Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 33 от 29.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 ОТ 21 АПРИЛ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 385 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ОРГАН ЗА ПОКУПКИ ЗА НУЖДИТЕ НА ОРГАНИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ (ДВ, БР. 2 ОТ 2016 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 ОТ 21 АПРИЛ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 385 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ОРГАН ЗА ПОКУПКИ ЗА НУЖДИТЕ НА ОРГАНИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ (ДВ, БР. 2 ОТ 2016 Г.)

Обн. ДВ. бр.33 от 29 Април 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 се създава буква "и":

"и) електрическа енергия;".

2. В т. 2:

а) буква "ж" се отменя;

б) създава се буква "з":

"з) предоставяне на фиксирани и мобилни телефонни услуги и мобилен интернет;".

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в основния текст думите "сключване на рамкови споразумения и договори за" се заличават.

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите "и да сключват договори по рамковите споразумения, сключвани от ЦОП, като възлагат самостоятелно или по реда на ал. 2" се заличават.

4. В ал. 4 думите "и да сключват договори по рамковите споразумения, сключвани от ЦОП" се заличават.

5. В ал. 5 след думата "срока" се добавя "му", а думите "на рамковото споразумение" се заличават.

6. Създава се нова ал. 7:

"(7) Възложителите по ал. 1 не са длъжни да се възползват от централизираните обществени поръчки, когато потребностите им съдържат специфични изисквания към изпълнението на доставките или услугите. Когато спецификата може да се отнесе до определени дейности или артикули от централизираната обществена поръчка, възможността по изречение първо се допуска само за тези дейности или артикули."

7. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея в изречение първо думите "сключените рамкови споразумения" се заменят с "централизираните обществени поръчки" и думите "с изпълнителите по рамковите споразумения" се заличават, а в изречение трето думите "процедурата по чл. 82, ал. 3 от ЗОП преди стартирането ѝ" се заменят със "своята поръчка преди да пристъпи към възлагането".

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 3, 6, 7 и 8 се отменят.

2. В т. 9 думите "сключените от него договори и рамкови споразумения" се заменят с "възложените централизирани обществени поръчки".

3. Точка 10 се изменя така:

"10. утвърждава образци на документи за провеждането на централизираните обществени поръчки и за контрола върху изпълнението им;".

4. Точка 11 се изменя така:

"11. предоставя информация, указания и разяснения на възложителите по чл. 4, ал. 1 във връзка с подготовката, провеждането и изпълнението на централизираните обществени поръчки;".

5. Създава се нова т. 12:

"12. има право да извършва на място проверки на изпълнението на условията на централизираните обществени поръчки от страна на изпълнителите;".

6. Досегашната т. 12 става т. 13.

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. предоставят на ЦОП заявки, съдържащи информация за потребностите им от доставки и услуги в процеса на планирането на централизираните обществени поръчки;"

б) в т. 2 след думата "срокове" се добавя "проекти на";

в) точка 5 се изменя така:

"5. сключват договори въз основа на централизираните обществени поръчки в рамките на заявения финансов ресурс;"

г) точка 6 се изменя така:

"6. съгласуват с ЦОП прогнозната стойност на своята поръчка преди да пристъпят към възлагането, когато потребностите на конкретния възложител превишават подадената заявка;"

д) в т. 7:

аа) буква "а" се изменя така:

"а) уведомления за извършени от стопанските субекти нарушения на условията на централизираните обществени поръчки, в това число при неподаване на оферта и отказ за сключване на договор;"

бб) буква "б" се изменя така:

"б) уведомление за преустановяване на избора на изпълнител въз основа на централизирана обществена поръчка, в седемдневен срок от уведомяването на изпълнителите;"

вв) в буква "в" думите "рамково споразумение" се заменят с "централизираните обществени поръчки", а цифрата "7" се заменя с числото "14";

е) точка 9 се отменя.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Във вътрешните си правила за управление на цикъла на обществените поръчки възложителите по чл. 4, ал. 1 включват и правила за реда за планиране, обмен на информация с ЦОП, сключване на договори въз основа на централизираните обществени поръчки и за контрол на изпълнението на сключените договори."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Централният орган за покупки уведомява възложителите по чл. 4, ал. 1 за всяко влязло в сила решение по чл. 22, ал. 1, т. 6, 10 и 11 от ЗОП в съответната централизирана процедура в 5-дневен срок от влизането в сила на решението. Централният орган за покупки уведомява възложителите по чл. 4, ал. 1 и при постъпване на жалба против решение или действие/бездействие на ЦОП в 5-дневен срок от съобщението на Комисията за защита на конкуренцията за образуване на производството."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Възложителите по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2 в договорите с предмета по чл. 3, сключвани от тях за периодите, в които няма възложени централизирани обществени поръчки, осигуряват възможност тези договори да бъдат прекратени при сключването на договор със същия предмет въз основа на централизираната обществена поръчка. Когато условията в рамковото споразумение на ЦОП са определени и са по-благоприятни от тези по действащия им договор, възложителите по чл. 4, ал. 1 сключват договор въз основа на рамковото споразумение, след което прекратяват действащия си договор. Когато в рамковото споразумение не са определени всички условия или е създадена динамична система за покупки, възложителите по чл. 4, ал. 1 имат право да запазят действащия си договор, ако не могат да договорят по-изгодни условия въз основа на централизираната обществена поръчка."

§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Централният орган за покупки може да използва Системата за електронно възлагане на обществени поръчки (СЕВОП) за събиране на заявки от възложителите по чл. 4, ал. 1 за потребностите им от доставки и услуги по чл. 3, ал. 1, както и за друга комуникация с тях."

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.

§ 7. В приложение № 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 12 се отменя.

2. Точка 19 се изменя така:

"19. Агенция за публичните предприятия и контрол."

3. Точка 33 се отменя.

4. Създава се т. 73:

"73. Бюро по защита на застрашени лица."

§ 8. В приложение № 2 се правят следните изменения:

1. Точка 8 се отменя.

2. В т. 11 думите "и районни центрове" се заличават.

Промени настройката на бисквитките