Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 2.VIII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (ДВ, БР. 26 ОТ 2012 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА (ДВ, БР. 26 ОТ 2012 Г.)

Обн. ДВ. бр.61 от 2 Август 2022г.

Проект: 47-254-01-96/11.07.2022 г.

§ 1. В чл. 9, ал. 1 след думите "здравните заведения" се добавя "обекти за предоставяне на социални услуги за дневна и резидентна грижа".

§ 2. В чл. 10в, ал. 3 накрая се добавя "организирани от лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 4 и 5, и до участие в хазартни игри, организирани онлайн".

§ 3. В чл. 13а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "надбягвания с коне и кучета" се добавя "игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Игрите по ал. 1, освен когато са организирани онлайн, може да бъдат организирани от държавното предприятие чрез:

1. пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от него;

2. пунктове за залози, разположени в собствени или наети помещения от лица, с които държавното предприятие има сключен договор за разпространение от името и за сметка на държавното предприятие;

3. устройства на самообслужване, които са обозначени като пунктове за залози за съответните хазартни игри."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Пунктовете за залози трябва да са вписани в удостоверението по чл. 34, ал. 2 на държавното предприятие за съответния вид хазартна игра и общият брой на пунктовете за залози не може да надвишава 4000 броя за територията на страната. Пунктовете за залози на държавното предприятие може да бъдат разполагани в железопътни гари, автогари, спирки на градския и междуградския транспорт, пазари, базари, тържища и други търговски обекти и върху прилежащите им площи, които са публична държавна или общинска собственост. Пунктовете за залози на държавното предприятие може да бъдат разкривани в съсобствени търговски обекти, без да е необходимо нотариално заверено писмено съгласие на всички техни съсобственици, в случай че те не са част от жилищни сгради или са обекти, в които осъществяват дейност платежни институции. Освен изключенията по предходните две изречения, пунктовете за залози на държавното предприятие трябва да се съобразяват с всички други изисквания на чл. 9, ал. 1."

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Пунктовете за залози по ал. 2, т. 2 не може да надвишават с повече от 65 на сто общия брой пунктове за залози на държавното предприятие. Договор за разпространение не може да се сключи с едно и също външно лице или със свързани с него по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс лица за повече от 15 на сто от броя на пунктовете за залози, за които са сключени договори за разпространение."

5. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 5, 6 и 7.

§ 4. В Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта (обн., ДВ, бр. 69 от 2020 г.; изм., бр. 11 от 2021 г.) в преходните и заключителните разпоредби § 99 се отменя.

-------------------------

Законът е приет от 47-ото Народно събрание на 22 юли 2022 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките