Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 26.VII

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ И ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА КАНДИДАТИ, ПРЕДСТАВЯНЕ И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ И ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.59 от 26 Юли 2022г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, чл. 89, ал. 8, изр. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание във връзка с чл. 11, ал. 5 и чл. 9 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество


РЕШИ:


Приема Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

І. Предлагане на кандидати и представяне на документите на кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. Предложенията за кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се правят от народни представители. Предложенията се внасят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по превенция и противодействие на корупцията в 14-дневен срок от приемането на тези правила от Народното събрание.

2. Предложенията съдържат подробни писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на кандидатите. Към предложенията се прилагат следните документи:

- писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността по образец - приложение № 1 към решението;

- писмено съгласие на кандидата по чл. 27, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по образец - приложение № 2 към решението;

- подробна професионална автобиография;

- копие от документи за завършено висше юридическо образование, както и удостоверение за юридическа правоспособност;

- свидетелство за съдимост;

- документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на изискванията за стаж съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

3. В 7-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки кандидат представя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията:

- писмена концепция за работата си като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на хартиен и електронен носител;

- декларация за несъвместимост по образец - приложение № 3 към решението, утвърден от органа по избора;

- декларация за имущество и интереси по образец, утвърден от комисията (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) - приложение № 4.

II. Публично оповестяване на документите

1. Предложенията, приложенията към тях и името и мотивите на издигналия кандидатурата народен представител се публикуват в срок до два работни дни от получаването им на интернет страницата на Народното събрание, а документите по раздел I, т. 3 - в срок до три работни дни от изтичането на срока за представянето им.

2. Публикуването на предложенията и документите се извършва в съответствие със Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

3. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да представят на Комисията по превенция и противодействие на корупцията становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Становищата и въпросите се изпращат по пощата на адрес: гр. София, пл. Княз Александър I № 1, Комисия по превенция и противодействие на корупцията, или по електронен път на електронна поща: 47_kppk@parliament.bg, не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат.

4. Становищата и въпросите се публикуват в срок до три дни след получаването им на интернет страницата на Народното събрание при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

III. Извършване на предварителна проверка по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Искането за извършване на предварителна проверка по чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се прави от председателя на Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

IV. Изслушване на допуснатите кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. Изслушването се провежда на открито заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията не по-късно от 7 дни преди провеждане на избора. Изслушването се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

2. Вносител на предложението представя кандидата в изложение до 2 минути.

3. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи концепцията си за работа като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в изложение до 15 минути за всеки кандидат.

4. Народните представители, членове на комисията могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации. Времето за изложение на въпросите е до 2 минути.

5. На всеки кандидат се предоставя право на отговор след задаването на въпрос към него. Времето за отговор на всеки въпрос е до 2 минути. Народният представител има право на реплика, както кандидатът - право на дуплика.

6. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на интернет страницата на Народното събрание.

7. Комисията по превенция и противодействие на корупцията изготвя подробен и мотивиран доклад за професионалните и нравствените качества на кандидатите, с който предлага кандидатурите за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Докладът съдържа становище за представянето на кандидата, изготвено след изслушването му пред комисията, и заключение за:

1) минималните законови изисквания за заемане на длъжността;

2) наличието на данни, които поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговите квалификация, опит и професионални качества;

3) специфичната подготовка, качествата и мотивацията за съответната длъжност.

V. Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

1. Заседанието се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. С решение на Народното събрание на заседанието може да присъстват допуснатите кандидати.

2. Комисията по превенция и противодействие на корупцията представя доклад за проведеното изслушване.

3. Кандидатите се представят от вносител на предложението по поредността им, определена в списъка на кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изготвен по азбучен ред на собствените имена, в изложение до 2 минути.

4. Провеждат се разисквания по представените кандидатури по реда на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

5. Гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите.

6. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за".

7. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за".

8. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

-------------------------

Решението е прието от 47-ото Народно събрание на 22 юли 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Приложение № 1

към Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество



Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………….……………,

 ЕГН ..........................................................., л.к. № …………………………………….……,

 изд. на …………………………….……от МВР ..................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да бъда предложен/а за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

                                                                                                  

                                                                                                 Декларатор: ...........................



Приложение № 2

към Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество



Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………,

 ЕГН ....................................................., л.к. № …………………………………………….,

 изд. на ……………………………от МВР .........................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

съм съгласен/на да ми бъде извършена предварителна проверка за установяване на принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

 

                                                                                                 Декларатор: ............................

 



Приложение № 3

към Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество


Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният/ата ………………………………………………………………………,

 ЕГН .........................................................., л.к. № ………………………..………………..,

 изд. на ……………………………….от МВР ....................................................................,

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

не съм свързано лице с член на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

При наличие на основания за несъвместимост по чл. 10, ал. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в едномесечен срок от избора ще предприема необходимите действия по реда на чл. 10, ал. 4 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

 

                                                                                            Декларатор: ................................

 


Приложение № 4
















Промени настройката на бисквитките