Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 15.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 18 ОТ 3 ОКТОМВРИ 2019 Г. ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА БАНКНОТИТЕ И МОНЕТИТЕ В НАЛИЧНОПАРИЧНОТО ОБРАЩЕНИЕ (ДВ, БР. 80 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 18 ОТ 3 ОКТОМВРИ 2019 Г. ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА БАНКНОТИТЕ И МОНЕТИТЕ В НАЛИЧНОПАРИЧНОТО ОБРАЩЕНИЕ (ДВ, БР. 80 ОТ 2019 Г.)

В сила от 01.01.2023 г.
Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.91 от 15 Ноември 2022г.

§ 1. В чл. 3, ал. 1, т. 4 след думата "цифрите" се поставя запетая и думите "или символите" се заменят с "изображенията и/или техническите характеристики и реквизити".

§ 2. В чл. 4, ал. 4 се добавят т. 5 - 7:

"5. създаване на впечатление за повреждане на българска банкнота или монета;

6. създаване на предпоставка/и за измама;

7. обичайната употреба на продукта/материала, съдържащ изображение на възпроизведена българска банкнота или монета, води до уронване на престижа и авторитета на паричната единица на Република България или създава впечатление за повреждане на българска банкнота или монета."

§ 3. В чл. 5, т. 6 думата "напечатана" се заменя с "разположена", думите "и да е отпечатана" се заличават, а думите "непрозрачно (матово) мастило, контрастиращо" се заменят с "непрозрачен цвят, контрастиращ".

§ 4. В чл. 10, ал. 2, т. 1 думите "в незначителна степен" се заличават.

§ 5. В чл. 14 досегашният текст става ал. 1 и се добавя ал. 2:

"(2) Когато банките не могат да извършат непосредствена замяна на повредени български банкноти и монети, тъй като стойността им не може да бъде определена в момента на предявяване, то те информират предявителя за възможността за предаване за отложена замяна на повредените банкноти пред БНБ съгласно чл. 15 - 17 и оказват съдействие за това."

§ 6. В чл. 16 навсякъде думата "служители" се заменя със "служител/и".

§ 7. В чл. 18, ал. 1 накрая на текста се поставя запетая и се добавя "ал. 1".

§ 8. В чл. 19, ал. 3, т. 3 след числото "100" се добавя "броя".

§ 9. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "чл. 14, т. 2" се заменят с "чл. 14, ал. 1, т. 2".

2. В ал. 2 се създава изречение второ: "Срокът започва да тече, считано от датата на протокола за отложена замяна на повредени български банкноти по чл. 18, ал. 4."

§ 10. В чл. 22, ал. 3 след думите "Българската народна банка" се поставя запетая, добавя се "по определен от нея ред" и се поставя запетая.

§ 11. В чл. 34 след думите "Българската народна банка" се поставя запетая, добавя се "по определен от нея ред" и се поставя запетая.

§ 12. В чл. 35, ал. 2 след думата "тестовете" се добавя "на БНБ".

§ 13. В чл. 38 думата "последните" се заменя с "актуалните, публикувани в списъка по чл. 43, ал. 1" и се поставя запетая.

§ 14. Член 39 се изменя така:

1. В основния текст след думите "Българската народна банка" се поставя запетая, добавя се "по определен от нея ред" и се поставя запетая.

2. В т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "който включва тест за разпознаване и тест за годност".

3. В т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "който включва тест за разпознаване и/или тест за годност".

§ 15. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "тип/" се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Встъпителният тест се извършва от БНБ след проверка и оценка по техническа документация на функционалните възможности на модела машина."

§ 16. В чл. 41 ал. 2 се отменя.

§ 17. Създава се чл. 41а:

"Чл. 41а. (1) Тест за разпознаване е успешен, ако тестваната машина е разпознала вярно 100% от банкнотите/монетите, включени в използвания тестови комплект от неистински банкноти и/или разменни монети.

(2) Тест за годност е успешен, ако тестваната машина категоризира вярно повече от 80% от банкнотите/монетите, включени в използвания тестови комплект от истински годни и негодни банкноти и/или разменни монети."

§ 18. В заглавието на глава шеста, раздел III думата "провеждане" се заменя с "извършване".

§ 19. В чл. 42, ал. 1 след думата "представители" се поставя запетая и се добавя "банките, доставчиците на услуги и сервизните оператори".

§ 20. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "самообслужване" се добавя "с актуални версии на хардуер и/или софтуер".

2. В ал. 2 след думата "самообслужване" съюзът "и" се заменя със "с актуални версии на хардуер и/или софтуер".

§ 21. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "извършва" се добавя "контролен".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Модел машина за сортиране/самообслужване, включен в списъка по чл. 43, ал. 1, който не е преминал успешно контролен тест на БНБ по реда на чл. 46, се заличава от този списък."

3. В ал. 3 след думата "самообслужване" съюзът "и" се заменя със "със съответен хардуер и/или софтуер".

§ 22. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "представители" се поставя запетая и се добавя "банките, доставчиците на услуги или сервизните оператори", а думите "тест по ред, определен от БНБ" се заменят с "встъпителен тест".

2. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) в основния текст думите "провеждането на" се заличават;

б) в т. 2 думата "типа" се заменя с "модела".

§ 23. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "приключване на" се добавя "извършени в рамките на един календарен месец", а думите "машините от този модел при същия сервизен оператор" се заменят с "тези машини".

2. В ал. 2 думата "модела" се заменя с "определен модел", а думата "сервизния" се заменя със "съответния сервизен".

3. Създава се ал. 3:

"(3) При неуспешно приключване на контролен тест на дадена машина за сортиране/самообслужване, обслужвана от определен сервизен оператор, БНБ поставя под наблюдение тази машина за срок от един месец и дава указание на сервизния оператор да отстрани причините, довели до неуспешното приключване на контролния тест. В срока за наблюдение сервизният оператор подава заявление за извършване на повторен контролен тест, който се извършва по определения от БНБ ред. Поставената под наблюдение машина може да се използва след успешно преминаване на повторен контролен тест."

§ 24. В чл. 47 след думите "поискване от" се добавя "производители на машини или техни представители,".

§ 25. В чл. 50, ал. 4 думите "при поискване" се заменят със "след всяко актуализиране".

§ 26. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след абревиатурата "БНБ" се поставя запетая, добавя се "по определен от нея ред" и се поставя запетая;

б) в т. 1 думите "обема на операциите" се заменя с "извършваните от тях операции";

в) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "както и за броя на служителите, извършващи операции с банкноти и монети";

г) точка 3 се изменя така:

"3. броя, моделите и местонахождението или промяната на местонахождението на машините за сортиране, машините за самообслужване и обслужващия ги сервизен оператор;".

2. В ал. 2 числото "5" се заменя с "10".

3. Алинея 3 се отменя.

§ 27. В чл. 53 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "място" се поставя запетая и се добавя "проверки като "таен клиент" (без да се идентифицират като проверяващи служители на БНБ в началото на проверката), или документални проверки".

2. В ал. 2 думата "Лицата" се заменя с "Проверяваните лица".

§ 28. В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 7 думите "банките, доставчиците на услуги, финансовите институции и обменните бюра" се заменят с "банките и доставчиците на услуги".

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) При осъществяване на проверките като "таен клиент" проверяващите служители на БНБ в качеството си на клиент могат да поискат:

1. извършването на съответните операции с банкноти и монети, които проверяваните лица са задължени да извършват по тази наредба;

2. да бъдат запознати с условията, при които проверяваните лица извършват съответните операции с банкноти и монети.

(3) При осъществяване на документални проверки проверяващите служители на БНБ имат право:

1. да изискват предоставянето на копия на вътрешните правила и процедури на проверяваните лица, регламентиращи извършването на дейности и операции с банкноти и монети;

2. да изискват предоставянето на документи и/или справки за закупени/наети машини за сортиране/самообслужване, както и за извършването на техническо сервизно обслужване на машините и актуализиране на софтуера им;

3. да изискват предоставянето на документи и/или справки за квалификация и опит на служителите, извършващи дейности и операции с банкноти и монети;

4. да изискват предоставянето на документи и/или справки за извършени контролни тестове на машините за сортиране и машините за самообслужване за спазване на стандартите за разпознаване и годност."

3. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 4 и 5.

§ 29. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 9 се изменя така:

"9. "Негодна банкнота" е тази, която е похабена при употребата ѝ в наличнопаричното обращение, вследствие на което е замърсена, захабена, с износен релеф, смачкана, с поставен знак или текст (например рисунки, подписи, надписи и др.), или с избледнели цветове."

2. Точка 10 се изменя така:

"10. "Повредена банкнота" е тази, която е претърпяла механични и/или физико-химични изменения, различни от получаваните при употребата ѝ в наличнопаричното обращение, вследствие на което е оцветена, с нарушена цялост като перфорирана, пробита, рязана, скъсана, подлепена, с липсващи части, обгорена или със заличени изображения."

3. В т. 11 думата "физико-химични" се заличава, а думите "със заличен" се заменят със "с износен".

4. В т. 12 след думата "претърпяла" се добавя "механични и/или", думата "перфорирана" се заменя с "пробита" и изразът "и др." се заменя с "или със заличени изображения".

5. В т. 14 думите "основни мотиви и задължителни" се заменят с "технически характеристики и/или".

6. Създават се нови т. 23 и 24:

"23. "Тест за разпознаване" е тест за оценяване способността на машините да разпознават истинските от неистинските български банкноти и/или разменни монети в съответствие с разпоредбите на тази наредба и стандартите на БНБ за разпознаване на български банкноти и разменни монети.

24. "Тест за годност" е тест за оценяване способността на машините да отделят годните от негодните български банкноти и/или разменни монети в съответствие с разпоредбите на тази наредба и стандартите на БНБ за годност на български банкноти и разменни монети."

§ 30. В приложение № 1 след изречението "Декларирам, че копието ще се ползва само за обявената цел." се добавя:

"С подписване на заявлението декларирам, че съм запознат с информацията по чл. 13 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните), публикувана от Българската народна банка в интернет страницата www.bnb.bg, във връзка с подаването на това заявление."

§ 31. Приложение № 3 се изменя и допълва така:

1. Точка VI се изменя така:

"VI. Стойността на заменените банкноти след приспадане на дължимите такси да бъде:

□ изплатена в наличност на каса на БНБ в гр. София

□ преведена в полза на ................................................

IBAN/BG/ .....................................................................,

банков код ....................................................................

при банка .....................................................................,

клон ...............................................................................

□ пощенски паричен превод (като разходите са за сметка на предявителя)

□ желая да получа протокол за оценка

(отбелязвайте избраното поле със знак Х)".

2. След т. VI се добавя: "С подписване на заявлението декларирам, че съм запознат с информацията по чл. 13 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните), публикувана от Българската народна банка в интернет страницата www.bnb.bg, във връзка с подаването на това заявление."

§ 32. В приложение № 7 се правят следните изменения:

1. В т. I.3 думите "не е несъмнено" се заменят с "не е разпозната като".

2. В т. II.3 думите "не е несъмнено" се заменят с "не е разпозната като".

Заключителни разпоредби

§ 33. Тази наредба се издава на основание чл. 27, ал. 8 и чл. 60 от Закона за Българската народна банка, приета е с Решение № 373 от 28.10.2022 г. на Управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от 1 януари 2023 г.


Промени настройката на бисквитките