Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 10.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121З-273 ОТ 10 МАРТ 2021 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА КУРСАНТИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ В АКАДЕМИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 23 ОТ 2021 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-273 ОТ 10 МАРТ 2021 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА КУРСАНТИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ В АКАДЕМИЯТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ (ДВ, БР. 23 ОТ 2021 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.43 от 10 Юни 2022г.

§ 1. В чл. 2, ал. 1 таблица № 1 се изменя така:


"Таблица № 1


Професионално направление/
специалност

Образователно-квалификационна степен

Форма на обучение

Срок на обучение в години

Статут

Съвместно обучение с

9.1. Национална сигурност

1.

Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред

бакалавър

редовна

4

курсант

 

задочна

5

студент

 

2.

Гранична полиция

бакалавър

редовна

4

курсант

 

3.

Защита на националната сигурност

магистър

задочна

1,5

студент

 

4.

Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред

магистър

задочна

1,5

студент

 

5.

Психологично подпомагане на оперативно-издирвателната дейност

магистър

задочна

1,5

студент

 

6.

Защита правата на човека

магистър

задочна

1

студент

ВСУ "Черноризец Храбър"

7.

Противодействие на киберпрестъпността

магистър

задочна

1

студент

ВСУ "Черноризец Храбър"

3.7. Администрация и управ-

ление

8.

Публична администрация

бакалавър

задочна

4

студент

 

магистър

задочна

1,5

студент

 

5.7 Архитектура, строителство

и геодезия

9.

Пожарна и аварийна безопасност

бакалавър

редовна

4

курсант

 

задочна

5

студент

 

магистър

задочна

1,5

студент

 

задочна

2,5

студент

 

10.

Управление при кризи от хуманитарен характер

магистър

задочна

1,5

студент

МИ - МВР

11.

Безопасност на пътното движение

магистър

задочна

1,5

студент

УАСГ

12.

Управление и оптимизация на инвестиционни проекти в строителството чрез строително-информационни модели

магистър

редовна

1

студент

УАСГ


"

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "субсидирани от държавата" се добавя "или срещу заплащане по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" от ЗВО".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Приемането за обучение в АМВР за придобиване на ОКС "магистър" по специалностите "Управление при кризи от хуманитарен характер", "Безопасност на пътното движение" и "Управление и оптимизация на инвестиционни проекти в строителството чрез строително-информационни модели" се извършва чрез класиране с балообразуващи оценки от диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Приемането за обучение в АМВР за придобиване на ОКС "магистър" по специалностите "Защита на националната сигурност", "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред", "Психологично подпомагане на оперативно-издирвателната дейност", "Защита правата на човека", "Противодействие на киберпрестъпността", "Публична администрация", "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 1,5 години и "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 2,5 години се извършва чрез класиране с балообразуващи оценки от диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование и след полагане на конкурсен изпит - тест."

4. Досегашните ал. 4 - 6 стават съответно ал. 5 - 7.

§ 3. В чл. 20, ал. 1 основният текст се изменя така:

"(1) Кандидатите за студенти в задочна форма на обучение, субсидирано от държавата, и обучение срещу заплащане по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" от ЗВО могат да бъдат:".

§ 4. В чл. 21 основният текст се изменя така:

"Чл. 21. Кандидатите за студенти в задочна форма на обучение, субсидирано от държавата, и обучение срещу заплащане по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, буква "б" от ЗВО подават до ректора на АМВР чрез ръководителите на структурите по чл. 37 от ЗМВР или съответните ръководители на ведомства следните документи:".

§ 5. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "2,5 години" се добавя "и по специалностите "Управление при кризи от хуманитарен характер" и "Управление и оптимизация на инвестиционни проекти в строителството чрез строително-информационни модели".

2. В ал. 4 след думите "Защита на националната сигурност" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава, а след думите "Психологично подпомагане на оперативно-издирвателната дейност" се добавя "и "Противодействие на киберпрестъпността".

3. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) Кандидатите за студенти по специалността "Защита правата на човека" трябва да притежават ОКС не по-ниска от "бакалавър" по специалности в професионалните направления от областите на висшето образование "Сигурност и отбрана" или "Социални, стопански и правни науки".

(6) Кандидатите за студенти по специалността "Безопасност на пътното движение" трябва да притежават ОКС не по-ниска от "бакалавър" по специалности в професионалните направления от областите на висшето образование "Технически науки" или "Сигурност и отбрана"."

4. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 7 и 8.

§ 6. В чл. 23 основният текст се изменя така:

"Чл. 23. Кандидатите за студенти за субсидирано от държавата обучение подават до ректора на АМВР чрез ръководителите на структурите по чл. 37 от ЗМВР или съответните ръководители на ведомства следните документи:".

§ 7. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "в задочна форма на" се заменят със "за".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. отговарят на условията на чл. 22, ал. 2 - 6, ал. 7, т. 1 и ал. 8."

§ 8. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 3:

а) в основния текст думите "в дипломите за средно образование няма оценки от успешно положени" се заменят с "дипломите за средно образование са издадени преди въвеждането на";

б) точка 2 се изменя така:

"2. оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература;".

2. В ал. 4:

а) в основния текст думите "в дипломите за средно образование няма оценки от успешно положени" се заменят с "дипломите за средно образование са издадени преди въвеждането на";

б) точка 2 се изменя така:

"2. оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература;".

§ 9. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 2 се отменя;

б) досегашните т. 3 и 4 стават съответно т. 2 и 3.

2. В ал. 2:

а) точка 2 се отменя;

б) досегашните т. 3 и 4 стават съответно т. 2 и 3.

3. Създава се ал. 3:

"(3) Когато дипломата на кандидат по ал. 1 или 2 е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература."

§ 10. В чл. 35 думите "субсидирано от държавата", запетаята преди тях и запетаята след тях се заличават.

§ 11. В чл. 36, ал. 1 се изменя така:

"(1) Кандидатите за студенти за придобиване на ОКС "магистър" по специалностите "Защита на националната сигурност", "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред", "Психологично подпомагане на оперативно-издирвателната дейност", "Защита правата на човека", "Противодействие на киберпрестъпността", "Публична администрация", "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 1,5 години и "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 2,5 години полагат конкурсен изпит - тест за съответното професионално направление."

§ 12. Член 40 се изменя така:

"Чл. 40. (1) Кандидатите за студенти за обучение в ОКС "магистър" по специалностите "Защита на националната сигурност", "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред", "Психологично подпомагане на оперативно-издирвателната дейност", "Защита правата на човека", "Противодействие на киберпрестъпността", "Публична администрация", "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 1,5 години и "Пожарна и аварийна безопасност" със срок на обучение 2,5 години се класират по бал, получен като сбор от:

1. среден успех от семестриалните изпити от дипломата за ОКС "бакалавър" или "магистър";

2. среден успех от държавните изпити или успеха от дипломната работа;

3. удвоената оценка от теста.

(2) Кандидатите за студенти за обучение в ОКС "магистър" по специалностите "Управление при кризи от хуманитарен характер", "Безопасност на пътното движение" и "Управление и оптимизация на инвестиционни проекти в строителството чрез строително-информационни модели" се класират по бал, получен като сбор от:

1. среден успех от семестриалните изпити от дипломата за ОКС "бакалавър" или "магистър";

2. среден успех от държавните изпити или успеха от дипломната работа.

(3) Класирането на кандидатите се извършва по низходящ ред на състезателния бал по специалности и се прилагат правилата по чл. 29, ал. 3."

§ 13. В чл. 43, ал. 1 думите "в задочна форма на обучение" се заличават.

§ 14. Приложение № 8 към чл. 21, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 8 към чл. 21, т. 1


СТУДЕНТ - "БАКАЛАВЪР" задочна форма на обучение



"

§ 15. В приложение № 9 към чл. 22, ал. 5, т. 2, § 3, т. 4 думите "чл. 22, ал. 5, т. 2" се заменят с "чл. 22, ал. 7, т. 2".

§ 16. Приложение № 10 към чл. 23, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 23, т. 1


СТУДЕНТ - "МАГИСТЪР"




Прилагам следните документи:

1. Диплома или нотариално/официално заверено копие от нея за придобита ОКС на висшето образование.

2. Удостоверение за настояща служба в МВР.

3. Удостоверение от психо-неврологичния диспансер по местоживеене (студенти по чл. 21, ал. 3 от ЗВО).

4. Медицинско свидетелство (студенти по чл. 21, ал. 3 от ЗВО).

5. Декларация приложение № 7 (студенти по чл. 21, ал. 3 от ЗВО).

6. Документ за платена такса.

Запознат(а) съм с условията за кандидатстване и обучение в Академията на МВР.

Дата: ....................... г.                                                                                               Подпис: ......................."



"


Промени настройката на бисквитките