ ЗА ТЕРИТОРИАЛ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 15 ОТ 16 ФЕВРУАРИ 2022 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ В СЪВМЕСТНИТЕ СТРУКТУРИ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪРВО НИВО НА КОНТРОЛ ПО ПРОГРАМИТЕ ЗА ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, В КОИТО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА ЗА ПЕРИОДА 2021 - 2027 Г.

Обн. ДВ. бр.15 от 22 Февруари 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Раздел I.
Съвместни структури за подпомагане на изпълнението на програмите за европейско териториално сътрудничество, в които Република България участва за периода 2021 - 2027 г.

Чл. 1. При спазване на разпоредбите на чл. 46, т. 2 от Регламент (ЕС) 2021/1059 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г. относно специфични разпоредби за целта на европейското териториално сътрудничество (INTERREG), с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие и инструменти за външно финансиране, Управляващият орган по всяка една програма за териториално сътрудничество, след консултация с държавите членки и когато е приложимо, с трети държави, участващи в дадена програма Интеррег, създава съвместен секретариат, като персоналът отчита партньорството по програмата. Един или повече клонове на съвместния секретариат (информационни звена) могат да бъдат създадени в една или повече страни партньори, за да изпълняват задачите си по-близо до потенциалните бенефициенти и заинтересовани страни. Съвместни секретариати и техни клонове/звена подпомагат Управляващия/Националния орган, както и Комитета за наблюдение при изпълнение на функциите им, извършват технически мониторинг на проекти, оказват съдействие и подкрепа за намиране на партньорства, осигуряват обучения и указанията в процеса на изпълнение и др.

Чл. 2. За осигуряване изпълнението на функциите на съвместните структури - съвместни секретариати и техни клонове/информационни звена за подпомагане на изпълнението на програмите за териториално сътрудничество на Европейския съюз, в които Република България участва за периода 2021 - 2027 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството или упълномощено от него длъжностно лице сключва трудови договори с български и чуждестранни граждани извън утвърдената численост на персонала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Чл. 3. (1) Подборът на лица по реда на чл. 2 се извършва при условия и по ред, определени с методика, одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице, при спазване на разпоредбите за назначаване на служители по действащото трудово законодателство.

(2) Чуждестранни граждани се назначават в съвместните секретариати и в клоновете/звената към тях, разположени на територията на Република България, съгласно постигнатите договорености между държавите - участнички в програмите за териториално сътрудничество на Европейския съюз, в подписаните от тях меморандуми за разбирателство и при спазване на условията на ал. 1.

Чл. 4. За лицата, които се назначават по реда на чл. 2, се разработват длъжностни характеристики, които се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице.

Чл. 5. Средствата за работна заплата и за осигурителните вноски на служителите, назначени в съвместните структури по чл. 1, се планират, осигуряват и отчитат по бюджета на Техническата помощ по съответната програма за териториално сътрудничество.

Чл. 6. Броят на служителите, наети в съвместните структури по чл. 1, както и числени промени в състава им, следва да бъдат утвърждавани с решение на съответния Комитет за наблюдение по дадена програма за териториално сътрудничество.

Раздел II.
Система за осъществяване на първо ниво на контрол по програмите за европейско териториално сътрудничество, в които Република България участва за периода 2021 - 2027 г.

Чл. 7. (1) За осигуряване на първо ниво на контрол на програмите за европейско териториално сътрудничество, в съответствие с чл. 46, т. 3 от Регламент (ЕС) 2021/1059 (INTERREG) на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството или упълномощено от него длъжностно лице определя структурата и лицата за извършване на първо ниво на контрол за българските партньори.

(2) По преценка на министъра на регионалното развитие и благоустройството или на упълномощено от него длъжностно лице възлагането се осъществява:

1. при спазване на изискванията на приложимото законодателство в областта на обществените поръчки, и/или

2. по реда на действащото трудово законодателство.

(3) По многонационалните програми за териториално сътрудничество, по които разходите за първо ниво на контрол са за сметка на бенефициентите, изборът на лица за осъществяване на първо ниво на контрол се извършва при условия и по ред, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице.

Чл. 8. (1) За възлагане изпълнението на първо ниво на контрол по чл. 7, ал. 2, т. 2 министърът на регионалното развитие и благоустройството или упълномощено от него длъжностно лице сключва трудови договори с български граждани извън утвърдената численост на персонала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Подборът на лица по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени с методика, одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице, при спазване на разпоредбите за назначаване на служители по действащото трудово законодателство.

(3) За лицата, които се назначават по реда на ал. 1, се разработват длъжностни характеристики, които се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице.

Чл. 9. Средствата за работна заплата и за осигурителните вноски на служителите, назначени по чл. 8, ал. 1, се планират, осигуряват и отчитат по бюджета на Техническата помощ на съответната програма за териториално сътрудничество.

Раздел III.
Назначаване/наемане на допълнителен персонал за подпомагане на Управляващия/Националния орган на програмите за европейско териториално сътрудничество, в които Република България участва за периода 2021 - 2027 г.

Чл. 10. За осигуряване на координация и управление на новите инструменти за изпълнение на програмите Интеррег, а именно трансгранични стратегии за интегрирани инвестиции за териториално развитие (съгласно чл. 20 от Регламент (ЕС) 2021/1059 (INTERREG) на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г.) и инструменти за финансиране на малки проекти (фонд за малки проекти съгласно чл. 25 от Регламент (ЕС) 2021/1059 (INTERREG) на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г.), се назначава допълнителен персонал за подпомагане на Управляващия/Националния орган на програмите за европейско териториално сътрудничество, в които Република България участва за периода 2021 - 2027 г.

Чл. 11. За изпълнение на новите функции на Управляващия/Националния орган, посочени в чл. 10, министърът на регионалното развитие и благоустройството или упълномощено от него длъжностно лице сключва трудови договори с български граждани извън утвърдената численост на персонала на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Чл. 12. Подборът на лица по реда на чл. 11 се извършва при условия и по ред, определени с методика, одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице, при спазване на разпоредбите за назначаване на служители по действащото трудово законодателство.

Чл. 13. За лицата, които се назначават по реда на чл. 12, се разработват длъжностни характеристики, които се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от упълномощено от него длъжностно лице.

Чл. 14. Средствата за работна заплата и за осигурителните вноски на служителите, назначени по чл. 11, се планират, осигуряват и отчитат по бюджета по Техническата помощ на съответната програма за териториално сътрудничество.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове във връзка с т. 11 от Решение № 712 на Министерския съвет от 6 октомври 2020 г.

§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Промени настройката на бисквитките