Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 8.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 14 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 50 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 14 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 50 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2022г.

§ 1. Навсякъде в наредбата думите "Института по отбрана" и "Институтът по отбрана" се заменят съответно с "Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и "Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства (ВС) в Република България, категориите военни въздухоплавателни средства, изискванията за разработване, въвеждане и актуализиране на нормите за летателна годност на военните ВС във връзка с осигуряване дейността по сертифицирането на летателната годност на военните ВС и издаване на военно разрешение за полет.

(2) Изискванията по наредбата не се прилагат за ВС, по-тежки от въздуха, чиято максимално разрешена излетна маса не превишава 200 кг, и за безпилотни летателни системи, за които не се изисква сертификат за летателна годност, и ВС, по-леки от въздуха."

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Военните ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, изпълняват полети, ако притежават сертификат за летателна годност, валидно удостоверение за преглед на летателната годност или военно разрешение за полет, издадени по реда на тази наредба."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 4. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Сертификатите за летателна годност и удостоверенията за преглед на летателната годност на военните ВС и военните разрешения за полет, вписани в Регистъра на военните ВС на Република България, се издават от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" създава Регистър за вписване на издадените сертификати за летателна годност на военните ВС с гриф на сигурност и ниво на класификация "Поверително". Всички издадени сертификати за летателна годност, удостоверения за преглед на летателната годност и военни разрешения за полет се вписват в регистъра."

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Сертификатът за летателна годност, удостоверението за преглед на летателната годност и военното разрешение за полет на транспортните и учебно-тренировъчните военни ВС се съхраняват на борда им, когато са в полет."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Когато ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, извършват полети от основното летище за базиране на територията на Република България, сертификатите за летателна годност, удостоверенията за преглед на летателната годност към тях и военните разрешения за полет се съхраняват в авиационното формирование, в което се осъществява летателната и техническата експлоатация.

(3) Когато ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, извършват полети основно от летище на територията на друга държава и се намират там по силата на международно споразумение, страна по което е Република България, или договор, сертификатите за летателна годност, удостоверенията за преглед на летателната годност към тях и военните разрешения за полет се съхраняват в екипа от специалисти, осигуряващи техническото обслужване на военното ВС на територията на тази държава."

§ 6. В чл. 27, ал. 1 думите "заместник-министъра на отбраната" се заменят с "директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

§ 7. Създава се раздел ІХ "Издаване на военно разрешение за полет":

"Раздел IХ

Издаване на военно разрешение за полет

Чл. 44. Военно разрешение за полет се издава на военни ВС, които не отговарят или не са демонстрирали, че отговарят на всички приложими изисквания за летателна годност, но са способни да извършат безопасен полет, при определени условия и за следните цели:

1. нова разработка или модификации;

2. демонстриране на съответствие с приложими норми за летателна годност или сертификационни спецификации;

3. обучение на екипажи на конструкторски или производствени организации;

4. летателни изпитвания от ново производство;

5. полет на военно ВС в процес на производство, между производствени съоръжения;

6. полет/и с цел приемане на военно ВС от производствена организация или организация за техническо обслужване;

7. доставка или износ на военно ВС;

8. полет/и за удостоверяване на летателната годност, с цел издаване на сертификат за летателна годност и/или удостоверение за преглед на летателната годност;

9. полет/и за пазарно проучване, включително обучение на екипажи на авиационното формирование;

10. полет/и за изложба и/или участие в авиошоу;

11. полет до място за извършване на техническо обслужване или преглед на летателната годност, или до място за съхранение;

12. полет над водна повърхност с тегло, надвишаващо сертифицираното максимално излетно тегло и нормалната далечина на полета над вода, или при полет над суша, където не са налични подходящи съоръжения за кацане или гориво за зареждане на ВС;

13. полет/и на военно ВС, отговарящо на приложимите изисквания за летателна годност, преди да бъде установено съответствие с екологичните изисквания;

14. за отделни военни ВС или тип военни ВС, за които не може да се издаде сертификат за летателна годност или ограничен сертификат за летателна годност;

15. контролен полет на военно ВС с неустановена причина за неизправност или за проверка на функционирането на една или повече системи и оборудване след ремонт/инспекция в организация за техническо обслужване.

Чл. 45. Всяко физическо или юридическо лице има право да кандидатства за военно разрешение за полет при спазване на изискванията, определени в чл. 46. Кандидатът за военно разрешение за полет също има право да кандидатства за одобрение на условията на полета.

Чл. 46. Военно разрешение за полет се издава на ВС, вписани или със запазени регистрационни знаци за вписване в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, включително в случаите, когато ВС ще лети в друга държава. Военното разрешение за полет съдържа всички условия и ограничения за осигуряване на безопасен полет, като правилата за използване на въздушното пространство и експлоатационните правила остават в компетенцията на органа на държавата, където ще се извърши полетът.

Чл. 47. (1) Заявлението за военно разрешение за полет (приложение № 7) се подава до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" от командира/ръководителя на авиационното формирование или организацията, за чиито цели е необходим даденият полет. Заявлението се подава най-малко 30 (тридесет) дни преди датата на полета.

(2) Всяко заявление за военно разрешение за полет включва:

1. целта/целите на полета/ите в съответствие с чл. 44;

2. пунктовете, по които въздухоплавателното средство не отговаря на приложимите изисквания за летателна годност;

3. условията за полет.

(3) В случаите, когато условията за полет не са одобрени към момента на подаване на заявлението за военно разрешение за полет, се подава и заявление за одобрение на условията за полет по реда на чл. 49.

Чл. 48. Условията за полет включват:

1. конфигурацията, за която се иска разрешение за полет;

2. всяко условие или ограничение, необходимо за безопасната експлоатация на ВС, в това число:

а) условия или ограничения, наложени за маршрута или въздушното пространство или и двете, отнасящи се до полета/ите;

б) условия или ограничения, наложени на екипажа на ВС;

в) ограничения относно превоз на лица извън състава на екипажа;

г) експлоатационни ограничения, специфични процедури или технически условия, които трябва бъдат спазени;

д) конкретна/и програма/и за полетни изпитвания (ако е приложимо);

е) специфични мерки за осигуряване на летателната годност, включително промени в инструкциите за техническо обслужване и периодичност на изпълнение;

3. доказателства, че ВС е способно да извършва безопасен полет/и при условията или ограниченията на т. 2;

4. метода, използван за контрол на конфигурацията на ВС и спазване на установените условия.

Чл. 49. (1) Когато одобрението на условията за полет е свързано с конструктивни изменения на ВС, условията за полет се одобряват от:

1. авиационни власти, имащи правомощия да извършват тази дейност;

2. надлежно одобрена конструкторска организация.

(2) Когато одобрението на условията за полет не е свързано с конструктивни изменения на ВС, условията за полет могат да се одобряват от авиационни власти или от надлежно одобрена организация, която също издава и разрешение за полет.

Чл. 50. (1) Когато условията за полет не попадат в обхвата на чл. 49, при подаване на заявлението за военно разрешение за полет до Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", заявителят подава и заявление за одобрение на условията за полет.

(2) Заявлението за одобрение на условията за полет (приложение № 8) включва:

1. предложените условия за полет;

2. документацията, потвърждаваща тези условия;

3. декларация, че ВС е способно да извършва безопасни полети при наложените условия и ограничения съгласно чл. 48, т. 2.

(3) Експерти на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" оценяват възможността за безопасно изпълнение на полета/ите при декларираните от заявителя условия и ограничения за полета/ите. За тази цел експертите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" извършват или изискват от заявителя да извърши всички необходими проверки/инспекции или тестове.

Чл. 51. (1) Директорът на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава военно разрешение за полет (приложение № 9):

1. при представяне от заявителя на данните, изисквани по чл. 47;

2. когато условията за полет съгласно чл. 48 са одобрени в съответствие с изискванията на чл. 49 или 50.

(2) Военното разрешение за полет определя целта/ите и всички условия и ограничения за полета, които са одобрени в съответствие с чл. 49 или 50.

(3) Всички текстове във военното разрешение за полет се изписват на български и английски език.

(4) Разрешения за полет, които са издадени от проектантски и производствени организации и организации за управление на техническото обслужване, притежаващи правомощия да извършват тази дейност самостоятелно, представят копие на разрешението за полет в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" не по-късно от три дни от издаването му.

Чл. 52. (1) Всяка промяна, при която условията за полет или свързаните с тях доказателства, установени за издаването на разрешението за полет, се окажат недействителни, се одобрява в съответствие с чл. 49 или 50. Когато е приложимо, се подава заявление в съответствие с чл. 50.

(2) Промяна, засягаща съдържанието на военното разрешение за полет, изисква издаването на ново военно разрешение за полет.

Чл. 53. Техническата документация, обозначителните табели, списъците, маркировката на инструмента и друга необходима информация, която се изисква при издаването на разрешение за полет, се представят на български, руски или английски език на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 54. Военното разрешение за полет не може да се прехвърля.

Чл. 55. Притежателят или кандидатът за военно разрешение за полет осигурява достъп до военното ВС при поискване от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 56. (1) Военното разрешение за полет се издава за определен период, но за не повече от 12 месеца и остава в сила при следните условия:

1. съответства на целите, условията и ограниченията, свързани с разрешението за полет, съгласно чл. 51, ал. 2;

2. разрешението за полет не е върнато или отнето;

3. ВС не е отписано от Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България.

(2) След изпълнение на целта, за която е издадено, или отнемането му военното разрешение за полет се връща в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 57. Подновяването на военното разрешение за полет се извършва по реда на чл. 52 като промяна.

Чл. 58. Притежателят на военно разрешително за полет се задължава да спазва всички условия и ограничения, свързани с разрешението за полет.

Чл. 59. (1) Всички документи, изготвени с цел да установят и докажат условията за полет, се съхраняват от притежателя на одобрението на условията за полет и се предоставят на разположение на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при упражняване на дейностите му по сертифициране на летателната годност на военното ВС.

(2) Всички документи, свързани с издаването на разрешения за полет от надлежно одобрени организации, включително записи от инспекции, документи, свързани с одобрението на условията за полет и военното разрешение за полет, се съхраняват от съответната одобрена организация и се предоставят на разположение на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при упражняване на дейностите му по сертифициране на летателната годност на военното ВС."

§ 8. В § 1 от допълнителната разпоредба след думите "Българската армия" се добавят "Главна дирекция "Гранична полиция" или на друго държавно ведомство".

§ 9. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 2а:

"§ 2а. Редът за сертифициране на летателната годност по настоящата наредба се прилага за всички военни ВС, ВС на Специализиран отряд "Въздушно наблюдение" в Главна дирекция "Гранична полиция" и ВС на други държавни ведомства, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България."

§ 10. В § 3 от преходните и заключителните разпоредби след думите "Република България" се добавят "и във връзка с чл. 102, ал. 1, т. 13 от Закона за Министерството на вътрешните работи".

§ 11. Създава се приложение № 7 към чл. 47, ал. 1:

"Приложение № 7 към чл. 47, ал. 1


ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТ

APPLICATION FOR A MILITARY PERMIT TO FLY

Заявление за разрешение за полет

Application for a Military Permit to Fly

1. Заявител:

Applicant:

[Име на заявителя]

[Name of applicant]

2. Националност и регистрационни знаци:

Aircraft nationality and registration marks:

 

3. Собственик на ВС/организация, в чието разпо-реждане е предадено ВоВС:

Aircraft owner/operating organisation:

 

4. Производител на ВС/тип:

Aircraft manufacturer/type:

5. Сериен номер:

Serial number:

6. Цел на полета:

Purpose of flight:

7. Очаквана(и) дата(и) на полета(ите) и продължителност:

Expected target date(s) for the flight(s) and duration:

8. Конфигурация на ВС, за която се иска военно разрешение за полет:

Aircraft configuration as relevant for the Military Permit to Fly:

8.1. Горепосоченото ВС, за което се иска военно разрешение за полет, е определено съгласно:

[цитира се документ(и), идентифициращ конфигурацията на ВС]

The above aircraft for which a military permit to fly is requested is defined in:

[add reference to the document(s) identifying the configuration of the aircraft]

8.2. На ВС е извършено следното техническо обслужване:

[Описва се статусът на извършеното обслужване]

The aircraft is in the following status related to its maintenance schedule:

[Describe status]

9. Одобрение на условията за полет: [ако не е налице към момента на кандидатстване, посочете органа, към който е подадено искане за одобрение на условията за полет]

Approval of flight conditions: [if not available at the time of application, indicate the authority to which the application for approval of the flight conditions has been submitted]

10. Дата:

Date:

 

11. Име и подпис:

Name and signature

[Лице, оторизирано да представлява организацията]

[Authorised signatory]

 

"

"

§ 12. Създава се приложение № 8 към чл. 50, ал. 2:

"Приложение № 8 към чл. 50, ал. 2



ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛЕТ

APPLICATION FOR APPROVAL OF THE FLIGHT CONDITIONS

Заявление за одобрение на условията за военно разрешение за полет

Flight Conditions for a Military Permit to Fly - Approval Form

1. Заявител:

Applicant:

[Име на заявителя, предоставящ условията на полета и свързаните с това основания]

[Name of organisation providing the flight conditions and associated substantiations]

2. Номер на заявлението:

Издание:

Approval form No:

Issue:

[Номер и издание, с цел проследяване]

[Number and issue, for traceability purpose]

3. Производител на ВС/тип:

Aircraft manufacturer/type:

4. Сериен номер:

Serial number:

5. Цел на полета:

[Съгласно чл. 44]

Purpose of flight:

[Purpose in accordance with Article 44]

6. Конфигурация на ВС:

Горепосоченото ВС, за което се иска военно разрешение за полет, е определено в [посочва се документът(ите), идентифициращ конфигурацията на ВС]

[За промяна(и), засягаща първоначално одобрените условия за полет: посочете промяната(ите). Заявлението трябва да бъде преиздадено.]

Aircraft configuration:

The above aircraft for which a military permit to fly is requested is defined in [add reference to the document(s) identifying the configuration of the aircraft]

[For change(s) affecting the initial approval form: description of change(s). This form must be re-issued.]

7. Основание:

[Посочва се документът(ите), потвърждаващ, че ВС (както е описано в т. 6) може да извърши планирания(те) полет(и) безопасно, при определените условия или ограничения.]

[При изменение(я), засягащи първоначално одобрените условия за полет: посочете допълнителното основание(я). Заявлението трябва да бъде преиздадено.]

Substantiations:

[References to the document(s) justifying that the aircraft (as described in Block 6) can perform the intended flight(s) safely under the defined conditions or restrictions.]

[For change(s) affecting the initial approval form: reference(s) to additional substantiation(s). This form must be re-issued.]

8. Условия/ограничения:

Горепосоченото ВС трябва да се експлоатира при следните условия или ограничения:

[Детайлизиране на тези условия/ограничения или позоваване на съответстващ документ, включително специфични инструкции за техническа експлоатация и условия за изпълнение на тези инструкции.]

Conditions/Restrictions:

The above aircraft must be used with the following conditions or restrictions:

[Details of these conditions/restrictions, or reference to relevant document, including specific maintenance instructions and conditions to perform these instructions.)

9. Декларация:

Условията на полета са установени и обосновани в съответствие с чл. 48 на настоящата наредба.

Въздухоплавателното средство, както е декларирано в т. 6, няма особености или характеристики, което да го прави опасно за предвидения полет(и), при определените условия и ограничения.

Statement

The flight conditions have been established and justified in accordance with Art. 48 of this Regulation.

The aircraft as defined in Block 6 above has no features and characteristics making it unsafe for the intended operation under the identified conditions and restrictions.

[когато има получено одобрение на условията за полет(и) по реда на чл. 49 на настоящата наредба]

10. Номер от организацията, издала одобрението:

[when approved under a privilege of an approved organisation]

Approved under [ORGANISATION APPROVAL NUMBER]

11. Дата на издаване:

Date of issue:

 

12. Име и подпис:

[Лице, оторизирано да представлява организацията]

Name and signature:

[Authorised signatory]

[когато няма получено одобрение на условията за полет(и) по реда на чл. 49 на настоящата наредба]

13. Утвърждавам условията за полет(и) на ВС по настоящото заявление.

Дата:                                                                  Подпис: Директор на Института по отбрана

                                                                                               "Проф. Цветан Лазаров"

[when not approved under a privilege of an approved organisation in accordance with Art. 49 of this Regulation]

Approval and date

[the appropriate approval: signature NMAA]

"

§ 13. Създава се приложение № 9 към чл. 51, ал. 1:

"Приложение № 9 към чл. 51, ал. 1



ВОЕННО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТ

MILITARY PERMIT TO FLY

 

 

 

 



Институт по отбрана
"Проф. Цветан Лазаров"

Defence Institute
"Prof. Tsvetan Lazarov"

№ 0000YA

Настоящото Военно разрешение за полет е издадено по силата на Наредба № 21 от 14 юни 2010 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства, раздел ІХ, и удостоверява, че въздухоплавателното средство е в състояние да изпълни безопасен полет за целите и при условията, описани по-долу.

This Permit to Fly is issued pursuant to Regulation No21 of 14.06.2010 on the terms and conditions for airworthiness certification of military aircraft, Section ІХ and certifies that the aircraft is capable of safe flight for the purpose and within the conditions listed below.

1. Националност и регистрационни знаци:

Nationality and registration marks:

 

 

2. Производител/тип на въздухоплавателното средство:

Aircraft manufacturer/type:

3. Сериен номер:

Serial number:

4. Това разрешение обхваща: [цели в съответствие с чл. 44]

This permit covers: [purpose in accordance with Article 44]

5. Притежател (в случаите, когато военно разрешение за полет се издава за целите на чл. 44, т. 14, графата е озаглавена Държава на регистрация):

Holder [in case of a military permit to fly issued for the purpose of Article 44, p. 14 this should state: "the state of registry":

6. Условия/забележки:

Conditions/remarks:

7. Период на валидност:

Validity period:

8. Място и дата на издаване:

Place and date of issue:

9. Печат

Stamp

10. ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФ. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"

DIRECTOR OF THE DEFENCE INSTITUTE "PROF. TSVETAN LAZAROV"

Подпис

Signature

"

Промени настройката на бисквитките