Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 3 от 10.I

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 3 ОТ 17.10.2008 Г. ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (ДВ, БР. 97 ОТ 2008 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 3 ОТ 17.10.2008 Г. ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (ДВ, БР. 97 ОТ 2008 Г.)

В сила от 10.01.2023 г.
Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.3 от 10 Януари 2023г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2, т. 3 накрая на текста се добавя "и лицата, които провеждат теоретичните изпити".

§ 2. В чл. 4, ал. 6 думите "чл. 16, ал. 4 от Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение или чл. 18, т. 3" се заменят с "чл. 18, ал. 1, т. 2".

§ 3. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "приложения № 4 и 4а" се заменят с "чл. 26, ал. 1".

2. В ал. 6 думите "кандидатът ще решава тест на хартиен носител или електронен тест и дали тестът ще бъде на английски или" се заменят с "електронният тест, който ще решава кандидатът, ще бъде" и в края на изречението се добавя "или на един от езиците, посочени в чл. 38, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г.".

§ 4. Член 11 се отменя.

§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 поставените в скоби думи "обн., ДВ, бр. 82 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2004 г., изм. с Решение № 8267 от 2004 г. на ВАС на Република България - бр. 96 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 44 от 2006 г., бр. 3, 57 и 97 от 2008 г. и бр. 18 от 2010 г." се заменят с "Наредба № 37 от 2002 г.".

2. Създават се нови ал. 3 и 4:

"(3) Жребият по ал. 1 се провежда в предварително определен час от ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или определен от него служител. По време на провеждането на жребия могат да присъстват представители на учебните центрове, чиито кандидати ще бъдат изпитвани.

(4) Когато поради технически причини жребият не може да се проведе в регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", той се провежда в друго звено на агенцията от лице, определено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея думите "ал. 3" се заменят с "ал. 5", а в края на изречението се добавя "или определено от него лице, а в случаите на ал. 4 - от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или определено от него лице".

5. Създава се ал. 7:

"(7) Протоколите за провеждане на изпитите в случаите по ал. 4 се изпращат до регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."

§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо думите "съответната папка с документите за провеждане на изпита и приемно-предавателен протокол, в който е описано съдържанието на папката" се заменят с "изпитни протоколи за провеждане на изпитите";

б) (В сила от 15.04.2023 г.) в изречение второ думите "техническо устройство за отразяване на грешките на кандидатите от практическите изпити" се заменят с "техническо средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г.";

в) изречение трето се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата, определени за провеждане на теоретични изпити, и председателите на изпитни комисии проверяват протоколите за изпит и предоставеното техническо средство по ал. 1 и подписват приемно-предавателния протокол (приложение № 2б)."

3. Алинея 3 се отменя.

4. Алинея 4 се отменя.

5. Алинея 5 се отменя.

§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Преди започването на практическите изпити лицата, определени с жребия за провеждане на изпита, проверяват съответните условия за неговото провеждане - учебната площадка, състоянието на учебните МПС и задължителните застраховки на превозните средства. Председателят на изпитната комисия за провеждане на практическия изпит проверява в информационната система по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37 от 2002 г. дали превозното средство е включено в списъка към разрешението на учебния център, заявил кандидата за изпит, и извършва служебна проверка в системата по чл. 11, ал. 3 от Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства за наличието на валиден периодичен технически преглед. Когато при тази проверка се установи, че няма валиден технически преглед на ППС, председателят на изпитната комисия допуска изпита да продължи с резервно ППС, осигурено от лицето, което представя кандидата на изпит, не по-късно от един час, след като възникне необходимостта от това."

2. В ал. 3 думите "друг одобрен кабинет или" се заменят с "друга одобрена".

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Председателят на комисията за провеждане на практическия изпит проверява в информационната система по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37 от 2002 г. дали преподавателят, който е предложен за член на комисията, е вписан в разрешението на съответния учебен център, заявил кандидатите за изпит."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато се налага замяна на учебно превозно средство или член на комисия, председателят на комисията за провеждане на практическия изпит отразява тези обстоятелства в изпитния протокол и в информационната система по чл. 24, ал. 1 от Наредба № 38 от 2004 г."

3. В ал. 5 думата "изпита" се заменя с "теоретичния изпит".

§ 9. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 15.04.2023 г.) В ал. 1 думите "с тестове на хартиен или електронен носител" се заменят с "чрез решаване на електронен тест, който съдържа текстови изпитни въпроси и въпроси със стационарни графични изображения".

2. В ал. 2 накрая на текста се добавя "от Наредба № 38 от 2004 г.".

§ 10. В чл. 18, ал. 2, т. 1 накрая на текста се поставя запетая и се добавят думите "валидни към датата на явяване на изпита".

§ 11. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, уведомява кандидатите за наличието на индивидуални заключващи се шкафчета, в които да оставят металните предмети и/или електронните си устройства, както и други материали и предмети, които нямат право да използват по време на изпита, преди да провери самоличността им.

(2) Лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит:

1. приканва кандидата да премине през техническите устройства за проверка за наличието на метални/електронни устройства в кандидатите - стационарна рамка и преносимо устройство; ако се установи, че кандидатът все още има предмети или устройства, които не са позволени, се приканва да ги остави в определеното му шкафче по ал. 1; при отказ на кандидата да остави тези предмети или устройства кандидатът не се допуска до изпит, а в протокола се отразява "отстранен";

2. прави снимка на лицето на кандидата, позволяваща неговото идентифициране чрез системата за заснемане и разпознаване на лицето на кандидатите, преди да заеме работното си място;

3. сравнява документа за самоличност на кандидата за съответствие с направената снимка по реда на т. 2 чрез системата по чл. 12, ал. 10, т. 3 от Наредба № 38;

4. когато при сравняването по т. 3 установи несъответствие, не допуска до изпит кандидата;

5. в случаите по т. 4 може да допусне до изпит кандидата, когато установи, че лицето, което се явява на изпит, е идентично с лицето от изпитния протокол при спазване на процедурата, определена със заповедта по чл. 53а, ал. 2 от Наредба № 38;

6. посочва работното място на кандидата, определено от информационната система по чл. 12, ал. 10, т. 3 от Наредба № 38 от 2004 г.;

7. приканва кандидатите да стартират програмата за запознаване със системата за генериране и решаване на електронните тестове, която съдържа:

а) броя на верните отговори и точките за всеки въпрос, вписани в полето, определено за разполагане на въпроса;

б) допустимия брой точки, получени от грешни отговори;

в) информация за наличие на неотговорени въпроси;

г) времето за решаване на теста.

(3) Лицето, определено за провеждане на изпита, дава указания за реда за предаване на електронните тестове след приключване на решаването им, като:

1. указва на кандидатите да предават тестовете по електронен път най-късно до изтичане на определеното време за решаване на тестовете (възможността за решаване се преустановява автоматично);

2. указва, че след предаване на тестовете по електронен път кандидатите остават в кабинета, в който се провежда изпитът, до изтичане на определеното за изпита време.

(4) Лицето, определено за провеждане на изпита, уведомява кандидатите за условията и причините, при които те могат да бъдат отстранени от изпит.

(5) Лицето, определено за провеждане на изпита, уведомява кандидатите, че резултатът от теоретичния изпит се визуализира в системата за генериране и решаване на електронните тестове, след като предадат решените от тях тестове по електронен път и могат да прегледат решените от тях тестове.

(6) Лицето, определено за провеждане на изпита, уведомява кандидатите, че началото на изпита започва да тече, след като стартират системата за решаване на електронните тестове."

§ 12. В чл. 20, ал. 1, т. 6 след думите "чл. 12, ал. 4" се добавя "от Наредба № 38 от 2004 г.".

§ 13. В чл. 21 ал. 2 - 5 се отменят.

§ 14. В чл. 22 след думите "чл. 12, ал. 4" се добавя "от Наредба № 38 от 2004 г." и думите "и поставя тестовете на хартиен носител и протоколите в специалния плик" се заличават.

§ 15. Член 22а се изменя така:

"Чл. 22а. (1) При невъзможност за стартиране на работата на техническото устройство за решаване на тестовете лицето, определено за провеждане на изпита, премества кандидата на друго свободно работно място, оборудвано с техническо устройство за решаване на тестове.

(2) При невъзможност за преместване на друго свободно работно място кандидатът се премества в друг изпитен протокол за деня

при наличие на свободни места. В случай че не са налични свободни места за деня, кандидатът се записва в изпитен протокол за друг ден."

§ 16. Член 22б се отменя.

§ 17. В чл. 22в думите "чл. 22, 22а и 22б" се заменят с "чл. 22 и 22а".

§ 18. Член 22г се отменя.

§ 19. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпитните протоколи се заверяват с печат на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в деня на провеждане на изпита."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) След приключване на теоретичния изпит документите, свързани с изпита, се предават на ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или на определен от него служител с приемно-предавателен протокол и се съхраняват в съответното регионално звено две години."

§ 20. В чл. 24 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след числото "33" се добавя "от Наредба № 38 от 2004 г.".

2. В ал. 2 след думата "контролни" се добавя "електронни".

§ 21. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "комисията" се заменя с "председателят на изпитната комисия" и накрая на текста се добавя "при включено техническо средство за видеонаблюдение".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Председателят на изпитната комисия оценява отговорите и изпълнението на задачите по ал. 1."

§ 22. В чл. 26 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1, С, D1 и D - и извън населено място".

б) в т. 3 след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1Е, СЕ, D1Е, DЕ - и извън населено място".

2. В ал. 3 след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1Е, СЕ, D1Е, DЕ - и извън населено място".

§ 23. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 11.04.2023 г.) Алинея 1 се изменя така:

"(1) За провеждане на практическите изпити явилите се кандидати, включени в изпитния протокол, се разделят на групи. Броят на кандидатите в групите не трябва да е повече от двама. За всяка от групите се определя различен начален час на практическия изпит."

2. В ал. 7 накрая на изречение първо се поставя запетая и се добавя "валидни към датата на явяване на изпита".

§ 24. Член 32 се изменя така:

"Чл. 32. Когато изпитът се провежда по път в населено място, а за категории С1, С, D1, D, С1Е, СЕ, D1Е, DЕ - и извън населено място, председателят на изпитната комисия:

1. изисква от кандидатите, които се явяват на практически изпит, подписана от тях декларация по чл. 36, ал. 1, т. 1 от Наредба № 38 от 2004 г.;

2. съобщава продължителността на управлението по време на изпита;

3. (В сила от 15.04.2023 г.) информира кандидатите, че по време на управлението указанията за посоката на движение и маршрута се определят от техническо средство за определяне на маршрута по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г.;

4. оценява поведението на изпитвания, като преценява способността на кандидата да управлява безопасно автомобила."

§ 25. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1, С, D1, D, С1Е, СЕ, D1Е, DЕ - и извън населено място" и запетая след тях, а думите "с жребий, който се организира от обучаващите" се заменят с "от членовете на комисията и кандидатите".

2. В ал. 2:

а) в изречение първо думата "(трима)" се заличава, а думите "учебния център, посочен" се заменят с "мястото, посочено";

б) в изречение второ думите "присъстват трима кандидати" се заменят с "присъства още един кандидат".

3. В ал. 4 думите "присъстват не по-малко от двама кандидати, включени" се заменят с "присъства още един кандидат, включен".

§ 26. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. (В сила от 15.04.2023 г.) В ал. 3 думите "указва посоката за движение" се заменят с "използва техническото средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г. за указване посоката на движение".

3. (В сила от 15.04.2023 г.) В ал. 4, изречение първо думите "предварително да укаже маршрута" се заменят с "на изпитната комисия да уточни маршрута, определен от техническото средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г." и изречение второ се заличава.

4. Алинея 5 се отменя.

§ 27. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "председателят" се добавя "на изпитната комисия".

2. Алинея 2 се отменя.

3. (В сила от 15.04.2023 г.) В ал. 3 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3 и 4 от Наредба № 38 от 2004 г.".

§ 28. В чл. 36, ал. 1, изречение първо думите "и членът на комисията наблюдават и оценяват" се заменят с "на изпитната комисия наблюдава и оценява".

§ 29. В чл. 36а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При невъзможност за стартиране или прекъсване на работата на техническото средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 от 2004 г. по време на практическите изпити, поради което не могат да бъдат отразявани грешките или не може да бъде нанесена оценка на кандидата, или не може да се укажат посоката на движение и маршрутът, председателят на изпитната комисия прекратява изпита до възстановяването на работата на техническото средство. Ако работата на техническото средство не бъде възстановена до 15 минути, изпитът продължава с резервно средство, осигурено от ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 4 се отменя.

§ 30. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 запетаята след думите "проведения изпит" се заличава и думите "техническото средство за видеонаблюдение с видеозаписите от практическите изпити и техническото устройство за отразяване на грешките на кандидатите" се заменят с "и техническите средства по чл. 15, ал. 3 и 4 от Наредба № 38 от 2004 г.".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Изпитните протоколи се заверяват с печат на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в деня на провеждане на изпита."

§ 31. В чл. 39, ал. 3 думите "ППС и водачи" се заменят с "Водачи на моторни превозни средства".

§ 32. Приложение № 2 към чл. 11 се отменя.

§ 33. Създава се приложение № 2б към чл. 14, ал. 2:

"Приложение № 2б към чл. 14, ал. 2



ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ
"АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ"

РЕГИОНАЛНО ЗВЕНО
НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ
"АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ" -
........................................................................

ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ

А. Получаване на документите и техническите средства за провеждане на изпитите:

Днес, ................., служителят ..........................................................................................

предаде на .............................................................................................................................

...............................................................................................................................................:

(лице, определено да проведе изпита, председател на изпитна комисия)

1. ЗА ТЕОРЕТИЧЕН ИЗПИТ:

Изпитни протоколи № .....................................................................................................

2. ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ИЗПИТ

Изпитен протокол № ........................................................................................................

Техническо средство за видеонаблюдение на практическите изпити № ...................

Техническо средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 № .......................................... .

Предал: ...................                                                                                Приел: ...................

Б. Връщане на документите, техническите средства за провеждане на изпитите и предаване на видеозаписите:

Днес, ................., лицето, определено да проведе изпита/председателят на изпитната комисия ..................................................................................................................................

предаде на служителя ...........................................................................................................

................................................................................................................................................:

1. ЗА ТЕОРЕТИЧЕН ИЗПИТ:

Изпитни протоколи № .....................................................................................................

2. ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ИЗПИТ

Изпитен протокол № ........................................................................................................

Техническо средство за видеонаблюдение на практическите изпити № ...................

Техническо средство по чл. 15, ал. 4 от Наредба № 38 № ......................................... .

Предал: ...................                                                                              Приел: ..................."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 34. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 6, т. 1, буква "б" относно чл. 14, ал. 1, § 9, т. 1 относно чл. 17, ал. 1, § 24 относно чл. 32, т. 3, § 26, т. 2 и 3 относно чл. 34, ал. 3 и 4 и § 27, т. 3 относно чл. 35, ал. 3, които влизат в сила от 15.04.2023 г.

§ 35. Разпоредбата на § 23, т. 1 относно чл. 28, ал. 1 влиза в сила 90 дни след деня на обнародването на инструкцията в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките