Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 13.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-12 ОТ 17.07.2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ИЛИ МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМЕЩЕНИЯ ВЪВ ВОЕННИТЕ КЛУБОВЕ ИЛИ В СГРАДИ В УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ИЛ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-12 ОТ 17.07.2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ИЛИ МАТЕРИАЛНА ПОМОЩ И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМЕЩЕНИЯ ВЪВ ВОЕННИТЕ КЛУБОВЕ ИЛИ В СГРАДИ В УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ИЛИ СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА (ДВ, БР. 61 ОТ 2014 Г.)

В сила от 01.01.2023 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.4 от 13 Януари 2023г.

§ 1. В чл. 2 в края се добавя "с военно-патриотична насоченост и/или в областта на сигурността и отбраната".

§ 2. В чл. 3, ал. 1 думите "предмета на дейност" се заменят с "устава или учредителния акт".

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава ал. 2:

"(2) Финансовата помощ по реда и при условията на глава втора се предоставя в съответствие с приоритетите на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичното възпитание и сигурността и отбраната, които ежегодно се утвърждават от министъра на отбраната за следващата календарна година и се публикуват на сайта на Министерството на отбраната до 30 април на текущата година."

§ 4. В чл. 5, т. 2 след думата "стипендии" се поставя запетая и се добавя "членски внос".

§ 5. В чл. 6, ал. 3 думите "дирекция "Социална политика" се заменят с "дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание".

§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Лицата по чл. 2 кандидатстват за финансова помощ с мотивирано искане (съдържащо като неразделна част формуляр за кандидатстване) по образец - приложение № 1, което се подава до министъра на отбраната не по-късно от 30 октомври на текущата година в деловодството на Министерството на отбраната."

§ 7. Член 9 се отменя.

§ 8. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Председателят на комисията по чл. 11, ал. 1 служебно извършва справка в Агенцията по вписванията и Националната агенция за приходите относно:

1. актуално състояние от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;

2. наличието или липсата на задължения."

§ 9. В чл. 11:

1. Основният текст става ал. 1 и в нея думата "критериите" и запетаята пред нея се заличават.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Критериите за одобряване на мотивираните искания за отпускане на финансова помощ са, както следва:

1. с оглед обществената значимост на преценка подлежат следните обстоятелства:

а) съответствие с приоритетите по чл. 4, ал. 2;

б) обвързаността на искането с дейността на юридическото лице в областта на военно-патриотичното възпитание и/или сигурността и отбраната;

в) съответствие на искането с целта на финансиране;

г) съответствие с изискванията на чл. 16 от Закона за военните паметници, когато е приложимо;

2. с оглед ефективността и устойчивостта на резултатите на преценка подлежи очакваното пряко и положително въздействие от изпълнението на дейностите върху широк кръг лица;

3. с оглед възможностите на бюджета и ефективността и ефикасността на разходите, в рамките на утвърдените бюджетни средства за съответната година за дейности/мероприятия по чл. 226м от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на преценка подлежи:

а) необходимостта на предвидените разходи за изпълнението на конкретната дейност;

б) съответствието на предвидените разходи с предмета на конкретната дейност.

(3) Критериите по ал. 2 могат да се детайлизират със заповедта по ал. 1."

§ 10. В чл. 12, ал. 1 числото "10" се заменя с "14" и думата "тридневен" се заменя с "тримесечен".

§ 11. В чл. 13 ал. 2 се изменя така:

"(2) Протоколът се подписва от членовете на комисията. Към него се прилагат и писмено оформени особени мнения, в случай че има такива. Протоколът се утвърждава от министъра на отбраната."

§ 12. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Протоколът и проектът на годишния план на Министерството на отбраната се представят от директора на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" на министъра на отбраната за утвърждаване не по-късно от 20 декември на текущата година, а допълнението към годишния план за дейностите по чл. 6а - в срок до три дни след изготвянето му."

2. Създава се ал. 2:

"(2) След утвърждаване на годишния план/допълнението му, при поискване от страна на кандидатстващото лице по чл. 2, дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" му изпраща извлечение от протокола по чл. 13 в касаещия го обем."

§ 13. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава ал. 2:

"(2) Неразделна част от договора е мотивираното искане по чл. 8."

§ 14. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Контрол по изпълнението на договорите се осъществява от дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание".

(2) В случай че при осъществяване на контрол върху изпълнението на сключения договор се установи, че същият не се изпълнява съгласно изискванията на тази наредба и клаузите му, директорът на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" отправя предложение до министъра на отбраната, в зависимост от направените констатации, за предприемане на действия по възстановяване на получените и неправилно разходвани суми от лицето по чл. 2 и/или за прекратяване на договора."

§ 15. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се отменя.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Председателят на комисията по чл. 24, ал. 1 служебно извършва справка в Агенцията по вписванията и Националната агенция за приходите относно:

1. актуално състояние от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;

2. наличието или липсата на задължения."

§ 16. В чл. 25 ал. 4 се изменя така:

"(4) Контрол по изпълнението на договорите се осъществява от компетентната дирекция към Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело". В случай че при осъществяване на контрол върху изпълнението на одобрен проект се установи, че същият не се изпълнява съгласно изискванията на тази наредба и клаузите на договора, директорът на компетентната дирекция отправя предложение до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", в зависимост от направените констатации, за прекратяване на договора и/или за предприемане на действия по възстановяване на получените суми от юридическото лице по договора."

§ 17. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. да са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;".

2. Точка 3 се отменя.

§ 18. В чл. 27 ал. 2 и 3 се отменят.

§ 19. В чл. 28 думите "т. 1, 2 и 3" се заменят с "т. 1 и 2".

§ 20. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Излишни движими вещи - частна държавна собственост с общо предназначение, за които е постъпило мотивирано искане, се предоставят със заповед на министъра на отбраната."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Общата балансова стойност на предоставените вещи не може да надвишава 10 000 лв.

(3) Разходите по транспортирането на предоставените вещи са за сметка на лицето по чл. 2."

§ 21. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. да са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;".

2. Точка 3 се отменя.

§ 22. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 т. 2 се отменя.

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Председателят на комисията по чл. 34, ал. 1 служебно извършва справка в Агенцията по вписванията и Националната агенция за приходите относно:

1. актуално състояние от търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;

2. наличието или липсата на задължения."

§ 23. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се заличава.

2. В ал. 2 след думата "определен" се добавя "във вътрешни правила, утвърдени".

§ 24. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "всички членове" се заменят с "членовете".

2. В ал. 3 след думата "председателят" се поставя запетая и се добавя "а в негово отсъствие - заместник-председателят,".

§ 25. В чл. 38 се правят следните допълнения:

1. В ал. 4 след думата "страните;" се добавя "предназначението, за което ще се ползва имотът;".

2. Създава се ал. 5:

"(5) Контрол по изпълнението на договорите се осъществява от длъжностни лица, определени със заповед на ръководителя на юридическото лице, в чието управление е имотът."

§ 26. Създава се приложение № 1 към чл. 8:

"Приложение № 1 към чл. 8



Изх. № ..................

ДО

МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МОТИВИРАНО ИСКАНЕ

от

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На основание глава втора от Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (Наредбата) предоставям на Вашето внимание мотивирано искане относно:

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

Приложения:

1. Формуляр за кандидатстване за финансова помощ;

2. Протокол за прието решение на управителния орган на .......... за отправяне на искане, № ...., дата ......;

3. Годишен доклад по чл. 40, ал. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) за предходната календарна година;

4. Документ за открита банкова сметка или финансова идентификация по образец, заверени от обслужващата банка, издаден от банка ......

5. Други: .......

С уважение,

__________________________________________________________________________

(Подпис на представляващия лицето по чл. 2 от Наредбата)

ФОРМУЛЯР

за кандидатстване за финансова помощ на военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност, по реда на глава втора от Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (Наредбата)

Условия за кандидатстване (извлечение):

1. Финансовата помощ се предоставя за пряко и непосредствено осъществяване на общественополезна дейност, вписана в устава или учредителния акт и извършвана от лицата по чл. 2 от Наредбата.

2. Общественополезната дейност не може да има за предмет генериране на печалба и следва да бъде свързана изключително с нестопанската дейност.

3. Финансовата помощ се предоставя под формата на подпомагане на дейности, посочени в мотивирано искане, в съответствие с приоритетите на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичното възпитание и сигурността и отбраната, които се утвърждават ежегодно от министъра на отбраната и се публикуват на сайта на Министерството на отбраната до 30 април на текущата година.

4. Предоставените финансови средства могат да се разходват само за обезпечаване на дейностите, включени в плана по чл. 6 и 6а и сключения договор за изпълнение, което се удостоверява с надлежни разходооправдателни документи по реда и при условията на Закона за счетоводството.

5. Мотивираното искане по образец се подава до министъра на отбраната в сроковете по Наредбата в деловодството на Министерството на отбраната.

6. Не се разглеждат искания:

- на организации, чиито договорни отношения с Министерството на отбраната са приключили с принудително събиране на вземания и/или възстановяване на средства по съдебен ред;

- на организации, чиито договорни отношения при предходно предоставяне на финансова помощ не са приключили;

- с които се предлага извършването на мероприятия или дейности, спрямо които се констатира наличието на някое от ограничителните условия по чл. 5 от Наредбата;

- които и след дадения допълнителен срок за окомплектуване по ал. 1 не са окомплектувани с документите по чл. 10 от Наредбата;

- които се отнасят до дейности, които следва да бъдат финансирани на друго основание със средства от държавния бюджет за съответната бюджетна година.

Забележка. Пълните условия за кандидатстване се съдържат в глави І и ІІ от Наредбата.

Кандидатстващо лице по чл. 2 от Наредбата

 

Обща стойност в левове на исканата подкрепа

 

Тема/теми

 

Общественополезна цел за всяка от темите

 

План за реализация на дейността/дейностите по всяка от темите

 

Срок за изпълнение на всяка една от дейностите по всяка от темите

 

Целева група за всяка от темите

 

Очаквани резултати за всяка от темите

 

Друго (по преценка на лицето по чл. 2 от Наредбата)

 

 

Видове разходи по конкретни дейности и размер на финансовите средства, необходими за изпълнението на дейностите (подробен финансов разчет за всяка тема)

ФИНАНСОВ РАЗЧЕТ

№ по ред

Наименование на разходите по теми

Количество

Ед. цена

Стойност

 

ТЕМА № 1

(изписва се наименованието на темата)

 

 

 

 

..............

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО ПО ТЕМА № 1:

 

 

ТЕМА № 2

 

 

 

 

..............

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО ПО ТЕМА № 2:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележки:

1. Всички разходи по дадена тема се посочват максимално подробно, като не се допуска общото им посочване в групи.

2. При отчитане на разходооправдателните документи крайната им отчетна стойност (по опростена или данъчна фактура) не трябва да надвишава отпуснатата сума по конкретната тема съгласно годишния план.

І. ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАЩОТО ЛИЦЕ ПО ЧЛ. 2 ОТ НАРЕДБАТА

• Име на кандидатстващото лице по чл. 2 от Наредбата: ____________________

• Адрес: _________________________

• Телефон, факс, ел. поща: __________

• Представляващ: _________________

• Лице за контакти: _______________

(име)

____________________ 

(длъжност, телефон, ел. поща)

• Име на банката _________________

• IBAN _________________________

 

II. УКАЗАНИЯ:

• Мотивираното искане и формулярът се попълват на компютър, пишеща машина или четливо с печатни букви.

• Навсякъде могат да се добавят допълнителни редове, както и да се предоставя допълнителна информация и пояснения по преценка на кандидатстващото лице по чл. 2 от Наредбата, включително и чрез добавяне на страници със свободен текст.

• Мотивираното искане и формулярът трябва да бъдат подписани и подпечатани от страна на представляващия кандидатстващото лице по чл. 2 от Наредбата.

III. ДЕКЛАРАЦИЯ

Декларирам, че:

1. Попълнените в този формуляр данни са верни и пълни.

2. Запознат съм с условията за кандидатстване по Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

3. Ще предоставя финансов отчет и надлежни разходооправдателни документи в случай на сключване на договор с министъра на отбраната.

4. Дейностите, за финансиране на които кандидатствам, не следва да бъдат финансирани със средства от държавния бюджет за съответната бюджетна година.

Подпис на представляващия кандидатстващото лице по чл. 2 от Наредбата и печат:

______________________ 

Дата: __________"

 

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 27. В едномесечен срок от влизане в сила на тази наредба министърът на отбраната утвърждава приоритетите на Министерството на отбраната по чл. 4, ал. 2 за 2023 г.

§ 28. Наредбата влиза в сила от 1.01.2023 г.

Промени настройката на бисквитките