Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 86 от 28.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 342 ОТ 24 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА МЕТРОЛОГИЧЕН КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 239 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 98 ОТ 2003 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 342 ОТ 24 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА МЕТРОЛОГИЧЕН КОНТРОЛ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 239 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 98 ОТ 2003 Г.)

В сила от 28.10.2022 г.

Обн. ДВ. бр.86 от 28 Октомври 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В глава втора се създава раздел IIIа:

"Раздел IIIа

Везни с автоматично действие за измерване в движение на масата и на осовото натоварване на пътни превозни средства

Чл. 84г. (1) Везните с автоматично действие за измерване в движение на масата и на осовото натоварване на пътни превозни средства (везни, измерващи в движение) са средства за измерване, предназначени да определят масата, натоварването на ос или натоварването върху група оси на пътни превозни средства, докато преминават през везната.

(2) Везните, измерващи в движение, трябва да показват масата в килограми (kg) или в тонове (t).

(3) Везните, измерващи в движение, се монтират в контролирана зона за измерване в съответствие с изискванията за монтаж.

(4) Този раздел се прилага за везни, измерващи в движение, въз основа на чиито показания се събират държавни вземания.

Чл. 84д. Разделът не се прилага за везни, измерващи в движение, които определят осовото натоварване като два пъти натоварването върху едно колело или се монтират директно върху измерваното превозно средство.

Чл. 84е. (1) За определяне на масата на превозното средство везните, измерващи в движение, могат да са от следните класове на точност: 0,2, 0,5 и 1.

(2) За определяне на едноосовото натоварване и натоварването върху група оси везните, измерващи в движение, могат да са от следните класове на точност: А, В, С и D.

(3) Везните, измерващи в движение, могат да имат различни класове на точност за определяне на едноосово натоварване и за определяне на натоварването върху група оси.

(4) Връзката между класовете на точност за едноосово натоварване и за натоварването върху група оси и класовете на точност за масата на превозните средства е представена в таблица 1 към приложение № 11а.

Чл. 84ж. (1) Максималната допустима грешка за определяне на масата на превозното средство по време на измерването му в движение е по-голямата от следните стойности:

1. стойността, изчислена съгласно таблица 2 към приложение № 11а, закръглена до стойността на най-близкото скално деление;

2. 1d х общия брой оси по време на първоначалната проверка или 2d х общия брой оси по време на последваща проверка.

(2) Максималната разлика между отчетената стойност на едноосовото натоварване и конвенционалната истинска стойност на статичното едноосово натоварване при измерване в движение на двуосово несъставно (бордово) референтно превозно средство не трябва да надвишава по-голямата от следните стойности:

1. стойността от таблица 3 към приложение № 11а, закръглена до стойността на най-близкото деление на скалата;

2. 1d по време на първоначалната проверка или 2d по време на последващата проверка.

(3) За всички референтни превозни средства с изключение на тези по ал. 2 максималната разлика между отчетената стойност на едноосово натоварване или на натоварването върху група оси по време на измерванията в движение и коригираната средна стойност на едноосово натоварване или коригираната средна стойност на натоварването върху група оси не трябва да надвишава по-голямата от следните стойности:

1. стойността от таблица 4 към приложение № 11а, закръглена до стойността на най-близкото скално деление;

2. 1d х n при първоначалната проверка или 2d х n при последващата проверка, където n е броят на осите в група, а n=1 за една ос.

(4) Границите на грешката за едноосово натоварване и за натоварването върху група оси са посочени във:

1. алинея 2 - за статично референтно едноосово натоварване на двуосово несъставно (бордово) референтно превозно средство;

2. алинея 3 - за едноосово натоварване и за натоварването върху група оси на всички други референтни превозни средства.

Чл. 84з. Максималната допустима грешка при статично измерване при повишаване или намаляване на натоварването е посочена в таблица 5 към приложение № 11а.

Чл. 84и. (1) За даден метод на измерване в движение и комбинация от устройства за приемане на товара всяко показващо устройство на масата и устройство за печат на резултатите трябва да имат едно и също скално деление (d).

(2) Връзката между класа на точност, скалното деление и броя на скалните деления при максимален товар е представена в таблица 6 към приложение № 11а.

(3) Стойностите на скалните деления на показващото устройство и устройството за печат трябва да се избират от редовете 1х10k, 2х10k или 5х10k, където k е положително или отрицателно цяло число или нула.

Чл. 84к. Минималният товар не трябва да бъде по-малък от товара, изразен в скални деления, посочени в таблица 7 към приложение № 11а.

Чл. 84л. Резултатите от измерване, показани от показващото устройство и устройството за печат с едно и също скално деление, трябва да бъдат еднакви при еднакво натоварване.

Чл. 84м. (1) Везните, измерващи в движение, трябва да отговарят на метрологичните и на техническите изисквания към тях в температурен интервал от минус 10° C до 40° C.

(2) Температурният интервал може да бъде различен, но не трябва да бъде по-малък от 30° C и трябва да бъде отбелязан на везните, измерващи в движение.

Чл. 84н. Влиянието на електромагнитните смущения трябва да е такова, че изменението на резултата от измерване да не е по-голямо от максималната допустима грешка.

Чл. 84о. Везните, измерващи в движение, трябва да отговарят на метрологичните и техническите изисквания към тях при скорости на превозното средство в обхвата на работните скорости.

Чл. 84п. Везните, измерващи в движение, трябва да отговарят на следните технически изисквания:

1. да са проектирани така, че да са подходящи за превозните средства, местоположението и работните процедури, за които са предназначени;

2. не трябва да имат характеристики, които позволяват използване с цел измама;

3. да са проектирани така, че да не може да възникне случайна повреда или да се извърши неправилно конфигуриране на контролните елементи, причиняващи неправилно действие, без това да е очевидно или показано;

4. да имат устройство за блокиране, което предотвратява работата или дава индикация при работа на везната извън определените условия - при захранващо напрежение под минималното работно напрежение, при неразпознаване на превозното средство, при неправилно позициониране на колелата на измерваното превозно средство върху устройството за приемане на товара, при неправилна посока на движение, при движение със скорост, извън обхвата на работните скорости;

5. когато везните могат да работят в режим на неавтоматично действие и в този режим се използват по чл. 5 от Закона за измерванията, те трябва да отговарят на изискванията на раздел II от тази наредба и да бъдат оборудвани със средства, които да позволяват неавтоматично действие, по време на което автоматичният режим на работа и автоматичното измерване в движение трябва да се блокират;

6. трябва да са проектирани така, че да гарантират ниво на надеждност, което да осигури запазване на точността им и съответствието с изискванията към тях при нормални условия на работа; те трябва автоматично и ясно да показват всички дефекти чрез индикация за повреда, чрез автоматично изключване или по друг начин;

7. да разполагат с автоматично или полуавтоматично устройство за настройване на нула, което да работи само когато везната е в стабилно равновесие; полуавтоматичното устройство за нулиране не трябва да работи по време на автоматичен режим на работа на везната; устройството за настройване на нула трябва да може да настройва нула в границите на ± 0,25d и да има обхват на регулиране, който не надвишава 4 на сто от максималния товар; обхватът на регулиране на устройството за първоначално настройване на нула не трябва да надвишава 20 на сто от максималния товар;

8. да разполагат с устройство за следене на нулата, което да работи само когато показанието е нула, везната е в стабилно равновесие, корекциите не са повече от 0,5d в секунда и в границите на 4 на сто от максималния товар около действителната нула;

9. показанието на първичните данни трябва да е надеждно, лесно и недвусмислено при нормални условия на работа;

10. разпечатката трябва да е четлива и трайна за определената цел; отпечатаните цифри трябва да са с височина не по-малка от 2 mm; по време на печатане наименованието или символът на единицата за измерване трябва да е отдясно на стойността или най-отгоре върху колоната от стойности;

11. да могат да съхраняват в паметта си или във външна памет данните от измерване за последваща визуализация, отпечатване, прехвърляне на данни, сумиране и др.; съхраняваните данни трябва да са подходящо защитени срещу умишлени или случайни промени по време на процеса на предаване и/или съхранение и трябва да съдържат цялата информация, която е необходима за възстановяване на предходно измерване;

12. да са оборудвани със сумиращо устройство, което работи:

а) автоматично, при което везната трябва да разполага с устройство за разпознаване на превозното средство, или

б) полуавтоматично, при което везната започва да работи автоматично след ръчно подадена команда;

13. при везни, измерващи в движение, които могат да работят без намесата на оператор, е необходимо същите да са оборудвани с устройство за разпознаване на превозните средства; това устройство разпознава наличието на превозно средство в зоната за измерване и кога е претеглено цялото превозно средство; тези везни не трябва да показват или да отпечатват данните за масата, докато не са измерени всички оси на превозното средство;

14. да притежават устройство за насочване на превозното средство, което да гарантира правилното разположение на превозното средство върху устройството за приемане на товара; везните, измерващи в движение, не трябва да показват или да отпечатват данни от измерването, когато някое от колелата не е преминало изцяло през устройството за приемане на товара; когато везни, измерващи в движение, са предназначени за измерване в само една посока, при пристигането на превозното средство от неправилната посока трябва да се генерира съобщение за грешка или везните не трябва да показват или да отпечатват данни от измерването;

15. не трябва да показват или да отпечатват данни за масата на превозното средство, едноосово натоварване или за натоварването върху група оси, когато превозното средство е преминало през устройството за приемане на товара при скорост извън обхвата на работната скорост, без да се генерира ясно съобщение, че резултатите не са проверени; работната скорост трябва да се показва и отпечатва в km/h, закръглена до най-близката цяла стойност, като част от всеки запис от измерване на масата на превозното средство;

16. софтуерът, използван във везните, измерващи в движение, трябва да е инсталиран така, че той да не може да се променя, без да се наруши неговата защита или без идентификационен код, сигнализиращ промени в софтуера;

17. да са произведени и монтирани така, че да се сведат до минимум всички неблагоприятни ефекти от условията на монтаж върху резултата от измерване; когато някои условия на монтаж могат да се отразят на процеса на измерване, това трябва да се посочи в удостоверението за одобрен тип; монтажът на везните, измерващи в движение, трябва да отговаря на изискванията на съответната инструкция на производителя.

Чл. 84р. (1) Върху везните, измерващи в движение, задължително трябва да са нанесени видимо, четливо и незаличимо следните надписи:

1. име или лого на производителя;

2. тип на везните;

3. сериен номер на везната (върху всяко устройство за приемане на натоварването, когато е приложимо);

4. предупреждението "Да не се претеглят течни продукти", когато е приложимо;

5. максимална скорост на превозното средство по време на измерване в km/h;

6. посока на измерване, когато типът на везните, измерващи в движение, не е одобрен за двупосочно измерване;

7. стойност на скалното деление за стационарно натоварване в kg или t, когато е приложимо;

8. захранващо напрежение, V;

9. честота в Hz;

10. температурен интервал в °C, когато той е различен от минус 10° C до 40° C;

11. идентификация на софтуера (когато е приложимо);

12. клас на точност за масата на превозното средство;

13. клас на точност за едноосово натоварване, когато е приложимо;

14. клас на точност за натоварването върху група оси, когато е приложимо;

15. максимален товар, Max = kg или t;

16. минимален товар, Min = kg или t;

17. стойност на скално деление,
d = kg или t;

18. максимална работна скорост,
vmax = km/h;

19. минимална работна скорост,
vmin = km/h;

20. максимален брой оси на превозното средство, Amax = , където е приложимо.

(2) Маркировките по ал. 1 се поставят в близост до показващото устройство или върху него.

Чл. 84с. (1) Освен посочените в този раздел изисквания, електронните везни, измерващи в движение, трябва да отговарят и на следните изисквания:

1. да са проектирани и произведени така, че да не надвишават максималната допустима грешка при нормални условия на работа;

2. да са проектирани и произведени така, че когато са изложени на смущение:

а) да не възникват значителни допълнителни (груби) грешки, или

б) да разпознават значителните допълнителни (груби) грешки и да реагират на тях;

3. при възникване на значителна допълнителна (груба) грешка везните, измерващи в движение, трябва:

а) автоматично да се изключват, или

б) да имат визуален или звуков сигнал, който трябва да продължи, докато не бъде отстранена грешката или докато не се намеси операторът;

4. във времето на загряване на електронната везна, определено от производителя, везната не трябва да показва или да предава резултати от измерване и да блокира автоматичния си режим на работа;

5. везните трябва да са оборудвани с комуникационен интерфейс, който позволява свързването им към външни устройства, и потребителски интерфейс, който позволява обмен на информация между оператора и везните; интерфейсът не трябва да оказва влияние върху точното функциониране на везните и не трябва да влияе на техните метрологични функции;

6. комуникационният интерфейс и потребителският интерфейс не трябва да позволяват неразрешено въздействие върху софтуера и функциите от законово значение, както и върху данните от измерване, причинено от свързаните устройства, или смущение, въздействащо върху интерфейса.

(2) Допълнителните (груби) грешки по ал. 1, т. 2, които са по-малки или равни на 1d, са допустими независимо от стойността на грешката на показанието.

(3) Изискванията по ал. 1, т. 2 могат да се прилагат по избор на производителя отделно за:

1. всяка отделна причина за значителна допълнителна (груба) грешка, или

2. всяка част на електронните везни, измерващи в движение.

Чл. 84т. Непосочени в този раздел метрологични и технически изисквания са определени в OIML R 134 "Везни с автоматично действие за измерване на моторни превозни средства в движение и за измерване на осово натоварване".

Чл. 84у. (1) Везните, измерващи в движение, се пускат на пазара и/или в действие след одобряване на типа и първоначална проверка и подлежат на последващи проверки.

(2) За изследване на типа се извършва изпитване на една везна, напълно инсталирана на мястото на експлоатация, и на една везна или неин основен модул, представен за изпитване в лаборатория.


§ 2. В чл. 191, ал. 1, т. 5 думите "50 kPa" и запетаята след тях се заличават.

§ 3. В чл. 204 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се отменя.

2. В ал. 2 т. 2 се отменя.

§ 4. В чл. 500, т. 1 се правят следните допълнения:

1. В буква "а" след тирето се добавя "в границите".

2. В буква "б" след тирето се добавя "в границите".

3. В буква "в" след тирето се добавя "в границите".

§ 5. В чл. 502 се създава ал. 3:

"(3) При комбинирани стендове за измерване на спирачни сили грешките по чл. 501, ал. 1 и 2 трябва да са спазени за всеки един обхват съгласно чл. 500."

§ 6. В чл. 753 ал. 3 се отменя.

§ 7. В чл. 755, ал. 1 т. 3 се отменя.

§ 8. В чл. 810, ал. 4 думите "по-рано" се заменят с "по-късно".

§ 9. В чл. 834а се създава ал. 3:

"(3) Лицата по ал. 1 могат да представят декларация за взаимно признаване в съответствие с чл. 4 от Регламент (ЕС) 2019/515 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 година относно взаимното признаване на стоки, законно предлагани на пазара в друга държава членка, и за отмяната на Регламент (ЕО) № 764/2008."

§ 10. В чл. 839, ал. 1 думите "регионалните отдели на" се заличават.

§ 11. В чл. 840, ал. 1 думата "писмено" се заличава.

§ 12. В чл. 842 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "регионалните отдели на" се заличават.

2. В ал. 4:

а) в изречение първо думата "първоначалната" се заменя с "предходната";

б) изречение второ се заличава.

3. Алинеи 5 и 6 се отменят.

§ 13. В чл. 843 се създава нова ал. 1:

"(1) Периодична проверка се извършва не по-късно от изтичането на срока на валидност на предходната проверка, а когато срокът на валидност е изтекъл - в 14-дневен срок от датата на заявяване."

§ 14. Създава се приложение № 11а:

"Приложение № 11а към чл. 84е, ал. 4, чл. 84ж, ал. 1, т. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 1, чл. 84з, чл. 84и, ал. 2 и чл. 84к


Таблица 1 към чл. 84е, ал. 4


Клас на точност за едноосово натоварване и за натоварване върху група оси

Клас на точност за масата на превозното средство

0,2

0,5

1

A

x

x

 

B

x

x

x

C

 

x

x

D

 

 

x


Таблица 2 към чл. 84ж, ал. 1, т. 1


Клас на точност за масата на превозното средство

Процент от конвенционалната истинска стойност на масата

Изпитване и първоначална проверка

Последваща проверка

0,2

±0,10 %

±0,20 %

0,5

±0,25 %

±0,50 %

1

±0,50 %

±1,00 %


Таблица 3 към чл. 84ж, ал. 2, т. 1


Клас на точност за едноосово натоварване

Процент от конвенционално истинска стойност на статичното референтно едноосово натоварване

Изпитване и първоначална проверка

Последваща проверка

A

±0,25 %

±0,50 %

B

±0,50 %

±1,00 %

C

±0,75 %

±1,50 %

D

±1,00 %

±2,00 %


Таблица 4 към чл. 84ж, ал. 3, т. 1


Клас на точност за едноосово натоварване и на натоварване върху група оси

Процент от коригираната средна стойност на едноосово натоварване или стойността на натоварване върху група оси

Изпитване и първоначална проверка

Последваща проверка

A

±0,50 %

±1,00 %

B

±1,00 %

±2,00 %

C

±1,50 %

±3,00 %

D

±2,00 %

±4,00 %


Таблица 5 към чл. 84з


Клас на точност за масата на превозното средство

Натоварване (m), изразено в скални деления

Максимални допустими грешки

Изпитване и първоначална проверка

Последваща проверка

0,2; 0,5; 1

0 ≤ m ≤ 500

±0,5 d

±1,0 d

500 ≤ m ≤ 2 000

±1,0 d

±2,0 d

2 000 ≤ m ≤ 5 000

±1,5 d

±3,0 d


Таблица 6 към чл. 84и, ал. 2


Клас на точност за масата на превозното средство

d (kg)

Минимален брой скални деления

Максимален брой скални деления

0,2

≤ 5

500

5 000

0,5

≤ 10

1

≤ 20


Таблица 7 към чл. 84к


Клас на точност за масата на превозното средство

Минимален товар в скални деления

0,2; 0,5; 1

50


"

§ 15. Приложение № 19 се отменя.

§ 16. В приложение № 47 към чл. 811, ал. 1, т. 1, буква "А" т. 7 се изменя така:

"7. Описание на софтуера на средството за измерване, когато се използва такъв, и на мерките за защита на софтуера срещу преднамерена намеса в него. Документите за софтуера трябва да съдържат:

а) списък на всички софтуерни модули, функции и части, както и декларация, че са включени в описанието;

б) идентификация на софтуера - инструкции за нейното получаване при работа на средството за измерване;

в) описание на софтуерни интерфейси и командите и потоците от данни чрез тези интерфейси, включващо декларация на пълнота;

г) списък на защитените параметри и описание на средствата за защита;

д) описание на конфигурацията на системата и на минималните изисквания (процесор, памет, харддиск, операционна система и др.);

е) описание на начините на защита на операционната система (парола и др., когато е приложимо);

ж) преглед на хардуера на системата - топология блокова схема, тип компютър, тип мрежа и др., и идентификацията им;

з) пълно описание на набора от данни, съхранението или предаването им;

и) описание на точността на алгоритмите (например резултати, изчисление на цената, алгоритмите за закръгляване и др.);

к) описание на потребителския интерфейс, менюта и диалози;

л) списък с грешки, които са открити от софтуера, и когато е необходимо, описание за откриването им - алгоритми;

м) описание на набора от данни, съхранението или предаването им;

н) протокол от изпитване на софтуера от друг метрологичен институт или акредитирана лаборатория, когато има такъв.

Документите за софтуера трябва да се представят не само схематично, а да бъдат подробно разписани."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 17. (1) Везните, измерващи в движение, които са пуснати в действие преди влизането в сила на това постановление, подлежат на последващи проверки и може да продължат да се използват, когато при първата проверка се установи съответствие с изискванията на глава втора, раздел IIIа.

(2) Везните, измерващи в движение, за които към деня на влизане в сила на постановлението е сключен договор за доставка, но не са пуснати в действие, се пускат в действие след извършване на проверка, по искане на ползвателя, когато се установи съответствие с изискванията на глава втора, раздел IIIа. Те подлежат на последващи проверки.

§ 18. Председателят на Българския институт по метрология осигурява изпълнението на дейностите по чл. 84у в едномесечен срок от влизането в сила на това постановление.

§ 19. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките