Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 12.VII

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-799 ОТ 23 ЮНИ 2022 Г. ЗА РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-799 ОТ 23 ЮНИ 2022 Г. ЗА РЕДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

В сила от 12.07.2022 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи и Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.54 от 12 Юли 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се урежда редът за организиране и провеждане на съвместни действия между полицейските органи на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в съответствие с техните правомощия, определени от действащото национално законодателство, във връзка с изпълнение на функциите, възложени на КЕВР по реда на глава седма "a" от Закона за енергетиката (ЗЕ), при извършване на проверка на място по чл. 74е от ЗЕ на лице, включително негово предприятие майка или свързано предприятие по смисъла на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (ОВ, L 326, 8.12.2011 г.), наричан по-нататък Регламент (ЕС) № 1227/2011, по отношение на което е образувано производство по установяване на нарушение на чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 с решение на комисията по чл. 74а, ал. 5, т. 1 от ЗЕ.

(2) Съвместните действия по ал. 1 имат за цел да осигурят своевременно и ефективно изпълнение на законовите правомощия на КЕВР при извършване на проверка на място по чл. 74е от ЗЕ.

(3) Съвместните действия по ал. 1 се осъществяват при спазване на разпоредбите на действащото законодателство за достъп, събиране, съхранение, използване и разкриване на информация, съдържаща лични данни, или друга защитена от закон информация.

Чл. 2. Съдействието по тази инструкция се осъществява от полицейските служители на МВР на служителите на КЕВР при спазване на принципа на самостоятелност и в изпълнение на възложените им със Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и подзаконовите нормативни актове правомощия.

Чл. 3. (1) Общото ръководство и контрол на взаимодействието при провеждане на съвместни действия по реда на тази инструкция се осъществява от главния секретар на МВР и председателя на КЕВР.

(2) Оперативното взаимодействие при провеждане на съвместни действия по реда на тази инструкция се осъществява: от страна на МВР - от директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и директорите на областните дирекции на МВР (ОДМВР), а от страна на КЕВР - от директора на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия", или от писмено оправомощен със заповед от тях служител на съответната дирекция.

(3) Непосредственото взаимодействие при провеждане на съвместни действия по реда на тази инструкция се осъществява: от страна на МВР - от служителите, посочени в заповедта на директора на съответната ОДМВР/СДВР, сезирана с искане за съдействие при извършване на проверка на място по чл. 74е от ЗЕ, а от страна на КЕВР - от служителите, посочени в заповедта по чл. 74а, ал. 6 от ЗЕ на председателя на КЕВР, съобразно функционалната им компетентност, установена със ЗМВР и ЗЕ и относимите подзаконови нормативни актове.

(4) Органите по ал. 1, 2 и 3 осъществяват взаимодействието си при запазване на тяхната независимост и функционална компетентност съгласно действащото законодателство.

(5) Разходите за извършване на съвместните действия по тази инструкция са за сметка на всяко ведомство.

Раздел II.
Ред за провеждане на съвместни действия

Чл. 4. (1) Съвместните действия на МВР и КЕВР се провеждат при извършване на проверки на място от служители на КЕВР по реда на глава седма "а" от ЗЕ на лице, по отношение на което е образувано производство за установяване на нарушение по чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011, съобразно Решение на КЕВР по чл. 74а, ал. 5, т. 1 от ЗЕ.

(2) Съвместните действия на МВР и КЕВР при извършване на проверки на място се организират и извършват след получаване от КЕВР на съдебно разрешение по реда на чл. 74ж от ЗЕ.

(3) При осъществяване на съвместни действия служителите на КЕВР осъществяват правомощията си по чл. 74е и следващите от ЗЕ, а служителите на МВР осъществяват правомощията си по ЗМВР и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

(4) В хода на извършване на съвместни действия служителите на МВР оказват съдействие за извършване на проверките по законоустановения ред чрез присъствието си на мястото на проверката, като гарантират сигурността на служителите на КЕВР и осигуряват условията за нормалното провеждане на проверката, а при необходимост - предприемат необходимите мерки срещу действия, които могат да възпрепятстват извършването на проверката.

(5) При усложнение на обстановката, което води до невъзможност за изпълнение на задачата, ръководителят на служителите на МВР, провеждащи съвместни действия със служители на КЕВР, незабавно уведомява дежурната част. След оценка на ситуацията в съвместните действия могат да бъдат включени допълнителни сили и средства на МВР, които не са посочени в заповедта на директора на СДВР или на съответната ОДМВР по чл. 8, ал. 1.

Чл. 5. (1) За всеки случай на провеждане на съвместни действия се отправя писмено искане за оказване на съдействие от директора на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия" или оправомощен от него служител на същата дирекция след получаване от страна на КЕВР на съдебно разрешение за извършване на проверка на място.

(2) Писменото искане за оказване на съдействие по ал. 1 се отправя до директора на СДВР или на съответната ОДМВР, на територията на която ще се извърши проверката на място.

(3) Писменото искане за оказване на съдействие по ал. 1 се изпраща най-малко седем дни преди определената дата за извършване на проверка на място.

Чл. 6. (1) Писменото искане за оказване на съдействие при проверка на място по чл. 74е от ЗЕ се изготвя по образец (приложение № 1) и съдържа:

1. номер на производството пред КЕВР;

2. предприятие/я, обект на проверка;

3. административен адрес на мястото/местата на проверката;

4. дата и час на започване на съвместните действия;

5. приблизителна продължителност на проверката в дни;

6. вид и брой помещения, превозни средства и други обекти, използвани от проверяваното лице, подлежащи на проверка;

7. допълнителна информация съобразно конкретния случай;

8. лице за контакт;

9. определението на Административния съд - София-град (АССГ), по чл. 74ж, ал. 3 от ЗЕ, с което е допуснато извършването на проверка на място.

(2) По преценка на КЕВР в писменото искане за оказване на съдействие може да не се посочат данните по ал. 1, т. 2 и 3.

(3) В случаите по ал. 2 писменото искане по чл. 5, ал. 1 се изготвя по образец (приложение № 2) и съдържа:

1. номер на производството пред КЕВР;

2. административен адрес, дата и час за явяване на служителите на МВР преди планирания начален час на проверката на място;

3. дата и час на започване на съвместните действия;

4. приблизителна продължителност на проверката в дни;

5. вид и брой помещения, превозни средства и други обекти, използвани от проверяваното лице, подлежащи на проверка;

6. допълнителна информация съобразно конкретния случай;

7. лице за контакт;

8. определението на АССГ по чл. 74ж, ал. 3 от ЗЕ, с което е допуснато извършването на проверка на място, със заличени данни по ал. 1, т. 2 и 3.

Чл. 7. Въз основа на постъпилото и регистрирано по съответния ред писмено искане за оказване на съдействие компетентният орган на МВР разпорежда оказване на съдействие при осъществяване на проверка на място от КЕВР и уведомява директора на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия" на КЕВР за това.

Чл. 8. (1) За всеки конкретен случай на разрешена от съда проверка на място директорът на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия" на КЕВР и директорът на СДВР или на съответната ОДМВР издават заповеди, с които определят:

1. обектите на проверка;

2. участващите в проверката длъжностни лица и техния ръководител по време на извършване на проверката;

3. техническите средства по обезпечаване на проверката;

4. срок и начин на извършване на проверката;

5. ред и срок за докладване на резултатите.

(2) В случаите по чл. 6, ал. 2 в заповедта по ал. 1, издавана от директора на СДВР или на съответната ОДМВР, не се включва реквизитът по ал. 1, т. 1.

(3) От страна на КЕВР в проверката на място участват служителите, определени в заповедта по чл. 74а, ал. 6 от ЗЕ, които се посочват в заповедта по ал. 1.

Чл. 9. (1) Докладът по чл. 8, ал. 1, т. 5 от страна на КЕВР се изготвя от ръководителя на служителите на КЕВР, извършили проверката на място, въз основа на протокола, изготвен по чл. 74з, ал. 7 от ЗЕ. Докладът се предоставя на директора на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия" и представлява част от преписката по производството, образувано с решение на КЕВР по чл. 74а, ал. 5, т. 1 от ЗЕ.

(2) Докладът по ал. 1 съдържа:

1. дата, място, начален и краен час на извършване на проверката;

2. обектите на проверката - помещения, превозни средства, други;

3. присъстващи лица от страна на КЕВР и МВР;

4. служителите и други лица, предоставящи услуги на проверяваното лице, заварени на мястото на проверката, и представителите на проверяваното лице, присъствали на провеждането на проверката;

5. извършените от служителите на КЕВР действия по събиране на доказателства по чл. 74е, ал. 2 от ЗЕ, включително, но не само: изземване на документи, веществени доказателства; писмени материали; снемане на устни и писмени обяснения и др.;

6. други факти от значение за извършване на проверката, като: отказ от съдействие от страна на проверяваното лице и/или конкретни физически лица; опит за укриване на доказателства и/или информация и данни от значение за установяване на нарушение на чл. 3 и/или чл. 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011; направено от страна на проверяваното лице искане за прилагане на правила за защита на търговска, промишлена или друг вид защитена от закона тайна и др.

Чл. 10. Докладът по чл. 8, ал. 1, т. 5 от страна на МВР се изготвя от ръководителя на служителите на МВР, определен в заповедта на директора на СДВР или на съответната ОДМВР, и се представя на съответния директор.

Чл. 11. По време на провеждане на проверката на място по чл. 74е от ЗЕ ръководителите на служителите на КЕВР и МВР обменят информация, координират действията си и вземат решения в зависимост от състоянието на оперативната обстановка за реализирането на проверката.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 74е, ал. 3 от Закона за енергетиката.

§ 2. Настоящата инструкция влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1



 

ДО

ДИРЕКТОРА НА

ОДМВР/СДВР

ГР. ..........................

 

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,

 

На основание чл. 74е, ал. 3 от Закона за енергетиката и чл. 6, ал. 1 от Инструкцията за реда за организиране и провеждане на съвместни действия от служители на Министерството на вътрешните работи и Комисията за енергийно и водно регулиране и във връзка с образувано производство по преписка № КЕВР - .........................., моля за Вашето съдействие при извършване на проверка на място от КЕВР по реда на чл. 74е и следващите от Закона за енергетиката.

С Определение № ............/............. г. на Административния съд - София-град, е получено разрешение за извършване на проверката на място, копие от което прилагаме.

Проверката на място ще бъде извършена на ............................... (дата) от .............. (час) и се предвижда да продължи .............................. дни, освен ако не възникнат непредвидени обстоятелства.

Същата ще се проведе на адрес: ............................................................................., в обекта на ..................................................., ЕИК: ............................................................ (предприятие).

Моля определените от Вас служители да се явят на .................. (дата) в ...... ч. на адрес: ..................................................................................

Вид и брой помещения, превозни средства и други обекти, използвани от проверяваното лице, подлежащи на проверка: .........................

Допълнителна информация: ................................

Лице за контакт от КЕВР (трите имена, длъжност и телефонен номер): .........................

 

Подпис:

.........................................

 

Директор на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия"

 

 

Приложение № 2 към чл. 6, ал. 3


ДО

ДИРЕКТОРА НА

ОДМВР/СДВР

ГР. ..........................

 

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,

 

На основание чл. 74е, ал. 3 от Закона за енергетиката и чл. 6, ал. 3 от Инструкцията за реда за организиране и провеждане на съвместни действия от служители на Министерството на вътрешните работи и Комисията за енергийно и водно регулиране и във връзка с образувано производство по преписка № КЕВР - .........................., моля за Вашето съдействие при извършване на проверка на място от КЕВР по реда на чл. 74е и следващите от Закона за енергетиката.

С Определение № ............/............. г. на Административния съд - София-град, е получено разрешение за извършване на проверката на място, копие от което прилагаме.

Проверката на място ще бъде извършена на ............................... (дата) от .............. (час) и се предвижда да продължи .............................. дни, освен ако не възникнат непредвидени обстоятелства.

Моля определените от Вас служители да се явят на .................. (дата) в ...... ч. на адрес: .............................................................................................................................................................

Вид и брой помещения, превозни средства и други обекти, използвани от проверяваното лице, подлежащи на проверка: ............................................................................

Допълнителна информация: ......................................................................................................

Лице за контакт от КЕВР (трите имена, длъжност и телефонен номер): .............................

 

Подпис:

........................................

 

Директор на дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия"

 



Промени настройката на бисквитките