Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 29 от 12.IV

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ДВАМА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ В КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ДВАМА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ В КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ, КАКТО И ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.29 от 12 Април 2022г.

Народното събрание на основание чл. 84, т. 8 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 24, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за двама членове на Съвета за електронни медии, представяне и публичното оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по културата и медиите, както и процедурата за избор от Народното събрание:

I. Предлагане на кандидати за двама членове на Съвета за електронни медии и представяне на документите им

1. Предложения за кандидати за двама членове на Съвета за електронни медии се правят от народни представители и от парламентарни групи. Предложенията се внасят в писмена форма чрез председателя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите в 7-дневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание. Към предложенията се прилагат следните документи:

а) писмено съгласие на кандидата по образец съгласно приложение № 1 към решението;

б) декларация по чл. 25 от Закона за радиото и телевизията, че кандидатът има българско гражданство съгласно приложение № 2 към решението;

в) подробна автобиография;

г) заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование;

д) документи, удостоверяващи, че кандидатът има опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика;

е) документи (информация), удостоверяващи, че предложеният кандидат има обществен авторитет и професионално признание съгласно чл. 25 от Закона за радиото и телевизията;

ж) писмено съгласие на кандидата по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец съгласно приложение № 3 към решението.

2. Обстоятелството по чл. 26, т. 1 от Закона за радиото и телевизията се установява служебно от администрацията на Народното събрание.

II. Публично оповестяване на документите

1. Предложенията заедно с приложените към тях документи се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от три дни преди изслушването.

2. Публикуването на предложенията и документите по т. 1 се извършва в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни.

3. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от три дни преди изслушването може да представят на Комисията по културата и медиите становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени.

4. Средствата за масово осведомяване може да изпращат в Комисията по културата и медиите въпроси към кандидатите, които да им бъдат поставени по време на изслушването. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

5. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: гр. София 1169, пл. Княз Александър I № 1, Комисия по културата и медиите, или по електронен път на e-mail: kkm@parliament.bg.

6. Становищата и въпросите се публикуват незабавно след получаването им на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

ІІІ. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

1. Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по културата и медиите.

2. Резултатите от проверката се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

IV. Изслушване на кандидатите

1. Преди да изслуша предложените кандидати Комисията по културата и медиите проверява представените документи и дали кандидатите отговарят на изискванията за заемане на длъжността.

2. Комисията може да изисква допълнителна информация както от кандидата, така и от съответен компетентен орган.

3. Изслушването се провежда в открито заседание на Комисията по културата и медиите, което се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание.

4. Кандидатите се представят от вносителите на предложението по азбучен ред на собствените имена на кандидатите - до 5 минути.

5. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да изложи мотивацията си за заемане на длъжността - до 3 минути.

6. Комисията по културата и медиите провежда разисквания по направените предложения. Народните представители, членове на комисията, може да задават въпроси към кандидатите по азбучен ред на собствените им имена, включително и такива, постъпили по реда на раздел II - до 2 минути на народен представител за кандидат. След изчерпване на зададените въпроси към съответния кандидат от всички народни представители той отговаря - до 10 минути.

7. Председателят на Комисията по културата и медиите представя в резюме становищата и въпросите, постъпили в комисията от лицата по чл. 89, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, на които не е получен отговор - до две минути всяко.

8. Отговор на кандидата по представените становища и поставените въпроси - до 10 минути.

9. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание.

10. Комисията по културата и медиите на основание чл. 89, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание изготвя доклад от изслушването на кандидатите. Към доклада се прилага и проект на решение за избор на всеки кандидат за член на Съвета за електронни медии.

11. Отказът на кандидат от участие в изслушването или неговото оттегляне от вносителя не спира процедурата по отношение на другите кандидати.

V. Избор на двама членове на Съвета за електронни медии от Народното събрание

1. Заседанието се излъчва в реално време в интернет чрез интернет страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието може да присъстват предложените кандидати.

2. Народното събрание изслушва в резюме внесения доклад на Комисията по културата и медиите.

3. Всеки кандидат се представя от вносителя на предложенията по азбучен ред на собствените имена - до две минути.

4. Разискванията се провеждат по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване.

6. Когато има няколко кандидати за членове на Съвета за електронни медии, гласуването се извършва по азбучен ред на собствените им имена.

7. За избрани се смятат двамата кандидати, получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако има няколко кандидати, получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избрани са двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

8. В случай че двама или повече кандидати имат равен брой гласове, се провежда повторно гласуване между тях при същите условия.

9. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

10. Когато при повторното гласуване по т. 8 и 9 никой от кандидатите не получи необходимите гласове или когато някой от кандидатите се откаже от участие в избора преди гласуване на кандидатурата му от Народното събрание, а той е единствен кандидат, както и в случаите, когато няма кандидат, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

VI. Задължение за деклариране на несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 и на промяна в декларираните обстоятелства по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. След приключване на процедурата за избор по реда на раздел V избраният член на Съвета за електронни медии подава декларация за несъвместимост по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с чл. 26, т. 2 и чл. 27, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията по образец съгласно приложение № 4 към решението.

2. При промяна в декларираните обстоятелства в декларацията по т. 1 членът на Съвета за електронни медии подава декларация по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по образец съгласно приложение № 5 към решението.

-------------------------

Решението е прието от 47-ото Народно събрание на 7 април 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение № 1


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………,

ЕГН ………………………………………………………………………….………………,

л. к. ………………………………………………………………………….……………….,

изд. на ………………………………………………………………………………………..

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да бъда предложен/а за член на Съвета за електронни медии.

 

Дата: ..........................                                                   Декларатор: …………….………

 


Приложение № 2


ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 25 от Закона за радиото и телевизията

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………,

ЕГН ……………………………………………………………………………….…………,

л. к. ………………………………………………………………………………………….,

изд. на ………………………………………………………………………………………..

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм български гражданин.

 

Дата: ..........................                                                        Декларатор: ……………………

 


Приложение № 3


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………,

ЕГН ……………………………………………………………………………….………….,

л. к. …………………………………………………………………………………………..,

изд. на ………………………………………………………………….…………………….

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

Дата: ..........................                                                       Декларатор: ……………………

 


Приложение № 4


ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и чл. 26, т. 2 и чл. 27, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………….……,

ЕГН ………………………………………………………………………………….……….,

л. к. …………………………………………………………………………………………...,

изд. на ………………………………………………………………………………………..

от МВР ………………………………………………………………………………………,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

не са налице основанията по чл. 26, т. 2 и чл. 27, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията.

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ...........................                                                 Декларатор: ………………………

 


Приложение № 5


ДЕКЛАРАЦИЯ

по чл. 35, ал. 1, т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………….……,

ЕГН …………………………………………………………………………………….…….,

л. к. …………………………………………………………………………………………..,

изд. на …………………………………………………………………………………….…..

от МВР ………………………………………………………………………………………,

в качеството ми на член на Съвета за електронни медии

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

към дата…../….../…... г. е настъпила промяна в декларираните от мен обстоятелства в подадената декларация по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като е отпаднало/възникнало следното обстоятелство:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

Известно ми е, че за декларирани неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ..........................                                                       Декларатор: …………………….

 


Промени настройката на бисквитките