Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 18.XI

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 4 НОЕМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 4 НОЕМВРИ 2022 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА ЗАСТРАШЕНИ ЛИЦА

В сила от 18.11.2022 г.
Издадена от министъра на правосъдието и министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се урежда организацията и осъществяването на взаимодействието между Министерството на правосъдието (МП) и Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (БА) при осъществяване дейността на Бюрото по защита на застрашени лица (БЗЗЛ).

Чл. 2. (1) Взаимодействието има за цел да осигури своевременно, ефективно и законосъобразно изпълнение на дейностите на БЗЗЛ, МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА.

(2) Взаимодействието между БЗЗЛ, МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА се осъществява при спазване на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), Закона за военното разузнаване (ЗВР), Закона за военната полиция (ЗВП), Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и подзаконовите актове по тяхното прилагане.

(3) Разходите по изпълнението на настоящата инструкция се планират и съгласуват предварително за всяко мероприятие.

Чл. 3. (1) Взаимодействието се осъществява под общото ръководство на министъра на правосъдието и министъра на отбраната.

(2) Оперативното ръководство, непосредственото взаимодействие и координацията по всяко конкретно мероприятие се осъществяват от ръководителя на БЗЗЛ и директора на служба "Военна полиция" или директора на служба "Военно разузнаване", началника на отбраната или постоянния секретар на отбраната в зависимост от предмета на исканото взаимодействие.

(3) При необходимост условията за взаимодействие за всеки конкретен случай може да се определят в съвместни планове за взаимодействие и/или съвместни процедури, подписани от ръководителя на БЗЗЛ и длъжностните лица по ал. 2.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 4. Областите на взаимодействие между БЗЗЛ, МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА са следните:

1. оказване на съдействие при прилагането на Специалната защита спрямо застрашени/защитени лица по смисъла на ЗЗЛЗВНП с цел намаляване на риска от осъществяване на противоправни посегателства и повишаване на тяхната безопасност;

2. обмен на информация, необходима за изпълнение на нормативно установените функции;

3. организация и провеждане на съвместни обучителни мероприятия за повишаване нивото на професионалната подготовка и квалификацията на служителите.

Чл. 5. Формите за взаимодействие между БЗЗЛ, МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА се осъществяват чрез координация и предприемане на съвместни действия във връзка и при:

1. посещение на застрашени/защитени лица в обекти и имоти на МО и на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА с изключение на обекти и имоти със специален режим на влизане;

2. пребиваване или транзитно преминаване на застрашени/защитени лица в зоната на мероприятия с участие на военнослужещи и личен състав от структурите по т. 1 при спазване на забраната по чл. 52, ал. 2 от ЗОВСРБ;

3. изпълнение на конкретни задачи от служители на БЗЗЛ, при които се налага да се ползват обекти и/или съоръжения, както и съдействие с личен състав и/или техника на структурите, посочени в т. 1, при спазване на забраната по чл. 52, ал. 2 от ЗОВСРБ;

4. планиране, организиране и провеждане на обучителни мероприятия по теми от взаимен интерес в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА, както и квалификационни курсове и обучение на служители от БЗЗЛ във висшите военни училища и Военната академия "Г. С. Раковски" съгласно сключени споразумения.

Раздел III.
Други форми на взаимодействие

Чл. 6. (1) Въз основа на писмено искане от ръководителя на БЗЗЛ МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА могат да осигуряват съдействие и чрез:

1. предоставяне на налична информация за лица, посочени в искането, в съответствие с изискванията на ЗЗЛЗВНП;

2. предоставяне за временно ползване на БЗЗЛ на обекти в недвижими имоти, които се управляват от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА, въз основа на съвместна заповед и/или план, и сключен договор съгласно действащото законодателство.

(2) Въз основа на писмено искане от директора на служба "Военно разузнаване" ръководителят на БЗЗЛ може да предоставя налична информация за лица и обекти в съответствие с изискванията на ЗЗЛЗВНП.

Раздел IV.
Обмен на информация

Чл. 7. (1) За изпълнение на функциите си БЗЗЛ и МО структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА обменят информация относно:

1. застрашени/защитени лица;

2. състояние на средата за сигурност в Република България и извън територията на страната.

(2) Оперативният дежурен на служба "Военна полиция" и дежурната част на БЗЗЛ обменят информация при:

1. инциденти на територията на военни обекти, в които предстои или се провежда посещение на застрашени/защитени лица;

2. възникване на спешна необходимост от взаимодействие;

3. изменение на средата за сигурност в зоната за провеждане на съвместни дейности.

(3) Обменът на информация се осъществява при спазване на изискванията на ЗЗКИ, Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация и Закона за защита на личните данни.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Застрашено лице" е лице, на което е предоставена предварителна защита по смисъла на ЗЗЛЗВНП.

2. "Защитено лице" е лице, което е включено в Програмата за защита по смисъла на ЗЗЛЗВНП.

3. "Обект" е сграда, комплекс от сгради, части от тях и прилежащите им площи, съоръжения или част от съоръжения или обособен район с определени граници.

4. "Съвместни дейности" е координирано изпълнение на обща задача от служители на БЗЗЛ и МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 5, ал. 8 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките