Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 8.XI

НАРЕДБА ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА РЕГИСТЪРА НА ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ НА НАЗЕМНИ МРЕЖИ, ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЧЛ. 151, АЛ. 1, Т. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА И НА УВЕДОМЛЕНИЯТА ЗА РАЗПОЛОЖЕНИ Т

 

НАРЕДБА ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА РЕГИСТЪРА НА ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛНИТЕ СТАНЦИИ НА НАЗЕМНИ МРЕЖИ, ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЧЛ. 151, АЛ. 1, Т. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА И НА УВЕДОМЛЕНИЯТА ЗА РАЗПОЛОЖЕНИ ТОЧКИ ЗА БЕЗЖИЧЕН ДОСТЪП С МАЛЪК ОБХВАТ

Приета с ПМС № 357 от 04.11.2022 г.

Обн. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С настоящата наредба се определят съдържанието, условията и редът за водене, поддържане и ползване на регистър от три секции, както следва:

1. приемно-предавателните станции на наземни мрежи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги;

2. дейностите, извършени при условията на чл. 151, ал. 1, т. 16 от Закона за устройство на територията;

3. уведомленията за разположените точки за безжичен достъп с малък обхват, които отговарят на изискванията, определени в Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/1070 на Комисията от 20 юли 2020 г. за определяне на характеристиките на точките за безжичен достъп с малък обхват съгласно член 57, параграф 2 от Директива (ЕС) 2018/1972 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на Европейски кодекс за електронни съобщения (Регламент (ЕС) 2020/1070).

(2) С наредбата се определят и:

1. процедурата за вписване в регистъра и заличаване на направена регистрация;

2. условията и редът за предоставяне на достъп до информация в регистъра;

3. дължимите административни такси.

(3) Наредбата не се прилага за приемно-предавателните станции, свързани с националната сигурност.

Чл. 2. Регистърът се създава и поддържа от Комисията за регулиране на съобщенията, наричана по-нататък "Комисията".

Чл. 3. (1) Регистърът се поддържа посредством информационна система, достъпна чрез интернет страницата на Комисията.

(2) Регистърът поддържа географска информационна система, която включва централизирана геобаза данни, и осигурява достъп до пространствени данни, метаданни и услуги за пространствени данни.

(3) Регистърът съдържа данни, включително графични, за вписаните обстоятелства.

Раздел II.
Съдържание на регистъра

Чл. 4. (1) Регистърът съдържа следната информация за приемно-предавателните станции на наземни мрежи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги:

1. идентификационни данни на оператора на електронната съобщителна мрежа;

2. данни за приемно-предавателната станция, включващи следните атрибутивни характеристики:

а) идентификационен номер, генериран от системата при първоначалната регистрация на съответната приемно-предавателна станция в регистъра по чл. 1, ал. 1;

б) местоположение (адрес), включително географски данни в съответствие с геодезическа система - БГС2005 (Българска геодезическа система 2005 - TRS 1989 UTM Zone 35N), приета с Постановление № 153 на Министерския съвет от 2010 г. за въвеждане на "Българска геодезическа система 2005", както и височина над кота терен;

в) код на клетката и код на приемно-предавателната станция, определени от оператора на електронната съобщителна мрежа;

г) използвана технология;

д) носещи честоти и ширина на канала;

е) мощност на изхода на предавателя и еквивалентна изотропно излъчвана мощност на приемно-предавателната станция;

ж) производител, включително на антенните съоръжения;

з) тип оборудване, включително на антенните съоръжения;

и) параметри на антенната система;

3. данни за документи по въвеждането в експлоатация на приемно-предавателната станция:

а) номер/номера на протокола за измерване на стойностите на електромагнитните полета;

б) номер/номера на разрешението за ползване.

(2) При наличие на информационна система, съдържаща данните по чл. 4, ал. 1, т. 3, същите ще се изискват по служебен път.

Чл. 5. Регистърът съдържа следната информация за дейностите по чл. 151, ал. 1, т. 16 от Закона за устройство на територията:

1. идентификационен номер на приемно-предавателната станция (съответстващ на номера по чл. 4. ал. 1, т. 2, буква "а"), за която се отнасят дейностите;

2. описание на извършените дейности.

Чл. 6. Регистърът съдържа следната информация за уведомленията относно разположените точки за безжичен достъп с малък обхват от клас Е2 и Е10:

1. идентификационни данни на оператора на електронната съобщителна мрежа;

2. данни за точките за безжичен достъп с малък обхват, включващи следните атрибутивни характеристики:

а) идентификационен номер, генериран от системата при първоначалното вписване на точката за безжичен достъп с малък обхват;

б) местоположение (адрес), включително географски данни в съответствие с геодезическа система - БГС2005 (Българска геодезическа система 2005 - TRS 1989 UTM Zone 35N), приета с Постановление № 153 на Министерския съвет от 2010 г. за въвеждане на "Българска геодезическа система 2005", както и височина над кота терен;

в) използвана технология;

г) носещи честоти и ширина на канала;

д) еквивалентна изотропно излъчвана мощност;

3. декларация на оператора, че точката за безжичен достъп с малък обхват отговаря на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2020/1070.

Раздел III.
Условия и ред за вписване в регистъра. Заличаване на регистрация

Чл. 7. (1) Заявление за регистрация на приемно-предавателна станция на наземна мрежа, позволяваща предоставянето на електронни съобщителни услуги, се подава в 14-дневен срок след извършено уведомление по реда на чл. 36 от Закона за здравето.

(2) Заявлението се подава по електронен път, като се попълват необходимите данни по чл. 4 и информация за платената административна такса.

(3) Заявлението по ал. 1 се подава и в случаите на реконструкция и основен ремонт на приемно-предавателни станции по чл. 137, ал. 1, т. 3, буква "ж" от Закона за устройство на територията.

Чл. 8. (1) Заявление за регистрация на дейност по чл. 151, ал. 1, т. 16 от Закона за устройство на територията се подава в 14-дневен срок след регистрацията по чл. 151, ал. 8 от Закона за устройство на територията.

(2) Заявлението се подава по електронен път, като се попълват необходимите данни, както и актуални данни за приемно-предавателната станция, заявена за вписване по чл. 7, и информация за платената административна такса.

Чл. 9. (1) Уведомление за разположена точка за безжичен достъп с малък обхват се подава в 14-дневен срок след разполагането ѝ.

(2) Уведомлението се подава по електронен път, като се попълват необходимите данни по чл. 6, т. 1 и 2 и се прилага декларацията по чл. 6, т. 3.

Чл. 10. В случай на промяна на данните по чл. 4 и 6 операторът на електронна съобщителна мрежа в 14-дневен срок от настъпването на промяната подава заявление за промяна, като попълва актуализираните данни от заявлението по чл. 7 и уведомлението по чл. 9. При подаване на заявление за промяна на данните по чл. 4 се попълва и информация за платената административна такса.

Чл. 11. (1) Заявленията по чл. 7, 8 и 10 и уведомлението по чл. 9 са по образци, приети с решение на Комисията, и се обработват в 14-дневен срок.

(2) В случай на констатирани непълноти на информацията или документите по ал. 1 лицето, подало документите, се уведомява, като му се дава 14-дневен срок да отстрани непълнотите.

(3) В случай че непълнотите не бъдат отстранени в срока по ал. 2, Комисията не извършва регистрация по подаденото заявление или уведомление.

Чл. 12. (1) Регистрацията се извършва в срока по чл. 11, ал. 1 или след отстраняване на непълнотите по чл. 11, ал. 2.

(2) Регистрацията се извършва по електронен път в информационната система по чл. 3, ал. 1.

Чл. 13. (1) Направената регистрация може да се заличи в следните случаи:

1. подадено от оператора на електронната съобщителна мрежа писмено искане в случай на преустановяване функционирането на приемно-предавателната станция;

2. влязла в сила заповед по чл. 222, ал. 1, т. 10 от Закона за устройство на територията за премахване на приемно-предавателна станция, за която Комисията е надлежно уведомена;

3. влязла в сила заповед по чл. 195, ал. 6, т. 2 от Закона за устройство на територията за премахване на елементи и оборудване на приемно-предавателни станции по чл. 151, ал. 1, т. 16, за която Комисията е надлежно уведомена;

4. други случаи, когато са налице законови основания.

(2) В случаите по ал. 1, т. 2 и 3 началникът на Дирекцията за национален строителен контрол и кметът на общината или упълномощени от тях длъжностни лица служебно уведомяват Комисията.

Раздел IV.
Условия и ред за предоставяне на достъп до информация в регистъра

Чл. 14. Достъпът до данни в регистъра се осъществява по електронен път чрез информационната система по чл. 3 при предварително оповестени прозрачни, пропорционални и недискриминационни условия.

Чл. 15. (1) Данните по чл. 4, т. 2, букви "а" и "б" са публични и свободно достъпни в съответните секции на регистъра.

(2) Операторите на електронни съобщителни мрежи имат свободен и безплатен достъп до данните по чл. 4, 5 и 6 в регистъра за собствените им обекти след предварителна регистрация в информационната система.

(3) Данните по чл. 4, 5 и 6 са за служебно ползване от Комисията.

Чл. 16. (1) Служителите, които са получили достъп до данните, предприемат подходящи мерки за осигуряване на зачитането на поверителността и опазването на производствените и търговските тайни.

(2) По отношение на информационната система по чл. 3, ал. 1 и процедурата за достъп до регистъра Комисията осигурява необходимите организационни и технически мерки за защита на данните в регистъра, така че достъпът да бъде персонален без възможност за ползване на потребителските профили от повече от едно лице и при поддържане на съответните регистрации (логове) за дейностите, извършени в системата.

Раздел V.
Такси

Чл. 17. За вписване в регистъра се заплаща административна такса за разглеждане на заявление по чл. 7, 8 и 10 за всяка една приемно-предавателна станция - 50 лв.

Чл. 18. (1) Дължимите такси се заплащат от операторите при заявяване на съответната услуга за вписване в регистъра.

(2) Заплащането на таксите се извършва на гише в административно звено за обслужване в брой, по банков път или по електронен път. За дата на плащане, извършено по банков или електронен път, се счита датата на постъпване на таксата по сметката на Комисията.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Еквивалентна изотропно излъчвана мощност (EIRP)" означава произведението на мощността на входа на антената и усилването на антената в дадено направление спрямо изотропна антена (абсолютно или изотропно усилване).

2. "Приемно-предавателна станция" е радиосъоръжение по смисъла на § 1, т. 56 от допълнителните разпоредби на Закона за електронните съобщения, което излъчва и приема радиовълни в хармонизиран радиочестотен спектър за предоставяне на електронни съобщителни услуги, което е част от наземна мрежа, позволяваща предоставянето на електронни съобщителни услуги, и отговаря на изискванията за инсталационен клас Е100 или Е+.

3. "Точка за безжичен достъп с малък обхват" е оборудване по смисъла на § 1, т. 70а от допълнителните разпоредби на Закона за електронните съобщения, което излъчва и приема радиовълни в хармонизиран радиочестотен спектър за предоставяне на електронни съобщителни услуги, което е част от наземна мрежа, позволяваща предоставянето на електронни съобщителни услуги, и отговаря на изискванията за инсталационен клас Е0, Е2 или Е10.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 33, ал. 6 от Закона за електронните съобщения.

§ 3. (1) В срок до 3 месеца от влизането в сила на наредбата операторите на електронни съобщителни мрежи предоставят първоначалната информация за изградените приемно-предавателни станции по чл. 4. Същата се въвежда директно в регистъра от страна на Комисията.

(2) Не се дължи административна такса при регистрация на приемно-предавателни станции, изградени до влизането в сила на наредбата, ако е спазен срокът по ал. 1.

(3) В едномесечен срок след изтичането на срока по ал. 1 Комисията извършва регистрация на изградените приемно-предавателни станции в регистъра по чл. 4.

§ 4. (1) В срок до 3 месеца от влизането в сила на наредбата операторите на електронни съобщителни мрежи предоставят първоначалната информация за разположените точки за безжичен достъп с малък обхват по чл. 6. Същата се въвежда директно в регистъра от страна на Комисията.

(2) В едномесечен срок считано от получаването на уведомление по ал. 1 Комисията вписва разположените точки за безжичен достъп с малък обхват в регистъра по чл. 6.

§ 5. Комисията публикува на своята интернет страница образците по чл. 11, ал. 1 от наредбата.


Промени настройката на бисквитките