Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 26.IV

НАРЕДБА ЗА МЕТОДИКИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ЦЕЛ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ОБЩАТА КУМУЛАТИВНА ЦЕЛ, ВЪВЕЖДАНЕТО НА СХЕМА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЦЕЛИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАН

 

НАРЕДБА ЗА МЕТОДИКИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ЦЕЛ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ОБЩАТА КУМУЛАТИВНА ЦЕЛ, ВЪВЕЖДАНЕТО НА СХЕМА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЦЕЛИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ МЕЖДУ ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА

В сила от 26.04.2022 г.
Приета с ПМС № 60 от 18.04.2022 г.

Обн. ДВ. бр.32 от 26 Април 2022г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. методиката за определяне на националната цел за енергийна ефективност;

2. методиката за определянето на общата кумулативна цел за енергийни спестявания;

3. въвеждането на схема за задължения за енергийни спестявания, която да осигури постигането на общата кумулативна цел за енергийни спестявания;

4. условията и редът за разпределяне на общата кумулативна цел за енергийни спестявания като индивидуални цели за енергийни спестявания между задължените лица по чл. 14а, ал. 4 от Закона за енергийната ефективност (ЗЕЕ).

Глава втора.
МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЦЕЛ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Чл. 2. (1) Националната цел за енергийна ефективност се определя като количества спестена енергия в брутното вътрешно потребление на енергия и в крайното енергийно потребление.

(2) Националната цел за енергийна ефективност за периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г. се съдържа в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България.

Чл. 3. При определянето на националната цел по чл. 2, ал. 2 се отчита прогнозното първично и крайно енергийно потребление до 31 декември 2030 г. въз основа на:

1. потенциала за спестяване на енергия по икономически ефективен начин;

2. развитието на брутния вътрешен продукт и прогнозите за него;

3. промените в количествата внесена и изнесена енергия;

4. промените в енергийния микс, оползотворяването на енергията от възобновяеми източници, използването на ядрена енергия, изграждането на съоръжения за улавяне и съхранение на въглероден диоксид;

5. действащите мерки за повишаване на енергийната ефективност, изпълнени в изминал период.

Глава трета.
МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОБЩАТА КУМУЛАТИВНА ЦЕЛ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ. СХЕМА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ

Чл. 4. (1) Изпълнението на националната цел за енергийна ефективност включва постигането на общата кумулативна цел за енергийни спестявания при крайното потребление на енергия.

(2) Общата кумулативна цел за енергийни спестявания представлява ежегодно натрупвани нови енергийни спестявания при крайното енергийно потребление за периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г.

(3) Общата кумулативна цел за енергийни спестявания не може да е по-малка от 0,8 на сто годишно от годишното крайно енергийно потребление на крайните клиенти, осреднено за 2016, 2017 и 2018 г.

(4) За общо годишно крайно енергийно потребление на крайни клиенти по ал. 3 се приема крайното потребление на енергия от общите енергийни баланси на Националния статистически институт съгласно приложение № 1.

Чл. 5. Постигането на общата кумулативна цел за енергийни спестявания се осигурява чрез въвеждане на схема за задължения за енергийни спестявания и алтернативни мерки.

Чл. 6. (1) Годишният размер на общата кумулативна цел за енергийни спестявания се определя по схема, предвиждаща плавно нарастване, както следва:

1. по 0,7 на сто годишно за 2021 и 2022 г.;

2. по 0,75 на сто годишно за 2023 и 2024 г.;

3. по 0,93 на сто годишно за периода 2025 - 2030 г.

(2) Стойностите на общата кумулативна цел и разпределението ѝ по години за периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г. се определят съгласно приложение № 2.

Глава четвърта.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ОБЩАТА КУМУЛАТИВНА ЦЕЛ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ КАТО ИНДИВИДУАЛНИ ЦЕЛИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ

Чл. 7. (1) Част от общата кумулативна цел за енергийни спестявания се разпределя за изпълнение като индивидуални цели за енергийни спестявания между задължените лица.

(2) Задължени лица са:

1. крайни снабдители, доставчици от последна инстанция, търговци с издадена лицензия за дейността "търговия с електрическа енергия", които продават електрическа енергия на крайни клиенти повече от 20 GWh годишно;

2. топлопреносни предприятия и доставчици на топлинна енергия, които продават топлинна енергия на крайни клиенти повече от 20 GWh годишно;

3. крайните снабдители и търговци на природен газ, които продават на крайни клиенти повече от 10 GWh годишно;

4. търговци на течни горива, които продават на крайни клиенти повече от 2000 тона течни горива годишно;

5. търговци на твърди горива, които продават на крайни клиенти повече от 13 хил. тона твърди горива годишно.

(3) Задължените лица по ал. 2 подават ежегодно до 15 февруари в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, наричана по-нататък "Агенцията", декларация за продаденото количество енергия за предходната година по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията и публикуван на интернет страницата ѝ.

(4) Агенцията може да установи служебно обстоятелствата по ал. 2, когато задължените лица не са подали в Агенцията информация за извършените от тях продажби на енергия към крайните клиенти през предходната година.

Чл. 8. Индивидуалните цели за енергийни спестявания се определят като ежегодни нови енергийни спестявания на енергия, постигнати от мерки за енергийни спестявания в крайното потребление на енергия от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г.

Чл. 9. (1) Разликата между общата кумулативна цел по чл. 6 и прогнозните енергийни спестявания от прилагането на алтернативните мерки се разпределя като индивидуални цели за енергийни спестявания между задължените лица, пропорционално на продадените от съответното задължено лице количества енергия на крайни клиенти през предходната година.

(2) В случай че не могат да бъдат направени прогнози за годишното енергийно спестяване от алтернативни мерки, се използва процентното съотношение на дела на индивидуалните цели и алтернативните мерки, посочено в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България.

(3) Определянето на индивидуалните цели по ал. 1 се извършва въз основа на представената от задължените лица информация за осъществените от тях за предходната година продажби на енергия на крайни клиенти.

(4) Когато информацията за продаваните количества горива е в натурални единици килоджаули (kJ), киловатчаса (kWh) или килограм нефтен еквивалент (kgoe), тези количества се преизчисляват от Агенцията в тон нефтен еквивалент (toe) чрез коефициенти на превръщане, посочени в таблицата съгласно приложение № 3.

(5) На задължените лица, които не са подали в Агенцията информацията по чл. 7, ал. 3 и/или са установени съгласно чл. 7, ал. 4, Агенцията определя служебна индивидуална годишна цел в размер, равен на размера на най-високата индивидуална цел, определена за съответния вид енергия или гориво.

Чл. 10. (1) Агенцията изготвя списък на задължените лица.

(2) Списъкът на задължените лица включва наименованията на задължените лица по видове продадена енергия и определените им индивидуални годишни цели за енергийни спестявания.

(3) Списъкът се актуализира ежегодно от Агенцията съобразно промяната в количествата на продажбите на съответното задължено лице спрямо общото крайно потребление на енергия за предходната година.

(4) Списъкът се утвърждава от министъра на енергетика ежегодно до 31 март.

(5) Изпълнителният директор на Агенцията уведомява включените в списъка лица за определените им индивидуални цели за енергийни спестявания в срок до един месец от приемането на списъка.

(6) Агенцията публикува списъка на интернет страницата си.

(7) Агенцията поддържа на интернет страницата си актуален списък на задължените лица и информация за изпълнението на индивидуалните им годишни цели за енергийни спестявания.

Глава пета.
ОТЧИТАНЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ГОДИШНИ ЦЕЛИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ СПЕСТЯВАНИЯ

Чл. 11. (1) Изпълнението на индивидуалните годишни цели за енергийни спестявания се оценява на базата на постигнатите енергийни спестявания на енергия при крайното потребление.

(2) Задължените лица могат да изпълняват мерки за енергийни спестявания при производството, преноса и/или разпределението на енергия, като енергоспестяващият ефект от тези мерки не се включва при отчитане на изпълнението на общата кумулативна цел, определена съгласно чл. 6.

Чл. 12. (1) Изпълнението на общата кумулативна цел се оценява на базата на изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания и на алтернативните мерки.

(2) Размерът на изпълнението на целта по ал. 1 се определя като сума от изпълненията на индивидуалните цели за енергийни спестявания в енергия и енергийните спестявания, постигнати чрез алтернативни мерки.

(3) Информация за напредъка по изпълнението на националната цел за енергийна ефективност и на общата кумулативна цел за енергийни спестявания се предоставя ежегодно с анализа по чл. 11, ал. 6, т. 18 от ЗЕЕ.

Чл. 13. (1) За отчитане на индивидуалните цели задължените лица предоставят в Агенцията ежегодно до 1 март на годината, следваща годината на отчитане, информация за изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания при условията и по реда на наредбата по чл. 70 от ЗЕЕ.

(2) Агенцията обработва информацията, предоставена по ал. 1, и констатира изпълнението на индивидуалните цели в срок до 31 март.

Чл. 14. (1) За изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания задължените лица могат:

1. да предлагат енергийноефективни услуги на конкурентни цени чрез доставчик на енергийноефективни услуги и/или,

2. да правят вноски във Фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" или в други финансови посредници за реализиране на инвестиции в дейности и мерки за енергийна ефективност, като размерът на вноските, необходими за изпълнение на мерки за постигане на индивидуалните им цели, се договаря между задълженото лице и Фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" или друг финансов посредник;

3. да сключват споразумения с доставчици на енергийноефективни услуги или други задължени или незадължени лица за прехвърляне на енергийни спестявания чрез прехвърляне на удостоверения за енергийни спестявания по чл. 75, ал. 3 от ЗЕЕ.

(2) Отчитането на изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания, включително при условията на ал. 1, се извършва от задължените лица пред Агенцията по реда на чл. 76 от ЗЕЕ.

(3) Удостоверенията за енергийни спестявания се издават и/или прехвърлят при условията и по реда на чл. 75 от ЗЕЕ.

(4) Изпълнението на индивидуалните цели за енергийни спестявания се отразява ежегодно от Агенцията в анализа по чл. 11, ал. 6, т. 18 от ЗЕЕ.

Допълнителни разпоредби

§ 1. С наредбата се въвеждат изискванията на Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 г. относно енергийната ефективност за изменение на директиви 2009/125/ЕО и 2010/30/ЕС и за отмяна на директиви 2004/8/ЕО и 2006/32/ЕО (ОJ, L 315 от 14 ноември 2012 г.), изменена с Директива (ЕС) 2018/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 г. за изменение на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност (ОJ, L 328 от 21 декември 2018 г.).

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 18, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 4



Крайно потребление на енергия от общите енергийни баланси

 

 

2016 г.

2017 г.

2018 г.

Средногодишно за периода 2016 - 2018 г.

Крайно енергийно потребление, ktoe*

9 731,2

9 976,0

10 003,0

9 903,4


*ktoe - хиляди тона нефтен еквивалент.


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2



Стойности и разпределяне на общата кумулативна цел за периода 2021 г. - 2030 г., ktoe*

 

2021 г.

69,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69,2

2022 г.

69,2

69,2

 

 

 

 

 

 

 

 

138,4

2023 г.

69,2

69,2

74,05

 

 

 

 

 

 

 

212,45

2024 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

 

 

 

 

 

 

286,5

2025 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

 

 

 

 

 

378,5

2026 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

92,0

 

 

 

 

470,5

2027 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

92,0

92,0

 

 

 

562,5

2028 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

92,0

92,0

92,0

 

 

654,5

2029 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

92,0

92,0

92,0

92,0

 

746,5

2030 г.

69,2

69,2

74,05

74,05

92,0

92,0

92,0

92,0

92,0

92,0

838,5

ОБЩО кумулативни спестявания за периода 2021 г. - 2030 г., ktoe

4357,55



*ktoe - хиляди тона нефтен еквивалент.


Приложение № 3 към чл. 9, ал. 4



Енергийно съдържание на определени горива за енергийно потребление - таблица с коефициенти на превръщане

Енергия, включително
горива

kJ* (нетна калорична стойност - NCV)

kgoe** (нетна калорична стойност - NCV)

kWh (нетна калорична стойност - NCV)

1 кг кокс

28 500

0,676

7,917

1 кг антрацитни въглища

17 200 - 30 700

0,411 - 0,733

4,778 - 8,528

1 кг брикети кафяви въглища

20 000

0,478

5,556

1 кг черен лигнит

10 500 - 21 000

0,251 - 0,502

2,917 - 5,833

1 кг кафяви въглища

5 600 - 10 500

0,134 - 0,251

1,556 - 2,917

1 кг масло от нефтени шисти

8 000 - 9 000

0,191 - 0,215

2,222 - 2,500

1 кг торф

7 800 - 13 800

0,186 - 0,330

2,167 - 3,833

1 кг торфени брикети

16 000 - 16 800

0,382 - 0,401

4,444 - 4,667

1 кг котелно гориво (мазут)

40 000

0,955

11,111

1 кг леко течно гориво

42 300

1,010

11,750

1 кг автомобилен бензин

44 000

1,051

12,222

1 кг керосин

40 000

0,955

11,111

1 кг втечнен нефтен газ

46 000

1,099

12,778

1 кг природен газ

47 200

1,126

13,100

1 кг втечнен природен газ

45 190

1,079

12,553

1 кг дърва за огрев (25 на сто влажност)

13 800

0,330

3,833

1кг дървени пелети/брикети

16 800

0,401

4,667

1 кг отпадъци

7 400 - 10 700

0,177 - 0,256

2,056 - 2,972

1 MJ топлинна енергия

1 000

0,024

0,278

1 kWh електрическа енергия

3 600

0,086

1,000

1 кубичен метър природен газ

33 494

0,8

9,30



*kJ - килоджаул.

**kgoe - килограм нефтен еквивалент.

Промени настройката на бисквитките