Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 12.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 158 ОТ 7 ЮЛИ 2022 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 158 ОТ 7 ЮЛИ 2022 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Обн. ДВ. бр.54 от 12 Юли 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Национален съвет по психично здраве към Министерския съвет, наричан по-нататък "Национален съвет".

(2) Националният съвет е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет за осъществяване на координация, сътрудничество и консултации при изпълнението и мониторинга на Националната стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021 - 2030 г., приета с Решение № 388 на Министерския съвет от 2021 г., наричана по-нататък "Стратегията".

Чл. 2. (1) Съставът на Националния съвет включва:

1. председател - министърът на здравеопазването;

2. членове - заместник-министър на труда и социалната политика, заместник-министър на образованието и науката, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, заместник-министър на правосъдието и по един представител на Националната здравноосигурителна каса, Националния център по обществено здраве и анализи, Българския лекарски съюз, Медицинския университет - София, Медицинския университет - Пловдив, Медицинския университет - Варна, Медицинския университет - Плевен, Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора, Българската психиатрична асоциация и на представителните организации за защита правата на пациентите.

(2) Представителите по ал. 1 се определят от съответния министър или ръководител на ведомство или организация.

(3) Представителят по ал. 1 на представителните организации за защита правата на пациентите се определя от организациите, признати по реда на чл. 86в от Закона за здравето.

(4) Съответните министри и ръководители на ведомства и организации определят за всеки член и по един резервен член, който може да замества титуляря в състава на Националния съвет за участие в заседанията. Когато на член на Националния съвет са отнети представителните му правомощия, съответните министри и ръководители на ведомства и организации уведомяват за това председателя на Националния съвет, като предлагат нов член на неговото място.

(5) Членовете на Националния съвет изразяват становищата на министерствата, ведомствата и организациите, които представляват.

(6) Поименният състав на Националния съвет се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на съответните министри, ръководители на ведомства и организации.

Чл. 3. Член на Националния съвет се освобождава предсрочно:

1. по негова молба;

2. при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си в Националния съвет, продължила повече от две поредни заседания;

3. ако бъде осъден за умишлено престъпление от общ характер.

Чл. 4. (1) Националният съвет:

1. обсъжда и прави предложения за интегриране на междусекторните политики в областта на психичното здраве за постигане на стратегическите цели, заложени в Стратегията;

2. прави предложения за разработването на проекти на нормативни актове с цел ефективно провеждане на политиките в областта на психичното здраве и за постигане на стратегическите цели, заложени в Стратегията;

3. прави предложения за разработването и актуализирането на проекти на програми, планове за действие и други документи в изпълнение на Стратегията и съдейства за координацията при тяхното разработване и актуализиране;

4. обсъжда информации и конкретни проблеми и дава становища по анализи и доклади, които имат отношение към изпълнението на Стратегията;

5. при необходимост може да създава експертни групи по отделни въпроси, свързани с изпълнението на Стратегията;

6. изготвя оценка на напредъка и на окончателните резултати от изпълнението на Стратегията.

Чл. 5. Националният съвет координира отговорностите на отделните министерства, ведомства и организации съгласно Стратегията.

Чл. 6. (1) Националният съвет осъществява дейността си, като провежда заседания не по-малко от два пъти годишно при създаване на съответната техническа организация, включително за видеоконферентна връзка или друг подходящ начин, на които обсъжда въпроси, които са от негова компетентност, и приема решения.

(2) При необходимост Националният съвет се свиква на извънредни заседания.

(3) За проведените заседания и приетите от Националния съвет решения се съставя протокол.

(4) Заседанията се свикват от председателя или по инициатива най-малко на една трета от членовете му.

(5) Поканите за свикване на заседание, дневният ред и материалите за заседанието се изпращат на членовете на Националния съвет не по-късно от 5 работни дни преди датата на заседанието.

(6) Срокът по ал. 5 може да бъде съкратен при възникнала спешна необходимост от провеждане на заседание. В тези случаи поканите за свикване, дневният ред и материалите за заседанието се изпращат в срок до 2 работни дни преди датата на заседанието.

(7) Всеки член може да прави мотивирани предложения за допълване на дневния ред в срок до 2 работни дни преди датата на заседанието.

(8) Заседанията се провеждат, ако присъстват повече от половината от членовете на Националния съвет. Решенията се приемат с обикновено мнозинство.

(9) Членовете на Националния съвет участват в заседанията лично.

(10) В заседанията могат да участват без право на глас и представители на неправителствени организации и на здравни и лечебни заведения и други лица по покана на председателя на Националния съвет.

Чл. 7. (1) Председателят на Националния съвет:

1. представлява Националния съвет;

2. насрочва, определя дневния ред и ръководи заседанията на Националния съвет;

3. утвърждава протоколите от заседанията на Националния съвет;

4. внася на заседание на Министерския съвет ежегодния доклад за дейността на Националния съвет.

(2) Функциите на председателя в негово отсъствие се изпълняват от определен от него член на Националния съвет.

Чл. 8. (1) Оперативната координация на работата на Националния съвет се осъществява от секретаря на Националния съвет, който е служител на Министерството на здравеопазването. Секретарят се определя със заповедта по чл. 2, ал. 6 по предложение на министъра на здравеопазването.

(2) Секретарят на Националния съвет:

1. организира провеждането на заседанията на Националния съвет;

2. изготвя протоколите от заседанията на Националния съвет, които съдържат данни за: датата и часа на провеждане на заседанието, присъствалите членове на Националния съвет и другите поканени допълнително представители на неправителствени организации и на здравни и лечебни заведения и други лица, дневния ред и приетите решения;

3. съхранява документацията на Националния съвет.

Чл. 9. Председателят и членовете на Националния съвет, както и другите участници, ако има такива, не получават възнаграждение за участието си в заседанията на Националния съвет.

Чл. 10. Техническото подпомагане на работата и административното обслужване на Националния съвет се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 21, ал. 1 и чл. 22а, ал. 1 от Закона за администрацията.

§ 2. Поименният състав на Националния съвет се определя в едномесечен срок от влизането в сила на постановлението.

Промени настройката на бисквитките