Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 18.XI

ИНСТРУКЦИЯ № И-3 ОТ 18 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ЗАСТРАШЕНИ ЛИЦА

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-3 ОТ 18 ОКТОМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ЗАСТРАШЕНИ ЛИЦА

В сила от 18.11.2022 г.
Издадена от министъра на правосъдието и началника на Националната служба за охрана

Обн. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се урежда организацията, областите и формите за осъществяване на взаимодействие между Министерството на правосъдието (МП) и Националната служба за охрана (НСО) при осъществяване дейността на Бюрото по защита на застрашени лица (БЗЗЛ).

(2) Взаимодействието между БЗЗЛ и НСО се осъществява при спазване на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО), Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

(3) Взаимодействието по ал. 1 има за цел да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на задачите на двете организации при максимална ефективност чрез оптимално използване на наличните ресурси.

(4) Разходите по изпълнението на настоящата инструкция са за сметка на всяка от двете организации, така както са направени, освен ако не е уговорено друго между тях.

Чл. 2. (1) Взаимодействието между МП и НСО се осъществява под общото ръководство на министъра на правосъдието и началника на НСО.

(2) Оперативното ръководство и координация се осъществяват от ръководителя на БЗЗЛ и началника на НСО или изрично оправомощени от тях ръководители.

(3) За осъществяване на взаимодействието по настоящата инструкция ръководителите по ал. 2 определят лица и точки за контакт, като взаимно се уведомяват за тях.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 3. Взаимодействието между БЗЗЛ и НСО се осъществява при:

1. обмен на информация;

2. планиране, организиране и провеждане на обучение на служителите на двете организации с цел повишаване на тяхната професионална квалификация и ефективност.

Чл. 4. (1) При необходимост взаимодействието се осъществява и чрез извършването на съгласувани оперативни, технически, охранителни или други специализирани дейности, свързани с организирането и провеждането на съвместни действия от БЗЗЛ и НСО във връзка с функциите им по ЗЗЛЗВНП и ЗНСО.

(2) При възникнала необходимост от извършване на съвместни действия ръководителят на БЗЗЛ и началникът на НСО или изрично оправомощени от тях ръководители определят начина на взаимодействие.

Раздел III.
Информационен обмен

Чл. 5. При възникнала необходимост във връзка с изпълнението на функциите и оперативните дейности на служителите на БЗЗЛ и НСО обменът на информация, свързана със заплахи за сигурността на охранявани лица и обекти или относима към тях, се осъществява чрез оперативните дежурни центрове/части за:

1. наличие на данни за терористични заплахи;

2. наличие на застрашаващи прояви и поведение на лица;

3. наличие на информация за възникнали масови нарушения на обществения ред;

4. наличие на информация за възникнали големи пожари, промишлени аварии и природни бедствия;

5. наличие на информация, свързана със заплаха за сигурността на охранявани лица и обекти;

6. наличие на друга информация, имаща отношение към охранявани лица и обекти.

Чл. 6. (1) За осигуряване на обмен на информация се създават точки за контакт.

(2) Точките за контакт по ал. 1 в БЗЗЛ и НСО се определят със заповеди на ръководителя на БЗЗЛ и началника на НСО или оправомощени от тях длъжностни лица.

Чл. 7. При осъществяване на взаимодействие съгласно тази инструкция БЗЗЛ и НСО могат да обменят:

1. явна (некласифицирана/служебна);

2. класифицирана информация - държавна или служебна тайна по смисъла на ЗЗКИ и ППЗЗКИ.

Раздел IV.
Планиране, организиране и провеждане на обучения на служителите

Чл. 8. (1) БЗЗЛ и НСО си взаимодействат за повишаване на квалификацията и ефективността на служителите си, като организират и провеждат съвместни обучения съобразно спецификата на дейностите, материално-техническата база, с която разполагат, и ресурсната си обезпеченост.

(2) Дейностите по ал. 1 се провеждат по инициатива на ръководителя на организацията, чиито служители имат нужда от повишаване на квалификацията и ефективността им.

Чл. 9. Служителите на БЗЗЛ могат да участват съвместно със служителите на НСО в обучения, организирани от външни лица и организации.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

"Точки за контакт" са електронни пощенски кутии, имена на служители и телефони за контакт.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 5, ал. 8 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и чл. 37, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана.

§ 3. Настоящата инструкция отменя Инструкция с рег. № І-1298/15/26.04.2021 г. - ПРБ, и рег. № 633/26.04.2021 г. за взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Националната служба за охрана.

§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките