Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 18.XI

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ЗАСТРАШЕНИ ЛИЦА

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 11 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ЗАСТРАШЕНИ ЛИЦА

В сила от 18.11.2022 г.
Издадена от министъра на правосъдието и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се уреждат условията и редът за взаимодействие между Министерството на правосъдието (МП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) при осъществяване дейността на Бюрото по защита на застрашени лица (Бюрото по защита).

Чл. 2. (1) Взаимодействието има за цел да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на дейностите на Бюрото по защита съгласно нормативната уредба.

(2) Взаимодействието между Бюрото по защита и ДАНС се осъществява при спазване на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС), Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и подзаконовите актове по тяхното прилагане.

Чл. 3. (1) Общото ръководство и контрол на взаимодействието по реда на тази инструкция се осъществяват от министъра на правосъдието и председателя на ДАНС.

(2) Оперативното ръководство и непосредствената организация на взаимодействието се осъществяват от ръководителя на Бюрото по защита и изрично оправомощен заместник-председател на ДАНС.

(3) За осъществяване на взаимодействието по тази инструкция ръководителите по ал. 2 определят лица и точки за контакт, като взаимно се уведомяват за тях.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 4. Взаимодействието между Бюрото по защита и ДАНС се осъществява чрез:

1. предоставяне на информация от информационни фондове на ДАНС на Бюрото по защита;

2. оказване на взаимна експертна, оперативна и техническа помощ;

3. провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес.

Раздел III.
Предоставяне на информация

Чл. 5. (1) Информация от информационни фондове на ДАНС се предоставя на Бюрото по защита от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице.

(2) Информацията по ал. 1 включва:

1. данни за заплаха спрямо лица, на които е предоставена специална защита, или такива, за които има отправено предложение за предоставяне на специална защита, както и данни за техни контакти и връзки;

2. данни за средата за сигурност и за очаквани и възможни рискове, включително за заплаха от тероризъм и екстремизъм, във връзка с лица, на които е предоставена специална защита, или такива, за които има отправено предложение за предоставяне на специална защита.

(3) Информацията по ал. 1 включва и други данни, свързани с изпълнението на специфичните служебни дейности на Бюрото по защита по § 1 от допълнителната разпоредба на ЗЗЛЗВНП.

(4) Информацията по ал. 1 - 3 се предоставя на Бюрото по защита след получено писмено запитване от ръководителя на Бюрото по защита.

(5) Запитването по ал. 4 за предоставяне на информация по ал. 1 - 3 съдържа данни в обем, позволяващи еднозначното идентифициране на лицата, по отношение на които се иска информация.

(6) Запитването по ал. 4 се регистрира в деловодството на ДАНС и незабавно се препраща на специализирана административна дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" - ДАНС.

(7) Информацията се предоставя на Бюрото по защита във възможно най-кратък срок съобразно технологично необходимото време за извършване на проверка в информационните фондове на ДАНС, но не по-късно от 3 работни дни от регистриране на запитването.

(8) Предоставянето от ДАНС на информация по ал. 1 - 3 се извършва при спазване на принципа "необходимост да се знае" по смисъла на ЗЗКИ.

Раздел IV.
Провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес

Чл. 6. (1) Държавна агенция "Национална сигурност" и Бюрото по защита могат да си взаимодействат в областта на професионалното обучение чрез провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес.

(2) Темите, обучителите, формите на обучение и квалификация, местата за провеждане, както и разходите се планират и съгласуват предварително за всяко мероприятие.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 5, ал. 8 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и чл. 3, ал. 5 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 2. Настоящата инструкция отменя Инструкция № І-6 от 2020 г. за взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Държавна агенция "Национална сигурност" при осъществяване дейността на Бюрото по защита при главния прокурор (ДВ, бр. 38 от 2020 г.).

§ 3. Инструкцията влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките