Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 5 от 17.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-10 ОТ 2006 Г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПЛАТЕН ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА, КОИТО НЕ СА УСТАНОВЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 77 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-10 ОТ 2006 Г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПЛАТЕН ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ЛИЦА, КОИТО НЕ СА УСТАНОВЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 77 ОТ 2006 Г.)

В сила от 17.01.2023 г.
Издадена от министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.5 от 17 Януари 2023г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 3 и 4 се изменят така:

"3. оригинално удостоверение, издадено от компетентния данъчен орган на страната, където лицето е установено, доказващо, че лицето извършва стопанска дейност съгласно член 18, параграф 3, буква "а" от Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 на Съвета от 15 март 2011 г. за установяване на мерки за прилагане на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност (ОВ, L 77 от 23 март 2011 г.); удостоверението може да бъде електронно, когато същото може да бъде проверено по електронен път на официалната интернет страница на компетентния данъчен орган; удостоверението следва да бъде придружено с точен превод на български език, извършен от заклет преводач; когато компетентният орган по приходите разполага с удостоверение за статута на лицето, издадено и представено във връзка с подадено вече искане по т. 1 преди не повече от дванадесет месеца преди датата на последващо искане, лицето не е длъжно да представя отново такова удостоверение;

4. заверени от лицето копия на данъчните документи за получените доставки или документи за осъществен внос, за които се иска възстановяване на данък върху добавената стойност;".

2. (В сила от 01.01.2023 г.) В ал. 4 думите "400 лв." се заменят с "800 лв.".

3. (В сила от 01.01.2023 г.) В ал. 6 думите "50 лв." се заменят със "100 лв.".

§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Компетентният орган по приходите съхранява информация за данъчните документи и за документите за осъществения внос, по които данъкът е възстановен."

2. Алинея 4 се отменя.

§ 3. В чл. 10 се правят слените изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 2, ал. 1, т. 3 не се прилага" се заменят с "не се прилагат чл. 2, ал. 1, т. 3 и изискването за използване на агент по чл. 3, ал. 1, чл. 4 и чл. 5, ал. 1, 2 и 3".

2. В ал. 2 думите "е регистрирано на основание чл. 157а от Закона за данък върху добавената стойност или" се заличават.

§ 4. В приложение № 1 към чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 9 "Заявителят декларира":

а) създава се нова буква "в":

"в) съотношението между извършените от него доставки с право на приспадане на данъчен кредит и доставки без право на приспадане на данъчен кредит е: .........";

б) досегашната буква "в" става буква "г".

2. Точка 11 се изменя така:

"

11

Списък на доставките и документите, за които се иска възстановяване на данъка

Документите следва да бъдат номерирани последователно, започвайки от 1. Този номер следва да бъде поставен в горния десен ъгъл на лицето на документа.

Всеки представен данъчен документ следва да бъде описан. Ако мястото на този формуляр не е достатъчно, можете да използвате допълнителни листове, които трябва трайно да прикрепите към искането.

 

 

 

 

 

Номер и дата на издаване на документа

Наименование, идентификационен номер по ДДС/ЕГН/ЛНЧ/ЛН/Служебен номер от регистъра на НАП/ЕИК по БУЛСТАТ/ЕИК по ЗТРРЮЛНЦ и адрес на доставчика на стоките и услугите

Вид на стоките и услугите

Данъчна основа на доставката на стоките и услугите

Начислен данък върху добавената стойност

Съотношение между извършените от лицето доставки с право на приспадане на данъчен кредит и доставки без право на приспадане на данъчен кредит

Стойност на искания данък върху добавената стойност за възстановяване

Забележка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"

Заключителни разпоредби

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник", с изключение на § 1, т. 2 и 3, които влизат в сила от 1 януари 2023 г.

Промени настройката на бисквитките