Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 57 от 22.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 178 ОТ 15 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ИЗДАВАНИ ОТ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 2

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 178 ОТ 15 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ОСНОВНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ИЗДАВАНИ ОТ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 75 ОТ 2004 Г.)

В сила от 22.07.2022 г.

Обн. ДВ. бр.57 от 22 Юли 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните допълнения:

1. Създава се ал. 4:

"(4) Академичната справка и уверението може да се издават, водят и съхраняват и в електронен вид. Информацията в тях се събира, обработва и съхранява в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119, 4.05.2016 г.), Закона за защита на личните данни, Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и с Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност, приета с Постановление № 186 на Министерския съвет от 2019 г. (обн., ДВ, бр. 59 от 2019 г.; изм. и доп., бр. 36 и 47 от 2022 г.)."

2. (В сила от учебната 2023/2024 година) Създава се ал. 5:

"(5) Главната книга се води и съхранява в електронен вид при спазване на изискванията на ал. 4, изречение второ. Съобразно преценката и възможностите си висшето училище може да продължи воденето и съхраняването на главната книга и на хартиен носител."

§ 2. В раздел І се създава чл. 3а:

"Чл. 3а. При съставяне на основните документи, издавани от висшите училища, за всеки студент и докторант се посочва и единен академичен номер, генериран автоматизирано от регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "в" от Закона за висшето образование."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 3:

а) в буква "б" думите "основното звено, организирало обучението" се заменят с "основното звено или филиала, организирали обучението";

б) в буква "з" в началото се добавя "име, фамилия и", а думите "основното звено, организирало обучението" се заменят с "основното звено или филиала, организирали обучението";

в) в буква "и" думите "серия и" се заличават.

2. В ал. 3, т. 2:

а) буква "б" се изменя така:

"б) образователно-квалификационна степен, специалност и професионално направление;"

б) в буква "з" след думите "втора специалност" се добавя "професионално направление" и се поставя запетая;

в) в буква "и" след думите "печат на висшето училище" се добавя "име, фамилия и".

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) В дипломите на лицата, които се обучават при условията на чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" и ал. 6 от Закона за висшето образование и които преди това са придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "а" или образователно-квалификационна степен "специалист по...", или имат диплома за полувисше образование, се включва информация за предходното висше образование: професионално направление, специалност, образователно-квалификационна степен, брой придобити кредити (ако има присъдени такива), наименование на държавата, в която е издадена дипломата, наименование и местонахождение на висшето училище."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "по ал. 4" се заменят с "по ал. 5".

6. Досегашните ал. 6 и 7 стават съответно ал. 7 и 8.

§ 4. Член 4а се изменя така:

"Чл. 4а. (1) Преди издаването на диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование висшето училище чрез регистрите по чл. 10, ал. 2, т. 3, букви "в" и "г" от ЗВО представя в Министерството на образованието и науката данни за завършилите студенти, както и доказателства, че студентът успешно е завършил обучението си по специалността от съответната образователно-квалификационна степен в съответствие с изискванията на ЗВО и с държавните изисквания. Данните задължително включват:

1. имената, ЕГН (личен или друг идентификационен номер на чужденеца от документа за самоличност), гражданство;

2. наименование на основното звено или филиала, организирали обучението;

3. факултетен номер;

4. единен академичен номер;

5. образователно-квалификационна степен; специалност, професионално направление и професионална квалификация; втора специалност;

6. форма на обучението;

7. други данни, отразяващи спецификата и резултатите от проведеното обучение.

(2) Министерството на образованието и науката извършва проверка за съответствието на данните по ал. 1 в регистрите, както и за съответствие на проведеното обучение със Закона за висшето образование и с държавните изисквания. Проверката се извършва чрез регистрите по чл. 10, ал. 2, т. 3, букви "в" и "г" от ЗВО.

(3) Когато при проверката по ал. 2 се констатират несъответствия, информация за това се предоставя автоматизирано на висшето училище и то е длъжно до 15 дни от тяхното установяване да предостави обяснения за причината за несъответствията и убедителни писмени доказателства, че обучението е проведено в съответствие с изискванията на ЗВО и с държавните изисквания. Информацията за констатираните несъответствия, обясненията за причината им и писмените доказателства се предоставят чрез регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "г" от ЗВО, по електронна поща и/или на хартиен носител.

(4) При необходимост чрез регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "г" от ЗВО Министерството на образованието и науката може да изиска от висшето училище допълнителни доказателства за приема и обучението на студента, които се представят в срок до 7 дни от датата на тяхното поискване.

(5) Документите по ал. 3 и 4 може да се представят във вид на сканирани изображения.

(6) Когато при проверката по ал. 2 се установи случай с фактическа или правна сложност, за разглеждането и решаването му министърът на образованието и науката може да определи комисия, в която се включват трима експерти от Министерството на образованието и науката, по един експерт от Националната агенция по оценяване и акредитация и от Националния център за информация и документация, двама представители на висшите училища, определени от Съвета на ректорите, а в случаите на обучение по специалност от регулирана професия - и двама представители на съответния орган по признаване на професионалната квалификация или министерството, което отговаря за отношенията, свързани с пазара на труда, за който е предназначено обучението. За представители на висшите училища в комисията не може да се определят лица от висшето училище, провело обучението.

(7) Комисията разглежда случаите по ал. 6 и изразява становище за издаване на холограмен стикер, като взема решение с обикновено мнозинство и задължително излага подробни мотиви за решението си.

(8) При положително становище по ал. 6 Министерството на образованието и науката осигурява на висшето училище холограмен стикер по чл. 4, ал. 5.

(9) Холограмният стикер се осигурява на висшето училище в срок до един месец от представянето на всички данни и доказателства по ал. 1, съответно по ал. 3 и 4.

(10) Министерството на образованието и науката уведомява висшето училище по електронен път за готовността да бъдат предоставени отпечатаните холограмни стикери. Стикерите се получават в Министерството на образованието и науката от ректора или от упълномощено от него длъжностно лице с предавателно-приемателен протокол.

(11) Висшите училища изпращат сканираните изображения на издадените дипломи към регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "г" от ЗВО в срок до два месеца от получаването на холограмните стикери."

§ 5. Член 4б се изменя така:

"Чл. 4б. (1) При установяване на технически грешки в издадената диплома на лицето се издава нова диплома по ред, определен в правилника на висшето училище. В новата диплома се вписват регистрационният номер, датата и годината на издаването ѝ. Регистрационният номер, под който се регистрира дипломата, е поредният номер в книгата за регистриране на издаваните дипломи за висше образование.

(2) Издадената с технически грешки диплома се унищожава, което се документира с протокол от висшето училище и се отразява в регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "г" от ЗВО. В книгата за регистриране на издаваните дипломи за висше образование данните за унищожената диплома се допълват с текст: "невалидна - издадена нова", поставят се подпис на длъжностното лице, дата и печат на висшето училище.

(3) Висшето училище подава данни в Министерството на образованието и науката за изготвяне на холограмен стикер за новата диплома по реда на чл. 4а с коментар относно необходимостта от издаването на новия документ. Холограмният стикер, поставен върху издадената с технически грешки диплома, се предава в Министерството на образованието и науката заедно с протокола от висшето училище за унищожаването на дипломата при получаване на новия холограмен стикер."

§ 6. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 буква "в" се отменя.

2. В ал. 3 думата "невалидна" се заличава.

§ 7. В чл. 5а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "по реда на чл. 4б" се заменят с "по реда на чл. 4а".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Сканираното копие на дубликата се подава към регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, буква "г" от ЗВО. Към изображението на оригиналната диплома се добавя текст: "невалидна - издаден дубликат"."

§ 8. В чл. 8, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1:

а) буква "в" се изменя така:

"в) наименование и местонахождение на основното звено или филиала, осъществили подготовката;"

б) в буква "е", след скобите след думите "средно образование или образователно-квалификационна степен на висше образование" се добавя "или номер на документ за признато средно или висше образование, придобито в чужбина";

в) в буква "к" в началото се добавя "име, фамилия и".

2. В т. 2, буква "г" в началото се добавя "име, фамилия и".

§ 9. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "медицински" се заличават, а думите "медицинска специалност" се заменят със "специалност в системата на здравеопазването".

2. В ал. 2:

а) в т. 4 думите "медицинска специалност" се заменят със "специалност в системата на здравеопазването";

б) в т. 8 в началото се добавя "име, фамилия и".

§ 10. В чл. 10, ал. 2 се правят следните допълнения:

1. В т. 2 след думата "самоличност" се добавя "гражданство" и се поставя запетая.

2. В т. 4 в началото се добавя "име, фамилия и".

§ 11. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Свидетелство за професионално-квалификационна степен се издава на педагогическите специалисти от системата на предучилищното и училищното образование."

2. В ал. 2, т. 7 в началото се добавя "име, фамилия и".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Свидетелство за професионално-педагогическа специализация и приложението към него се издават съгласно държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти по чл. 22, ал. 2, т. 14 от Закона за предучилищното и училищното образование."

4. Алинеи 4 и 5 се отменят.

§ 12. В чл. 12, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 2 думите "основното звено, осъществило подготовката" се заменят със "звеното, организирало и провело обучението за повишаване на квалификацията".

2. Точка 9 се изменя така:

"9. печат, име, фамилия и подпис на ръководителя на звеното, организирало и провело обучението за повишаване на квалификацията;".

§ 13. В чл. 13, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 след думата "специалност" се поставя запетая и се добавя "професионално направление".

2. В т. 11 след думата "печат" се добавя "(при издаване на хартиен носител), име, фамилия".

3. Създава се т. 13:

"13. информация за признаване на изпити, положени в друго висше училище и неговото наименование и местонахождение."

§ 14. В чл. 15, т. 7 след думата "печат" се добавя "(при издаване на хартиен носител), име, фамилия".

§ 15. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в буква "д" накрая се добавя "и единен академичен номер";

бб) буква "л" се отменя;

б) в т. 2 буква "а" се изменя така:

"а) наименование на образователно-квалификационната степен, професионалното направление и специалността;".

2. В ал. 2, т. 5 след думите "факултетен номер" се поставя запетая и се добавя "единен академичен номер".

§ 16. В § 4 от допълнителните разпоредби думите "по чл. 87, ал. 3 от Закона за народното здраве" се заменят с "по чл. 181, ал. 1 от Закона за здравето".

§ 17. В § 6 от допълнителните разпоредби думите "наредбата съгласно чл. 39, ал. 4 от Закона за народната просвета" се заменят с "държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти".

§ 18. Приложение № 1 към чл. 7 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 7


Наименование на висшето училище

ЕВРОПЕЙСКО ДИПЛОМНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Настоящото приложение към дипломата следва модела, разработен от Европейската комисия, Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Целта на приложението е да осигури достатъчни и независими данни, които да съдействат за подобряване на "прозрачността" и за безпристрастното и справедливо признаване на документите за образование и професионална квалификация (дипломи, степени, сертификати) в международен аспект. То съдържа описание на същността, нивото, контекста, съдържанието и статута на обучението, което е преминато и успешно завършено от съответното лице - притежател на оригиналния документ, който удостоверява квалификацията и към който е прикрепено приложението. То не трябва да съдържа никакви качествени характеристики, приравнителни оценки или предложения относно признаване. Трябва да бъде въведена информация във всичките 8 секции на приложението. Ако не е предоставена информация в някои от секциите, подробно трябва да се обяснят причините за това.

1. Информация, идентифицираща притежателя на квалификацията:

1.1. Фамилия:

1.2. Име/имена:

1.3. Дата на раждане (ден/месец/година), място на раждане, държава, гражданство:

1.4. Факултетен номер на студента:

2. Информация, идентифицираща квалификацията:

2.1. Пълно наименование на квалификацията (изписва се на български език) и ако квалификацията отразява общоприета титла/звание (доктор, инженер), тя се отразява

(изписва се на български език):

2.2. Професионално направление за придобиване на квалификацията:

2.3. Наименование и статут на висшето училище (държавно или частно), осъществило обучението и присъдило квалификацията (изписва се на български език), акредитация:

2.4. Наименование и статут на институцията (ако е различна от институцията по т. 2.3), която е администрирала обучението (изписва се на български език), и акредитация:

2.5. Език/езици, на който/които е проведено/са проведени обучението/изпитите:

3. Информация за равнището на квалификацията:

3.1. Равнище на квалификацията:

3.2. Официална продължителност на програмата за обучение (в кредити и/или години):

3.3. Изискване/изисквания за достъп:

4. Информация за съдържанието на обучението и получените резултати:

4.1. Форма на обучение:

4.2. Резултати от обучението по програмата:

4.3. Описание на програмата; натрупани индивидуални кредити и получени оценки

(ако тази информация се намира в официалното приложение към дипломата, тя трябва да се използва в тази секция):

4.4. Прилагана/прилагани система/системи на оценяване, както и (ако това е приложимо) обяснение за разпределението на оценките и скалата за оценяване:

4.5. Място на квалификацията в националната система за висше образование (изписва се на български език):

5. Информация за функцията на квалификацията:

5.1. Достъп до следващо академично обучение:

5.2. Достъп до регулирана професия (ако е приложимо):

6. Допълнителна информация (характеризираща висшето училище и квалификацията):

6.1. Допълнителна информация:

6.2. Други източници на информация:

7. Заверяване на приложението:

7.1. Дата на издаване:

7.2. Име и подпис на упълномощеното лице, издало приложението:

7.3. Длъжност на упълномощеното лице:

7.4. Официален печат на институцията, която гарантира автентичността на приложението:

8. Информация относно националната система за висше образование (изготвя се от националния ENIC/NARIC център към Министерството на образованието и науката):

Притежателите на диплома за завършено средно образование имат право да продължат образованието си без ограничения в избора на висше училище.

Приемът във висшите училища се основава на успешно положени приемни изпити.

Видът и броят на тези изпити се определят от висшите училища и са тясно свързани с техния профил. Изискванията за приемане на студентите, зависещи от типа висше училище и конкретните специалности, включват писмени състезателни изпити (един или повече), тестове (различаващи се по обем и структура) и представяне на диплома за завършено средно образование.

Автономията на висшите училища им позволява да определят сами изискванията за прием всяка година. Процедурата за кандидатстване за всяка специалност се определя всяка година и се публикува в справочника на съответното висше училище.

Висшите училища след решение на академичния съвет могат да приемат и без конкурсен изпит кандидат-студенти, издържали успешно държавните зрелостни изпити за придобиване на средно образование.

Системата на висшето образование организира обучение след завършено средно образование и се състои от следните степени:

8.1. образователно-квалификационна степен "бакалавър", за придобиването на която в съответствие с учебния план се изискват:

а) не по-малко от 180 кредита със срок на обучение не по-малък от 3 години - "професионален бакалавър по ...", и се разполага на ниво 6, подниво 6А от Националната квалификационна рамка;

б) не по-малко от 240 кредита със срок на обучение не по-малък от 4 години - "бакалавър", и се разполага на ниво 6, подниво 6Б от Националната квалификационна рамка;

8.2. образователно-квалификационна степен "магистър" се разполага на ниво 7 от Националната квалификационна рамка; за придобиването ѝ се изискват:

а) не по-малко от 300 кредита съгласно учебния план със срок на обучение не по-малък от 5 години;

б) не по-малко от 120 кредита след придобита образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ...";

в) не по-малко от 60 кредита след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър".

Колежите провеждат обучение в образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ...", което осигурява специализирана професионална подготовка по съответните професионални направления и специалности.

Лицата, придобили образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър по ...", могат да продължат образованието си в образователно-квалификационна степен "магистър" само в същото професионално направление при условия и по ред, определени с правилника на висшето училище или с държавните изисквания.

Обучението в степента "бакалавър" в съответствие с учебния план осигурява широкопрофилна подготовка или специализирана професионална подготовка по професионални направления и специалности.

Обучението в степен "магистър" осигурява задълбочена фундаментална подготовка, съчетана с профилиране в определена специалност.

8.3. Образователната и научна степен "доктор" се разполага на ниво 8 от Националната квалификационна рамка. Обучението в образователна и научна степен "доктор" се осъществява по докторски програми.

Трите степени на висше образование съответстват на нива 6, 7 и 8 от Европейската квалификационна рамка и са разработени в съответствие с Квалификационната рамка на Европейското пространство за висше образование.

Диплома за завършена степен на висшето образование се присъжда след успешно изпълнение на всички задължения, предвидени по учебен план, независимо от календарния срок на обучение."

§ 19. Приложение № 2 към чл. 7 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 7


Higher education institution

EUROPEAN DIPLOMA SUPPLEMENT

This Diploma Supplement follows the model developed by the European Commission, Council of Europe and UNESCO/CEPES. The purpose of the supplement is to provide sufficient independent data to improve the international ꞌtransparencyꞌ and fair academic and professional recognition of qualifications (diplomas, degrees, certificates etc.). It is designed to provide a description of the nature, level, context, content and status of the studies that were pursued and successfully completed by the individual named on the original qualification to which this supplement is appended.

It should be free from any value judgеments, equivalence statements or suggestions about recognition. Information in all eight sections should be provided. Where information is not provided, an explanation should give the reason why.

1. INFORMATION IDENTIFYING THE HOLDER OF THE QUALIFICATION

1.1. Last name(s):

1.2. First name(s):

1.3. Date of birth (day/month/year):

1.4. Student identification number or code (if available):

2. INFORMATION IDENTIFYING THE QUALIFICATION

2.1. Name of qualification and (if applicable) title conferred (in original language):

2.2. Main field(s) of study for the qualification:

2.3. Name and status of awarding institution (in original language):

2.4. Name and status of institution (if different from 2.3) administering studies (in original language):

2.5. Language(s) of instruction/examination:

3. INFORMATION ON THE LEVEL OF THE QUALIFICATION

3.1. Level of qualification:

3.2. Official duration of programme in credits and/or years:

3.3. Access requirements(s):

4. INFORMATION ON THE PROGRAMME COMPLETED-CONTENTS AND THE RESULTS OBTAINED

4.1. Mode of study:

4.2. Programme learning outcomes:

4.3. Programme details, individual credits gained and grades/marks obtained:

(if this information is available on an official transcript this should be used here)

4.4. Grading system and, if available, grade distribution table:

4.5. Overall classification of the qualification (in original language):

5. INFORMATION ON THE FUNCTION OF THE QUALIFICATION

5.1. Access to further study:

5.2. Access to a regulated profession (if applicable):

6. ADDITIONAL INFORMATION

6.1. Additional information:

6.2. Further information sources:

7. CERTIFICATION OF THE SUPPLEMENT

7.1. Date:

7.2. Signature:

7.3. Capacity:

7.4. Official stamp or seal:

8. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) Information on the national higher education system (prepared by the National ENIC/NARIC center of the Ministry of Education and Science)

Holders of diplomas of completed secondary education have the rights to continue their studies without restrictions as to the type of the higher school. Admission to higher schools is based on successfully passed entrance examinations. The type and the number of these examinations are defined by the higher schools and are closely related to their profile. The requirements for student admission, depending on the type of the higher school and the given speciality, comprise written competitive examinations (one or more), tests (with different volume and structure) and a diploma of completed secondary education. The autonomy of the higher schools gives them the rights to define on annual basis the admission requirements. The admission procedure for each speciality is defined on annual basis and made public in the Guide of the respective higher school.

The higher schools, in compliance with a decision of the Academic council, can admit students without passing entrance examinations provided they have successfully sat for State matriculation examinations for acquiring secondary education.

The system of higher education provides training after completed secondary education and comprises the following degrees:

8.1. Bachelorꞌs educational and qualification degree. According to the curriculum the acquisition of that degree requires:

a) minimum 180 credits with a duration of the studies of at least three years leading to the Professional Bachelor in degree and is placed at level 6, sub-level 6A of the National Qualifications Framework;

b) minimum 240 credits with a duration of the studies of at least four years leading to the Bachelorꞌs degree and is placed at level 6, sub-level 6B of the National Qualifications Framework.

8.2. Masterꞌs educational and qualification degree is placed at level 7 of the National Qualifications Framework. The requirements for the acquisition are as follows:

a) minimum 300 credits according to the curriculum with a duration of the studies of at least five years;

b) minimum 120 credits for holders of Professional Bachelor in degree;

c) minimum 60 credits for holders of Bachelorꞌs degree.

Colleges organize training for the acquisition of the Professional Bachelor in educational and qualification degree that provides specialized vocational training in the respective professional sectors and specialities.

Holders of the Professional Bachelor in educational and qualification degree can continue their training for the Masterꞌs educational and qualification degree only in the same professional sector in compliance with the terms and conditions laid down in the Rules of the higher school or in the State Requirements.

Studies for Bachelorꞌs degree organized in compliance with the curriculum provide multi - profiled training or specialized vocational training in professional sectors and specialities.

Studies for Masterꞌs degree provide profound fundamental training combined with profile - oriented training within a given speciality.

8.3. The educational and scientific degree "Doctor" is placed at level 8 of the National Qualifications Framework. The training is carried out in doctoral programs.

The three levels of the higher education system correspond to levels 6, 7 and 8 of the European Qualifications Framework and have been developed in accordance with the Qualifications Framework of the European Higher Education Area.

Diplomas for completed degrees are issued upon the successful completion of all duties included in the curriculum, irrespective of the calendar duration of studies."

Заключителни разпоредби

§ 20. Предоставянето на данни за единен академичен номер се прилага след осигуряване на техническа възможност за неговото генериране.

§ 21. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на § 1, т. 2, която влиза в сила от учебната 2023/2024 година.

Промени настройката на бисквитките