Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 1.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО (ДВ, БР. 29 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-9 ОТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО (ДВ, БР. 29 ОТ 2011 Г.)

В сила от 01.11.2022 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2022г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. (*) В т. 1 думата "седемдневни" се заменя с "десетдневни".

2. В т. 3а след думите "командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната" се добавя "и извън нея".

3. Точка 4а се изменя така:

"4а. детски/младежки лагери извън страната по "CLIMS" за деца на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и за деца на български граждани - военнослужещи, които заемат длъжности, и български граждани - цивилни служители, командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея;".

§ 2. В чл. 3 се правят следните допълнения:

1. В т. 10 след думите "командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната" се добавя "и извън нея".

2. Създава се т. 13:

"13. курсантите, обучавани за нуждите на Министерството на отбраната."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) (*) точка 1 се изменя така:

"1. по чл. 2, т. 1, 2, 3 и 9 - лицата по чл. 3, т. 1 за своя сметка заплащат 35 % от стойността на нощувката и 100 % от стойността на хранителните продукти, определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, както и добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки с включен ДДС; останалата част от себестойността на почивката (представляваща 65 % от стойността на нощувката и 100 % от разходите по подготовка на самия храноден) се осигурява от Министерството на отбраната от средствата за социално-битово и културно обслужване в рамките на утвърдения бюджет за съответната година;"

б) (*) точка 2 се изменя така:

"2. по чл. 2, т. 1 и 2:

а) лицата по чл. 3, т. 3 - ветераните от войните, ползват военно-почивните домове и хотели през неактивния сезон, като заплащат 25 % от себестойността на почивката (храна, където се предлага и нощувка с включен ДДС), определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, в това число 100 % от стойността на хранителните продукти; изцяло за своя сметка заплащат добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки; останалите 75 % от себестойността на почивката се осигурява от бюджета на Министерството на отбраната съгласно чл. 7 от Правилника за прилагане на Закона за ветераните от войните, приет с ПМС № 168 от 1999 г.; членовете на семействата им заплащат почивката по цени, определени в заповедите на министъра на отбраната по чл. 5;

б) лицата по чл. 3, т. 5 имат право да почиват до 15 дни веднъж годишно, като заплащат 25 % от себестойността на почивката (храна, където се предлага и нощувка с включен ДДС), определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, в това число 100 % от стойността на хранителните продукти; изцяло за своя сметка заплащат добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки; останалите 75 % от себестойността на почивката се осигуряват от държавния бюджет съгласно чл. 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите; членовете на семействата им заплащат почивката по цени, определени в заповедите на министъра на отбраната по чл. 5;"

в) в т. 3 и 4 след думите "лицата по чл. 3, т. 1" се добавя "и т. 10";

г) в т. 5 се правят следните изменения и допълнения:

га) в подточка "б" в края на изречението се добавя "определена в заповед на министъра на отбраната по чл. 5";

гб) (*) подточка "в" се изменя така:

"в) лицата по чл. 3, т. 12 за своя сметка заплащат 35 % от стойността на нощувката и 100 % от стойността на хранителните продукти, определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, както и добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки с включен ДДС; останалата част от себестойността на почивката (представляваща 65 % от стойността на нощувката и 100 % от разходите по подготовка на самия храноден) се осигурява от Министерството на отбраната със средства по съответната програма в рамките на утвърдения бюджет за съответната година;"

гв) (*) създава се подточка "г":

"г) лицата по чл. 3, т. 13 за своя сметка заплащат 35 % от стойността на нощувката и 100 % от стойността на хранителните продукти, определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, както и добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки с включен ДДС; останалата част от себестойността на почивката (представляваща 65 % от стойността на нощувката и 100 % от разходите по подготовка на самия храноден) се осигурява от бюджета на Министерството на отбраната за съответната година.";

д) в т. 9 след числото "10" се поставя запетая, а думите "и 12" се заменят с "12 и 13";

е) (*) точка 10 се изменя така:

"10. по чл. 2, т. 1, 2, 3а и 9 - лицата по чл. 3, т. 10 за своя сметка заплащат 35 % от стойността на нощувката и 100 % от стойността на хранителните продукти, определени съгласно методиката по чл. 4, ал. 2, както и добавка за вид помещение, туристически данък и застраховки с включен ДДС; останалата част от себестойността на почивката (представляваща 65 % от стойността на нощувката и 100 % от разходите по подготовка на самия храноден) се осигурява от Министерството на отбраната от средства за социално-битово и културно обслужване в рамките на утвърдения бюджет за съответната година;"

ж) (*) в т. 12 буква "а" се изменя така:

"а) лицата по чл. 3, т. 1, 10, 12 и 13 заплащат стойността на груповото мероприятие по цените, при условията и по реда съответно на т. 1, т. 5, букви "в" и "г" и т. 10;".

2. В ал. 2 думите "един пълен пансион" се заменят с "почивката".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За почивките по чл. 2, т. 4, 4а и 5 изпълнителният директор на агенцията ежегодно утвърждава предварителни калкулации, които включват разходи за съответния пансион и/или туристически пакети (пакетна цена на лагера), транспорт, културна програма, задължителни медицински застраховки, разходи за съпровождащ (групов ръководител) и/или преводач съгласно международните договорености и дължим ДДС. Почивките по чл. 2, т. 4б са по цени, предоставени от страните партньори в рамките на международното сътрудничество по "CLIMS". След приключване на почивката и получаване на всички разходооправдателни документи се изготвя окончателен отчет, като в зависимост от реално изразходваните средства, при наличие на икономия, спрямо заложените разходи в предварителната калкулация, надплатената сума се възстановява пропорционално към всяко едно от лицата, взело участие в съответната група. При наличие на преразход на прогнозните разходи в предварителната калкулация сумата от преразход в размер до 20 % от стойността на заложените разходи следва да се възстанови пропорционално от всяко едно от лицата, взело участие в съответната група, в срок до 30 дни, след уведомяване от страна на агенцията."

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Дължимите от бюджета на МО средства по ал. 1 се заявяват в дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" на Министерството на отбраната. Разходваните средства се отчитат в дирекция "Финанси" на Министерството на отбраната на база обобщени отчети за ползваните почивки и мероприятия до 10-о число на месеца, следващ месеца на ползването им."

§ 4. (*) Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. Почивките по чл. 2, т. 1, 2, 9 и 10 във военно-почивни домове и хотели се предлагат съответно на правоимащите лица по чл. 3, т. 1, 10, 12 и 13 в два варианта:

1. с ползване само на нощувка;

2. с ползване на нощувка и пълен храноден."

§ 5. В чл. 10, ал. 2 изречение второ се заличава.

§ 6. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. (*) В ал. 1 изречение второ се изменя така: "Почивката по чл. 2, т. 1 може да се ползва само веднъж в рамките на активния летен сезон."

2. В ал. 5 след числото "10" се поставя запетая, а думите "и 12" се заменят с "12 и 13".

3. (*) Алинея 7 се изменя така:

"(7) Груповите мероприятия по чл. 2, т. 10 на лицата по чл. 3, т. 1, 10, 12 и 13 при условията и по реда съответно на чл. 4, ал. 1, т. 1, т. 5, букви "в" и "г" и т. 10 се ползват в лимита, определен в ал. 1."

4. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) Десетдневните почивки по чл. 2, т. 3 и 3а се ползват извън лимита, определен в ал. 1.

(9) Лицата по чл. 3, т. 13 имат право да ползват почивките по чл. 2, т. 1, 2 и 9 при условията на чл. 4, ал. 1, т. 5, буква "г" при спазване лимитите по ал. 1."

§ 7. В чл. 13, ал. 1, т. 4 след абревиатурата "ЕГН" се поставя наклонена черта и се добавя "ЛН/ЛНЧ".

§ 8. В чл. 14, ал. 6 и 7 след думите "други международни инициативи на територията на страната" се добавя "и извън нея".

§ 9. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 след абревиатурата "ЕГН" се поставя наклонена черта и се добавя "ЛН/ЛНЧ".

2. В ал. 2 в края се добавят думите "и Военноморските сили".

§ 10. В чл. 15а изречение второ се изменя така: "На свободна продажба за летния сезон се предлагат и почивки за дните след приключване на последната смяна съобразно експлоатационния период на обекта."

§ 11. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думата "мероприятия" се добавя "в страната";

б) създава се т. 7:

"7. служебна карта и служебна бележка по образец (приложение № 2) за лицата по чл. 3, т. 13."

2. Създава се ал. 3:

"(3) При ползване на почивките в чужбина се предоставя актуална служебна бележка по образец (приложение № 2) - за лицата по чл. 3, т. 1 и 10 в 10-дневен срок преди отпътуване на съответната група."

§ 12. В чл. 18 ал. 6 се изменя така:

"(6) Заплащането на картите за свободна продажба по ал. 5 се извършва по банков път. Във военно-почивните домове и хотели в страната в случаите, когато резервацията е направена до 5 работни дни преди датата на първата нощувка или в деня на настаняването, заплащането се извършва на рецепция."

§ 13. В чл. 19 ал. 2 се изменя така:

"(2) Картите на свободна продажба за планинските военно-почивни домове и хотели могат да се продават и за по-малко дни от определените със заповед на министъра на отбраната смени по чл. 10, ал. 2, както и без да се спазва началото на смяната."

§ 14. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. Почиващите се настаняват във военно-почивния дом или хотел в първия ден от смяната след 15 ч. и напускат до 12 ч. на деня, следващ края на смяната."

§ 15. (*) Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. Картите за почивки извън страната са предназначени за двама души - правоимащи лица по чл. 3, т. 1 и 10, настанени в двойна стая, съгласно договореностите със съответната страна домакин."

§ 16. В чл. 22а след числото "10" се поставя запетая, а думите "и 12" се заменят с "12 и 13".

§ 17. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите на отказ от ползване на почивка, независимо от обстоятелствата по ал. 1, цялата заплатена сума се възстановява при наличие на една или няколко от следните обективни причини - внезапно възникнала служебна ангажираност за лицата по чл. 3, т. 1, 10, 12 и 13, смърт или заболяване на титуляря или на негов родител, дете, съпруг, брат, сестра или родител на съпруга му, както и на други роднини по права линия."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) В случаите на отказ от ползване на почивка в чужбина извън сроковете по ал. 1, независимо от наличието на обективни причини по ал. 2, некомпенсираните чрез препродажба, възстановяване или по друг начин на агенцията суми не се възстановяват на заплатилото ги лице."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Сумите по ал. 1, 2, 3 и 4 се възстановяват не по-рано от 15 работни дни след получаване на заявление в агенцията, към което се прилагат картата за почивка, платежният документ за платената сума, а в случаите по ал. 2 - и документ, удостоверяващ настъпването на конкретното обстоятелство и родствената връзка. Служебната ангажираност по ал. 2 се удостоверява с документ, издаден от съответния командир/началник на военно формирование или ръководител на структура."

§ 18. В § 1, т. 9 от допълнителната разпоредба след числото "10" се поставя запетая, а думите "и 12" се заменят с "12 и 13".

§ 19. Приложение № 1 към чл. 19 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 10


Военно-почивни домове и хотели, категоризирани по реда на Наредбата за изискванията към категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, за реда за определяне на категория, както и за условията и реда за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости


Сезони за почивка и експлоатационни периоди на военно-почивните домове и хотелите, управлявани от агенцията

I. Сезони за почивка

1. За летен отдих:

1.1. Активен сезон - от 20 юни до 10 септември.

1.2. Неактивен сезон - от 11 септември до 19 юни.

2. За зимен отдих:

2.1. Активен сезон - от 1 декември до 31 март.

2.2. Неактивен сезон - от 1 април до 30 ноември.

II. Експлоатационни периоди на военно-почивните домове и хотели:

1. Морски курорти:

1.1. Хотел "Флагман" - Варна - целогодишен.

1.2. Хотел "Адмирал" - 21.06. - 20.09.

1.3. Хотел "Фрегата" - 21.06. - 20.09.

1.4. Хотел "Маяк" - 21.06. - 10.09.

1.5. Хотел "Созопол - МО" - 01.06. - 20.09.

1.6. Хотел "Несебър - МО" и Бунгала "Несебър - МО" - 11.06 - 20.09.

1.7. Хотел "Сарафово - МО" - 21.06. - 10.09.

1.8. Къмпинг "Чайка" - Обзор - 21.06. - 10.09.

2. Планински курорти:

2.1. Хотел "Хармония" - к.к. Пампорово - целогодишен.

2.2. Почивна станция "Картела" - 01.05. - 30.09.

2.3. Хотел "Олимп" - к.к. Боровец - целогодишен.

2.4. Почивна станция "Боровец" - к.к. Боровец - 01.12. - 31.03.

2.5. Хотел "Рибарица" - целогодишен."

§ 20. В приложение № 2 към чл. 17, ал. 1, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "Приложение № 2 към чл. 17, ал. 1, т. 1" се добавя "и 7 и ал. 3".

2. Думите "работи (или служи)" се заменят с "работи, служи или се обучава".

Заключителни разпоредби

§ 21. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник", като § 1, т. 1, § 3, т. 1, букви "а", "б", "г", подбукви "гб" и "гв", букви "е" и "ж", § 4, § 6, т. 1 и 3 и § 15 се прилагат за сезон "Лято 2023" и следващите.

Промени настройката на бисквитките