Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 23.VII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ, ОТ ДРУГА СТРАНА(Ратифицирано със закон, приет от 47-ото Народно събрание на

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ, ОТ ДРУГА СТРАНА

(Ратифицирано със закон, приет от 47-ото Народно събрание на 10 юни 2022 г. - ДВ, бр. 47 от 2022 г. В сила от 12 юли 2022 г.)

Издадено от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.58 от 23 Юли 2022г.


99-00-193/14 октомври 2021 г.

Г-н Алваро Перейра

Директор, секция

"Проучвания на страните",

Отдел "Икономика",

Организация за икономическо

сътрудничество и развитие

ул. "Андре Паскал" № 2

75775 Париж

Седекс 16, Франция


Уважаеми господин Перейра,

Пиша Ви, за да Ви информирам, че Министерството на финансите на Република България ще направи вноска от 800 000 евро (осемстотин хиляди евро) в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за област 1.1.2 "Партньорски прегледи на икономическите политики на държавите" от работната програма и бюджета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Отбелязваме, че безвъзмездните средства обхващат периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г.

Продължаването на всички продукти на ОИСР се извършва след включването им от Съвета на ОИСР в работната програма и бюджета на ОИСР. Продуктите, обхванати от настоящото Споразумение за провеждане на Икономически преглед на Република България между Република България, от една страна, и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, от друга страна, понастоящем са включени в Работната програма и бюджета на ОИСР за периода 2021 - 2022 г., като Отдел "Икономика" на ОИСР планира да предложи тези продукти да продължат да се включват в бъдещите работни програми и бюджети на ОИСР. В случай че тези продукти в крайна сметка не бъдат включени в бъдещата работна програма и в бюджета на ОИСР обаче, ОИСР ще има право да преустанови финансираната с тази вноска дейност и да прекрати настоящото Споразумение, като в този случай Министерството на финансите на Република България ще покрие единствено разходите, които ОИСР е извършила или е поела ангажимент да извърши до датата на прекратяване на Споразумението.

ОИСР управлява вноската в съответствие със своите финансови правила и други съответни правила, политики и процедури на ОИСР, в които понастоящем се предвижда такса за възстановяване на административни разходи, прилагана върху общата сума на вноската.

Тази сума ще бъде платена изцяло при получаване на фактура от ОИСР.

С цел ограничаване на административните разходи, ако при приключване на проекта остане неизразходвана сума в размер на 2 000 евро или по-малко, от ОИСР не се изисква да върне тези средства на Министерството на финансите на Република България.

Отбелязвам, че резултатите от дейността под каквато и да е форма са еднолична собственост на ОИСР.

Всеки спор, противоречие или иск, който възниква от или във връзка с настоящото Споразумение или неговото нарушаване, прекратяване или недействителност, се урежда чрез арбитраж в съответствие с правилата за арбитраж на Постоянния арбитражен съд от 2012 г. Броят на арбитрите е един. Езикът, който следва да се използва при арбитражното производство, е английски. Мястото на арбитраж е Париж (Франция). Страните изрично се отказват от правото си да се стремят към анулиране или отхвърляне на всяко арбитражно решение, постановено от арбитражния трибунал, или ако този отказ не е юридически възможен, страните изрично се съгласяват, че ако арбитражно споразумение, постановено от арбитражния трибунал, е анулирано, юрисдикцията, постановяваща решение за производството по анулиране, не може да постанови решение относно делото по същество. Следователно, спорът се урежда от ново арбитражно производство в съответствие с настоящата клауза.

Настоящото писмо и Вашето потвърждение за приемане представляват обвързващо споразумение между нас.

Споразумението влиза в сила, след като Република България уведоми ОИСР за приключването на своите вътрешни процедури, необходими за влизането в сила на Споразумението.


С уважение:

Валери Белчев,

министър на финансите




Директор

Отдел "Икономика"

Секция "Проучвания на страните"

 

Г-н Валери Белчев

 

Министър

 

Министерство на финансите

 

ул. "Г. С. Раковски" № 102

 

София 1040

 

Република България

 

Изпратено по имейл: г-н Милен

 

Тросков m.troskov@minfin.bg

 

28 декември 2021 г.

 

Уважаеми г-н министър,

Бих искал да Ви благодаря за предложението Ви за доброволен принос от Република България, който ще допринесе за работата на ОИСР по икономическия преглед на България в област 1.1.2 "Партньорски прегледи на икономическите политики на страните" на обща стойност от 800 000 евро.

Имам удоволствието да Ви информирам, че тази доброволна вноска беше официално приета от Бюджетния комитет на ОИСР на 14 декември 2021 г. и сега е неразделна част от сметките на Организацията, като се администрира в съответствие с Финансовите правила на Организацията, и при прилагане на стандартните процедури за изпълнение на нейната работна програма.

Очакваме нашето бъдещо сътрудничество с Република България.

 

 

С уважение:

 

Алваро Перейра

Промени настройката на бисквитките