Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 2.XII

НАРЕДБА № 26 ОТ 17 НОЕМВРИ 2022 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

 

НАРЕДБА № 26 ОТ 17 НОЕМВРИ 2022 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.96 от 2 Декември 2022г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. С тази наредба се определят съдържанието, условията и редът за воденето на Регистъра на висшите училища ("регистър").

Чл. 2. Регистърът се води и поддържа като електронна база данни от министъра на образованието и науката чрез Националния център за информация и документация (НАЦИД).

Чл. 3. (1) Достъпът до данните се осигурява чрез интернет страницата на регистъра, поддържана от НАЦИД.

(2) Извършването на справки и достъпът до данните и информацията в публичната част на регистъра са свободно достъпни за всеки.

Чл. 4. На вписване в регистъра подлежат предвидените в наредбата обстоятелства и последвалите промени в тях.

Раздел II.
Подлежащи на вписване в регистъра обстоятелства

Чл. 5. (1) В регистъра се вписват следните данни и информация за висшите училища:

1. наименование;

2. единен идентификационен код;

3. данни за контакт (адрес, телефон и др.);

4. адрес на официалната интернет страница;

5. информация за структурата на висшето училище (основни и обслужващи звена, филиали и териториално изнесени звена и поделения в чужбина);

6. откритите специалности по професионални направления - наименование, форма на обучение, език на обучението, продължителност, съвместно обучение по реда на чл. 42а от Закона за висшето образование (ЗВО);

7. предлаганите докторски програми по професионални направления - наименование, форма на обучение, език на обучението, продължителност;

8. институционална акредитация (оценка и срок на валидност);

9. програмна акредитация на професионални направления (оценка и срок на валидност);

10. програмна акредитация на специалности от регулирани професии (оценка и срок на валидност);

11. акредитация на докторски програми (оценка и срок на валидност);

12. капацитет (на висшето училище, на професионалните направления и на специалностите от регулираните професии).

(2) В регистъра се вписват следните данни и информация за основните звена и филиалите по ал. 1, т. 5:

1. наименование;

2. данни за контакт (адрес, телефон и др.);

3. адрес на официалната интернет страница;

4. акредитирани професионални направления и предлагани специалности и докторски програми;

5. акредитирани специалности от регулираните професии;

6. акредитирани докторски програми.

(3) В регистъра могат да се вписват и други обстоятелства и да се прилагат документи, имащи отношение към данните и информацията по ал. 1 и 2.

(4) В регистъра се вписва и информация за оценяване на проект за откриване и преобразуване на висше училище, основни звена, филиали, професионални направления и специалности от регулираните професии.

Чл. 6. (1) За всяка специалност и за всяка докторска програма в регистъра се генерира автоматизирано уникален код (код на НАЦИД).

(2) Кодът по ал. 1 на специалностите е осемцифрен, като първите три цифри се определят от професионалното направление, следващите четири цифри са пореден номер на специалността в съответното професионално направление, а последната цифра се определя от образователно-квалификационната степен.

(3) Кодът по ал. 1 за докторските програми е осемцифрен, като първите три цифри се определят от професионалното направление, следващите четири цифри са пореден номер на докторската програма в съответното професионално направление, а последната цифра се определя от образователната и научна степен "доктор".

Чл. 7. (1) За всяка специалност и за всяка докторска програма в регистъра се посочва и код по действащата Класификация на областите на образование и обучение (КОО), утвърдена от председателя на Националния статистически институт (НСИ).

(2) Кодът по КОО представлява седемцифрен код, от който първите четири цифри показват детайлната област на образование съгласно класификацията, а последните три цифри са пореден номер на специалността/докторската програма в съответната детайлна област.

Чл. 8. (1) Данните и информацията по чл. 5, ал. 1 и 2 са достъпни в публичната част на регистъра, а останалите данни и информация са за служебно ползване.

(2) Достъп до служебната част на регистъра имат Министерството на образованието и науката, НАЦИД, НАОА, НСИ и висшите училища.

Раздел III.
Ред за вписване в регистъра

Чл. 9. (1) Данните и информацията в регистъра се подават от висшите училища и от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

(2) Данните и информацията по чл. 5, ал. 1, т. 1 - 7, ал. 2, т. 1 - 3 и ал. 3 се предоставят от висшите училища, а тези по чл. 5, ал. 1, т. 8 - 12, ал. 2, т. 4 - 6 и ал. 4 се предоставят от НАОА.

(3) Ректорите на висшите училища и председателят на НАОА определят свои длъжностни лица за подаване на данните и информацията по чл. 5, за което уведомяват НАЦИД.

Чл. 10. Данните и информацията в регистъра се подават в електронна форма чрез уеб интерфейс, поддържан от НАЦИД, в 7-дневен срок от настъпване на подлежащото на вписване обстоятелство или от влизането в сила на съответния юридически акт.

Чл. 11. (1) Действията по вписване в регистъра на предоставените по реда на чл. 10 данни и информация се извършват от длъжностни лица, определени от изпълнителния директор на НАЦИД.

(2) Данните и информацията в регистъра, както и промените в тях, се отразяват в 7-дневен срок от подаването им.

(3) Новите обстоятелства се вписват, без да се засяга информацията, съдържаща се в предходните вписвания.

Чл. 12. (1) Висшите училища подават за вписване в регистъра изискуемите данни за всяка открита от тях специалност.

(2) Когато специалността е новооткрита за висшето училище, данните и информацията за специалността се вписват в регистъра след потвърждение от длъжностно лице от НАОА, че агенцията е уведомена по смисъла на чл. 80, ал. 3 от ЗВО, както и за съответствие на подадените данни с акредитацията на съответното професионално направление.

(3) Когато специалността е новосъздадена за регистъра, кодът по чл. 6 за нея се генерира след получаване на потвърждението от НАОА по ал. 2.

Чл. 13. (1) Висшите училища подават за вписване в регистъра изискуемите от тях данни за всяка открита докторска програма.

(2) Когато докторската програма е новооткрита за висшето училище, данните и информацията за нея се вписват в регистъра след подаване от НАОА и вписване в регистъра на данните за акредитацията на програмата.

(3) Когато докторската програма е новосъздадена за регистъра, кодът по чл. 6 за нея се генерира след получаване на потвърждението от НАОА по ал. 2.

Чл. 14. (1) Националният статистически институт определя в регистъра код по действащата КОО, утвърдена от председателя на НСИ, ако специалността и/или докторската програма, подлежащи на вписване в регистъра, са новосъздадени.

(2) Висшите училища подават информация към регистъра за областта на образование, в която попада специалността/докторската програма, съгласно правилата за класифициране на образователните програми, заложени в класификацията по ал. 1, както и кратка анотация на програмата и учебен план.

Чл. 15. (1) Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства в регистъра, се отразяват чрез ново вписване.

(2) Грешките и непълнотите се поправят служебно или по искане на висше училище или НАОА.

(3) Висшето училище и НАОА се уведомяват писмено в случаите на служебно поправяне на грешки и непълноти.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 10, ал. 5 във връзка с ал. 2, т. 3, буква "а" от Закона за висшето образование.

Промени настройката на бисквитките